- Tietoja
- Julkaistu: 02.11.2007 02.11.2007
- Osumat: 7319 7319
EU
Huumepolitiikka ja kansalaisyhteiskunnan panos
Lähde: Civil Society Forum on Drugs in the EU
http://ec.europe.eu/
http://ec.europa.eu/justice_home/news/consulting_public/news_consulting_public_en.htm
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2006:0316:FIN:FI:HTML
SKY lähetti vastineensa EU:n komission aloitteelle kansalaisyhteiskunnan ottamiseksi mukaan EU:n huumepolitiikan muotoiluun. Tämän taustalla on EU:n parlamentissa hyväksytty aloite EU:ssa vallitsevan demokratiavajeen täyttämiseksi myös huumepolitiikassa. Tämä EU:n demokratiavaje johtuu siitä yksinkertaisesta tosiasiasta, että EU on pelkkä iso byrokratia, jossa kaikkia asioita käsitellään paperilla.
Aloitteen mukaan kansalaisjärjestöt piti saada huumepolitiikan prosessiin mutta Suomesta tässä ensimmäisessä vaiheessa valittiin A-klinikkasäätiö, joka on mitä suurimmassa määrin valtion byroo, jota ylläpidetään lakisääteisesti alkoholiverotuotoilla. Tässä vaiheessa mukaan otettiin 30 erilaista järjestöä ja ruotsalaisia kieltolakijärjestöjä on mukana peräti kolme. Tämän ensimmäisen vaiheen ensimmäinen kokoontuminen on 13 - 14.12.
Kohtuukäyttö yleiseen käyttöön myös EU:n byrokratiassa
A-klinikkasäätiön Heikki Bothas ja European Cities Against Drugsin Tomas Hallberg ovat valtion huume-virkamiehiä. Tällaisten valintojen taustalla on poliitikkojen ja virkamiesten pelko siitä, että kansalaiset sotkevat heidän kielipelinsä kuten väärin- ja viihdekäyttöluokittelut. Toivottavasti A-klinikkasäätiö lunastaa roolinsa kansalaisyhteiskunnan edustajana ja tiedottaa prosessista. SKY seuraa tapahtumia.
Alkoholipolitiikasta tuttu kohtuukäyttö tulee ottaa käyttöön prosessissa kohti rationaalista ja humaania kannabispolitiikkaa. Jatkossa huume- ja päihdepolitiikka tulee ottaa samaan keskusteluprosessiin, muuten koko prosessissa ei ole mitään mieltä.
Eurooppalainen liittouma oikeudenmukaisen ja toimivan huumepolitiikan puolesta, ENCOD, on kuitenkin päässyt mukaan.
ENCOD Wienissä 2008
Lähde: ENCOD
http://www.encod.org/info/VIENNA-2008-TEN-YEARS-AFTER.html
Kesäkuussa 1998 YK julkisti 10-vuotisen huumestrategiansa, jonka tarkoitus oli saada “mitattavia” tuloksia huumeiden vastaisessa taistelussa mukaan lukien “merkittävän vähennyksen” kannabiksen, kokapensaan ja unikon viljelyssä vuoteen 2008 mennessä.
10. Maaliskuuta 2008 YK:n huumekomissio kokoontuu Wienissä julkistaakseen strategiansa tulokset.
Viimeisen kymmenen vuoden aikana sota huumeita vastaan on epäonnistunut. Huumausaineiden käyttö aiheuttaa ongelmia mutta huumausaineiden kieltäminen on suoranainen katastrofi. Miljoonista ihmisistä on tehty rikollisia, miljardeja euroja käytetään sodassa huumeita vastaan, joka on tehotonta ja aiheuttaa ei-toivottuja seurauksia.
Valtiot ovat estäneet yritykset vähentää huumausaineiden käytöstä aiheutuvia haittoja sekä niiden vastuullisen käytön kehittämisen.
Samaan aikaan huumausainemarkkinat ovat järjestäytyneen rikollisuuden hallinnassa. Sen huikeat voitot järkyttävät globaalia taloutta ja aiheuttavat kasvavaa korruptiota.
Huumausainepolitiikan tulisi olla julkisen terveydenhuollon asia, ei oikeuslaitoksen. Me vaadimme YK:ta julistamaan jokaiselle maailman kansalaiselle oikeuden kasvattaa ja pitää hallussa kasveja henkilökohtaiseen ja epäkaupalliseen käyttöön.
YK:n tulisi sallia myös yksittäisten valtioiden mahdollisuuden harjoittaa huumausainepolitiikkaa, joka ei perustu huumausaineiden täydelliseen kieltämiseen.
Wien 2008 on mahdollisuus esittää tämä viesti YK:lle. Liity joukkoomme Wienissä. Matkan ja majoituksen järjestämisestä voit olla yhteydessä meihin.
Ohjelma: Perjantai 7. maaliskuuta: Konferenssi ”Sota huumeita
vastaan – pitkään jatkunut valhe?” Analyysi syistä kieltolain taustalla.
Lauantai 8. maaliskuuta: Mielenosoitus “Cures - not Wars” YK:n rakennuksella.
Sunnuntai 9. maaliskuuta: Näyttely ja workshoppeja kiellettyjen kasvien hyötykäytöstä.
Kannabisklubit
Lähde: ENCOD
http://www.encod.org/info/-CANNABIS-SOCIAL-CLUBS-.html
Kannabisklubit ovat voittoa tavoittelemattomia ihmisten yhteenliittymiä, joiden puitteissa kasvatetaan kannabista jäsenten käyttöön. Tällaisia klubeja on perustettu Espanjassa, Belgiassa ja Sveitsissä. Monessa muussa maassa valmistellaan tällaisten klubien avaamista. Vaikka kaikissa maailman maissa vallitsee sama YK:n autorisoima kieltolaki, ovat eri maiden viranomaiset luoneet harmaita vyöhykkeitä, jossa yksittäisillä tuomareilla tai poliisiviranomaisilla on valta sallia tällainen toiminta. Tämä kannattaa tarkistaa ko. maan lainsäädännöstä.
Sveitsi
Kannabis, tupakka ja nuoriso
Lähde: Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine Marraskuu
2007; 161(11):1042-1047, Reuters 5.11.2007, Lähde: Reason 6.11.2007
http://archpedi.ama-assn.org/cgi/content/abstract/161/11/1042
http://archpedi.ama-assn.org/cgi/reprint/161/11/1042
http://www.reuters.com/article/latestCrisis/idUSN05267057
http://www.reason.com/blog/show/123354.html
Amerikkalainen tiedelehti Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine julkaisi sveitsiläisen tutkimuksen, jonka tarkoituksena oli arvioida, kuinka moni nuorista käyttää kannabista muttei koskaan ole käyttänyt tupakkaa sekä arvioida, miten he eroavat muista nuorista.
Ainoastaan kannabista käyttävät nuoret osoittivat parempaa toimintakykyä kuin myös tupakkaa käyttävät. Raittiisiin verrattuina he olivat sosiaalisempia eikä heillä ollut enempää psykososiaalisia ongelmia.
Tutkimuksessa oli mukana 5263 16 - 20 vuotiasta opiskelijaa, joista 455 ainoastaan kannabiksen käyttäjiä, 1703 tupakan ja kannabiksen käyttäjiä sekä 3105 raitista.
