Uutisia maailmalta vuonna 1998

Englanti: Prinssi kuohuttaa sairaalakäynnillä

Charles juttelee kannabiksesta MS -potilaan kanssa

Tiedonlähteet: Drugnews Digest, The Guardian, The Mirror, The Scotsman

29.12.1998

Englannin prinssi Charles sai aikaan suuren lehdistökohun sairaalakäynnillä, jonka aikana hän keskusteli MS-potilaan kanssa kannabiksen lääkekäytöstä. Charles, joka tunnetaan kiinnostuksesta luomuruokaan ja holistiseen lääketieteeseen, vieraili 23.12. Cheltenhamissa länsi-Englannissa sijaitsevassa päiväsairaalassa, missä hän tapasi 36-vuotiaan MS-tautia sairastavan naisen. Lehdistökohu syntyi, kun tuli ilmi, että keskustelun aikana Charles oli kysynyt naiselta, onko hän kokeillut kannabista, ja että hän oli kuullut, että lääkärin valvonnan alla, se olisi parasta hoitoa MS-taudista kärsiville. Charlesin edustaja korosti, että kyseessä oli ollut yksityinen keskustelu prinssin ja potilaan välillä. Edustajan mukaan prinssi on hyvin kiinnostunut terveyteen liittyvistä kysymyksistä.

Englannin parlamentin ylähuoneen tiede- ja teknologiakomitea suositteli aiemmin v. 1998, että kannabiksen käyttöä lääkkeenä pitäisi tutkia. Vaikka kannabiksen käyttöä lääketarkoituksiin ei olla virallisesti hyväksytty, useat MS potilaat ovat väittneet, että se vähentää tautiin liittyviä kipuja ja kouristuksia. Englannin MS -yhdistyksen puheenjohtaja Peter Cardy piti prinssin kommentteja tervetulleina, ja totesi, että on valitettavaa, että potilaat, jotka ovat löytäneet lääkkeen, josta on heille apua joutuvat tämän takia tekemisiin rikosmaailman kanssa.

Prinssi Charles ei kuitenkaan liene ensimmäinen kuningasperheen jäsen, joka on ollut myötämielinen kannabiksen lääkekäyttöön: kuningatar Viktorian sanotaan käyttäneensä kannabista kuukautiskipujen helpottamiseksi.


Kannabisasetelma voittoon Glastonburyssa

lähde: Addiction (1998) 93(12)

22.12.1998

Englantilaisissa pikkukaupungeissa rakastetaan kukka-asetelma kilpailuja. Glastonbury kukkii näyteikkunakilpailussa kesällä 1998 parhaan uuden tulokkaan palkinnon voitti asetelma "Harmonia luonnon kanssa". Myöhemmin asetelmasta löydettiin 13 kannabiskasvia. Palkintolautakuntaan oli eniten vaikuttanut asetelman värikkyys ja runsaus mutta erään jäsenen kertoman mukaan he eivät valitettavasti olleet tarkastaneet, mitä erilaisia lajikkeita siihen oli käytetty. Voittaja saa nyt rikossyytteen mutta palkintoa hänen ei ole tarvinnut palauttaa. Hän ei kuitenkaan ole salailevaa tyyppiä, koska Robert Christopher oli laillisesti vaihtanut aiemmin nimekseen Free Rob Cannabis.


Venäjälle huumesensuurilaki?

7.12.1998

Venäjän hallitus hyväksyi 3.12. maan joukkotiedotuslakiin lisäysehdotuksen, joka rajoittaisi tiedotusvälineiden huumeuutisointia. Parlamentille menevässä ehdotuksessa kiellettäisiin julkaisemasta tai lähettämästä tietoa huumeiden valmistus-, tai käyttötavoista, tai paikoista, mistä huumeita voi ostaa. Interfaxin välittämän tiedon mukaan kiellettyä olisi myös "propaganda käytön eduista", sekä julkinen argumentointi jonkun aineen eduista toisiin nähden.


Ristiriitaa "Cannabis Cup" festivaalista

Lähde: AP/Drugnews Digest

26.11.1998

Amsterdamissa vuosittain vietettävän "Cannabis Cup" -festivaalin viime vuoden parhaimman Coffee Shop -pokaalin voittaja, Cafe De Dampkring, ilmoitti, ettei osallistu tämän vuoden kilpailuun. Kahvilan mielestä tapahtuma, jonka sponsorina toimii amerikkalainen High Times -lehti, on muuttunut "kaupalliseksi sirkukseksi". Viikon kestävän festivaalin aikana sadat ihmiset, joista suuri osa matkustaa paikalle USA:sta, saavat kokeilla kahviloiden erilaisia tuotteita. Cafe De Dampkringin mielestä kahden ja puolen päivän kestävä arviointivaihe, jolloin tuomareiksi ilmoittautuneet valitsevat parhaimmat kannabislaadut ja mukavimmat Coffee Shopit, johtavat "ylistressaantuneeseen tunnelmaan". Kahvilan julkaiseman tiedotteen mukaan: "Suurella huolella näemme miten tapahtuma, joka alkoi v. 1988 sadonkorjuujuhlana on vähitellen rappeutunut kaupalliseksi sirkukseksi, missä Coffee Shop'ien ja siemenyhtiöiden kaupalliset intressit painavat eniten." Tällä viikolla vietettävän festivaalin aikana Coffee Shopit pudottavat hintoja ja jakavat ilmaista kannabista. De Dampringin mukaan tämä tarkoittaa, että vain n. 20 kaupungin yli 350 Coffee Shopeilla on varaa osallistua.


Iso-Britannia:

Ylähuoneen komitea kannattaa kannabiksen lääkekäyttöä

11.11.1998

Brittiparlamentin ylähuoneen tiede- ja teknologiakomitea julkaisi tänään 11.11.1998 raportin, missä vaaditaan kannabiksen laillistamista lääkekäyttöön. Komitean puheenjohtajan mukaan kannabiksen avulla voitaisiin vähentää mm. syöpäpotilaille annettavien opiumjohdannaisten määrää. Mietinnössä suositellaan, että lakia muutettaisiin välittömästi odottamatta meneillään olevien tutkimusten valmistumista. Komitea kuitenkin korosti suosittelevansa kannabiksen laillistamista ainoastaan lääkekäyttöön, eikä nautintoaineeksi.


