Lähde: Drugs and Democracy: Towards a Paradigm Shift -raportti, 11.2.2009
http://drugsanddemocracy.org/files/2009/02/declaracao_ingles_site.pdf
http://www.drugpolicy.org/news/pressroom/pressrelease/pr020909b.cfm
http://blog.norml.org/2009/02/12/former-south-american-presidents-urge-obama-to-decriminalize-marijuana/
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601086&sid=ao_Yr_Is1T6E#

Etelä-Amerikka on varmaan kärsinyt eniten kaikista maailman mantereista kansainvälisestä huumesodasta ja USA:n kyltymättömästä huumeiden kulutuksesta. Siellä kasvatetaan USA:n kuluttama kokaiini, suurin osa sen kuluttamasta marihuanasta,  yhä suurempi osa heroiinista sekä synteettisistä huumeista ja lääkeväärennöksistä. Toisaalta USA on valvoo aluetta huumesodan varjolla sotilaallisesti ja mm. Kolumbia ja Meksiko ovat yhteiskuntina luhistumisen partaalla huumesodan aiheuttaman väkivallan ja korruption takia.

Etelä-Amerikan valtioiden entisten presidenttien ja muiden huomattavien henkilöiden muodostama Drugs and Democracy -komitea julkisti raportin "Drugs and Democracy: Towards a Paradigm Shift", jossa vedotaan sekä YK:n huumekomissioon että USA:n uuteen presidenttiin huumepolitiikan muuttamiseksi inhimillisemmäksi. Raportissa todetaan, että 30 vuotta jatkunut huumesota ei ole tuottanut toivottuja tuloksia vaan aivan päinvastaisen tilanteen, jossa huumeiden tuotanto ja kulutus ovat nousseet aivan uudelle tasolle. Lisäksi järjestäytynyt rikollisuus, väkivalta ja virkakoneiston korruptio ovat tehneet tavallisten ihmisten elämästä vaikeaa ja ne vaikuttavat jopa valtioiden kykyyn pysyä toimivina yhteiskuntina.

Komitean raportissa annetaan kolme suositusta:
- huumeiden käyttö on kansanterveydellinen kysymys
- huumeiden käyttöä voidaan vähentää tiedottamisella ja käytön ehkäisyllä
- rikosoikeuden täytäntöönpano on järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan

Komitea pyytää hallituksia ja yhteiskuntia arvioimaan kansanterveyden ja lääketieteen näkökulmasta kannabiksen hallussapidon dekriminalisointia henkilökohtaiseen käyttöön. Keskustelun estävän vaikenemisen ja tabun rikkominen on lähtökohtana  kunkin maan historiaan ja kulttuuriin sopivien uusien innovaatioiden löytämiselle.

ENCOD Wienissä
Lähde: http://www.encod.org/info/CITIZENS-AFFECTED-BY-WORLD-DRUG.html

Kansalaisjärjestö European Coalition for Just and Effective Drug Policies, ENCOD, seuraa CND:n kokousta Wienissä ja kutsuu tiedotusvälineiden edustajia lehdistötilaisuuteensa 13.3. Cafe Landtmannissa. Lehdistötiedotteessaan ENCOD kertoo EU:n komission tuottaneen oman raporttinsa CND:n kokoukseen mutta sitä ei olla annettu julkisuuteen vielä. Puheiden perusteella se on johtopäätöksissään kriittisempi vallitsevaa järjestelmää kohtaan kuin UNODC:n viime vuonna tuottama raportti CND:lle.

Puhujina mm. Rifin alueen Chekib El-Khiari/Chakib El-Khayari Marokosta, jos hän vapautuu ajoissa Marokosta, ENCOD:n edustaja Fredrick Polak, joka jo vuoden ajan on yrittänyt päästä suoraan puheyhteyteem Antonio Costan kanssa, Leapin edustaja Terry Nelson sekä muita aktivisteja ympäri maailman.
Encodin vetoomus Chekib El-Khiarin vapauttamiseksi
http://www.encod.org/info/LETTER-TO-THE-KING-OF-MOROCCO-ON.html

Muita kansalaisjärjestöjä

Lähde: http://www.leap.cc/cms/index.php

Law enforcement against drug prohibition on entisten rikoslain täytäntöönpano- ja oikeusviranomaisten muodostama järjestö, jonka riveihin kuuluu mm. Pablo Escobarin kiinniottamiseen osallistuneita poliiseja ja elokuvissa ja TV-sarjoissa ikuistettuja legendaarisia henkilöitä. He ovat elämässään huomanneet, että jokaista julkisuudessa toitotettua huumesodan voittoa seuraa joku entistä pahempi ja suurempi huumesodan mörkö, ja että ainut ratkaisu olisi ottaa tämä kauppa yhteiskunnan valvontaan. Tiesitkö mm. että vaikka heroiini laillistettaisiin niin 99% prosenttia ihmisistä ei ottaisi sitä?

Lähde: http://www.romeconsensus.net/

Rooman asiakirja on 115:n Punaisen ristin ja Punaisen puolikuun aluejärjestön hyväksymä kehotus humaanimman huumepolitiikan puolesta. Mm. Eestin punainen risti kuuluu allekirjoittajiin muttei SPR.

