Lähde: Guardian 3.2.2009, IDPC, Transform
http://www.guardian.co.uk/world/2009/feb/03/drugs-policy-vienna-eu
http://www.idpc.info/php-bin/documents/IDPC_UngassNews_v6_Jan09_EN.pdf
http://transform-drugs.blogspot.com/2009/01/harm-reduction-us-and-countdown-to.html

Kansalaisjärjestöjen julistus 'Beyond 2008'

http://www.unodc.org/documents/ngo/
BEYOND%202008%20DECLARATION%20AND%20RESOLUTIONS%20DEFINITIVE.pdf


YK:n huumepolitiikkaa korostetaan kymmenen vuoden välein annettavilla julistuksilla ja viimeisin, vuonna 1998 annettu julistus lupasi juhlavan urheilullisesti "huumevapaata maailmaa - we can do it!". Uusimman julistuksen tulisi olla valmis allekirjoitettavaksi maaliskuussa mutta eri lähteistä saatujen tietojen mukaan julistustekstin laatimisprosessi on pahasti kesken koska pääosapuolien, USA:n ja EU:n, käsitykset haittojen vähentämiseen tähtäävästä politiikasta ovat kaukana toisistaan.

EU mm. Kanadan, Australian, Etelä-Amerikan maiden ja Iranin tukemana haluaa haittojen vähentämiseen tähtäävän politiikan tulevan mukaan uuteen julistukseen, koska huumevapaa maailma on parhaimmillaankin pelkkä kangastus. USA puolestaan moittii sen lähettävän väärän viestin. USA:n uusi presidentti Barack Obama on jo virkakautensa alussa kerinnyt tekemään uusia huumepoliittisia aloitteita, kuten mm. poistanut liittovaltiotasoisen neulojen vaihtamisen kiellon, mutta Wienissä on vielä neuvottelemassa Bushin hallintokauden virkamiehistöä. Mm. Venäjä, Kiina ja Japani tukevat USA:n edellisen presidentin ylläpitämää kovaa linjaa.

Huumepolitiikan asiantuntijat ovat huolissaan pattitilanteesta. "On huolestuttavaa, että USA vastustaa edelleen haittoja vähentävän politiikan ottamista mukaan julistukseen vaikka on maailmanlaajuista todistusaineistoa sen puolesta ja muut YK:n alaiset toimielimet hyväksyvät sen toiminnassaan," arvioi Mike Trace, International Drug Policy Consortiumin puheenjohtaja ja entinen Britannian varahuumetsaari. "Olemme varmoja, että USA:n virkaan astuvalla hallinnolla on erilainen näkökulma asiaan mutta heidän tulisi toimia nopeasti tai nykyinen tilanne jatkuu seuraavat kymmenen vuotta."

Huumepolitiikan muutosta ajavat aktivistit uskovat, että jos USA:n linja muuttuu, myös monet muut kovan linjan maat seuraisivat perässä ja tällöin olisi mahdollista saavuttaa yhteisymmärrys uudenlaisesta huumepolitiikasta kansainvälisellä tasolla. Tällöin avautuisi mahdollisuus puhua jopa joidenkin huumausaineiden laillistamisesta.

Ennen vuotta 2008 CND:ssä ei oltu edes keskusteltu siitä, miten eri valtioiden sitoutuminen ihmisoikeuksien noudattamiseen vaikuttaa niiden harjoittamaan huumepolitiikkaan. Kansalaisjärjestöjen ja muutaman edistyksellisen valtion painostuksesta sopimusluonnokseen on saatu useita kehotuksia suojella ja edistää perusihmisoikeuksia ja -vapauksia mutta kädenvääntö jatkuu siitä, että näitä kehotuksia sovelletaan huumepolitiikan kaikilla osa-alueilla ja siitä, että julistuksessa tulisi olla selvä viittaus siihen, että YK:n ihmisoikeussopimukset ovat huumesopimusten yläpuolella sopimushierarkiassa.

Kansainvälinen huumekauppa globaalin maailmantalouden toinen puoli
Lähde: Reuters 25.1.2009
http://www.reuters.com/article/marketsNews/idUSLP65079620090125
Costan haastattelu saksaksi:
http://www.chanvre-info.ch/info/fr/Wenn-Sie-einen-Joint-rauchen
http://www.canapa-info.ch/info/en/U-N-O-D-C-crime-chief-Mario-Costas.html

UNODC:n johtaja Antonio Maria Costan haastattelulausunnon mukaan kansainvälinen laiton huumekauppa on jo pelastanut monta pankkia finanssikriisin aikana. Kansainvälinen huumekauppa ja globalisoitunut maailmantalous ovat kietoutuneet viimeisen kymmenen vuoden aikana toisiinsa sellaisessa mittakaavassa, mistä ei osattu kuvitella Al Caponen aikana. Costan ja YK:n tulisi vihdoin oivaltaa se, että heidän ajamansa kansainvälinen "huumevalvonta" on aiheuttanut tämän tilanteen ja looginen johtopäätös on huumekaupan kansainvälinen valvontaan saattaminen eli "laillistaminen" nykyisen "anarkian" sijaan.

Hollannin kahvilapolitiikka
Lähde: HCLU tammikuu 2009
http://www.youtube.com/watch?v=fJR_mRLKcCY

YK:n tarkistusprosessin aikana eri maissa julkaistujen uutisten mukaan Hollannin kannabiskahvilajärjestelmä olisi rajoitusten kohteena. Aina yhtä reipas Unkarin kansalaisvapauksien liitto HCLU pakkasi kameransa ja matkusti Hollantiin kysymään asiasta suoraan pormestareilta ja muilta asiantuntijoilta. Todellisuus on jälleen toisenlainen.