'

Uutisia maailmalta 2001

Englanti
Huumausaineiden historia länsimaissa
Lähde: Nature, vol. 414, nr. 20; 27.12.2001

Professori Leslie Iversen arvioi kirjaa: Richard Davenport-Hines (2001) The Pursuit of Oblivion: A Global History of Narcotics 1500-2000.

Englantilainen historioitsija on koonnut  perinpohjaisesti nykyisin huumeina tunnettujen aineiden kulttuurihistoriaa länsimaissa. Vaikka oopiumilla, kokalla ja hampulla onkin pitkä historia takanaan, on niiden nykyaikainen käyttötapa länsimaissa uuden ajan historiaa.

1900-luvulla alkoi tiukan huumekieltolakien aikakausi, kun muutamat kristillisen moralismin elähdyttämät henkilöt varsinkin USA:ssa alkoivat muotoilla näkemystä, jonka mukaan ko. aineiden nautintokäyttö olisi niin moraalisesti turmelevaa, että siitä pitää rangaista käyttäjiä. He kieltäytyivät näkemästä huumeiden käytön olevan lääketieteellisenä ongelmana, joka koskettaa eniten yhteiskuntien köyhimpiä. Tästä kehkeytyi USA:n presidenttien Richard Nixonin ja varsinkin Ronald Reaganin masinoima kansainvälinen "sota huumeita vastaan".

Tämä moraalinen kampanjointi on kuitenkin johtanut maailmanlaajuisen laittoman huumekaupan syntymiseen ja aiheuttanut Kolumbian kaltaisten ns. kolmannen maailman valtioiden yhteiskunnallisten rakenteiden hajoamisen.

Yksi suurimmista virheistä on ollut USA:n tiedustelupalvelun CIA:n toiminta Afganistanissa, jossa Neuvostoliittoa vastaan taistelevia sissejä rohkaistiin rahoittamaan sotimisensa oopiumin kaupalla. 1980-luvulla yli 60% USA:n ja 1990-luvulla ainakin 90% Euroopan heroiinista oli peräisin Afganistanista.

Marihuanan kieltäminen vaarallisena huumeena on puolestaan aiheuttanut nuorison keskuudessa uskonpuutetta viralliseen huumevalistukseen.


Englanti
Etelä-Lontoon kannabiskokeilu jatkuu
Lähde: The Guardian, 29.12.2001
http://www.guardian.co.uk/drugs/Story/0,2763,625571,00.html

Kuusi kuukautta Etelä-Lontoossa Lambethin alueella kestänyt kokeilu, jonka piti loppua vuodenvaihteessa, saa toistaiseksi kolme kuukautta jatkoaikaa. Alustavan tutkimuksen mukaan kokeilu osoittautui menestykseksi ja poliisi on päättänyt jatkaa sitä.

Vaikka pääkaupunkiseudun poliisi ei halua vielä kommentoida ensi helmikuussa ilmestyvää selvitystä kokeilusta, niin sen jatkaminen voidaan nähdä poliisivoimien komentajan Sir John Stevensin halukkuutena ulottaa kokeilu koskemaan koko pääkaupunkiseutua. Hänen mukaansa järjestelmä, jossa kannabiksen hallussapidosta tavattu ihminen saa varoituksen pidätyksen sijaan, on "järkevä ja edistyksellinen".

Päätös voinee rohkaista myös sisäministeriä hänen suunnitelmissaan luokitella kannabis C-luokkaan, jolloin poliisilla ei enää olisi valtaa pidättää ihmisiä pelkästä hallussapidosta.

Neuvoa-antavan komitean on määrä raportoida tulevana vuonna kannabislakien höllentämisen terveysvaikutuksista ja lainmuutos tulisi voimaan koko maassa huhtikuussa.



Englanti
Hollannista mallia huumelakeihin
Lähde: The Observer, 23.12
http://www.guardian.co.uk/drugs/Story/0,2763,624328,00.html

Englannin sisäministeriöstä kerrottiin parlamentille kuluneella viikolla, että hallituksen kovaa linjaa huumeiden käyttäjiä kohtaan muutetaan. Ministeri Bob Ainsworth kertoi uuden huumestrategian linjauksista, joihin kuuluu myös kannabiksen kotikasvatuksen salliminen:

Käyttäjien syyttämisen sijaan politiikan painopiste asetetaan huumeiden käyttäjien hoidolle - tunnetaan myös haittoja vähentävänä politiikkana - 'jotta vähennettäisiin niitä haittoja, joita huumeista koituu käyttäjille ja heidän perheilleen'.

