Aamulehti 23.11.2011
http://www.aamulehti.fi/Ulkomaat/1194706925092/artikkeli/
kalifornian+marihuanaparatiisi+katoaa.html

Kalifornian marihuanaparatiisi katoaa

Kaliforniassa kukoistanut marihuanateollisuus on vaikeuksissa. Yhdysvaltain liittovaltio uhkaa sulkea yrityksiä, jotka myyvät lääkkeellistä kannabista. Myös kyseisten liikehuoneistojen omistajia varoitetaan oikeustoimista.

Taustalla on kiista siitä, voiko liittovaltio kieltää kannabiksen, jos osavaltio on laillistanut sen alueellaan.

Kalifornia sallii marihuanan lääkekäytön, mutta liittovaltion mukaan sen myynti ja käyttö ovat lainvastaisia. Siksi liittovaltion viranomaiset voivat tehdä ratsioita.

Viranomaisten mukaan ratsioiden kohteina ovat muun muassa lääkärit, jotka kirjoittavat reseptejä löysin perustein.

– Kalifornian marihuanateollisuudessa ei ole kyse vain sairaiden hoitamisesta vaan voittojen keräämisestä. Se rikkoo liittovaltion lakeja, perustelee oikeuslaitoksen edustaja Laura Duffy lausunnossaan.

Kalifornian lain mukaan marihuanan kasvatus ja myynti lääkekäyttöön eivät saa olla voittoa tuottavaa liiketoimintaa.

Syytteitä tulossa myös rahanpesusta

Liittovaltion poliisi on tuhonnut kannabisviljelmiä ja takavarikoinut kasvattajien omaisuutta. Syytteitä valmistellaan myös rahanpesusta.

– Teemme velvollisuutemme ja toimimme liittovaltion huumelakien mukaisesti, kunnes meille annetaan uusia määräyksiä, oikeusministeriö toteaa.

Jotkut liikehuoneistojen omistajat ovat pulassa, sillä heille on lätkäisty mittavia lisäveroja. Veroviraston tulkinnan mukaan he eivät ole oikeutettuja tiettyihin verovähennyksiin, koska liikehuoneistoissa harjoitetaan laitonta toimintaa.

Myös jotkin Kalifornian kaupungit ovat nousseet marihuanateollisuutta vastaan. Reddingin kaupunki on tiettävästi ensimmäisenä kieltänyt kannabista kasvattavat ja myyvät yhteisöt.

Monissa kaupungeissa huumetta myydään sääntöjen vastaisesti liian lähellä kouluja ja leikkipuistoja. Joissain kaupungeissa halutaan kieltää katutasossa olevat näyteikkunalliset kannabismyymälät.