http://yle.fi/uutiset/ulkomaat/2009/01/huonetuoksusta_tuli_kielletty_huume_
saksassa_493951.html

 

Saksassa on kielletty uusi muotihuume, yrttisekoitus Spice, Die Welt -lehti kertoo verkkosivullaan. Huumausainelain uusin pykälä tulee voimaan torstaina. Tähän asti Spice on ollut vapaasti ostettavissa, ja sitä on myyty huonetuoksuna, vaikka polisi varoittaa sen käytöstä.

Kielto tarkoittaa sitä, että jatkossa Spicen käytöstä rangaistaan.
Saksan liittotasavallan keskusrikospoliisin mukaan kyse on jopa vahvemmasta ja arvaamattomammasta huumausaineesta kuin marihuana ja hasis.

Yrttisekoituksesta on tullut viime kuukausien aikana entistä yleisempi. Aine antaa käyttäjälleen aluksi euforisen tunteen ja vapauttaa estoista, minkä jälkeen se rupeaa väsyttämään. Huumeen suosiota lisää se, ettei se näy huumetesteissä.
Sekoituksen vaikuttavana aineena on synteettinen kannabinoidi CP-47, 497. Se muistuttaa kannabiksen päihdyttävää ainetta tetrahydrokannabinolia THC:tä, mutta on moninkertaisesti tehokkaampi.
Saksan poliisi varoittaa yliannostuksen vaarasta. Yrttisekoitus aiheuttaa riippuvuutta kannabiksen tavoin. Lisäksi poltettaessa siitä voi vapautua elimistöön myrkyllisiä ja syöpää aiheuttavia aineita.

Suomessa Spice olisi sallittu

Komisario Ritva Elomaa Helsingin poliisin huumerikosyksiköstä määrittelee Spicen niin sanotuksi design-huumeeksi, joita ei Suomessa luokitella huumausaineeksi. Spice-huumetta hän ei ole Suomessa tavannut, mutta poliisilla on ollut takavarikossa ja laboratoriotutkimuksessa useita muita design-huumeita. Elomaan mukaan Spicen kaltaiset huumeet ovat helposti löydettävissä netistä, mistä niitä tilataan Suomeen.
- Design-huumeet ovat siinä mielessä turvallisia käyttää, koska niitä ei ole luokiteltu huumausaineiksi. Aineen käyttöön ei voi puuttua tai antaa sakkoja huumausainekäyttörikoksesta, hän kertoo.
Poliisi voi takavarikoida huumaavan aineen ja tuhota sen, mikäli sen vaarallisuudesta on näyttöä: käyttäjälle on aiheutunut esimerkiksi tajunnanmenetyksiä tai sairaalareissuja.
Huumausaineluokitus tehdään Suomessa sosiaali- ja terveysministeriössä. Elomaan mukaan prosessi on yleensä hyvin hidas.