USA:n vaalit:

Lääkekannabikselle värisuora

9.11.1998

USA:ssa 3.11. pidetyissä välivaaleissa äänestettiin kongressin, kuvernöörien, ja muiden osavaltio- ja paikallistason viranomaisten lisäksi useista kansanäänestysaloitteista. Viidessä osavaltioissa sekä pääkaupungissa Washington DC:ssa otettiin kantaa kannabiksen lääkekäytön laillistamiseen. Lääkepilvi voitti jokaisessa osavaltiossa. Pääkaupungissa tilanne on hieman monimutkainen, mutta varsin nolo kannabiksen vastustajien kannalta. Alaskassa kannabiksen lääkekäyttö hyväksyttiin 57.75 prosentin enemmistöllä.

Arizonassa kannabiksen lääkekäyttö hyväksyttiin kansanäänestyksessä osana laajaa huumeuudistuspakettia jo v. 1996. Arizonan lainsäätäjät kumosivat äänestyksen tuloksen. Tällä kertaa äänestettiin siitä pidetäänkö lainsäätäjien kumoamispäätös voimassa: siis "ei" ääni tarkoitti "kyllä" kannabiksen lääkekäytölle. Arizonan vaaliviranomaiset olivat tehneet lääkepilvestä mahdollisimman vastenmielisen vaihtoehdon: äänestyslippuihin oli painettu tieto, jonka mukaan "ei" äänten voitto johtaisi siihen, että lääkärit voisivat määrätä kaikenlaisia huumeita, mm. heroiinia, LSD:tä, kannabista, ja PCP-johdannaisia vakavasti sairaille potilaille ilman lääkeviranomaisten tai USA:n kongressin hyväksyntää. Siitä huolimatta lääkekannabis hyväksyttiin 57.4 prosentin enemmistöllä. Arizonassa myös äänestettiin toisesta huumepoliittisesta uudistuksesta: ehdotus, jossa kielletään vankeusrangaistus pelkästä huumeiden hallussapidosta voitti 51.7 prosentin enemmistöllä.

Koloradossa ei vielä tiedetä jääkö äänestyksen voimaan: asiasta vielä käräjöidään vaaleja edeltäneiden väitettyjen muotovirheiden takia. Kansalaisten mielipide kuitenkin tuli selvästi ilmi: kannabiksen lääkekäytön sallimisen puolesta äänestettiin 57 prosentin enemmistöllä.

Oregonissa kannabiksen käyttö olli pitkään rikesakon arvoinen rikkomus, kunnes osavaltion lainsäätäjät viime vuonna tekivät siitä taas rikoksen. Marraskuun vaaleissa äänestäjät kuitenkin kieltäytyivät vahvistamasta kannabiksen kriminalisointia: 67 prosenttia äänestäneistä äänestivät sitä vastaan. Oregonissa myös hyväksyttiin kannabiksen lääkekäyttöä koskeva aloite 55 prosentin enemmistöllä.

Washingtonin osavaltiossa (kyseessä ei siis ole pääkaupunki, vaan Tyynen Valtameren rannikolla, Oregonin ja Kanadan välillä sijaitseva osavaltio) aloite kannabiksen lääkekäytöstä sai 58.7 prosentin kannatuksen.

Pääkaupungissa salainen äänestystulos:

Kafkamaisen absurdi tilanne syntyi pääkaupungissa Washington DC:ssä, missä äänestäjät saivat ottaa kantaa kannabiksen lääkekäyttöä puoltavaan aloitteeseen. USA:n pääkaupunki ei ole osa mitään osavaltiota, ja maan kongressilla on suuri sananvalta kaupungin hallinnossa. Saatuaan tiedon tulevasta kansanäänestysaloitteesta, Kongressi hyväksyiki äärikonservatiivisen edustajan aloitteesta pääkaupungin budjettiin liittyvän ponnen, missä kielletään kaupunkia käyttämästä liittovaltion varoja mihinkään aloitteeseen, missä kannabikseen liittyviä rangaistuksia vähennettäisiin. Ponsi hyväksyttiin vain 13 päivää ennen vaaleja, joten aloitetta ei voitu poistaa äänestyslipuista. Sen sijaan äänestystulos julistettiin salaiseksi. Asiasta on valitettu oikeuteen. Äänestyspaikkakyselyn mukaan lääkekannabis oilisi saanut 69 prosentin kannatuksen.


Saksan sisäministeri:

"Uusi hallitus harkitsee kannabiksen laillistamista"

9.11.1998

Saksan uusi punavihreä hallitus aikoo tutkia mahdollisuuksia poistaa mietojen huumeiden pienten määrien hallussapidon rangaistavuus. Asiasta kertoi Der Spiegel -aikakauslehden haastattelema sosialidemokraattinen sisäministeri Otto Schily. Kysymykseen aiotaanko pienten kannabismäärien hallussapito ja kauppa sallia, Schily sanoi, että asian kaikkia puolia on tutkittava ja että hän aikoo vielä keskustella asiantuntijoiden kanssa. Saksan vihreät ovat kauan olleet kannabiksen laillistamisen kannalla, mutta demarit ovat olleet vastahakoisia. Tosin SPD:n nuorisojärjestö on pitkään kannattaneet kannabiksen laillistamista. Liittokansleri Gerhard Schröderin hallitus aikoo muutenkin rukata Saksan päihdepolitiikkaa haittojen vähentämisen suuntaan: suunnitteilla on mm. metadoniohjelmia sekä heroiinin jakelua pahiten koukkuun jääneille.


USA:

45,000 marssi laillisuuden puolesta Bostonissa

6.10.1998

Bostonin kaupungissa USA:n itärannikolla arviolta 45,000 ihmistä osallistuivat vuosittain järjestettävään kannabiksen laillistamista vaativaan mielenosoitukseen 3.10. Tiukentuneesta linjasta ilmoittanut poliisi pidätti n. 40 ihmistä huumeiden hallussapidosta epäiltyinä. Edellisenä vuonna samassa tapahtumassa pidätettiin 150 ihmistä, vaikka osallistujia oli vain 10,000.


Egypti:

Kannabiksen laillistamista vaaditaan

6.10.1998

Tiukasta huumelinjasta tunnetussa Egyptissä, johtavan valtion omistaman aikakauslehden kolumnisti vaati kannabiksen myynnin laillistamista. Johtava psykologi Mohammed Shalan kirjoitti 4.10 ilmestyneessä Rose El-Youssef-lehdessä, että kannabiksen myynti pitäisi laillistaa, koska kiellot eivät ole onnistuneet lopettamaan aineen myyntiä. Hän myös huomautti, että kannabis, joka tunnetaan nimellä "bango", on vähemmän haitallista kuin laillinen tupakka ja alkoholi.