Ainoastaan kannabista käyttävät olivat myös tupakkaa käyttäviä nuorempia, suurempi osa miehiä, harrastivat useammin urheilua, asuivat useammin molempien vanhempiansa kanssa, olivat useammin opiskelijoita, joilla on hyviä opintosuorituksia, mutta he juopuivat harvemmin ja aloittivat harvemmin kannabiksen käyttönsä alle 15 vuotiaina, olivat käyttäneet harvemmin kannabista yli kaksi kertaa kuluneen kuukauden aikana ja olivat tulleet murrosikään myöhemmin.
Tutkimus ei vahvista sitä yleistä oletusta, että tupakasta ja kannabiksesta pidättäytyvät voisivat yleisesti paremmin kuin kannabiksen käyttäjät. Vaikka nämä pinnaavat koulusta enemmän, on heillä yhtä hyvät arvosanat ja vaikka heillä on huonommat suhteet vanhempiinsa, eivät he ole muita masentuneempia.
Tutkimuksessa vahvistettiin se aiemmissa tutkimuksissa esille tullut seikka, että tupakoijat käyttävät enemmän kannabista. Ainoastaan kannabista käyttäneet aloittivat käyttönsä myöhemmin ja käyttivät myös alkoholia vähemmän kuin tupakoijat.
Käyttö ja väärinkäyttö
Jos noudattaisimme huumehaukkojen logiikkaa, olisi selvä päätelmä tästä tutkimuksesta se, että kannabis tekee ihmisistä parempia. Mutta onneksi kannabiksen käyttäjät eivät ole yhtä hulluja kuin huumehaukat vaan ymmärtävät ja ovat aina ymmärtäneet, etteivät aineet itsessään tee ihmisistä huonompia tai parempia.
Tällaisia tutkimustuloksia on saatu ennenkin mutta ne ovat jääneet tiedotusvälineissä skandaaliuutisten jalkoihin. Vuonna 1990 Kaliforniassa seurattiin teini-ikäisten ryhmää ja havaittiin, että marihuanaa kokeilleet olivat parhaiten sopeutuvia ryhmässä. Kannabista jatkuvasti käyttäviä leimasi persoonallisuuden häiriöt ja sopeutumattomuus. Kannabista käyttämättömät olivat ahdistuneempia ja sosiaalisesti rajoittuneempia.
Tutkimuksessa pääteltiin, että ongelmallinen kannabiksen käyttö on sopeutumattomuuden oire, ei sen syy. Tämä sai huumehaukat takajaloilleen, koska se esittää huumeista pidättyvät luusereina ja huumeiden kokeilun osana normaalia kehitystä. Mutta tällaisten tutkimusten tärkein anti on se, että huumeiden käytöllä ja väärinkäytöllä on eroa. Tulevaisuuden huumepolitiikan tulisi perustua tälle eikä uskonkappaleen aseman saaneelle väärinkäyttö termille.
Britannia
Poliitikot kannabiksen käyttäjien suurin uhka, ei psykoosit
Lähde: The Lancet, Volume 370, Number 9598, 3 November 2007, UKCIA 2.11.2007
http://www.thelancet.com/journals/lancet/full?issue_key=S0140-6736(07)X6046-X
http://www.ukcia.org/news/shownewsarticle.php?articleid=12973
Mm. Suomen johtava huumevirkamies kerkesi jo julistamaan kannabiksen ja psykoosien välisen yhteyden olevan todistettu Lancetissa taannoin julkaistun tutkimuksen pohjalta. Tuoreessa Lancet-lehdessä useat alan tutkijat keskustelevat aiheesta ja kuten aina ennenkin kannabishysterian kohdalla, hysteria alkoi liian aikaisin: tähän astinen tutkimus ei osoita yhteyttä kannabiksen ja psykoosien saatikka skitsofreniaan sairastumisen välillä. Päteviä tutkimuksia on vasta pari kappaletta vaikka lehdet antavat ymmärtää ihan muuta. Näissä tutkimuksissa saadut riskikertoimet ovat teoreettisia, ei käytännön mielenterveystyössä saatuja.
Louise Degenhardt ja Wayne Hall kirjoittavat siitä, kuinka lainsäädännöllä ei ole todettu olevan mitään vaikutusta kannabiksen käytön yleisyyteen:
”On olemassa vaara, että keskustelu rikosoikeudellisten rangaistusten palauttamisesta vie brittihallinnon harhaan sen sijaan, että se yrittäisi tiedottaa suurta yleisöä kannabiksen käytön haitoista, missä tulisi korostaa psykoosien ohella paljon yleisempiä terveyshaittoja.”
”Olisi suuri virhe kuvitella, että kannabiksen käytön aiheuttamat kansanterveysongelmat voidaan ratkaista kynän heilautuksella”.
Kannabis, tupakka, geenit ja psykoosit
Lähde: Genotype effects of CHRNA7, CNR1 and COMT in schizophrenia:
interactions with tobacco and cannabis use. The British Journal of
Psychiatry (2007) 191: 402-407.
http://bjp.rcpsych.org/cgi/content/abstract/191/5/402
Psychiatry Source 16.11.2007
http://www.psychiatrysource.com/NewsItem/Cannabis-and-smoking-
gene-links-to-schizophrenia-u.aspx?l1=3&firstpage=true
Viimeisimmässä Reefer Madness keskustelussa on teoretisoitu kannabiksen voivan aiheuttaa psykooseja erään COMT geenin muunnoksen omaaville henkilöille. Tässä hypoteesissa on lähdetty siitä, että esiintyykö psykooseja ja kannabiksen käyttöä samoilla ihmisillä, ja tästä on lähdetty rakentamaan ajatusmallia, jonka mukaan psykooseille alttiilla geenimuunnoksen omaavilla olisi kohonnut riski saada psykooseja ja sairastua skitsofreniaan. Tämä malli on tuottanut tarkan kuuloisen prosenttiluvun, 41%, jonka tiedotusvälineet, poliitikot ja virkamiehet ovat ottaneet faktana, tieteellisesti mitattuna tosiasiana, ei riskiarviona.
Arvovaltaisessa British Journal of Psychiatry lehdessä julkaistussa tutkimuksessa asiaa on tutkittu oikeilla potilailla, ja tutkimuksen valossa tämä Reefer Madness hypoteesin viimeisin oljenkorsi on uponnut. Tämäkään tutkimus ei muuta sitä tosiseikkaa, että vahvan kannabiksen jokapäiväinen käyttö saattaa aiheuttaa olotiloja, jotka normaalikoulutuksen saaneesta psykiatrista tai psykologista vastaavat skitsofrenialuokituksen joitakin oireita.
Tutkimuksessa paljastuu, että myös tupakalle on myös löydetty samanlainen skitsofrenialle altistava geeniehdokas, mikä hypoteesi tässä tutkimuksessa myös kumotaan. Kumma kyllä tämä tupakka - skitsofrenia -malli ei ole herättänyt tiedotusvälineiden eikä poliitikkojen mielenkiintoa.
Tutkimuksen johtopäätökset:
There was no evidence of association between schizophrenia and CNR1 (OR=0.97, 95% CI 0.82–1.13) or CHRNA7 (OR=1.07, 95% CI 0.77–1.49) genotypes, or of interactions between tobacco use and CHRNA7, or cannabis use and CNR1 or COMT genotypes.
Conclusions Neither CNR1 nor CHRNA7 variation appears to alter the risk of schizophrenia. Furthermore, our results do not support the presence of different effects of cannabis use on schizophrenia according to variation within COMT.
