Suomen kannabisyhdistys on kirjattu virallisesti yhdistysrekisteriin. YLE haastatteli tuoreeltaan yhdistyksen puheenjohtajaa. 23 vuotta siinä meni!

 


YLE verkkosivut Kotimaa 1.4.2014

Suomen kannabisyhdistys pääsi yhdistysrekisteriin - "23 vuotta siinä meni"

Kannabisyhdistys kävi pitkän tien saadakseen itsensä rekisteröityä. Korkein hallinto-oikeus linjasi tammikuussa, että yhdistyksen rekisteröimistä ei voi evätä yhdistyksen hyvien tapojen vastaisella toiminnalla.

Suomen kannabisyhdistys on nykyään rekisteröity yhdistys. Patentti- ja rekisterihallituksesta (PRH:sta) vahvistetaan Yle Uutisille, että Suomen kannabisyhdistys on merkitty yhdistysrekisteriin viikko sitten. Kannabisyhdistys kävi pitkän tien saadakseen itsensä rekisteröityä. Korkein hallinto-oikeus kumosi tämän vuoden alussa PRH:n päätökset yhdistyksen rekisteröinnin hylkäämisestä ja palautti asian PRH:lle.

– Prosessi on kestänyt 23 vuotta. Aika pitkä aika. Pidimme kokouksen viime sunnuntaina ja olimme hyvin iloisia. Rekisteröitynä yhdistyksenä meidät otetaan varmasti paremmin huomioon, arvioi Suomen kannabisyhdistyksen puheenjohtaja Timo Larmela.

Larmela uskoo, että yhdistyksen rekisteröinti lisää vaikutusmahdollisuuksia yhteiskunnassa.

– Meitä on sorsittu, kun emme ole olleet rekisterissä. Uskon, että pääsemme nyt osallistumaan lakien ja asetusten sorvaamiseen asiantuntijan roolissa.

Larmelan mukaan myös raha-asiat ovat nyt helpommin hoidettavissa. Rekisteröinti mahdollistaa esimerkiksi rahankeruun.

– Rahalla voi kampanjoida ja mainostaa. Aiomme tukea kannabiksen dekriminalisointia ajavaa kansalaisaloitetta.

KHO:n mukaan Suomen kannabisyhdistyksen rekisteröimistä ei voitu hylätä sillä perusteella, että yhdistyksen sääntöjen mukaista toimintaa pidetään hyvien tapojen vastaisena. Kannabisyhdistys yritti rekisteröityä myös vuonna 1993. Silloin oikeusministeriö hylkäsi hakemuksen, eikä korkein hallinto-oikeus muuttanut päätöstä.

– Maailma on muuttunut ja Suomi siinä mukana. EU:n ihmisoikeustulkinnat ovat varmasti vaikuttaneet oikeuskäytäntöihin ja asenteet ovat ylipäätään lieventyneet, summaa Larmela.