(kuva: http://www.bushka.cz/bushkaperson/index.html)

Alkuperäinen juttu: http://www.kaleva.fi/uutiset/linkki/845254
 

Tshekki Libuse "Bushka" Bryndova, 53, on siviiliammatiltaan kääntäjä, tulkki ja itsenäinen freelance-kirjoittaja, mutta Tshekki tuntee hänet ärhäkkänä hamppumummuna ja yrttirouvana.

Bryndova ehti 1980-luvun alussa loikata Tshekkoslovakiasta länteen. Aikaansaavana naisena hän toimi monissa läntisissä kansainvälisissä projekteissa muun muassa EU:n ja firmojen konsulttina.

Nyt hän kiertää käännöstöidensä ohessa luennoimassa hampun lääkekäytön eduista. Esityksiä hän voi ryydittää kaskuilla oikeudenkäyntien kiemuroista.

Parin vuoden ajan Bryndovaa riepoteltiin poliisitutkinnoissa ja oikeussaleissa huumeiden valmistuksesta ja käytöstä.

Häntä uhattiin viiden vuoden vankeudella ja kerran jo tuomittiin ehdollisesti kuukausiksi vankeuteen.

Äskettäin alioikeuden tuomari lopulta totesi, että juttu on rauennut - hamppumummu on vapaa.Diplomi kiitokseksi


Viime syksynä oikeuden istunnot saivat tragikoomisen ilmeen, kun Bryndovalle oli ojennettu pääministeri Jan Fischerin allekirjoittama hallituksen vammaiskomitean diplomi hyvistä palveluista ihmisten parhaaksi.

 

Samaan aikaan syyttäjä sinnikkäästi vaati Bryndovalle tuomiota samasta toiminnasta.

Viimein tuomari jätti kuulematta asiantuntijoiden tieteelliset väittelyt ja totesi Tshekin uuden rikoslain huumeita koskevan uudistuksen ja huumepykälien asetusliitteiden sallivan koko jutun raukeamisen.

Bryndovan tapaus on yksi monista, joissa virkaintoiset poliisit ja syyttäjät ovat nähneet jokaisen lääkintään käytetyn hamppukasvin rikokseksi.

Bryndova tuli julkisuuteen jo vuonna 2007, kun hän vaikean sairauden myötä oli hakeutunut pikkukylään Etelä-Tshekissä ja esitteli avoimesti tv-ohjelmassa hampputarhaansa ja sen kasveista valmistamiaan lääkevoiteita.Kipuja lievittämään


Seurauksena oli ratsia, kotietsintöjä ja 26 kasvin saalis. Ne eivät olleet jalostettua, sallittua teollisuushamppua, vaan perinteisiä vapaasti ulkona kasvavia luonnonlajikkeita.

Poliisitutkinta totesi niiiden sisältävän 0,7-1,8 prosenttia kiellettyä THC-ainetta, mikä on kaukana huumetarkoituksiin jalostetuista 15-20 THC-prosentin kasveista.

Bryndovan puolustus perustui alusta alkaen siihen, että hän käyttää kasveja oman nivelrikkonsa ja astmansa sekä sokeritaudin oheisvaivojen lieventämiseen ja parantamiseen.

"Tai kissoille matokuuriksi", selitti Bryndova.15 gramman raja


Omilla sivuillaan Bushka Bryndova julkaisi karseita kokemuksia maan oikeuslaitoksesta sekä poliisia kiinnostaneiden hamppuvoiteiden ja tinktuurien reseptejä. Ne levisivät etenkin eläkeläisten keskuuteen. Juuri niistä Bryndova sai hallituksen palkinnon.

Maan korkein oikeus teki jo 2008 päätökset, joiden mukaan hampunkasvattaminen tosin pysyy lainvastaisena, mutta poliisin ja tuomareiden on erotettava lääkekäyttö tai teollinen käyttö huumetarkoituksiin suunnatun marihuanan keräämisestä.

Viime joulukuussa hallitus lopulta esitti kotikäytöksi viiden kasvin ja marihuanan 15 gramman rajaa. Vaikka hampun kasvattaminen on lainvastaista, pienet määrät eivät enää ole rikos, vaan rike, josta selviää - tilanteesta riippuen - puhuttelulla tai sakolla.

Hampun siemeniä ja kasvien viljelyä helpottavia tarpeita on Tshekissä voinut ostaa vapaasti erikoiskaupoista jo pitkään. Uusi laki ja viimeksi Bryndovan tapaus levittää etenkin verkkomyymälöiden ketjua.

 


Kari Jyrkinen