Taidevinkki: Dysterbotten-näyttely Helsingissä

 

Galleria Myymälä2, UUDENMAANKATU 23 F, lisätiedot täältä.

 

DYSTERBOTTEN
En annan sida av Österbotten / Toinen puoli Pohjanmaasta

6-28.2.2016

Dysterbotten on yleiskatsaus piilotetusta Pohjanmaasta. Oscar Hagen ja Beni Köhler ovat omien kokemuksien perusteella luoneet kokonaisuuden joka kertoo kaunistelematta ja moralisoimatta pohjanmaan päihdekulttuurista. Näyttely pyrkii kertomaan minkälaista on leimaantua rikolliseksi pienkaupungissa ja maaseudulla.

Näyttely koostuu valokuvista, videoteoksista, haastatteluista sekä installaatioista. Beni Köhler on 10 vuotta dokumentoinut päihteiden käyttöä Pohjanmaalla. Valokuvat esitetään tulosteina sekä diaprojisointina. Oscar Hagen esittää fiktiivisen videoteoksen “Dysterbotten”, joka perustuu tositapahtumiin. Hagen on myös tehnyt talven aikana tuoreita videohaastatteluita. Köhler ja Hagen ovat koonneet haastatteluita eri puolilta pohjanmaan päihdemaailmaa: käyttäjistä poliisiin ja seurakuntaan.

Kokonaisuutena näyttely painottuu ‘huumeiden käyttöä pienellä paikkakunnalla’-ilmiöön, eikä niinkään keskity yksittäisiin henkilöihin. Laittomien päihteiden käyttäjät pyrkivät näkymättömiksi mitä pienemmästä paikkakunnasta on kyse, riski että saa rikollisen huumeidenkäyttäjän leiman on jatkuvasti läsnä. Ilmiö sinänsä ei ole ainutlaatuinen, sama on näkyvissä jopa suurkaupungeissa, mutta leiman vaikutus henkilökohtaisella tasolla on oleellisesti isompi pienessä yhteiskunnassa.

Vainoharhaisuus ja jatkuva pelko työntää ihmisen kauemmas yhteiskunnasta ja vaikeuttaa elämään omaa elämää, juuri niin kuin itse tahtoo.

 

TUSKY: Kannabishysteria ja urkintayhteiskunta

 Turun seudun kannabisyhdistyksen sivuilla on mielenkiintoisia kirjoituksia, kannattaa tutustua! Pidemmät artikkelit ovat "Julkaisut"-kategoriassa. Tusky julkaisee myös uutisia.

Lue vaikka seuraavat:

 

 

 

 

Kannabisseminaari 29.4.

 

Hamppumarssityyliä Aasiasta

Indoneesialaiselta Legalisasi Ganja -sivustolta voi katsoa paikallista hamppumarssijulisteita. Mukana mm. Banda Aceh (jossa Martti Ahtisaari on kuuluisa!

 

Ovatko nyrkit vapauttamassa hamppua pahansuovan valtiollisen linnun kynsistä?

Tässä vähän letkeämpi mainos kutsuu mukaan pitkälle marssille:

Suomen kannabisyhdistys on nyt yhdistysrekisterissä!

Suomen kannabisyhdistys on kirjattu virallisesti yhdistysrekisteriin. YLE haastatteli tuoreeltaan yhdistyksen puheenjohtajaa. 23 vuotta siinä meni!

 


YLE verkkosivut Kotimaa 1.4.2014

Suomen kannabisyhdistys pääsi yhdistysrekisteriin - "23 vuotta siinä meni"

Kannabisyhdistys kävi pitkän tien saadakseen itsensä rekisteröityä. Korkein hallinto-oikeus linjasi tammikuussa, että yhdistyksen rekisteröimistä ei voi evätä yhdistyksen hyvien tapojen vastaisella toiminnalla.

Suomen kannabisyhdistys on nykyään rekisteröity yhdistys. Patentti- ja rekisterihallituksesta (PRH:sta) vahvistetaan Yle Uutisille, että Suomen kannabisyhdistys on merkitty yhdistysrekisteriin viikko sitten. Kannabisyhdistys kävi pitkän tien saadakseen itsensä rekisteröityä. Korkein hallinto-oikeus kumosi tämän vuoden alussa PRH:n päätökset yhdistyksen rekisteröinnin hylkäämisestä ja palautti asian PRH:lle.

– Prosessi on kestänyt 23 vuotta. Aika pitkä aika. Pidimme kokouksen viime sunnuntaina ja olimme hyvin iloisia. Rekisteröitynä yhdistyksenä meidät otetaan varmasti paremmin huomioon, arvioi Suomen kannabisyhdistyksen puheenjohtaja Timo Larmela.

Larmela uskoo, että yhdistyksen rekisteröinti lisää vaikutusmahdollisuuksia yhteiskunnassa.

– Meitä on sorsittu, kun emme ole olleet rekisterissä. Uskon, että pääsemme nyt osallistumaan lakien ja asetusten sorvaamiseen asiantuntijan roolissa.

Larmelan mukaan myös raha-asiat ovat nyt helpommin hoidettavissa. Rekisteröinti mahdollistaa esimerkiksi rahankeruun.

– Rahalla voi kampanjoida ja mainostaa. Aiomme tukea kannabiksen dekriminalisointia ajavaa kansalaisaloitetta.

KHO:n mukaan Suomen kannabisyhdistyksen rekisteröimistä ei voitu hylätä sillä perusteella, että yhdistyksen sääntöjen mukaista toimintaa pidetään hyvien tapojen vastaisena. Kannabisyhdistys yritti rekisteröityä myös vuonna 1993. Silloin oikeusministeriö hylkäsi hakemuksen, eikä korkein hallinto-oikeus muuttanut päätöstä.

– Maailma on muuttunut ja Suomi siinä mukana. EU:n ihmisoikeustulkinnat ovat varmasti vaikuttaneet oikeuskäytäntöihin ja asenteet ovat ylipäätään lieventyneet, summaa Larmela.