Kanada
Emeryn kuulemispäivä 21.1.2008
Lähde: Cannabis Culture
http://www.cannabisculture.com/articles/4639.html
Marc Emeryn ja hänen kanssasyytettyjen luovutusoikeudenkäynnin alku on siirretty 21. päivään tammikuuta 2008. Onkohan Kanadan oikeusviranomaisten kantti alkanut jo pettää? Nyt on vielä hyvä tilaisuus vaikuttaa tilanteeseen kertomalla mielipiteensä Kanadan viranomaisille. Yhteystiedot löytyvät No Extradition for the BC3! -koosteesta.
Marc Emery dokumentti nyt netissä
Lähde: Cannabisculture
http://www.cannabisculture.com/articles/5087.html
Marc Emerystä ja hänen luovutusoikeudenkäynnistä tehty dokumentti 'Prince of Pot: The US vs. Marc Emery' löytyy YouTubesta. CBC esitti dokumentin tuoreeltaan, milloinhan YLE uskaltaa lähettää jotain USA:n huumesotaa kritisoivaa kanavillaan?
Tuomari ”Kanadan kannabislait perustuslain vastaiset”
Lähde: CannabisCulture 16.11.2007http://www.cannabisculture.com/articles/5115.html
Nyt jo toinen tuomari vapautti kannabiksen hallussapidosta syytetyt sillä perusteella, että Kanadan kannabislait ovat perustuslain vastaiset. Viime kesäkuussa Ontarion osavaltiossa tuomari hylkäsi syytteet sillä perusteella, että hallituksen tulee säätää kannabiksen lääkekäytöstä laki eikä pelkästäään sallia se hallinnollisella päätöksellä. Niin kauan kuin kannabiksen lääkekäyttö ei ole täysin laillista, sotii sen käytön kieltäminen lailla perustuslakia vastaan.
Tuoreimman oikeusjutun puolustusasianajaja Pearson kertoo kannabislakien olleen perustuslain vastaisia aina vuoden 2001 oikeudenpäätöksestä saakka. Hänen mielestään hallitus aiheuttaa enemmän vahinkoa kieltolaillaan.
”He tekevät nuorista rikollisia. Heiltä viedään koulutus-, työ- ja matkustusmahdollisuudet pelkästään kannabiksen takia.”
Hän on ollut mukana tekemässä syytetyille tarkoitettua tee-se-itse puolustuspakettia:
http://www.thepotlawhasfallen.ca/
Hallituksen kanta ei ole sama kuin kansalaisten tahto
Lähde: London Free Press 18.10.2007
http://www.mapinc.org/drugnews/v07/n1200/a07.html
Mielipidemittaus:
http://www.angus-reid.com/polls/view/28649/more_canadians_concerned_about_drug_abuse/
Mielipidemittauksen mukaan yli puolet kanadalaisista haluaa laillistaa kannabiksen ja 89% kannattaa kannabiksen laillistamista lääkekäyttöön.
Kanadan uusi oikeistohallitus on ominut USA:n huumesodan Kanadan uudeksi huumepolitiikaksi. Mielipidemittauksen mukaan kansa ei ole täysin samaa mieltä vaan haluaisi politiikan painottuvan haittoja vähentävään suuntaan.
USA:n esimerkin mukaan uusi pääministeri mm. haluaisi lopettaa neulojen vaihto-ohjelmat mutta kansalaiset kannattavat niitä.
USA:n esimerkin mukaan myöskään uusi kanadalainen huumepolitiikka ei puutu lainkaan alkoholin tai lääkeaineiden väärinkäyttöön.
Britannia
Kannabis on syöpälääke
Lähde: BBC 19.11.2007
http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/7098340.stm
Molecular Cancer Therapeutics -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todetaan yhden kannabiksen vaikuttavan aineen, CBD:n, pysäyttävän rintasyövän etenemisen muualle elimistöön.
The California Pacific Medical Center Research Institute -tutkimuslaitoksen tutkijat ovat toiveikkaita, että kannabidiolista eli CBD:stä saataisiin myrkytön vaihtoehto kemoterapialle. Aikaisemmin CBD:llä on havaittu olevan samanlainen vaikutus aivokasvaimen leviämiseen.
CBD ei aiheuta psykoaktiivisia vaikutuksen, joten sen käyttö on täysin laillista. Tutkijaryhmän mukaan marihuanaa polttamalla ei voi saada tarpeeksi CBD:tä kehoon.
Tutkijaryhmän johtaja Dr Sean McAllister: ”Tällä hetkellä on hyvin vähän keinoja agressiivisten syöpämuotojen hoitamiseksi”.
Cannabis kan hjälpa mot cancer
Lähde: Expressen 20.11.2007
Att röka marijuana för att bota bröstcancer fungerar inte. Däremot kan ett av ämnena i drogen bidra till att cancern inte sprider sig i kroppen, tror amerikanska forskare.
I en artikel som publicerats i tidskriften Molecular Cancer Therapeutics hoppas forskaren Sean McAllister från privata vårdbolaget California Pacific Medical Centers forskningsinstitut att ämnet cannabiodol – CBD – ska kunna användas i stället för kemoterapi.
"Det här ämnet erbjuder ett hopp om en icke-giftig behandling där
man skulle kunna nå samma resultat, utan de plågsamma bieffekterna"
skrev McAllister i ett pressmeddelande på måndagen.
Forskarna har använt CBD för att blockera genen Id-1 som tros bidra till att cancern sprider sig.
"Vad som är spännande i det här är att om CBD kan blockera Id-1 i bröstcancerceller så kan det kanske också visa sig effektivt för att stoppa spridningen av cancerceller även i andra former av sjukdomen, som tjocktarms-, hjärn- eller prostatacancer" skriver McAllisters kollega Pierre-Yves Desprez.
Forskarna poängterar dock att studien inte innebär någon uppmaning till folk med bröstcancer att börja röka marijuana.
"Det är högst osannolikt att tillräckliga koncentrationer av CBD kan nås genom att röka cannabis" meddelas i pressmeddelandet.
Tutkimus: Cannabidiol as a novel inhibitor of Id-1 gene expression
in aggressive breast cancer cells. Molecular Cancer Therapeutics 6,
2921-2927, November 1, 2007.
http://mct.aacrjournals.org/cgi/content/abstract/6/11/2921?maxtoshow=&HITS=10&
hits=10&RESULTFORMAT=&fulltext=cbd&searchid=1&FIRSTINDEX=0&volume=6&issue=
Espanja
CannabisExpo Madridissa
Lähde: http://www.expocannabis.com/en/general.htm
Espanjan pääkaupungissa Madridissa järjestettiin suuri kannabismessu 2. - 4.10. Kymmenen vuotta sitten Saksassa järjestettiin ensimmäinen iso kaupallinen kannabistapahtuma ja siitä lähtien ne ovat levinneet ympäri mannerta. Barcelonan Spannabis on ollut niin suuri menestys, että sellainen päätettiin järjestää myös Madridissa.
YK
Huumesodan arvioinnin aikataulu
Lähde: IDPC 7.10.2007, YK:n 62. yleisistunto, doc. 109
http://www.idpc.info/php-bin/documents/IDPC_Oct2007_AdvocacyGuide_EN.pdf
http://www.un.org/ga/62/agenda/crime.shtml
(http://www.un.org/ga/news/)
Keväällä 2009 kaikkien valtioiden poliittiset edustajat kokoontuvat Wieniin päättämään kansainvälisen huumevalvontajärjestelmän jatkamisesta tulevaisuudessa. Tällä hetkellä tämän tulevan tapaamisen lopputulos sekä siihen johtava prosessi on epäselvä, koska monissa maissa epäröidään rikosvalvontajärjestelmään sekä ”tarjonnan vähentämiseen tähtääviin ohjelmiin” luottamista huumeongelman ratkaisemisessa. Monissa maissa on alettu korostamaan sellaisia politiikan muotoja ja ohjelmia, joissa keskitytään huumemarkkinoiden ja huumeiden käytön terveydellisiin ja sosiaalisiin seurauksiin.