Kannabiksen laillistamisesta keskusteltiin Lontoossa

8.9.1998

Asiantuntijat eri puolelta maailmaa kokoontuivat 5.9. Lontoossa pidettyyn ensimmäiseen kansainväliseen kannabiskongressiin. Yhtenä isäntänä toimineen englantilaisen Release- järjestön johtaja Mike Goodman näki kongressin historiallisena käännekohtana päihdekeskustelussa. Goodman ennustaa, että lähitulevaisuudessa keskustelu siirtyy pois kysymyksestä pitäisikö kannabis laillistaa vai ei pohdintaan siitä miten kannabiksen valvonta olisi järjestettävissä vastuullisella tavalla. New Yorkissa toimivan Lindesmith Center- päihdetutkimuskeskuksen johtaja Ethan Nadelmann totesi, että mielipidekyselyt eri puolella maailmaa osoittavat kasvavaa kannatusta kannabislainsäädännön uudistamiselle. Nadelmannin mukaan ihmiset ovat vaatineet kannabiksen laillista saantia terapeuttista ja muuta vastuullista käyttöä varten, ja Lindesmith Center aikoo antaa neuvoja siitä, miten kyseisen aineen saantia voisi parhaiten valvoa.


Uusi Seelanti:

Poliisiministeri suopea laillistamiselle

8.9.1998

Uuden Seelannin uusi poliisiministeri Clem Simich on valmis harkitsemaan huumelainsäädännön uudistamista, johoon liittyisi kannabiksen dekriminalisointi, tai jopa laillistaminen. Simichin mielestä kannabiksen laittomuudesta ei ole hyötyä, ja sen valvontaan tuhlautuu suuria määriä poliisin resursseja, joita heidän pitäisi käyttää muihin tarkoituksiin. Simich itse on entinen poliisi, ja hänen ajatuksensa ovat saaneet kannatusta myös Uuden Seelannin poliisin keskuudessa. Hän ei ole päättänyt pitäisikö kannabis laillistaa kokonaan, vai pitäisikö siitä rangaista rikesakolla, ilman rikosrekisterimerkintää.


Hasista Grönlannissa

Lähde: Uutislehti 100

5.9.1998

Nuuk Taistelu Grönlannin laajaa hasiskauppaa vastaan on mahdotonta, sillä se koskee koko yhteiskuntaa, sanoi Grönlannin poliisin huumeryhmän johtaja Hans Haahr Grönlannin radiolle.

Huumeryhmä on laskenut, että Grönlannin hasiskaupan arvo on 500 miljoonaa kruunua eli 400 miljoonaa markkaa. Summa vastaa lähes kymmentä prosenttia grönlantilaisten bruttokansantuotteesta Tanskalta tuleva valtiontuki mukaanlukien. Se tekee hasiskaupasta kolmanneksi suurimman talouden haaran Grönlannissa.

Poliisi katsoo, että yritykset ovat mukana toiminnassa, sillä ne vastaanottavat pimeän rahan ja pesevät sen esimerkiksi moottorikelkka- , vene- ja stereokaupoissa.


Kosmetiikkaratsia Ranskassa:

Body Shopin hampputuotteet "yllyttävät huumeidenkäyttöön"

30.8.1998

Ympäristö- ja yhteiskuntatietoisuudesta kuuluisa Body Shop kosmetiikkayhtiö saattaa joutua syytteeseen Ranskassa yhtiön hamppupohjaisten tuotteiden takia. Englantilaisen The Times -lehden mukaan Ranskan santarmijoukot tekivät 26.8. ratsian Body Shopin Aix-en-Provence'n kauppaan, ja takavarikoivat hamppuöljystä valmistettua käsivoidetta, huulirasvaa ja vartalovoidetta, sekä tuotteista kertovaa kirjallista materiaalia. Viranomaisten mielestä tuotteet saattavat "yllyttää huumeidenkäyttöön". Tarvikkeet palautettiin, mutta santarmit tekivät raportin mahdollisia syytetoimia varten. Julkinen syyttäjä sanoi, että mahdollinen syyte voisi liittyä tuotteiden pakkausten ulkoasuun, ja lähinnä niissä olevaan hampunlehtikuvioon. Body Shopin perustaja Anita Roddick ihmetteli ratsiaa, ja huomautti, että tuotteissa käytettävä hamppuöljy on puristettu juuri Ranskassa.

Anita Roddick on yksi Independent on Sunday -lehden kannabiksen dekriminalisointia kannattavan vetoomuksen allekirjoittajista. Viime talvena Suomen Body Shop -myymälät järjestivät kuukaudenmittaisen kampanjan, missä kerättiin varoja Irti Huumeista -ry:n hoitotyön tukemiseen.


USA:n huumeiden vastainen sota fiasko?

29.8.1998

Kolumbian uuden hallituksen mukaan USA:n painostuksesta käyty huumesota on epäonnistunut. Kolumbiassa tuhottiin viime vuonna yli 40 000 hehtaaria kokaviljelmiä, mutta kokan viljely lisääntyi silti 20 %. USA:ssa myytävästä kokaiinista 80% tulee Kolumbiasta. USA:n johtama huumeiden vastainen sota on kestänyt melkein 100 vuotta.


Ranskalainen tutkimus:

Kannabiksen haitat vähäisiä

12.8.1998, päivitetty 29.8.1998

Kesäkuussa julkaistun Ranskan Valtion tilaaman tutkimuksen mukaan alkoholi on huomattavasti vaarallisempi terveysriski kuin kannabis. Le Monde -lehden osittain julkaiseman tutkimuksen tekijöinä oli valtiollinen lääketieteellinen tutkimuslaitos INSERM, ja siihen osallistui myös joukko ulkomaisia asiantuntijoita. Tutkimus kyseenalaistaa Ranskan lait, jotka asettavat vain muutamia rajoituksia alkoholin suhteen, mutta kieltävät kannabiksen kokonaan. Se asettaa alkoholin, heroiinin ja kokaiinin samaan ryhmään vaarallisimpina terveydelle. Tupakka, rauhoittavat lääkkeet, hallusinogeenit ja psykoaktiiviset huumeet sijoitettiin toiseksi vaarallisimpien ryhmään. Kannabis sijouttui tällä listalla suhteellisen vähän terveyttä heikentäviin aineisiin.