Terveysosasto tiedotti tiede- ja teknologiakomitealle, että poliisi ei enää tutkisi tapauksia, joissa ihmiset kasvattavat kannabista omaan käyttöönsä. Enimmäisrangaistus kasvatuksesta on 14 vuotta vankeutta.

DrugScope-järjestön johtaja Roger Howard sanoi haittoja vähentävän painotuksen olevan käytännöllinen ja järkevä askel. "Jos tähän sisältyy omaan käyttöön tarkoitetun kotikasvatuksen rankaisemisen lieventäminen, jolla otettaisiin markkinoita pois järjestäytyneeltä rikollisuudelta, niin sitä mainiompi", hän sanoi.

Sisäministeriön edustajan mukaan toimenpiteet ovat sisäministeri David Blunkettin edellisessä kuussa tekemien suunnitelmien sovelluksia. Hänen mukaansa hollantilaistyyppisiä kannabiskahviloita ei ole harkittu vaikka kohteena tulee olemaan haittojen vähentäminen.



YK
Kieltolakiajan tietopankki luettavissa verkossa
Lähde: http://www.undcp.org/bulletin_on_narcotics.html

YK on saattanut kaikkien asianharrastajien luettavaksi legendaarisen kieltolakiajan lehden Bulletin on Narcotics, joka on ilmestynyt 1940-luvun lopulta saakka. Kannabiksen ystäville niistä löytyy mm. jo legendaarinen tohtori Bouquetin katsaus kannabiksen käyttökulttuureihin ennen sen leviämistä länsimaihin (numerot 1950/4 ja 1951/1), tohtori Ahmed Benabudin artikkeli kannabiksen käytön historiasta Marokossa (1957/4), ajankohtainen katsaus hampun teolliseen käyttöön Euroopassa (1997/1), valojakson vaikutus kasvin THC-pitoisuuteen (1978/1) tai kasvin kuivaamisen vaikutus THC-pitoisuuteen (1974/1).



Kanada
Valtion kannabis olisi valmista
Lähde: Canadian Broadcasting Company 21.12.2001
http://cbc.ca/cgi-bin/templates/view.cgi?category=Canada&story=/
news/2001/12/21/pot011221
Lääkekannabisviraston uudet säädökset:
http://www.hc-sc.gc.ca/hecs-sesc/ocma/index.htm
Katso myös lääkemarihuana info-sivu
http://www.hc-sc.gc.ca/english/protection/marijuana.html
Kannabiksen käyttäjien kotisivut:
http://www.medicalmarihuana.ca.

Terveysviranomaiset ilmoittivat, että Prairie Plant Systems -yhtiön valtiolle kasvattama ensimmäinen lääkekannabiserä olisi valmis jaettavaksi lääketieteellisistä syistä hyväksytyille potilaille. Yhtiön kanssa tehdyn sopimuksen mukaan ensimmäisen erän pitäisi olla jaossa 1.1.2002 ja kannabiksen THC-pitoisuuden vähintään 5%.

Lääkekannabisluvan saaneet potilaat voivat lain mukaan kasvattaa kannabiksensa itse, antaa jonkun kasvattaa sitä puolestaan tai he saavat sitä terveysviranomaisilta.

Kannabisklubien laillinen joululahja

Monille lääkekannabisreseptin saaneille potilaille posti toi iloisen vihreän yllätyslahjan kun kannabista jakelevat ns. myötätuntoklubit saivat oikeuden käyttää postipalveluja tuotteidensa jakeluun. Klubit käyttivät tilaisuuden jakelemalla kasvattajilta saamiaan ilmaisia eriä alle unssin (alle 30 grammaa) paketeissa suoraan potilaille.

Kanadalaista kannabiksen käyttäjien kotisivujen Eric Nash."Tämä on aivan uusi käänne, tällaista ei ole ennen tehty missään päin maailmaa. Olemme kehityksen etulinjassa siinä, millaisella filosofialla hallituksemme säätelee kannabiksen jakelua. Jakelukanavamme on tehokas ja hyvin hallinnoitu ja auttaa potilaita saamaan korkealaatuista ja luonnonmukaisesti viljeltyä lääkekannabista."