Lähde: http://www.icosgroup.net/

International Council on Security and Development, entinen Senlis Council, kansainvälinen, korkean tason ajatushautomo on laajentanut toimialaansa huumepolitiikasta ja Afganistanin oopiumongelmasta kansainvälisten kriisien ratkaisemiseen. Ajatushautomon aloittama lähtölaskenta vuoteen 2008 ja YK:n huumepolitiikan tarkistusprosessiin johdatti monia kansalaisjärjestöjä huumesotamme syntysijoille, joka ei menneinä vuosikymmeninä saanut eikä halunnut liiemmälti julkisuutta.

Lähde: http://www.idpc.info/

International Drugs Policy Consortium on kansainvälinen huumepolitiikan ajatushautomo, joka seuraa tiiviisti YK:n huumepolitiikkaa ja verkottaa kansalaisjärjestöjä. IDPC:n kotisivuilla taustoitetaan YK:n huumepolitiikkaa ja sen tarkistusprosessia.

Huumesota ja tiedotusvälineet
Lähde: Transform
http://transform-drugs.blogspot.com/2009/02/minijstry-of-defense-propaganda-and.html

Transform kansalaisjärjestö valottaa pienellä esimerkillä sitä koneistoa, millä ihmiset piiskataan mukaan huumesodan järjettömyyteen. USA, Iso-Britannia ja muut länsimaat ovat käyneet jo vuosia tuloksetonta sotaa Afganistanissa, mistä on tullut yksi maailman narkovaltioista, maista, joissa huumekauppa pyörittää kaikkea hallituksesta sitä vastaan taisteleviin talebaneihin. Iso-Britannian hallitus julkaisi uutisen, joka levisi ainakin 600:aan sanomalehteen ympäri maailman ja jossa kerrottiin sen armeijan saaneen haltuunsa 50 miljoonan punnan edestä heroiinia ja siten aiheuttaneen merkittävän takaiskun talebaneille.

Uutista lukiessa tarkkaavainen lukija havaitsee, että totuutta on jälleen kerran peukaloitu, mikä on normaalia sodassa. Takavarikoitu heroiini olikin raakaoopiumia ja taloudelliselta arvoltaan murto-osa uutisoidusta. Vaikka talebanit olisivat henkilökohtaisesti myyneet oopiumista saadun heroiinin laimennettuna Lontoon kaduilla pikkupusseissa, eivät he olisi saaneet kokoon uutisessa mainittua summaa. Kun otetaan laskuihin YK:n arvio talebanien varastoimasta ylijäämäheroiinista, voidaan päätellä kyseisen takavarikon olleen mitätön menetys - jos kyseessä edes oli talebaneille kuuluva oopiumi kun tiedetään länsimaiden tukeman Afganistanin hallituksen olevan mukana heroiinikaupassa. Sodat kuitenkin maksavat miljardeja ja tämä on jotenkin pakko oikeuttaa veronmaksajille. Laiskat toimittajat kopioivat hallitusten antaman uutismateriaalin ottamatta itse selvää tapahtumien taustoista ja kansalaiset kuvittelevat ankaran huumelainsäädännön suojelevan juuri heitä.

Vatikaani vetoaa huumesodan jatkamisen puolesta
Lähde: Guardian 27.2.2009
http://www.guardian.co.uk/world/2009/feb/27/vatican-un-drugs-policy

Aivan CND:n kokouksen aattona Vatikaani julkaisi vetoomuksen, jonka mukaan huumeiden käyttö on "elämän vastaista" ja "niin kutsuttu haittojen vähentäminen johtaa huumeiden käytön liberalisoimiseen". Vatikaanin viime hetken vetoomus on saanut Italian lipeämään EU:n yhteisestä linjasta, johtanut USA:n ja EU:n edustajat uudelleen kiistaan tulevan julistustekstin sisällöstä

Haittoja vähentävän politiikan sisällyttämisen puolesta on suurin osa EU-maista, Brasilia sekä muut Etelä-Amerikan valtiot, Australia ja Uusi-Seelanti. Sitä vastustavat USA, Venäjä ja Japani, tosin ilmassa on ollut merkkejä USA:n kannan muuttumisesta Barack Obaman valinnan jälkeen. UNODC:n edustaja on myöntänyt julkisuuteen, että sanamuodoista "vallitsee vielä erimielisyyttä".

"Tulemalla julkisuuteen lausunnolla haittoja vähentävää politiikkaa kohtaan, Vatikaani osoittaa sen moraalisen kannan huumeita vastaan olevan tärkeämpi kuin sen sitoutuminen elämän pyhyyteen", toteaa lausunnossaan brittiläinen kansalaisjärjestö Release.

IDPC:n puheenjohtaja Mike Trace: "Kehitystä johtavat valtiot, kuten UK, ovat sen ongelman edessä, että saavatko ne tarpeeksi kannatusta omille kannanotoilleen vai jättääkö julistusteksti vaille hyväksyntää.

UNODC:n johtaja Antonio Costa väittää "äänekkään vähemmistön" vaativan haittoja vähentävää politiikkaa. Viime marraskuussa hän totesi puheessaan: "Haittoja vähentävä politiikka voi ehkäistä veren välityksellä tarttuvien tautien esiintymistä. Mutta se ei vaikuta alla olevaan ongelmaan, se voi jopa jatkaa huumeiden käyttöä".