Terveysministeri Bernard Kouchnerin teettämä tutkimus asettaa kiusalliseen tilanteeseen hallituksen, juuri pari päivää sen jälkeen, kun presidentti Jacques Chirac ja pääministeri Lionel Jospin torjuivat aloitteet laillistaa kevyet huumeet. Aktivisti, joka lähetti marijuana jointit kaikille Ranskan kansanedustajille saadakseen huomiota asialleen laillistaa kannabis, sai Toukokuussa 50.000 Ranskan frangin sakot.

Ranskassa on vanhat perinteet viinien ja konjakin valmistukselle, jonka takia siellä on vain muutamia rajoituksia alkoholin kulutukseen. Nuorisolla ei ole mahdollisuutta ostaa alkoholia baareista, mutta he voivat ostaa sitä kaupasta. Tutkimus osoittaa että molemmat, sekä alkoholi että heroiini, ovat erittäin riippuvuutta aiheuttavia sekä fyysisesti, että henkisesti ja samalla vahingoittavat terveyttä ja rohkaisevat epäsosiaaliseen toimintaan. Heroiini on tappavin yliannostus vaaroineen ja likaisine ruiskuineen. Alkoholi ja tupakka tulevat seuraavaksi aiheuttamalla syöpää, hepatiittia ja sydän- ja verisuonisairauksia. Humala on myös todettu pääsyyksi itsemurhiin, tappoihin, liikenne- ja työpaikalla tapahtuviin onnettomuuksiin. Mutta kannabis ei ole erityisen myrkyllistä eikä se ole kovin addiktoivaa. Pahimpana vaarana nähtiin vähäinen kielteinen vaikutus sosiaaliseen käyttäytymiseen.


Vetoomus YK:n huumekonferensille:

"Huumesodasta enemmän haittaa kuin hyötyä"

11.6.1998

Joukko huomattavia mielipidevaikuttajia ovat allekirjoittaneet YK:n pääsihteeri Kofi Annanille lähetetyn vetoomuksen, jossa vaaditaan avointa vuoropuhelua uudenlaisen huumausainepolitiikan aikaansaamiseksi. Vetoomuksen on laatinut amerikkalainen huumetutkimuslaitos Lindesmith Center , ja se lähetettiin ennen 8.6. alkavaa kolmipäiväistä YK:n yleiskokouksen huumeita koskevaa erityisistuntoa. Vetoomuksen allekirjoittajien mielestä maailmanlaajuinen huumesota aiheuttaa enemmän haittaa, kuin huumeiden käyttö sinänsä: huumesota aiheuttaa mm. ihmisoikeusloukkauiksia, ympäristöhaittoja, ja vankiloiden ylikuormittumista. Vetoomuksessa Annania pyydetään aloittamaan avoin ja rehellinen huumepoliittinen vuoropuhelu. Lindesmith Centerin johtajan Ethan Nadelmannin mukaan vetoomuksen ovat allekirjoittaneet yli 500 huomattavaa henkilöä, mm. YK:n entinen pääsihteeri Javier Perez de Cuellar, entinen USA:n ulkoministeri George Shultz, Kreikan entinen presidentti George Papandreou, Saksan entinen oikeusministeri Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, sekä Costa Rican entinen presidentti Oscar Arias.


Uusi Seelanti:

Kannabis tuottavin viljelykasvi pohjoisessa maakunnassa

11.6.1998

Kannabis on tuoreen tutkimuksen mukaan tärkein viljelykasvi Uuden Seelannin pohjoisessa Northlandin maakunnassa; 3.6. julkaistun tutkimuksen mukaan poliisi takavarikoi vuosittain n. 400- lähes 2000 miljoonan markan arvosta kannabista. Aucklandin yliopiston tutkijoiden mukaan, jos olettaa, että poliisi saisi takavarikoiduksi n. puolet sadosta, kannabisteollisuus olisi suurempi rahanlähde kuin esim. alueen maitoteollisuus. Kannabiksesta onkin tullut tärkeä tulonlähde taloudellisissa vaikeuksissa olevalle Northlandin maakunnalle. Huhtikuussa maan alkuperäiskansan, Maorien johtaja Sir Graham Latimer herätti keskustelua vaatimalla, että Uusi Seelanti joko laillistaisi kannabiksen, tai tarjoaisi työpaikkoja maakunnan työttömille.


British Medical Association (1997):

Therapeutic uses of Cannabis

20.5.1998

Katsauksessaan kannabinoidien lääketieteellisestä käytöstä British Medical Association päätyy seuraaviin suosituksiin: WHO:n tulisi suosittaa United Nations Commission on Narcotic Drugs'ia (YK:n huumekomissio)uudelleen luokittelemaan muutamat kannabinoidit, joiden kauppaa ja käyttöä valvotaan YK:n sopimuksella psykotrooppisista aineista (United Nations Convention on Psychotropic Substances), ja että Englannin sisäministeriön (UK Home Office) tulisi toimia samoin.

Vaihtoehtoisesti Englannin hallituksen tulisi muuttaa huumeiden väärinkäyttöä koskevia lakeja, jotta mahdollistettaisiin kannabinoidien lääkekäyttö niille potilaille, joilla on tiettyjä sairauksia. Kannabiksen ja kannabinoidien käytön säätely pitäisi tehdä niin joustavaksi, että tämä sallisi kannabiksen lääketieteellisen käytön lisätutkimuksen.

Raportissa tuodaan esille mm. että kannabiksen määrääminen ei tulisi tapahtua savukemuodossa tai muussa kasviainesta sisältävässä muodossa, joissa kannabinoidien määrät jäävät epäselviksi.


Havelin veto kumottiin

Tshekin huumelainsäädäntö tiukkenee

15.5.1998

Tshekin Tasavallan parlamentti kumosi 12.5. presidentti Havelin veton ja ajoi läpi kiistanalaisen huumelain. Havel oli hylännyt lain, jonka pelätään voivan johtaa poliisin mielivaltaan. Uuden lain mukaan "pienestä määrästä" huumeita voi saada sakon, "pientä suuremmasta määrästä" tulisi kahden vuoden tuomio, ja "suuresta määrästä" saisi viisi vuotta. Laki tulee voimaan tammikuun alusta. Siihen asti huumeiden käyttö ja hallussapito ei ole kiellettyä Tshekin Tasavallassa.