Monet kansalaisjärjestöt haluaisivat olla mukana tässä prosessissa ja tarkoitus olisikin esittää tässä prosessin luonne ja aikataulu niin hyvin kuin se tällä hetkellä tiedetään. SKY seuraa prosessia.
Mikä on kansainvälinen huumevalvontajärjestelmä?
Nykyinen kansainvälinen huumevalvontajärjestelmä perustuu kolmelle kansainväliselle huumausainesopimukselle: vuoden 1961 huumausaineyleissopimus ja sen lisäpöytäkirja vuodelta 1972, psykotrooppisia aineita koskeva sopimus vuodelta 1971 sekä vuoden 1988 sopimus huumeiden ja psykotrooppisten aineiden kansainvälistä kauppaa vastaan. Kaikkiaan 183 valtiota on hyväksynyt kaksi ensimmäistä sopimusta ja 182 kolmannen.
Kuinka huumevalvontajärjestelmä toimii?
Tätä järjestelmää hallinnoi ja valvoo joukko toimistoja YK:n alaisuudessa: YK:n talous- ja sosiaalineuvosto (ECOSOC), huumausainekomissio (CND), kansainvälinen huumevalvontalautakunta (INCB) ja YK:n huume- ja rikostoimisto (UNODC).
YK:n talous ja sosiaalineuvosto, ECOSOC, on YK:n hierarkiassa keskeinen foorumi kansainvälisille sosiaali- ja talousasioille. ECOSOC on perustanut huumausainekomission, CND:n, käsittelemään huumausaineasioita.
CND on YK:n hierarkiassa keskeinen huumepolitiikan tekijä: CND:n tehtävät on määritelty kansainvälisissä huumesopimuksissa. Sen tehtäviin kuuluu maailman huumetilanteen analysoiminen, huumeongelman hoitamiseen tarvittavien toimintatapojen kehittäminen sekä valvontajärjestelmän vahvistaminen. Komissioon kuuluu 53 ECOSOC:in valitsemaa valtiota ja se kokoontuu kerran vuodessa. Huume- ja rikostoimisto UNODC hallinnoi CND:tä ja antaa sille teknistä apua. (http://www.unodc.org/unodc/en/cnd.html)
Kansainvälinen huumevalvontalautakunta, INCB, on ”itsenäinen ja puolilaillinen” elin, jonka tehtävänä on valvoa huumesopimuksien toteuttamista. Se perustettiin vuoden 1961 sopimuksen päätöksellä ja aloitti toimintansa vuonna 1968. Se on hallituksista ja YK:sta riippumaton 13 jäsenen asiantuntijaelin, joka voi pyytää asiantuntija-apua WHO:lta. ECOSOC valitsee jäsenet YK:n ja jäsenvaltioiden esittämiltä listoilta. INCB:llä ei ole sopimusten täytäntöönpanovaltaa mutta se voi nimetä sopimuksista sen mielestä lipeäviä hallituksia ja saattaa nämä kansainvälisen yhteisön arvosteltaviksi. Tämän se tekee vuosittaisissa raporteissaan ja seuraava ilmestyy maaliskuussa 2008. (http://www.incb.org/incb/index.html)
UNODC:n eli YK:n huume- ja rikostoimiston vastuulla on kansainvälisen huumevalvonnan toiminnan koordinointi. Toimisto perustettiin vuonna 2002 ja sillä on tällä hetkellä 500 ihmistä töissä Wienin ja New Yorkin päämajoissa ja 21:ssä toimistossa eri puolilla maailmaa. Sen tehtävä on ”auttaa jäsenvaltioita näiden taistelussa huumeiden valvonnassa sekä rikollisuuden ja terrorismin ehkäisyssä”. Toimisto tutkii ja analysoi tilannetta, antaa ohjeita sekä tekee kentällä teknistä yhteistoimintaa vaativia projekteja. Käytännössä toimisto pyörittää vaihtoehtoisia kehitysprojekteja, sadonvalvontaprojekteja ja rahanpesua ehkäiseviä projekteja. UNODC:lla on keskeinen asema jäsenvaltioiden huumepolitiikan käytännön muotojen ohjailussa. UNODC on huumepolitiikan muotoilun ja toteuttamisen keskeinen tekijä YK:n huumevalvontakoneistossa. (http://www.unodc.org/unodc/index.html)
Kansainvälisen huumevalvonnan ristiriidat
Tällainen järjestelmä on täynnä ongelmia. INCB ja WHO kilpailevat huumeluokituksista, INCB:n tiukka ja vanhakantainen tulkinta huumesopimuksista aiheuttaa ristiriitoja jäsenvaltioiden kanssa, sen epämääräinen laillinen asema on johtanut sekä salailun kulttuuriin että vuoden 1961 sopimuksessa määrättyjen toimivaltuuksien ylittämiseen.
UNODC julistaa olevansa valtioista riippumaton elin mutta käytännössä sen rahoitus tulee muutamalta suurlahjoittajalta ja ainoastaan 10% YK:n kassasta. Vuosina 2006 - 2007 tulleista lahjoituksista 70% - 80% oli tiettyyn kohteeseen määrättyjä. Tämä on johtanut toimiston politisoitumiseen ja luottamuksen laskuun.
YK:n toimistoissa politiikan muoto vaihtelee laajemminkin: UNODC:n edustaessa lain täytäntöönpanoa eli rikosvalvontaa ja INCB:n nollatoleranssipolitiikkaa, YK:n muut toimistot kuten UNAIDS, YK:n kehitysohjelma, WHO, Maailmanpankki ja YK:n väestörahasto tulkitsevat samoja sopimuksia terveyden ja kehityksen näkökulmista. UNODC:n ja INCB:n kannattamat ohjelmat ovat usein myös ristiriidassa YK:n ihmisoikeusperiaatteiden kanssa, jotka on kirjoitettu sen perustusasiakirjaan ja YK:n asettamiin vuosituhannen tavoitteisiin.
CND:n päätöksentekokoneistossa lain täytäntöönpanemisen eli rikosvalvonnan näkökulma hallitsee muita näkökulmia. CND:ssä päätökset tehdään yksimielisyys -periaatteella. Erään arvioijan mukaan tämä on johtanut päätösten tekemiseen ”pienimmän yhteisen nimittäjän periaatteella”. Yksi valtio pystyy tällöin pysäyttämään asian etenemisen. Tämä johtaa ”kasvojen menettämisen” pelossa mahdollisimman epämääräisten lausuntojen antamiseen ja ”lehmänkauppoihin”, jolloin ulkopuoliset tekijät pääsevät vaikuttamaan varsinaisen asian käsittelyyn. Pitkissä ja tarmoa vaativissa kokouksissa saadaan kuulla jäsenvaltioiden pitkiä ja itseään kiittäviä puheenvuoroja diplomaattisten riskien välttämiseksi.
