- Tietoja
- Julkaistu: 30.05.2008 30.05.2008
- Osumat: 8199 8199
Raportti toiselta Kansalaisyhteiskuntafoorumilta
(http://www.encod.org/info/RAPORTTI-TOISELTA.html )
20.-21.5. 2008 EU Brysseli
tekijät: Joep Oomen ja Martin Barriuso, ENCODin edustajat foorumilla
Tällä kertaa Foorumiin osallistui 23 järjestöä 26 kutsutusta. Seuraavista järjestöistä ei ollut edustusta: Deutsche Hauptstelle für Suchtfrage, Eurasian Harm Reduction Network ja European Forum on Urban Security. The International Harm Reduction Association oli kutsunut Stijn Goossenin (INPUD) delegaatioonsa, joten paikalla oli 24 järjestöä:
INPUD,
DRUGSCOPE,
UNAD,
ARAS,
PARSEC,
CORRELATION,
ITACA,
A-KLINIKKASÄÄTIÖ,
AFR,
ERIT,
EURO TC,
IREFREA,
KENTHEA,
FTCCEE,
FOUNDATION FOR DRUG FREE EUROPE,
WOCAD,
EURAD,
ECAD,
IHRA,
SENLIS COUNCIL,
CITYWIDE,
DRUG POLICY ACTION GROUP
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
ja ENCOD.
EMCDDA:lla oli paikalla tarkkailija.
Kokousta isännöi Euroopan Komission huumevastainen yksikkö johtajanaan Carel Edwards.
Johdanto
Carel Edwards aloitti kokouksen kuvaamalla Euroopan tämän hetkisen humausainepolitiikan tilaa ”sekavana mutta toimivana”
Edwardsin mielestä Euroopan Unionin tasolla on mahdollista käydä monipuolista keskustelua ja laatia globaaleja suosituksia kun taas jäsenvaltioiden tasolla tehdään reaalipolitiikka ja päätökset. Toisin sanoen EU tarjoaa ”pehmeitä” suhtautumismalleja kun kansallisella tasolla tehdään ”kovempia” toimia.
Edwards kertoi, että tällä hetkellä ei yhdelläkään jäsenvaltiolla ole aikomusta muuttaa huumausainepolitiikkansa lähtökohtaa, joka on YK:n huumausainesopimukset. Siksi EU:n politiikan ja ohjelmien on noudatettava YK:n sopimuksia.
Tänä vuonna EU:n Toimintasuunnitelma huumeista 2005-2008 päättyy. Tulevina kuukausina tämän suunnitelman vaikutus arvioidaan. Arviointi perustuu EU:n komission, EMCDDA:n, Europolin ja jäsenvaltioiden antamiin tietoihin. Meille kerrottiin, että EU:n komissio olisi hyvin halukas kuulemaan käytäntöön perustuvia ja käyttökelpoisia kokemuksia kansalaisjärjestöiltä. Nämä kokemukset voitaisiin ottaa mukaan arviointiprosessiin.
Ensimmäisellä Kansalaisyhteiskuntafoorumilla joulukuussa Carel Edwards oli kertonut meille, että Euroopassa ei ole ”sotaa huumeita vastaan” ja että me aina perustamme tällä Foorumilla toimenpiteet näyttöihin perustuviin todisteisiin. Tällä toisella Kansalaisyhteiskuntafoorumilla ENCOD esitti kirjeen EU:n komissiolle Aldo Bianzon kohtalosta. Lokakuussa 2007 Bianzo pidätettiin Italiassa kannabiksen kasvattamisesta ja hän kuoli vankilassa muutama päivä pidätyksen jälkeen hyvin kyseenalaisissa olosuhteissa.
Edwards oli saanut kirjeen. Hän kertoi meille, ettei tämä tapahtuma todista sitä, että Euroopassa olisi ”sota huumeita vastaan”. Hän sanoi myös, että jollain muulla mantereella järjestöt kuten ENCOD eivät voisi toimia , sillä ne heitettäisiin vankilaan. Hän painotti myös sitä, että EU:n komissio yrittää edistää huumausainepolitiikan ja ihmisoikeussopimusten välistä yhtenäisyyttä Euroopan sisä- ja ulkopuolella, mutta tätä on hyvin vaikea toteuttaa käytännössä (sillä kansalliset hallitukset ovat siitä vastuussa).
Kommentoidessaan vuoden 2007 arviota Toimintasuunnitelman toteutumisesta , Maurice Galla Euroopan Komissiosta totesi, että huumeiden saatavuus ei ole vähentynyt eikä mikään tieto osoita myöskään tarjonnan vähentyneen. Hän myös huomautti, että suurin osa pidätyksistä liittyy kannabiksen hallussapitoon.
