Alkuperäinen kirjoitus Taloussanomissa:
http://www.taloussanomat.fi/ihmiset/2010/08/03/gangsterit-
pelastavat-euron/201010674/12

Hannu Sokala
3.8.2010 13:10

Gangsterit, huumekauppiaat ja rahanpesijät näyttävät olleen merkittävässä roolissa euroalueen vakauttamisessa.

"Näin gangsterit pelastavat euroalueen", kirjoittaa yhdysvaltalaisen The Wall Street Journal -talouslehden Brysselin-toimituksen päällikkö Stephen Fidler tuoreessa kolumnissaan.

Fidlerin mukaan gangstereilla, huumekauppiailla ja rahanpesijöillä näyttää olleen merkittävä rooli euroalueen finanssivakauden tukemisessa. Kaikki nämä ovat ylläpitäneet kahdensadan ja viidensadan euron seteleiden kysyntää.

– Euroalueen keskuspankki laskee näitä seteleitä liikkeeseen tuhdilla voitolla, joka on tervetullutta, koska finanssikriisin edellyttämät toimet ovat asettaneet pankin rahoitusaseman kyseenalaiseksi, Fidler kirjoittaa.

Fidler viittaa Citigroupin pääekonomistin Willem Buiterin hiljattain kirjoittamaan tutkimusraporttiin, jonka mukaan euroseteleiden painaminen on EKP:lle "hullun kannattavaa".

Buiter kirjoitti WSJ:n mukaan, että EKP on ottanut taseeseensa satojen miljardien eurojen edestä arvopapereita, joiden laatua ei tunneta. Pankin tase onkin kasvanut 2 000 miljardiin euroon. Omiin pääomiin verrattuna EKP on hänen mukaansa "steroideja käyttävä vipurahasto".

EKP on koonnut isojen euroseteleiden painamisesta ja liikkeeseen laittamisesta kymmenien miljardien eurojen voitot vuosittain.

USA huolestuijo 1990-luvulla
Willem Buiterin mukaan eurosta on tullut alamaailman ja harmaan talouden suosikkivaluutta. Hänen mukaansa euroa suosivat kaikki ne, jotka arvostavat nimettömyyttä rahoitustoimissaan ja sijoituksissaan.

Viidensadan euron seteleitä on laskettu liikkeeseen kaikkiaan 285 miljardin euron arvosta. Kaikkiaan viisisatasia on liikkeessä 570 miljoonaa kappaletta.Viissatasten määrä on kasvanut vuosittain 32 prosenttia – vaikka harvat tavalliset ihmiset ovat niitä koskaan edes nähneet.

Suurin dollarimääräinen seteli on arvoltaan sata dollaria. Suurten rahamäärien kuljetus on euroseteleinä kevyempää ja vähemmän tilaa vievää kuin dollareina.

Yhdysvaltain valtiovarainministeriö esitti jo 1990-luvun lopulla huolensa siitä, että 500 euron seteleistä tulee rosvojen suosikkiseteli.

Ministeriön alivaltiosihteeri Gary Gensler varoitti edustajainhuoneessa, että siinä missä miljoona dollaria painaa sadan dollarin seteleinä kymmenen kiloa, sama rahamäärä painaisi 500 dollarin seteleinä vain kaksi kiloa.

Isoilla seteleillä hoidetaan huumekauppaa

Europolin tiedottaja Søren Pedersen kertoi WSJ:lle, että isoja euroseteleitä on löydetty murorasioista, renkaista ja kuorma-autojen salakätköistä.

– On tarpeetonta sanoa, että tällaiset käteismäärät liittyvät usein laittomaan huumekauppaan, Pedersen sanoi.

Brysselin vapaan yliopiston taloustieteen professori Leo Van Hove totesi vuosi sitten Taloussanomille, että 500 euron seteleiden pääasiallinen käyttötarkoitus on laittomassa taloudessa.