Kalifornia:

Uusi uhka lääkekannabiskerhoille

15.5.1998

Kalifornian lääkekannabisjakokeskukset aikovat jatkaa marijuanan jakelua jäsenille vaikka liittovaltion tuomari 14.5. määräsi ne suljettaviksi. Tuomari hylkäsi määräyksen antaessaan argumentin, jonka mukaan kerhojen jäsenillä olisi "lääketieteellinen tarve" kannabiksen käyttöön. Tuomarin mielestä kyseinen argumentti voisi toimia yksilötasolla, mutta ei oikeuttaisi jakamaan kannabista suurelle määrälle potilaita. Tuomari ei kutitenkaan ottanut kantaa Kalifornian v. 1996 kansanäänestyksessä hyväksyttyyn lääkekannabislain laillisuudesta.


Kalifornia:

Taistelua lääkekannabiksesta

11.5.1998

San Franciscon kannabiskasvattajien kerho (Cannabis Cultivators' Club) jouduttiin sulkemaan 20.4. oikeuden päätöksen jälkeen. Päätöksessä katsottiin, että kerho oli ylittänyt 1996 kansanäänestyksessä hyväksytyn lääkekannabislain puitteet myymällä lääkekannabista. Kerhon oli perustanut kannabisaktivisti Dennis Peron jo 2 v. ennen lääkekannabiksen laillistamista. Oikeuden päätöksen täytäntöönpannut San Franciscon piirikunnan sheriffi Mike Hennesy korosti vastustavansa sulkemista ja kannattavansa lääkekannabiksen jakelua. Kuitenkin jo sulkemista seuraavana päivänä avattiin samoissa tiloissa uusi San Francisco Cannabis Healing Center, jota ryhtyi johtamaan 79-vuotias Hazel Rodgers, joka käyttää kannabista viherkaihinsa hoitoon. Sheriffi Hennesy lupasi, ettei toimisi uutta kannabiskeskusta vastaan. Uudessa kerhossa ei myydä kannabista, vaan siellä kerätään kulukorvauksia kasvattajille. Dennis Peron nyt keskittyy Kalifornian vaalikampanjaan: hän pyrkii esivaaleissa republikaanipuolueen ehdokkaaksi, missä hänen päävastustajiaan on osavaltion oikeusministeri, kovana narkofobina tunnettu Dan Lundgren.


USA:

12-vuotias auttaja leimattiin huumediileriksi

11.5.1998

Sen lisäksi, että USA:n suuri huumesota on ollut täysi floppi, siihen liittyvä koulujen harjoittama 'zero tolerance' -periaate kaikkea päihde, lääke, tai nautintoainekäyttöä vastaan on muodostunut ehtymättömäksi lähteeksi absurdeja kafkamaisia uutisia. Milloin oppilasta rangaistaan siitä, että tuo opettajalle lahjaksi vanhempiensa antaman viinipullon, milloin taas pillereitä ulkoisesti muistuttavat karkit saavat aikaan huumehälytyksen... Viimeisin tapaus sattui Mount Airyn kaupungissa Marylandin osavaltiossa, missä koulubussissa matkustava 12-vuotias Christine Rhodes näki, kun hänen luokkatoverinsa sai akuutin astmakohtauksen. Itsekin astmaa sairastava Rhodes auttoi kaveriaan omalla astmalääkesumuttimellaan. Sen sijaan, että hän olisi saanut ripeästä toiminnastaan esim. hengenpelastusmitalin, tyttön toiminta hätätilanteessa rinnastettiin huumeiden välitykseen, josta jää merkintä hänen papereihinsa kolmen vuoden ajaksi.


Tshekki:

Havel hylkäsi tiukan huumelain

21.4.1998

Tshekin Tasavallan presidentti Vaclav Havel hylkäsi 6.4. parlamentin hyväksymän tiukan huumelain. Hylkäämistä edelsi tuhansien kirjeiden ja sähköpostien tulva, jossa lain vastustajat vaativat Havelia olemaan hyväksymättä lain. Presidentin edustajan mukaan Havel katsoo, että lakiin sisältävät vaaratekijät saattaisivat kumota sen edut. Nykyään huumeiden käytöstä tai hallussapidosta ei rangaista. Parlamentin moklempien kamareiden hyväksymässä laissa annettaisiin majdollisuus pidättää ja rangaista hallussapidosta, jos huumeen määrä on "pienempi kuin suuri". Pienestä määrästä saisi sakkoa, ja tarkemmin määrittelemättömästä suuremmasta määrästä voisi saada 2 vankeutta. Vastustajien mielestä epämääräinen sanamuoto antaisi poliisille mahdollisuuden toimia mielivaltaisesti. Presidentillä ei kuitenkaan ole varsinaista veto-oikeutta, ja laki tulisi voimaan, jos parlamentti hyväksyisi sen toistamiseen.


Belgia:

Kannabiksen käyttö käytännössä dekriminalisoitu

21.4.1998

Belgian hallitus päätti maanantaina 20.4. velvoittaa maan oikeusviranomaiset olennaisesti lieventämään suhtautumistaan kannabiksen käyttöön. Uusien määräysten mukaan pienten määrien hallussapitoa ja käyttöä on pidettävä "matalimpana oikeudellisena prioriteettina". Määräys ei muuta lakia, ja kannabis on yhä kiellettyä. Oikeusministeri Stefaan De Clerck kertoi kuitenkin, että ensikertaa tehdään virallinen ero kannabistuotteiden ja muiden laittomien päihteiden välille. Uusien sääntöjen mukaan pienten kannabismäärien hallusssapidossa saisi jatkossa varoituksen poliisilta. Syytteen voisi saada mm. kovin julkisesta pilvenpoltosta, tai tilanteista, missä käyttöön liittyy väkivaltaa tai epäsosiaalista käytöstä.


