YLE Uutiset 9.8.2010

Meksikossa keskustellaan huumeiden laillistamisesta

 
 

Meksikossa on käynnistetty keskustelu kaikkien huumeiden laillistamisesta. Maan entinen presidentti Vicente Fox kertoi sunnuntaina tukevansa ajatusta, jotta huumejengien väkivaltaa saataisiin kitkettyä.

Ex-presidentti Foxin mukaan huumeiden laillistamisella saataisiin murrettua huumekartellien taloudellinen valta.

- Meidän pitäisi harkita sekä tuotannon, levittämisen että myynnin laillistamista, Fox kirjoittaa blogissaan. Foxin mukaan huumeiden myynnistä saaduilla verotuloilla voitaisiin rahoittaa huumeriippuvaisten kuntoutusta. Fox toimi Meksikon presidenttinä vuosina 2000 - 2006.

Foxin kommentti on jatkoa nykyisen presidentin Felipe Calderonin viikko sitten avaamalle yhteiskunnalliselle keskustelulle kaikkien huumeiden laillistamisesta. Calderonin mukaan asiaa tulee selvittää, vaikka hän kertoikin olevansa laillistamista vastaan.

Huumejengien väkivaltaiset yhteenotot ovat suuri ongelma Meksikossa. Joulukuussa 2006 vastavalittu presidentti Calderon julisti sodan huumekartelleja vastaan. Huumelaboratorioita hajotettiin, tuhansia aseita takavarikoitiin ja kymmeniä tuhansia ihmisiä pidätettiin. Rikollisuutta ei kuitenkaan ole onnistuttu kitkemään, ja huumeralli Yhdysvaltoihin on jatkunut.

Viimeisen kolmen ja puolen vuoden aikana yli 10 000 ihmistä on kuollut huumejengien välisissä yhteenotoissa tai kartellien ja huumepoliisien taisteluissa. Pahiten väkivaltaisuuksista on kärsinut Juarezin kaupunki aivan Yhdysvaltain-rajan tuntumassa.

AP, YLE Uutiset

YLE:n uutisen pohjalla on luultavasti tämä uutinen, jonka mukaan uhrien lukumäärä on yli 28 000.