Kaksisataa miljoonaa asiantuntijaa prosessin ulkopuolella
Koko tämä prosessi pyörii täysin vailla yhdenkään sellaisen ihmisen läsnäoloa, joita tämä eniten koskettaa, eli käyttäjiä tai kasvattajia. YK:ssa katsotaan yleensäkin kansalaisten osallistumisen lähinnä laskevan keskustelun tasoa eikä edustavan asiantuntemusta.
Tämä prosessi tekee maailman kahdestasadasta miljoonasta huumeiden käyttäjästä rikollisia, mikä monissa maissa johtaa vakaviin ihmisoikeusrikkomuksiin lain täytäntöönpanon tai hoidon nimissä.
Huumekasvien kasvatuksen lopettamisyritykset ovat aiheuttaneet ympäristötuhoa sekä yhteiskunnallisia ja taloudellisia ongelmia huumeita tuottaville maille. Samalla rikollisorganisaatioiden keräämät voitot kasvavat vuosi vuodelta.
Kansalaisyhteiskunta tulisi saada mukaan tämän politiikan muotoiluun ja tämä arviointikausi 2008 - 2009 tarjoaa merkittävän tilaisuuden osoittaa politiikan muutoksen tarve.
Yksi tapa vaikuttaa
Lähde: The Vienna NGO Committee
http://www.vngoc.org
Kyselykaavake kansalaisjärjestöille
http://www.vngoc.org/uploads/files/NGO%20Questionnaire%20Final.pdf
Wienissä vaikuttava kansalaisjärjestöfoorumi on yksi tapa olla vaikuttamassa tähän prosessiin. Wienissä järjestetään syyskuusta 2007 maaliskuuhun 2008 erilaisia seminaareja, joiden puitteissa kansalaisjärjestöt voivat keskustella huumevalvontajärjestelmän vaikutuksista. Näitä keskusteluja on tarkoitus koota heinäkuussa 2008 Wienissä ja levittää näin kertynyttä tietoa edelleen YK:n jäsenvaltioille sekä vuoden 2009 poliittiselle kokoukselle. Kansalaisfoorumin nettisivuilla on myös tiedustelu, joihin toivotaan palautetta kansalaisjärjestöiltä. Tämä palaute kootaan myös ja toimitetaan päätöksentekijöille.
Kansalaisjärjestöt ovat kokoontuneet syyskuussa Lissabonissa ja seuraavaa kokousta on suunniteltu tammikuuksi. Tästä tulee lisätietoja IDPC:n sivuille.
Prosessin sisältä
Lähde: YK:n pääsihteeri: International cooperation against the world drug problem 4.7.2007, doc. 109
http://daccessdds.un.org/doc/UNDOC/GEN/V07/852/72/PDF/V0785272.pdf?OpenElement
YK:n 62. yleiskokouksen syksy 2007 kotisivut:
http://www.un.org/webcast/ga/62/
huume- ja rikosasiat
http://www.un.org/ga/62/agenda/crime.shtml
Syksyllä 2007 pidettyyn YK:n yleiskokoukseen pääsihteeri tuotti katsauksen kansainvälisen huumeongelman tilanteesta. Raportti antaa kuvan onnistumisesta ja luottamuksesta siihen, että entistä kannattaa jatkaa. Toimistojen ja toimielimien toimintaa pitää ainostaan vahvistaa.
Pykälässä 13 pääsihteeri toteaa ”CND:n kokouksessa otetun huomioon, että UNODC:n johtaja (Antonio Costa) on pitänyt vakuuttavan esityksen siitä, kuinka jäsenmaissa on edistytty merkittävästi YK:n yleiskokouksen 20:nnessä erityisistunnossa asettamien tavoitteiden täyttämisessä”.
UNODC:n edelliset vuosiraportit 2006 ja 2007 eivät kertoneet mistään edistymisestä vaan, että maailman huumetilanne on ”valvonnassa”. 20:nnessä erityisistunnossa vuonna 1998 sitten edellytettiin huumeiden käytön ja kasvatuksen selvää vähenemistä.
Huumeongelma ”valvonnassa” vai akuutti ?
Niinpä seuraava lause YK:n pääsihteerin raportissa kuuluukin: ”Komissio huomauttaa myöhemmin, että huumeongelma on erityisen akuutti maissa, joita vaivaa köyhyys, turvallisuuden puute ja taloudellinen pysähtyneisyys”. Pääsihteeri haluaa vakuuttaa, että käytännössä teollistuneissa länsimaissa huumeongelma on ”valvonnassa” mutta suurimmassa osassa maailmaa ”huumeongelma on akuutti”.
Artiklassa 14 todetaan CND:n asettaneen kriteetit tulevalle arviointikokoukselle, jossa tuo artiklassa 13 esille tullut ristiriita pitäisi ratkaista eli onko maailmassa havaittavissa positiivista kehitystä nykyisen huumevalvontamallin ja -organisaation alaisuuudessa. CND korostaa sitä, että arviointiprosessi on ”objektiivinen, tieteellinen, tasapainoitettu ja läpinäkyvä”.
Artiklassa 96 YK:n pääsihteeri asettaa arviointiprosessin aikataulun. Se alkaa CND:n 51:llä kokouksella maaliskuussa 2008 Wienissä. Tähän kokoukseen UNODC:n johtaja Costa tuo oman raporttinsa, josta keskustellaan jäsenmaiden kesken. Tätä seuraa laaja keskustelukierros, joka huipentuu maaliskuussa 2009 CND:n 52:ssa kokouksessa. Tästä kokouksesta ECOSOC raportoi YK:n myöhemmin pidettävälle yleiskokoukselle.
YK:n pääsihteerikään ei esitä minkäänlaista kansalaisyhteiskunnan huomioon ottamista tässä prosessissa. CND:n 51:een kokoukseen on tarkoitus kuitenkin kutsua kansainvälisiä järjestöjä, hallitusten välisiä toimielimiä ja jotain alueellisia järjestöjä. Nämä kokoaa UNODC, mikä haiskahtaa jälleen kerran siltä, että ruotsalaiset nollatoleranssijärjestöt saavat esittää näkökantansa.
UNODC:n asema 2008 - 2011
Lähde: YK:n pääsihteeri: Strengthening the United Nations Crime
Prevention and Criminal Justice Programme, in particular its technical
cooperation capacity. 27.7.2007 doc. 108
http://www.un.org/ga/62/agenda/crime.shtml
http://daccessdds.un.org/doc/UNDOC/GEN/V07/857/97/PDF/V0785797.pdf?OpenElement
Toisessa raportissaan vuoden 2007 yleiskokoukselle YK:n pääsihteeri haluaa asettaa UNODC:lle uuden strategian, joka ohjaisi UNODC:n toimimaan tulossuuntautuneemmin, vastuullisemmin, läpinäkyvämmin, tehokkaammin sekä joustavammin, jotta se kykenisi vastaamaan erilaistuviin tarpeisiin.
Raportissaan pääsihteeri tulee paljastaneeksi sen tosiasian, että Afrikan osalta ei suurimmassa osassa maista voida puhua huumevalvonnasta. Yli kahdessakymmenessä maassa on sodittu lähihistoriassa ja hallinnolliset infrastruktuurit ovat sen mukaiset. Myös kansainväliset huumekartellit ovat huomanneet tämän. Niinpä kaikenlaiset arviot maanosan huumeongelmasta ovat epämääräisiä.