Lopuksi Galla totesi, että uusi Toimintasuunnitelma keskittyy luomaan laatuluokituksen hoidolle, haittojen minimoinnille sekä käytön ehkäisylle. Se pyrkii myös nostamaan esille toimintatapoja ja ohjelmia, jotka ovat osoittautuneet menestyksekkäiksi. Toimintasuunnitelmassa asetettaisiin käytännöllisiä tavoitteita kuten huumeiden aiheuttamien kuolemantapausten vähentäminen, tiedon parempi saatavuus, tukea vaihtoehtoista kehitystä tuottajamaissa sekä näyttöön perustuvan politiikan vahvistaminen. Galla totesi, että EU:n huumausainepolitiikan pitäisi olla selkeämmin tasapainoista ja yhtenäistä toimintaa sekä varmistaa perustavat ihmisoikeudet ja -vapaudet. Toimintasuunnitelman tulisi saada osallistujat kommentoimaan näitä tavoitteita ja miettimään kysymystä pitäisikö EU:n politiikalla olla enemmän painoarvoa yksittäisten valtioiden harjoittamassa politiikassa, kuten myös kansalaisjärjestöjen toiminnassa.
Työryhmät
Tämän johdatuksen jälkeen meidät jaettiin kahteen työryhmään, joista kummankin tarkoitus oli tuottaa kommentteja nykyiseen Toimintasuunnitelmaan sekä antaa kommentteja seuraavaan Toimintasuunnitelmaan (2009-2012), jota laaditaan tulevien kuukausien aikana. Ensimmäisen raportin dead-line on 14. heinäkuuta, ensimmäinen julkinen versio on valmiina syyskuun lopussa ja lopullinen hyväksyntä tapahtuu tämän vuoden lopulla.
Työryhmät työskentelivät ensimmäisen päivän. Esitimme ENCODin julkilausuman, , jossa kyseenalaistimme arvioinnin, sillä kunnollista tietoa ei ole saatavilla osoittamaan onko Toimintasuunnitelma ollut hyödyllinen vai ei. Ehdotimme myös, että uusi Toimintasuunnitelma perustuisi Euroopan Parlamentin suosituksille. Se on Euroopan kansalaisyhteiskunnan ainoa laillinen edustaja.
Molemmissa työryhmissä oli mielenkiintoista keskustelua. Useimmat osallistuivat keskusteluun aktiivisesti ja rakentavasti. Jotkut huumeita vastustavista järjestöistä kuten ECAD ja EURAD olivat keskustelun välittäjinä. Mutta heti kun he pääsivät ehdottamaan, että seuraavaan Toimintasuunnitelmaan otettaisiin sellaisia ihanteita kuin ”huumeista vapaa Eurooppa” hiljaisuus laskeutui huoneeseen. Selvästikään kukaan muu ei kannattanut tämän tapaisia ehdotuksia.
Useimmat keskustelut käsittelivät sitä, miten taata laadunvarmistus terveydenhoitotoimenpiteille, siihen sisällyttäen käytön ehkäisy, vankiloiden tilanne sekä tarve yhdistää huumepolitiikka laajempaan sosiaalipolitiikkaan köyhyyden, sosiaalisen syrjäytymisen ja sukupuolten välisen tasa-arvon kysymyksissä jne...
PARSEC suositti liittämään suunnitelmaan tarpeen pillereiden testaamisesta rave-juhlien ja diskojen yhteydessä. Huumelakeja valvovat viranomaiset vastustavat tätä ehdotusta. PARSECin mielestä se, että pillereitä ei testata pahentaa niistä aiheutuvia haittoja
Yritimme useita kertoja nostaa esille kysymyksen siitä, että huumeiden laittomuus on yksi merkittävä tekijä niiden aiheuttamissa haitoissa. Ehdotimme nyt laittomiksi luokiteltujen kasvien laillisen käytön lisäämistä yhtenä tekijä uusien kehitysohjelmien aikaansaamiseksi tuottajamaissa. EU:n komission edustaja neuvoi olemaan sisällyttämättä tällaisia ehdotuksia, sillä jäsenmaat eivät niitä hyväksyisi.
Hän mainitsi myös, että olisi vaikeata saavuttaa yhteisymmärrys tämän kaltaisista ehdotuksista Kansalaisyhteiskuntafoorumilla. Sitä ei tosin voitu kokeillakaan, sillä keskustelua olennaisista asioista, huumeiden täyskiellon vaikutuksista huumausaineilmiöön ei tapahtunut. Oli mielenkiintoista havaita, että ainoa tämän kaltaisen keskustelun äänekäs vastustaja oli Ranskan Haittojen Minimointi Järjestön (AFR) edustaja.
Johtopäätös
Seuraavana päivänä molempien työryhmien (ENCOD oli toisessa niistä) tiedottajat toimittivat raportin. Seuranneessa keskustelussa hyväksyttiin yleisesti se, että 0-toleranssin ei pitäisi olla Euroopan huumepolitiikan perusta. Pitäisi myös olla mahdollisuus aloitteille, jotka liittyvät huumeiden käytön laittomuudesta aiheutuvien haittojen minimointiin.