Venäjä
Kannabiksen käyttö yleistynyt 1990-luvulla
Lähde: Cannabis Culture nr. 29
http://www.cannabisculture.com/backissues/issue.cgi?num=29

Venäläinen nuoriso on myös innostunut kannabiksen käytöstä ja maahan on muodostunut oma kannabisalakulttuurinsa ja -kielensä. Vanhalle mahorkkasätkämallille on löytynyt uusi käyttömuoto 'kosyak' eli ruohosätkä. Vesipiippu on suomalaisen korvaankin järkevän kuuloinen 'burbulaattori'!

Lainsäädäntö on edelleen ankara eikä helpotusta ole luvassa: 'ison määrän' eli yli 5 gramman ostamisesta tai hallussapidosta voi saada jopa kolme vuotta, myymisestä 3-7 vuotta vankeutta. Lisäksi lainsäädännössä on muitakin pykäliä, joiden varjolla poliisi voi puuttua pössöttelyyn ikävin seurauksin - venäläiset vankilat ovat pahamaineisen vanhanaikaisia. Ainoastaan poliisin lahjottavuus inhimillistää jyrkkää virallista politiikkaa kannabiksen suhteen.

Kanadalaisen laadukkaan kannabislehden artikkelista löytyy myös linkkejä venäläisille kannabissivustoille.



USA
Nuorten kannabiksen käyttö vakiintunut
Lähde: Daily News, 19.12.2001
http://dailynews.yahoo.com/h/ap/20011219/hl/teen_smoking_3.html
Monitoring The Future:
http://www.monitoringthefuture.org/data/01data.html#2001data-drugs
Marihuanan käyttö USA:n nuorten keskuudessa:
http://www.monitoringthefuture.org/data/01data/fig01_2.pdf

Laajan Monitoring the Future -tutkimuksen mukaan amerikkalaisten nuorten marihuanan käyttö on vakiintunut mutta toisaalta nuorten tupakointi on vähentynyt huomattavasti. 12. luokkalaisista 49.0 % on käyttänyt marihuanaa ainakin kerran, 10. luokkalaisista 40.1 % ja 8. luokkalaisista 20.4 %.



USA
Lääkekannabisaloite tulee takaisin pääkaupunkiin
Lähde: Washington Post, 18.12.2001
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/articles/A60539-2001Dec18.html

Lääkekannabisaktivistit Washington D.C:ssa nostivat syytteen paikallisessa oikeusistuimessa saattaakseen lakialoitteen lääkekannabiksen sallimiseksi jälleen mukaan vaaleihin ensi marraskuussa, neljä vuotta sen jälkeen kun samanlainen vetoomus sytytti kongressissa riidan osavaltioiden itsemääräämisoikeudesta.

Kaksi aktivistiryhmää yrittää saada oikeudessa tuomion kongressin tekemää päätöstä vastaan, jolla estetään Washingtonin kaupunkia laittamasta asiaa äänestykseen vaikka 69% kaupungin asukkaista kannatti kannabiksen lääkekäyttöä vuoden 1998 vaaleissa.

"Tämä koskee selvästi ensimmäistä perustuslakia, oikeutta sananvapauteen", sanoo kahden asiaa ajavan ryhmän, Marijuana Policy Project sekä Medical Marijuana Initiative Committee, asianajaja Alexei Silverman.



Uusi-Seelanti
75 % nuorista kokeillut kannabista
Lähde: Otago Daily Times, 17.12.2001
http://www2.odt.co.nz/framework/general.php?issue=2001/17Dec2001

Otagon yliopistossa tehty tutkimus asettaa kannabislait kyseenalaiseksi ja korostaa siitä riippuvaisen pienen ryhmän auttamiseksi tarvittavien voimavarojen puutetta.

Tutkimuksessa haastateltiin tuhatta nuorta uusi-seelantilaista. Sen tulosten mukaan 50% nuorista on käyttänyt kannabista vähintään kerran viimeisten 12 kuukauden aikana ja 75% nuorista on käyttänyt kannabista vähintään kerran ennen 26. ikävuottaan.

"Kannabiksen laajamittaisen käytön tunnustamisella pitäisi olla vaikutuksia yhteiskuntapolitiikkaan, koska kieltolaki epäonnistuu houkuttelemaan näinkin monta ihmistä kannabiksen käytöstä teini-iässä ja parikymppisinä", tutkimuksessa todetaan.