Tutkimus:

Kannabiksenkäyttö Hollannissa vähäisempää kuin USA:ssa

19.4.1998

Kannabiksen dekriminalisointia vastustetaan usein sillä perusteella, että se johtaisi aineen käytön kasvuun ja sen kautta lisääntyviin ongelmiin. Kuitenkin uuden hollantilaistutkimuksen mukaan liberaalia kannabispolitiikkaa harjoittavassa Hollannissa kannabiksen käyttäjien suhteellinen osuus väestöstä on pienempi kuin aggressiiviseen kieltolakipolitiikkaan luottavassa USA:ssa. Amsterdamin yliopiston huumetutkimuskeskuksen äskettäin tekemän tutkimuksen mukaan vain 2-3% yli 12-vuotiaista hollantilaisista olivat käyttäneet kannabista edellisen kuukauden aikana. Tutkijat huomauttavat, että Yhdysvalloissa v. 1996 suoritetussa liittovaltion virallisessa tutkimuksessa arvioitiin, että n. 5% koko väestöstä käyttää kannabista vähintään kerran kuukaudessa.

Hollantilaistutkimus suoritettiin kolmessa kaupungissa: Amsterdamissa, Utrechtissa ja Tilburgissa. Aikaisemmissa Amsterdamiin keskittyneissä tutkimuksissa oli arvioitu, että n. 6.5 % kaupungin asukkaista käyttää kannabista säännöllisesti.

Lähde: Reuters/CNN

Alkuperäinen artikkeli: Dutch Marijuana Use Lower Than U.S


Lontoossa marssittiin laillistamisen puolesta

31.3.1998

Lauantaina 28.3. järjestettiin Lontoossa suurmielenosoitus kannabiksen laillistamisen puolesta. Tapahtuman järjestäjänä oli Independent on Sunday -lehti, joka on puolen vuoden ajan käynyt kampanjaa kieltolakipolitiikkaa vastaan. Osallistujamäära vaihtelee 11000 ja 25000 välillä. Joka tapauksessa tapahtumassa oli iloinen ja intensiivinen olo. Marssi lähti Hyde Parkista ja siirtyi Park Lanen ja Piccadillyn kautta Trafalgar Squarelle, missä pidettiin puhetilaisuus. Puhujina olivat mm. Independent on Sunday'n päätoimittaja Rosie Boycott sekä italialainen radikaalipuolueen johtaja Marco Panella, joka myös sai "Kannabis kahviloihin" -tulitikkuaskin paikalla olleelta SKY:n jäseneltä. Puheissa korostettiin tarvetta siirtyä päihdepolitiikassa kieltolaista päihteisiin liittyvien haittojen vähentämiseen. Tilaisuudessa myos muisteltiin 30 v. aikaisemmin pidettyä edellistä kannabismielenosoitusta, ja toivottiin ettei paikalle tarvitsisi enää tulla uudestaan 30 vuoden kuluttua. Ennen marssia poliisi oli varoittanut, että julkiseen kannabiksenpolttoon puututtaisiin. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan tupruttelijat saivat olla rauhassa.


Kalifornialaispormestarit vetoavat Clintoniin marihuanan puolesta

Poliisi jakamaan lääkekannabista?

22.3.1998

Neljän kalifornialaiskaupungin pormestarit ovat vedonneet presidentti Clintoniin estääkseen osavaltion lääkekannabista jakavien marihuanaklubien sulkemista. Maaliskuun 18 päivätyssä vetoomuksessaan San Franciscon, Oaklandin, Santa Cruzin ja West Hollywoodin pormestarit pyysivät Clintonia estämään liittovaltion kannabiskerhoja vastaan nostaman kanteen käsittelyn, ja jäädyttämään sellaisten liittovaltion huumelakien valvonnan, joka häiritsee kerhojen päivittäistä toimintaa. Kalifornia ja Arizona ovat olleet liittovaltion kanssa napit vastakkain siitä lähtien kun näiden osavaltioiden äänestäjät hyväksyivät v. 1996 vaalien yhteydessä pidetyissä kansanäänestyksissä. Pormestarit arvioivat, että jos kannabiskerhot suljettaisiin, n. 11000 kalifornialaista lääkekannabiksen käyttäjää joutuisi hakemaan lääkettään pimeiltä markkinoilta, mikä sekä vaarantaisi hedän henkensä, että aiheuttaisi kohtuuttoman taakan kaupunkien poliisilaitoksille. San Franciscon kaupungin syyttäjä Terence Hallinan on ehdottanut, että jos liittovaltion häirintä pakottaa kannabiskerhot sulkemaan ovensa, kaupunki saattaisi valtuuttaa poliisin jakelemaan marihuanaa vakavasti sairaille.


Independent On Sunday:

Mielenosoitus Lontoossa 28.3.

9.3.1998

Brittilehti Independent on Sunday ilmoitti 8.3. järjestävänsä suurmielenosoituksen kannabiksen laillistamisen puolesta. Marssi pidetään Lontoossa lauantaina 28.3. ja siitä toivotaan muodostuvan suurin Englannissa pidetty mielenilmaus kannabiksen dekriminalisoinnin puolesta 30 vuoteen. Viimeisen puolen vuoden ajan Independent on Sunday on jokaisessa numerossaan julkaissut kannabiksen laillistamista puoltavia artikkeleita. Marssi alkaa klo 12:00 Hyde Park -puistossa, mistä siirrytään Lontoon keskustan läpi Trafalgar Square'lle. Tapahtumaan odotetaan aktivisteja ympäri saarivaltakuntaa. Paikalle on myös lupautunut delegaatio Euroopan Parlamentista.


Kalifornia:

Lääkekannabistaistelu kiihtyy

8.3.1998

Kalifornian lääkekannabiskampanjan puuhamies, sanfranciscolainen aktivisti Denis Peron on ilmoittautunut osavaltion kuvernöörikikilpaan. Peron on haastanut republikaanisen puolueen ehdokkuskilvassa Kalifornian ylimmän oikeusviranomaisen, Dan Lundgrenin, jonka varsinaisena silmätikkuna on ollut Peronin johtama lääkekannabisliike. Peron kärsi takaiskun 25.2. kun osavaltion korkein oikeus päätti, että kannabispotilaiden ns. marijuanan ostajien kerhot eivät saisi myydä kannabista kannabiksen lääkekäyttöä puoltavan kansanäänestyspäätöksestä huolimatta. Oikeuden päätöksestä huolimatta, Peronin johtama kerho jatkaa toimintaansa: nykyään siellä ei enää MYYDÄ marijuanaa, vaan siellä kerätään kulukorvauksia lääkekannabiksen kasvattajille.