YK esittelee Marokon kannabiksen viljelyn valvontaprojektia menestyksenä mutta kartalta katsottuna on ollut lähinnä ihme, etteivät EU, USA ja NATO ole pommittaneet viljelyksiä jo kymmeniä vuosia sitten. Tämän taustalla ovat laajemmat kansainväliset asetelmat ja Marokon sadon vähenemisen taustalla on luultavimmin Euroopassa koko ajan yleistyvä kannabiksen kotikasvatus, eivät kontrolliviranomaiset.
UNODC uudistaa sivustonsa
Lähde: UNODC 16.11.2007
http://www.unodc.org/unodc/en/frontpage/unodc-website-relaunch.html
World Drug Report
http://www.unodc.org/unodc/en/data-and-analysis/WDR.html
Bulletin on Narcotics
http://www.unodc.org/unodc/en/data-and-analysis/bulletin/index.html
Vuoden 2008 tarkistusprosessin alla UNODC kohottaa ilmettään. Yleisilme on monipuolinen ja toimelias, huumesota jatkuu ja voi hyvin. Jopa viihdyttävästi. UNODC:n teema näyttää olevan Stories from UNODC, tarinoita faktojen sijaan.
Toimiston lippulaiva eli UNODC:n World Report -vuosiraportti on joutunut raportoimaan epäonnistumisesta 10-vuotistavoitteissa eikä se enää komeile etusivulla. Se löytyy nykyään data and analysis alaotsakkeen alta , mistä löytyy muutakin mielenkiintoista luettavaa, mm. klassikko Bulletin on Narcotics.
Mikä on huumerikos?
Lähde: EMCDDA: Drugs in Focus 16
http://www.emcdda.europa.eu/index.cfm?fuseaction=public.Content&nnodeid=439&sLanguageiso=EN
UNODC:n ja EMCDDA:n tekevät yhteistyötä huumepolitiikan arvioinnissa. UNODC tarjoaa mielellään USA:n harrastamaa poeettista propagandaa, joka esittelee huumeet ja huumerikollisuuden erittelemättömänä uhkana höystettynä kansainvälisellä terrorismilla.
Huumerikos ja huumerikollisuus ovat usein tiedotusvälineissä käytettyjä termejä. EMCDDA tarjoaa julkaisussaan välineitä analysoida ”huumeisiin liittyvää rikollisuutta”. Se voidaan jakaa neljään osaan: psykofarmakologiset rikokset (tehty psykoaktiivisen aineen vaikutuksen alaisena); taloudelliset rikokset (tehty rahan (tai aineen) hankkimiseksi huumeiden käyttöä varten); järjestelmällisesti tehdyt rikokset (tehty laittomilla huumemarkkinoilla, osana huumeiden myyntiä, jakelua ja käyttöä); ja huumerikokset (tehty huumelain ja siihen liittyvän lainsäädännön vastaisesti).
Tällä hetkellä kerätään järjestelmällistä tietoa ainoastaan jälkimmäisestä rikostyypistä ja senkin keruussa on erilaisia käytäntöjä. Kolmesta ensimmäisestä rikostyypistä on olemassa vain harvaa ja hajanaista tietoa.
Britannia
Riippuvuus on yhteiskunnan sairaus
Lähde: Guardian Walrus December 2007, 2.6.2005, Wikipedia
http://www.walrusmagazine.com/articles/2007.12-health-rat-trap/
http://www.guardian.co.uk/science/2005/jun/02/farout
http://en.wikipedia.org/wiki/Rat_Park
Varsinainen tutkimus:
Effect of early and later colony housing on oral ingestion of morphine in rats
Alexander, B.K. / Beyerstein, B.L. / Hadaway, P.F. / Coambs, R.B. ,
Pharmacology Biochemistry and Behavior, 15 (4), p.571-576, Oct 1981
http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6T0N-475J84T-27K&_user=10&
_coverDate=10%2F31%2F1981&_rdoc=1&_fmt=&_orig=search&_sort=d&view=c&_acct=
C000050221&_version=1&_urlVersion=0&_userid=10&md5=a0e0ded739fd8dc2fc4ad9192ea2903a
Psykologi Bruce Alexander tutki Simon Fraser yliopistossa Kanadassa rottakokeilla huumeriippuvuuksia 1970-luvulla. Tuolloin uskottiin tieteellisenä tosiseikkana, että huumeet aiheuttavat fyysistä riippuvuutta kuten salamat ukkosta.
Tämän uskomuksen perustana olivat rottakokeet, joissa yksittäisiin häkkeihin yksinään suljetut rotat oppivat nopeasti kaikkien laittomien huumeiden itseannosteluun eli tulivat riippuvaisiksi. Alexander piti itse häkkiä ongelmana ja suunnitteli muutaman neliömetrin virikkeellisen ”rottapuiston”, jossa eläimet saattoivat elää lajityypillisesti yhdessä ja tehdä yksityisasiat yksityisesti.
Kokeen tulokset olivat vakuuttavat: lajityypillisesti elävät rotat valitsivat puhtaan veden morfiinilla höystetyn sijaan vaikka siihen olisi laitettu sokeriakin. Yksinään riippuvuuteen oppineet rotat vieroittautuivat itse kun heidät siirrettiin lajikumppaniensa pariin.
Alexander pystyi kokeillaan osoittamaan, että rotan ympäristö aiheuttaa riippuvuutta, ei huumeen saatavuus. Huumepolitiikan eri muodoilla ei ole mitään vaikutusta jos riippuvuutemme syntyvät yhteiskunnastamme ja kulttuuristamme.
Nyt yli kaksikymmentä vuotta kokeiden jälkeen ”rottapuisto” on tyhjä, riippuvuus on ”sairaus” ja huumesota kovempaa kuin koskaan.
Mitä rottakokeet kertovat kannabiksesta?
Lähde: British Journal of Pharmacology 24.9.2007
http://www.nature.com/bjp/journal/vaop/ncurrent/full/0707469a.html
Kaikessa epäeettisyydessään eläinkokeet ovat selventäneet paljon huumeiden ja päihteiden käyttöön liittyvää riippuvuusilmiötä. Kannabis poikkeaa huomattavasti muista aineista siinä, että rotat eivät suostu vapaaehtoisesti nauttimaan kannabista ns. itseannostellen. Kansanomaisesti sanottuna rotat eivät tule kannabiksesta riippuvaisiksi samalla tavalla kuin heroiinista, nikotiinista, amfetamiinista tai kokaiinista.
Tämän esteen ylittämiseksi laboratoriokokeisiin on keksitty erilaisia tapoja saada rotat aloittamaan kannabiksen nauttiminen. Tärkeää on aloittaa pienillä annoksilla, jotka vastaavat ihmisellä yhden hatsin aiheuttamaa vaikutusta. Perimä vaikuttaa siihen, kuinka palkitsevaksi kannabiksen käyttö koetaan. Tämä on rottakokeissa huomattu kokeiltaessa kannabiksen annostelua erilaisille rottakannoille. Kannabiksella on taipumus herättää paniikki- ja ahdistusoireita, mikä rajoittaa kannabiksen nauttimista. Jos tällaiset vastenmielisyyttä lisäävät vaikutukset voitaisiin minimoida, kannabiksen palkitsevat ominaisuudet tulisivat paremmin esille.
Myös ihmisillä on havaittu sama: erilaiset ihmiset kokevat kannabiksen vaikutukset eri tavoin. Kokeista on saatu vahvistusta sille, että taipumus kokea kannabis miellyttävänä tai vastenmielisenä, on perinnöllinen. Onko tällä mitään tekemistä sukupuolen kanssa?
