Galleria Myymälä2, UUDENMAANKATU 23 F, lisätiedot täältä.

 

DYSTERBOTTEN
En annan sida av Österbotten / Toinen puoli Pohjanmaasta

6-28.2.2016

Dysterbotten on yleiskatsaus piilotetusta Pohjanmaasta. Oscar Hagen ja Beni Köhler ovat omien kokemuksien perusteella luoneet kokonaisuuden joka kertoo kaunistelematta ja moralisoimatta pohjanmaan päihdekulttuurista. Näyttely pyrkii kertomaan minkälaista on leimaantua rikolliseksi pienkaupungissa ja maaseudulla.

Näyttely koostuu valokuvista, videoteoksista, haastatteluista sekä installaatioista. Beni Köhler on 10 vuotta dokumentoinut päihteiden käyttöä Pohjanmaalla. Valokuvat esitetään tulosteina sekä diaprojisointina. Oscar Hagen esittää fiktiivisen videoteoksen “Dysterbotten”, joka perustuu tositapahtumiin. Hagen on myös tehnyt talven aikana tuoreita videohaastatteluita. Köhler ja Hagen ovat koonneet haastatteluita eri puolilta pohjanmaan päihdemaailmaa: käyttäjistä poliisiin ja seurakuntaan.

Kokonaisuutena näyttely painottuu ‘huumeiden käyttöä pienellä paikkakunnalla’-ilmiöön, eikä niinkään keskity yksittäisiin henkilöihin. Laittomien päihteiden käyttäjät pyrkivät näkymättömiksi mitä pienemmästä paikkakunnasta on kyse, riski että saa rikollisen huumeidenkäyttäjän leiman on jatkuvasti läsnä. Ilmiö sinänsä ei ole ainutlaatuinen, sama on näkyvissä jopa suurkaupungeissa, mutta leiman vaikutus henkilökohtaisella tasolla on oleellisesti isompi pienessä yhteiskunnassa.

Vainoharhaisuus ja jatkuva pelko työntää ihmisen kauemmas yhteiskunnasta ja vaikeuttaa elämään omaa elämää, juuri niin kuin itse tahtoo.