Ranska:

Yli sata julkkista tunnustavat käyttäneensä huumeita

25.2.1997

Ranskassa 111 taiteiden, politiikan, ja viihdemaailman edustajaa ovat allekirjoittaneet julistuksen, missä he myöntävät käyttäneensä huumeita "joskus". Vetoomuksen oli laatinut AIDS potilaiden tukiryhmä Act-Up. Allekirjoittajat, joihin kuuluvat mm. näyttelijä Marina Vlady, syöpätutkija ja entinen ministeri Leon Schwartzenberg, Medicins sans Frontieres järjestön entinen johtaja Rony Brauman, sekä Saksan vihreitä edustava europarlamentaarikko Daniel Cohn-Bendit, saattavat joutua Ranskassa syytteeseen: Ranskan laki kieltää viiden kuukauden vankeuden ja puolen miljoonan frangin sakon uhalla sekä huumeiden käytön, että huumeiden käyttöön kehottamisen. Vetoomuksen pontimena oli Act Up -järjestön puheenjohtajan, Phillipe Mangeot'n saama syyte: Mangeot oli jakanut lehtisiä mielenosoituksessa, missä protestoitiin viiden pariisilaisen homobaarin sulkemista vastaan. Baarit suljettiin puoleksi vuodeksi huumeiden myynnin takia. Lehtisissä luki "rakastan ecstasya".


YK:n huumevalvontatoimikunta julkaisi nollaraportin

25.2.1998

YK:n huumevalvontatoimikunta INCB vaatii vuosiraportissaan, että nuorisoidolien, kuten poptähtien ja huippu-urheilijoiden tulee kampanjoida huumeita vastaan. Toimikunnan mukaan nuorisoidolien tulee antaa "puhdas" roolimalli nuorille.

INCB on erityisesti huolissaan Internetistä löytyvästä huumetietoudesta sekä siitä, että huumeiden käyttöä pidetään yhä useammin hyväksyttävänä. Toimikunta paheksuu myös poplaulujen huumeista kertovia tekstejä. Toimikunnan presidentti Hamid Ghodsen kehottaa hallituksia yhteistyöhön sekä musiikki- että urheilualan kanssa, jotta populaarikulttuurista saataisiin kitkettyä huumemyönteisyys pois.

YK:n kannanotto oli suorastaan odotettavissa viime viikkoina ympäri maailmaa yhä voimakkaammiksi tulleiden kannabiksen laillistamista vaativien kannanottojen jälkeen. Järjestö osoittaa jälleen kerran olevansa täysin Yhdysvaltojen talutusnuorassa. Järjestön aikaisempiin tihutöihin kuuluu mm. tohtori Gabriel Nahasin tilaustyönä tekemien nollatutkimusten rahoittaminen. Näissä tutkimuksissa yritettiin mm. osoittaa kannabiksen heikentävän hedelmällisyyttä tekemällä epämääräisiä kudoskokeita petrimaljoissa. Nahasin yleistykset petrimaljoista eläviin ihmisiin on torjuttu tiedeyhteisön piirissä kelvottomina. Nahasin objektiivisuudesta tiedemiehenä kertoo hänen lausahduksensa: "I am an enemy of cannabis and I will use all means possible to fight against cannabis".

Myös MTV 3 uutisoi aiheesta.


Iso-Britanniassa piispakin kannattaa laillistamista

23.2.1998 Lähde:Iltalehti Online

Kampanja kannabiksen laillistamiseksi saa nyt yllättävää taustatukea Edinburghin piispa Richard Hollowaylta, jonka mukaan kannabis pitäisi saman tien laillistaa lääketieteellistä käyttöä varten.

- Millä perusteella voimme kieltää kannabiksen lääkinnällisissä tarkoituksissa? piispa kysyy viikonloppuna julkistetussa puheessaan, jonka hän aikoo pitää ensi torstaina. Piispa vaatii vielä, että koko kannabislainsäädäntö pannaan uuteen harkintaan. Kirkonmiehen mukaan väljemmillä kannabislaeilla saataisiin rikolliset pois pilvikaupasta. Piispan näkemyksen mukaan kannabista voitaisiin tulevaisuudessa myydä luvanvaraisesti kuten alkoholia, lääkkeitä tai tupakkaa.


Kannabistutkimuksen salailu:

WHO puolustautuu

21.2.1998

Maailman terveysjärjestö WHO on kiistänut New Scientist -lehden väitteet, että se olisi sensuroinut tutkimuksen, jossa katsottiin, että kannabis voisi olla vähemmän haitallinen aine, kuin alkoholi tai tupakka. Lehden tietojen mukaan tutkimusaineisto salattiin poliittisen painostuksen takia: katsottiin, että se olisi antanut pontta niille, jotka pyrkivät kannabiksen laillistamiseen. WHO väittää, että tutkimus olisi sisältänyt useita ristiriitaisuuksia ja johtopäätöksiä, joita se ei pidä tieteellisesti pätevinä, ja sen takia tutkimus jätettiin pois joulukuussa ilmestyneestä WHO:n kannabista koskevasta raportista. New Scientistin mukaan tutkimus oli tieteellisesti pätevä. Tutkimuksen mukaan, sekä runsas alkoholin käyttö, että jatkuva pilvenpoltto voivat aiheuttaaa joissakin ihmisissä psykoosin oireita. Kuitenkin kannabis osoittautuu monissa vertailuissa vähemmän haitalliseksi, ja korkeintaan yhtä haitalliseksi kuin alkoholi ja tupakka.


Uusi kannabiskäry Naganossa

20.2.1998

Naganon olympialaisissa on tullut ilmi Ross Rebagliatin lisäksi toinenkin marijuanakäry. Käryäjän henkilöllisyys ei ole tiedossa, mutta Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtaja prinssi Alexandre de Meroden mukaan kyseessä ei ole lumilautailija eikä hiihtäjä. Positiivinen testitulos ei johda tällä kertaa mihinkään rangaistustoimiin, sillä urheilun vetoomustuomioistuimen päätös säilyttää Kanadan Ross Rebagliatin kultamitali lumilaudan suurpujottelussa on sitova ennakkoratkaisu. De Meroden mukaan marijuana, hasis, heroiini, ecstasy ja muut vastaavat aineet on kuitenkin pikimmiten lisättävä urheilun kiellettyjen aineiden listalle. Tätä tarkoitusta varten KOK perusti viiden hengen komitean, jonka puheenjohtajaksi valittiin prinssi de Merode.

Lue SKY:n tiedote aiheesta!


