Chekib El-Khiari, Rifin alueen ihmisoikeusliiton (Association du Rif des droits de l’homme) puheenjohtaja on ollut poliisin pidättämänä Casablancassa helmikuun 17:stä päivästä saakka. El-Khiarin olisi pitänyt esiintyä maaliskuussa EU-parlamentissa Brysselissä ja YK:n huumeohjelman tarkistuskokouksessa Wienissä ENCOD:n järjestämässä tilaisuudessa 13.3.2009. Amnesty International epäilee hänen olevan pidätettynä ihmisoikeusaktivisminsa ja korruption vastaisten puheidensa takia.

El-Khiari esiintyi mm. viime joulukuussa Marokon televisiossa suorana lähetetyssä kannabiksen asemaa pohtivassa -keskustelutilaisuudessa, jossa hän esitti että ainoa järkevä tapa ratkaista Marokon kannabiskysymys on laillistaminen. Hän on toistuvasti kritisoinut paikallista huumausaineiden vastaista taistelua korruptiosta ja ihmisoikeusrikkomuksista. Viimeksi tammikuussa hän syytti joitakin Rifin alueen korkearvoisia valtion virkamiehiä osallisuudesta huumausaineiden salakuljetukseen. Marokon sisäasiainministeriön mukaan oikeustutkinta El-Khiarin puheista selvitti, että väitteet olivat perättömiä ja niiden tarkoitus oli tuntemattomasta syystä mustamaalata viranomaisten harjoittamaa taistelua huumausaineita vastaan.
 
El-Khiarille toimitetussa pidätysmääräyksessä hänet määrättiin ilmoittautumaan Casablancassa, jonne hän matkusti 17.2. Seuraavana aamuna El-Khairi ilmestyi kotiinsa noin kymmenen siviiliasuisen poliisiviranomaisen seurassa, jotka suorittivat kotietsinnän ja takavarikoivat mm. El-Khiarin tietokoneen. Muista kuin terrorismiepäilyistä pidätetyt voidaan pitää sellissä 72 tuntia ja heidän perheilleen ilmoitetaan asiasta. El-Khiarin perhe ei ole saanut mitään tietoa hänen olinpaikastaan tai syytteistä.
 
Valitettavasti tämä ei ole mitenkään poikkeuksellista Marokossa, jossa viranomaiset toistuvasti loukkaavat esimerkiksi lehti- ja lakimiesten ihmisoikeuksia näiden otettua julkisesti esille viranomaisten kannalta kiusallisia asioita. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan korruptio ja viranomaisten kytkökset laittomaan huumausainekauppaan ovat juurtuneet syvälle marokkolaiseen yhteiskuntaan, eikä Marokon valtio pysty näitä kitkemään omin avuin. Mm. tästä johtuen mielipiteet kannabiksen tuotannon laillistamiseksi ovat saaneet viime aikoina yhä enemmän julkisuutta Marokossakin.

Amnestyn ja ENCOD:n sivujen kautta löytyy vetoomus Marokon kuninkaalle Chekib El-Khiarin vapauttamiseksi, mutta vapauttamispyynnön voi lähettää myös kunkin maan Marokon lähetystöön tai konsulille. Älä jätä omaa ääntäsi käyttämättä, sillä vain yhdessä äänemme voi kantaa! Asiasta puhumalla sekä linkkejä eteenpäin levittämällä tuet kehitystä kohti kestävämpää ja rauhanomaisempaa maailmaa.

Lähteet: Amnesty Internationalin tiedote 20.2.2009, ENCOD:n tiedotteet
http://www.amnesty.org/en/library/info/MDE29/003/2009/en
http://www.encod.org/info/AMNESTY-INTERNATIONAL-CALLS-FOR.html
http://www.encod.org/info/LETTER-TO-THE-KING-OF-MOROCCO-ON.html

Chekib El-Khiarin vapauttamista vaativat kotisivut
http://www.freechakib.com/
 
Kts. myös Elämäntapaliiton juttu kannabiksen viljelyn laillistamisesta Marokossa
http://www.huumaa.net/kannabis-ja-marokko/viljelyn-laillistaminen/113-viljelyn-laillistaminen