Yleensä rottanaaraat ovat uroita hanakampia käyttämään kaikenlaisia laittomia ja laillisia aineita. Myös kannabiksen osalta on kokeissa havaittu sama. Ensi silmäyksellä tämä on ristiriidassa ihmiskäyttäytymisen kanssa: pääsääntöisesti ihmisillä uroot näyttävät olevan hanakampia käyttämään aineita ja taipuvaisempia myös jäämään niistä riippuvaisiksi kuin ihmisnaaraat.
Tässä yhteiskunnalliset tekijät selittävät paljon (sosiaalinen paine kohdistuu naisiin eri tavalla), mikä ei kuitenkaan sulje pois sitä, etteivätkö naiset voisi kokea kannabiksen vaikutukset palkitsevimpina kuin miehet. Kannabiksen käytön yleistyessä ja tullessa sosiaalisesti hyväksytymmäksi, ovat sukupuolten välit kaventuneet monissa maissa. Jopa USA:n Valkoisen talon huumetoimisto on uutisoinut tästä vuonna 2006.
Estrogeenin on todettu eläinkokeissa toimivan vahvana ahdistusta lievittävänä aineena. Tämä voi selittää eron: estrogeeni lievittää naaraiden kokemaa ahdistusta ja näin kannabiksen palkitsevat ominaisuudet tulevat paremmin esille. Lisäksi kannabisreseptori CB1 ja estrogeenireseptori ovat vuorovaikutuksessa keskenään dopamiinijärjestelmässä, jolloin THC:n annostelu lisää dopamiinin tuotantoa. Lisäksi teinirotat nauttivat kannabiksesta enemmän kuin vanhemmat rotat, mikä sekin liittyy hormonaalisiin vaikutuksiin (New Scientist 25.7.2007 http://www.newscientist.com/article.ns?id=mg19526135.100).
Rottakokeiden perusteella voidaan hyvin perustein väittää, että kannabiksen koettu palkitsevuus vaihtelee perimän, kehitysvaiheen ja aineenvaihdunnan erojen mukaan.
Laboratoriossa elävät rotat eivät edusta muita eläimiä eivätkä ihmisiä, koska kannabistuotteiden tiedetään houkuttelevan useiden eläinlajien yksilöitä vapaudessa. Ihminen ei ole iso rotta mutta mitä tämän artikkelin voisi ajatella kertovan meidän ihmisten kannabiksen käytöstä?
1. Kieltolaki vaikuttaa oletettua enemmän siihen, millä tavalla palkitsevaksi ihmiset kokevat kannabiksen käytön.
2. Ihmisistä vain vähemmistö käyttää kannabista sielläkin, missä
periaatteessa jokainen voisi pössytellä niin paljon kuin haluaa, kuten
Hollannissa. Olisikohan heillä siihen hyvä syy? Kattaako
laboratoriorottien tutkimuksissakin sovellettu väärin- ja
viihdekäyttömalli kannabiksen käytön perusteet ihmisillä?
Annoksella on väliä
Lähde: Science Daily 24.10.2007, MedPageToday 24.10.2007
http://www.sciencedaily.com/releases/2007/10/071023183937.htm
http://www.medpagetoday.com/PainManagement/PainManagement/tb/7089
Rottakokeessa havaittiin, että masennusoireet lievittyvät pienillä annoksilla mutta pahenevat isoilla. Ihmiskokeessa havaittiin, että kivun tuntemus lieveni parhaiten keskiannoksella. Pienellä annoksella kipu ei lievittynyt ja iso annos jopa lisäsi kivun tunnetta. Kipukokemus tuotettiin työntämällä chilin vaikuttavaa ainetta, kapsaikiinia haavaan.
Kaksi tutkimusta kertovat kannabiksen käytöstä sellaista, minkä poliitikot ja virkamiehet ovat sivuuttaneet täysin: annoksella on väliä.
Kannabisuutisoinnissa oletetaan kannabiksen käyttäjien käyttäytyvän rappioalkoholistien mallin mukaan. Tämä on loogista, koska kieltolaki vaikuttaa toimittajien ja poliitikkojen näkökulmaan ja kieltolain näkökulma on väärinkäyttö. Rotta- ja ihmiskoe osoittavat, että kannabiksen kohtuukäytölle löytyy tarvittaessa tieteelliset perusteet.
Tämän suurin osa käyttäjistä on oppinut täysin ilman virkamiesten opastusta, vastoin virallista valistusta. Olisiko aikaa vaihtaa termi, että ne väärin- ja viihdekäyttäjät saataisiin kohtuukäyttäjiksi?
Kannabisvalistus ja kannabiksen aiheuttamat haitat
Lähde: Journal of Epidemiology and Community Health 2007;61:930-931;
http://jech.bmj.com/cgi/content/extract/61/11/930
Huumevirkamiehet esittävät mielellään tarkoittavansa ”ainostaan hyvää” levittäessään kannabiksen haitoista kertovaa valistusta. Tällaisten kampanjoiden lopputuloksia ei yleensä arvioida missään vaan oletetaan kielteisten viestien vähentävän kannabiksen käyttöä tai käytön aloittamista.
Britanniassa ja muualla terveyttä edistäviä kampanjoita, yhteiskunnallisia kampanjoita, tehdään yhä useammin nykyaikaisia markkinointikampanjoita matkimalla ja positiivisten terveystavoitteiden saavuttamiseksi. Näiden kampanjoiden aiheuttamia muutoksia ei seurata eikä tutkita mutta harvemmin niissä ajatellaan olevan mitään haitallista itsessään.
Kuitenkin nykyaikaiset nettimahdollisuudet, ammattimaisesti toteutetut silmiä hivelevät grafiikat ja kohdeyleisölle kohdennetut kampanjat, joista ei voitu uneksiakaan kymmenen vuotta sitten, vaatisivat arviointia.
Kaupallisella mainonnalla ollaan myyty menestyksellä ihmisille liikaa ruokaa, liikaa alkoholia, rappeuttavia elämäntapoja sekä kestämätöntä kulutusta vaikka monet ymmärtävätkin sellaisen käyttäytymisen kustannukset itselle ja ympäristölle. Tällaiset menetelmät terveyden edistämiseksi ovat hyvin vahvoja.
Vuodesta 1998 USA:ssa harjoitettu kansallinen huumeiden vastainen kampanja on saanut yli 1,2 miljardia dollaria pelkästään nuorisolle suunnattuun kannabiksen vastaisen materiaalin kehittämiseen. Erilaisia välineitä käyttäen on levitetty mielikuvia kannabiksen aiheuttamista kielteisistä seurauksista kuten huonoista opintosuoritteista. USA:n hallituksen tarkistusviraston tutkimuksessa ei kampanjalla löydetty olevan mitään vaikutusta kannabiksen käytön yleisyyteen. Tulos ei ole ihme, koska tällaisia opetusmenetelmiä on tutkittu muissa yhteyksissä.
Mutta tällaisella kampanjoinnilla on todettu olevan muita vaikutuksia: altistuminen tällaiselle huumeiden vastaiselle mainonnalle lisää uskomusta, että kaverit käyttävät kannabista useammin kuin itse. Virheellinen luulo kannabiksen käytön yleisyydestä yleensä sekä kaveripiirissä lisää yksilön aikomusta käyttää kannabista.