New Scientist:

Marijuana Special Report

20.2.1998

New Scientist - yksi maailman arvostetuimmista tiedelehdistä - on omistanut kokonaisen numeron kannabikselle. Erään artikkelin otsikko: "Let's be adult about this. Decriminalisation, yes. Totally safe, No"


Lainattu mtv3-uutissivulta:

WHO sensuroi myönteisen kannabis-tutkimuksen

19.2.1998

(Päivitetty 22:38)

Viina ja tupakka on todettu kannabis-tuotteita vaarallisemmiksi.

Maailman terveysjärjestön WHO:n tutkimuksen mukaan tupakan ja viinan on todettu aiheuttavan mm. suurempaa riippuvutta kuin kannabiksen. Tutkimuksen julkaisseen tiedelehti New Scientistin mukaan WHO oli suunnitellut julkistavansa tulokset viime joulukuussa, mutta poliittisista syistä se julisti tutkimustiedot salaisiksi.

Tieteellisestä näkökulmasta katsoen tutkimuksen sensurointiin ei ollut syytä.
(AFP-Reuters)


Naganon "pilvidoping" -tapaus:

Lumilautailija saikin pitää mitalinsa

12.2.1998 (päivitetty 15.2.1998)

Kanadalainen lumilautailussa kultamitalin voittanut Ross Rebagliati sai pitää mitalinsa siitä huolimatta, että hänen 11.2. annetusta dopingnäytteestä löytyi kannabismetaboliitteja. Kansainvälinen olympiakomitea ehti riistää mitalin, jonka Rebagliati voitti Naganossa sunnuntaina 8.2., mutta Urheilun vetoomustuomioistuin katsoi, ettei olympiakomitean päätökselle ollut laillista perustetta, eikä IOC pystynyt todistamaan, että Rebagliati olisi käyttänyt kannabista aktiivisesti. Lautailija kertoi, että oli polttanut pilveä viimeksi huhtikuussa 1997, ja että positiivinen testitulos johtui passiivisesta käytöstä: Rebagliati kertoi viettäneensä paljon aikaa seurassa jossa poltettiin marijuanaa. Tapaus on lisännyt vaatimuksia selventää urheiludoping säännöksiä kannabiksen osalta. Kannabista ei yleensä pidetä varsinaisena dopingaineena, joka parantaisi urheilusuorituksia, ja sen sisällyttämistä joidenkin lajien kiellettyjen aineiden joukkoon on kyseenalaistettu.

Lehdistötilaisuudessa, joka pidettiin sen jälkeen, kun Rebagliati oli saanut kuulla saavansa pitää kultamitalinsa, hän totesi seuraavaa:

"Aion taatusti muuttaa elämäntapaani. Teidän pettymykseksenne en kuitenkaan aio vaihtaa ystäviäni. Ystäväni ovat todellisia. Aion seisoa heidän takanaan ja tukea heitä. Tässä asiassa en aio horjua. Voi olla, että joudun pitämään kaasunaamaria tästä lähtien, mutta ihan miten vain."

"I'm definitely going to change my life style. Unfortunately for you, I'm not going to change my friends. My friends are real. I'm going to stand behind them and support them. I'm not going to deviate from that. I might have to wear a gas mask from now on, but whatever."


Kieltolaki korruptoi poliiseja

8.2.1998

44 poliisia syytteeseen lahjonnasta - Ohio - USA

Jälleen uusi esimerkki kieltolain turmelevasta vaikutuksesta yhteiskuntaan; 44 poliisia on maksua vastaan avustanut kokaiinin salakuljetusta. Syytteisiin johtaneet operaatiot on tehty Clevelandissa ja pohjois-Ohiossa. Poliisit antoivat ymmärtää heidän olevan käytettävissä turvajoukkoina liittovaltion agenteille, jotka esiintyivät isoina huumekauppiaina. Agentit yllättivät joukon keskellä 2½ vuotta kestäneitä tutkimuksia, joilla selvitettiin järjestäytynyttä rikollisuutta Ohiossa. FBI kertoo erään pidätetyn poliisin sanoneen: "Meidän mielestämme me olimme katujen kovin jengi."

Same in English

250 poliisin skandaali - Scotland Yard - Englanti

Scotland Yardin sisäiset tutkijat ovat saaneet selville, että ainakin 250 korkea-arvoista valiojoukkojen jäsentä ovat toimineet yhteistyössä isojen huumekauppiaiden ja rikollisjärjestöjen kanssa. Epäilyksen alaisena on aktiivisia "detective chief inspector"-tason poliiseja, kuten myös eläkkellä olevia "commander"-arvoisia henkilöitä, joista suurin osa on ollut palveluksessa jo 10 - 25 vuotta kertoi sanomalehti The Independent. Lehti myös siteeraa Sir Paul Condonia "Metropolitan Police Commissioner", joka sanoi huumekaupan suunnattomien voittojen johtavan siihen, että poliisit voivat ottaa 50 - 80 tuhannen punnan lahjuksia, jotta he "kumoavat tehdyn työn" tai "kierrättävät huumeita".

Poliisien tekemiin rikoksiin kuuluu todistusaineiston tuhoamista, huumeiden varastamista ja niiden uudelleenmyyntiä muille huumekauppiaille sekä rikollisten toimien suojelua välittämällä tietoja ja tutkimusten suistamista raiteiltaan.

Same in English


Iso-Britannia:

Sanomalehdet vaativat kannabiksen dekriminalisointia

4.1.1998

Kolme suurta brittilehteä vaatii sunnuntain pääkirjoituksissaan hallitusta harkitsemaan huumelainsäädännön löyhentämistä. Keskustelu sai alkunsa kun kannabiksen laillistamista vastustavan sisäministerin Jack Straw'n 17-vuotias poika jäi jouluaattona kiinni kaupiteltuaan hasista iltapäivälehti Daily Mirrorin tutkivalle toimittajalle. Sanomalehti The People kirjoitti että jotakin positiivista pitäisi seurata Jack Straw -tapauksesta, ja se voisi olla joko kannabiksen dekriminalisointi, tai ainakin kuninkaallisen komission asettaminen harkitsemaan asiaa. Komission asettamista puolsivat myös sanomalehdet The Observer ja Sunday Express.

Sisäministeri Straw on vaatinut rangaistuksia vanhemmille, jotka eivät kontrolloi rikoksiin ajautuvaa jälkikasvuaan. Kahden mielipidemittauksen mukaan suurin osa briteistä kannattaa huumelainsäädännön löyhentämistä.