Se että valtaosaa Euroopan vankiloista on mahdotonta pitää huumeista vapaana, pitäisi olla riittävä osoitus siitä, että huumeista vapaa maailma on mahdottomuus. Sen kaltaista tavoitetta voidaan vaalia vain loukkaamalla raa’asti ihmisoikeuksia. Corel Edwards päätti kokouksen toteamukseen, että vaikeita asioita ei tule vältellä. Hän esitti, että vaikka toimia pillereiden testaamiseksi ei voi edistää Euroopan tasolla, koska useat yksittäiset jäsenmaat vastustavat sitä, tarvetta testien aikaansaamiselle voidaan puolustaa.
ENCOD teki viimeisen ehdotuksen keskustella yleisen huumepolitiikan suunnasta seuraavan Kansalaisyhteiskuntafoorumin asialistalle. ENCOD ehdotti myös ulkopuolista vetäjää kokouksiin, siksi ettei EU:n komission tarvitsisi istua kahdella tuolilla yhtä aikaa.
Seuraava kokous on määrä pitää vuoden 2009 alkupuolella.
Muuta tietoa
Ohjelma Huumeiden käytön ehkäisystä ja Tiedottamisesta
Komissio julkaisee uuden hakemisen syyskuussa 2008 kansalaisjärjestöille, jotka haluavat osallistua tähän ohjelmaan. Järjestöt voivat tehdä hakemuksen taloudellisesta tuesta seuraaviin perustein:
valtioiden rajat ylittävistä toimista, joiden tarkoitus on rakentaa verkostoja, lisätä tietoperustaa, parantaa tietoisuutta, ehkäistä huumeiden käyttöä, tarkkailla, panna täytäntöön ja arvioida EU:n Toimintasuunnitelmia
ottaa kansalaisyhteiskunta mukaan EU:n huumestrategioiden toteuttamiseen ja kehittämiseen
seurata, panna täytäntöön ja arvioida erityisiä toimenpiteitä Huume Toimintasuunnitelmassa 2005-2009 ja 2009-2012
Kun hakuaika alkaa niin jokaisella asiasta kiinnostuneella järjestöllä on kaksi kuukautta aikaa hakea. Koska hakeminen on samankaltainen kuin viime huhtikuussa, voivat kiinnostuneet järjestöt aloittaa valmistelut hakemukseensa, jotta siinä on mukana oikeat asiakirjat.
Säännöt rahoituksen saamiseksi ovat seuraavat: projekti kestää enintään kolme vuotta, EU rahoittaa korkeintaan 80%, minimimäärä, jota haetaan on 75.000 euroa.
Lopullinen johtopäätös
ENCODin tehtävä Kansalaisyhteiskuntafoorumilla on ilmaista kansalaisten ääntä, joita huumausainepolitiikka suoranaisesti koskettaa ja jotka ovat aliedustettuina muissa järjestöissä: kannabiksen ja muiden huumeiden käyttäjät, heidän omaisensa, terveydenhoitoalan työntekijät, ihmiset jotka työskentelevät laillisessa teollisuudessa, joka liittyy huumeisiin sekä itsenäiset asiantuntijat ja aktivistit.
ENCOD on Foorumilla vuoteen 2009 asti. Sen jälkeen tapahtuu uusi valinta, johon voi osallistua oli ollut Foorumin jäsen aikaisemmin tai ei.
Tämä toinen kokous oli paremmin järjestetty kuin ensimmäinen. Osallistujat olivat paremmin valmistautuneet, välillä käytiin todellista keskusteluakin ihmisten kanssa, jotka edustivat kieltolakia ajavia järjestöjä. Itse asiassa kieltolakia ajavat järjestöt olivat aktiivisimmillaan vaatiessaan panostamista huumeiden käyttöä ehkäiseviin ohjelmiin. Vaikka he olivat myös hyvin selvillä siitä, kuinka vaikeata on mitata näiden ohjelmien tehokkuutta.
Tunnelma kokouksessa oli parantunut, kiitos Euroopan Komission edustajien avoimemman suhtautumisen. He ovat alkaneet hyväksyä meidät tarpeellisena vaivana. Ihmisinä, joiden radikaaleimpia ehdotuksia ei voi käyttää mihinkään ilman, että rikkoo yleisen viitekehyksen, mutta myös ihmisinä, jotka vaikuttavat tärkeissä asioissa.
Useat kommentit (meiltä ja muilta) korostivat tarvetta laajentaa pelivaraa ja liikkumatilaa haittojen minimointiin liittyneissä aloitteissa, joita esitettiin lopulliseen raporttiin. Tämä ei tietenkään välttämättä tarkoita sitä, että ne sisällytettäisiin Toimintasuunnitelmaan, eikä edes siitä käytävään keskusteluun Horisontaalisessa Huumeryhmässä (ryhmässä on jäsenvaltioiden tärkeimmät huumeviranomaiset). Mutta ainakin perussävy Kansalaisyhteiskuntafoorumilla on se, että vallitseva tila pitää muuttaa, ja siitä kiitos myös ENCODin läsnäololle
Tästä lopputuloksesta keskustellaan ENCODin yleiskokouksessa kesäkuussa Vitoriassa Espanjassa.