Tutkimuksen johtaja tohtori Richie Poulton sanoi haastattelussa, "ettei laki näytä heijastavan sitä, mitä tapahtuu yhteiskunnassa".

"Varovaisen arvion mukaan kolme neljästä nuoresta on kokeillut kannabista. Kaikki he ovat olleet vaarassa saada rikostuomio", hän sanoi. Vaikka tutkimus osoitti, ettei kannabiksen satunnaisesta käytöstä ole vakavia haittavaikutuksia, rikostuomiot voivat vahingoittaa työuraa sekä rajoittaa matkustelua.

Satunnaisten kannabiksen käyttäjien vähemmistö, jolle kehittyy riippuvuus, on "ongelmaisin" ryhmä. Tämän paljon käyttävän ryhmän koko, noin 20% käyttäjistä (n. 10% koko väestöstä), sekä sen "käyttöön liittyvien haittojen kokonaisuus" ovat tarpeeksi herättämään välitöntä ja vakavaa huolta.


Englanti
Eurokansanedustaja ilmiantoi itsensä kannabiksen puolesta
Lähde: Manchester Evening News, 12.12.2001 ja BBC 17.12.2001
http://www.manchesteronline.co.uk/news/content.cfm?story=157995
http://news.bbc.co.uk/hi/english/uk/england/newsid_1712000/1712582.stm

Eurokansanedustaja Chris Davies on niin tuohtunut manchesteriläisen kannabisaktivistin Colin Daviesin kohtelusta, että hän aikoi marssia poliisilaitokselle ilmiantamaan itsensä kannabiksen hallussapidosta asettaen näin poliittisen uransa vaakalaudalle.

Kansanedustaja Davies, joka ei itse käytä huumeita, painottaa sitä, että liberaalidemokraatit aikovat keskustella puoluekokouksessaan Manchesterissa maalikuussa vaatimuksesta jättää ihmiset syyttämättä hallussapidosta sekä pienimuotoisesta kaupasta. "Mielestäni kaikki huumeet pitäisi laillistaa rikollisuuden vähentämiseksi", hän sanoo. "Kannabis on haitattomampaa kuin alkoholi. Poliitikkojen pitäisi alkaa kertoa tästä julkisesti."

Kansanedustaja osallistui lauantaina pieneen mielenosoitukseen kannabiskahvilan puolesta ja hänet pidätettiin pienen kannabismäärän hallussapidosta. Poliisiaseman edessä pitämässään puheessa hän vaati huumelakien lieventämistä: "Aikaisemmin tällä viikolla tulleen raportin mukaan 800 ihmistä on kuollut maksakirroosiin juotuaan alkoholia, jota on saatavilla joka toisesta kaupasta. Kukaan ei ole kuollut nautittuaan kannabista."



Kenia
10 vuoden tuomio hampun kasvatuksesta
Lähde: Daily Nation (Kenia) 14.12.2001
http://www.nationaudio.com/News/DailyNation/14122001/News/News66.html
Pääkirjoitus:
http://www.nationaudio.com/News/DailyNation/14122001/Comment/
Editorial2.html

Bhangin eli marihuanan viljelijä sai 10 vuoden vankeustuomion Keniassa. Charles Karuku Njogu sai syytteen jäätyään kiinni kolmen marihuanasäkillisen kanssa joulukuun 7. päivä. Hän myönsi myös istuttaneensa 12 000 tainta. Puolustuksekseen hän kertoi oikeudelle olevansa työtön ja valinneensa bhangin viljelyn kaupallisissa tarkoituksissa maksaakseen lastensa koulunkäyntimaksut.

Pääkirjoituksessa herätellään tästä marihuanatakavarikosta suurta skandaalia. Kirjoituksen mukaan kyseessä on suuri salaliitto: Todellinen painajainen syntyy, siellä minne bhang ilmaantuu seuraavan kerran. Voimme vain uumoilla, että nuoriso on kohteena sillä tilastojen mukaan 90% opiskelijoista on kokeillut huumeita - bhangin ollessa se yleisin. Yleisön valistaminen on elintärkeää niiden huumekartellien hajottamiseksi, jotka ovat tehneet monista nuorista kenialaisista vihanneksia.