Britanniassa ollaan seurattu USA:n esimerkkiä. Kannabiksen uudelleen luokittelun yhteydessä hallitus aloitti kasvatuskampanjan kannabiksen vaaroista. Tässä ”Frank” kampanjassa esitettiin voimakkaita TV mainoksia, joissa kannabiksen käyttö liitettiin paranoiaan, pahoinvointiin, tunne-elämän muutoksiin ja amotivaatioon. Kampanjan viestinä oli se, että jokainen on altis kannabiksen haitoille ja sellainen vaikutus voi olla pysyvä.
Tällaisten kampanjoiden seurausten arviointia ei yleensä ole, eikä myöskään Frankin seurauksia ole arvioitu. Tällaiset kampanjat voivat osaltaan olla tekemässä kannabiksen käytöstä normaalia mutta niillä voi myös olla haitallisia vaikutuksia itsessään. Osoittamalla toistuvasti mielenhäiriöt kannabiksen käytön seuraukseksi (tämä suhde on edelleen vahvasti kiistanalainen) saattavat kannabiksen käyttäjät (sekä entiset käyttäjät) alkaa uskoa kokevansa tällaisia vaikutuksia. Niinpä kannabiksen käyttäjät voivat kokea amotivaatiota, muistin menetyksiä ja paranoiaa tehokkaita markkinointitekniikoita käyttävien kampanjoiden ”myytyä” heille tämän kielteisen ajatuksen.
Mielenterveystyötä tekevät ”ostavat” myös tämän ajatuksen syy-seuraus suhteesta, eivätkä enää etsi muita syitä kannabiksen käyttäjien mielenterveysongelmiin. Kannabiksen haittavaikutukset ovat hyvin tiedossa mutta tutkimus osoittaa myös, että esimerkiksi ekstaasin käyttäjät selviytyvät huonommin psykologisissa kokeissa, jos heidät on etukäteen altistettu ajatuksille ekstaasin aiheuttamista aivovaurioista.
Uskomus voi olla merkittävä osa terveysongelmien saamisessa aivan kuten placebo vaikutuksella voidaan aiheuttaa tervehtymistä. Britanniassa yli kahdeksan miljoonaa ihmistä on käyttänyt kannabista ja tällaisen terveyskampanjan iatrogeeniset eli hoidon aiheuttamat seuraukset voivat olla mittavat.
Harva edes pohtii jonkin lääkeaineen mainontaa tällä tavalla ilman, että aineen vaikutusta olisi tutkittu etukäteen. Hallitukset voivat pitää omia kampanjoitaan niin halpoina, ettei niihin kannata sijoittaa lisää rahaa niiden vaikutusten tutkimiseksi. Huonosti tutkittu yhteiskunnallinen mainonta ei ole pelkästään tehotonta vaan voi vakavasti vaurioittaa niitä ihmisiä, jotka eivät reagoi kampanjoiden suunnittelijoiden haluamalla tavalla.
Valistus ja huono itsetuntemus
Lähde: Journal of Psychopharmacology (2006), Vol. 20, No. 4, 518-525
Stereotyyppinen uhka vaivaa niitä yksilöitä, jotka uskovat olevansa älyllisesti muita heikompia ja suoriutuvat siksi huonosti sellaisissa testeissä, joiden he ajattelevat vahvistavan stereotypiaa eli julkisesti odotettua käyttäytymismallia.
Tutkimuksessa yhdelle ryhmälle ekstaasin käyttäjiä kerrottiin ekstaasin aiheuttavan pitkäaikaisia muistiongelmia ja toiselle ryhmälle kerrottiin, ettei se aiheuta. Sen jälkeen ryhmät sekä verrokkiryhmä tekivät erilaisia älykkyystestejä. Ryhmä, jolle oltiin kerrottu, ettei ekstaasi aiheuta aiheuta muistiongelmia, selviytyi parhaiten. Tiedotusvälineissä kerrottiin aikoinaan laajalti tutkimuksista, joissa yritettiin osoittaa ekstaasin aiheuttamia älyllisiä vaurioita.
Kannabis, skitsofrenia ja alkoholitutkimus
Lähde: Criminal Behaviour and Mental Health Volume 17, Issue 4, Pages 204 - 214. 27.9.2007
http://www3.interscience.wiley.com/cgi-bin/abstract/116324564/ABSTRACT
Huumehaukkojen kehittämälle ja tiedotusvälineiden levittämälle väitteelle kannabiksen käytön ja skitsofrenian yhteydestä löytyy vastine historiasta. Aikaisemmin on nimittäin tutkittu alkoholin käytön aiheuttamia mielenterveyshäiriöitä ja näiden yhteyttä myöhemmin kehittyvään skitsofreniaan. Tämäkin yhteys näytti hyvin selvältä mutta todellisuudessa harva tapaus kehittyi skitsofrenian asteelle. Sittemmin tämä tutkimuslinja hylättiin selvästä näytöstä huolimatta.
Nyt kun kohu kannabiksen ympärillä on noussut ja samalla päihteiden käytön muodot ovat muuttuneet, tulisi muidenkin yleisesti käytettyjen päihteiden ja mielenterveysongelmien yhteyksiä tutkia vähintään samassa mittakaavassa kuin kannabista tutkitaan nyt. Tutkijat varoittavat vetämästä liian hätäisiä johtopäätöksiä liian varhain.
Tupakka vaarallista nuorten aivoille
Lähde: The National Center on Addiction and Substance Abuse (CASA) at Columbia University 23.10.2007
http://www.marketwire.com/mw/release.do?id=783959
Tupakan sisältämä nikotiini on vakava uhka kehittyvien aivojen rakenteellisille ja kemiallisille muutoksille, mikä tekee nuorista alttiita alkoholi- ja huumeriippuvuuksille sekä mielenterveysongelmille. Raportin ’Tobacco: The Smoking Gun julkaisi Columbia yliopiston The National Center on Addiction and Substance Abuse (CASA) ja sen tilasi The Citizens' Commission to Protect the Truth, joka on USA:n entisten ministereiden ja instituutioiden johtajien muodostama tupakkateollisuutta valvova kansalaisryhmä (http://www.protectthetruth.org/).
Kannabis ei ole haitallista nuorten aivoille
Lähde: Expatica 17.10.2007, European Neuropsychopharmacology Volume 17, Issue 4, March 2007, Pages 289-297
http://www.expatica.com/actual/article.asp?subchannel_id=1&story_id=45044
http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6T26-4MFTVJJ-2&_
coverDate=11%2F29%2F2006&_alid=508252651&_rdoc=1&_fmt=&_orig=search&_qd=1&_
cdi=4910&_sort=d&view=c&_acct=C000021878&_version=1&_urlVersion=0&_userid=
3021449&md5=b32f1b4192d9386545b2bc3eb08adcd4
http://igitur-archive.library.uu.nl/dissertations/2006-1031-200808/index.htm
Päinvastoin kuin Suomen virkamiehet vielä väittävät, kannabis ei ole vahingollista aivoille. Utrechtin yliopistossa tutkittiin muisti- ja keskittymistesteillä sekä aivokuvauksella kannabista käyttävien ja ei-käyttävien nuorten aivoja. Molempien ryhmien tulokset olivat samanlaisia.
Tutkimuksen suorittaja neuvoo ongelmista kärsiviä välttämään kannabiksen käyttöä. Mutta hän ei näe mitään ongelmaa niille nuorille, jotka käyttävät kannabista silloin tällöin.
”Kymmenessä vuodessa heistä tulee vakiintuneita kansalaisia eivätkä he enää käytä kannabista”.