Australia
Hamppuruoka on tulevaisuuden terveysruokaa
Lähde: The Age 13.12.2001
http://www.theage.com.au/news/national/2001/12/13/FFXXT5HZ3VC.html

Kolme vuotta kestäneen selvitystyön jälkeen elintarvikeviranomaisten julkaiseman raportin mukaan hamppuelintarvikkeiden hyödyt ylittävät kaikki mahdolliset haitat. Niistä saadaan tyydyttämättömiä ja välttämättömiä rasvahappoja mutta ne eivät aiheuta päihtymystä. Teollisessa hampussa on vaikuttavaa ainesosaa THC:ta noin 0.5% verrattuna jopa 15%:iin päihtymystarkoitukseen kasvatetuissa hamppulajikkeissa.

Hampun siemen sisältää kaikkia aminohappoja ja siinä on tasapainoisesti välttämättömiä rasvahappoja, joita tarvitaan alentamaan veren kolesterolitasoa ja säätelemään veren sokeritasoa sopien näin myös diabeetikoille. Muualla tehtyjen tutkimusten mukaan hamppu voi myös parantaa rohtumia iholla.

Victorian ja Tasmanian osavaltioissa kasvatetusta hampusta elintarvikkeita jalostavan Ecofibre Industries yrityksen johtaja Phil Warner kertoo, että Australia on viimeinen länsimaa, joka laillistaa hamppuelintarvikkeet. Hän kertoo, että tutkimuksen mukaan 25:ssä vuodessa hamppuelintarvikkeista voi kasvaa 15 miljardin Australian dollarin suuruinen teollisuudenala.



Ruotsi
Förbud att drogtesta ungdom blir kvar
Lähde: Svenska dagbladet 10.12.2001

Ruotsin Kokoomus eli Moderaterna sekä poliisi ovat yrittäneet ulottaa huumetestauksen käsittämään myös alle 15 vuotiaat. Hallitus päätti pysyä tammikuussa tekemässään päätöksessä:

Men efter att ha utrett den kontroversiella frågan föreslog den statliga narkotikakommissionen i sitt slutbetänkande i januari att gällande regler behålls: barn under 15 ska inte kunna tvingas att lämna urinprov på polisstationen eller hos skolsköterskan. "De eventuella vinster en sådan utvidgad möjlighet skulle kunna leda till kan inte anses stå i rimlig proportion till det ingrepp som ett tvångsvis drogtest utgör för barnet", är slutsatsen. Dessutom är socialtjänst och polis redan i dag skyldiga att ingripa när unga påtraffas knarkpåverkade, betonar de sex experterna i kommissionen.

Päätöstä perustelevat asiaa tutkineen sosiaalikomitean jäsenet:

"Vi accepterar inte den typen av integritetskränkningar av barn. Jag förstår att enskilda som har råkat illa ut kan tycka att man ska ta till vad som helst. Men det är att gå för långt", säger Rinaldo Karlsson (s), ledamot i socialutskottet.

Även samarbetspartnern vänsterpartiet delar narkotikakommissionens slutsatser, enligt socialutskottets ordförande Ingrid Burman (v). "Jag skulle betrakta det som ett stort misslyckande att radda upp 20 ungar och säga 'Nu ska vi drogtesta er, för att vara säkra på att ni inte har använt droger'. Då tror jag att ungdomar mister förtroendet för vuxenvärlden, som givit upp hoppet att kommunicera."



Skotlanti
Kannabiskahvilalla yleisön kannatus
Lähde: Edinburgh Evening News, 4.12.2001
http://www.edinburghnews.com/cw.cfm?id=EN01202954cw

Edinburgh Evening News-lehden tekemässä mielipidetiedustelussa 79% äänestäneistä antoi kannatuksensa tunnetun kirjankustantajan Kevin Williamsonin suunnitelmalle aloittaa kannabiskahvila Edinburghissa.

Kahvila avautuisi ensi keväänä sisäministeri David Blunkettin ilmoittaman uuden kannabislainsäädännön myötä.

Skotlannin sosialistipuolueen edustaja kertoi mielipidetiedustelun tulosten jälkeen uskovansa enemmistön olevan kannabiksen dekriminalisoinnin kannalla. Hän lisäsi: "Me tuemme Kevin Williamsonia hänen yrityksessään".



USA
Äiti antaa kannabista 8-vuotiaalle
Lähde: The Sacramento Bee, 5.12.2001
http://www.sacbee.com/content/news/story/1271529p-1340085c.html

8-vuotiaalle aivovammasta kärsivälle pojalle määrätty marihuanahoito jatkuu, kertoi hänen äitinsä oikeuden hylättyä kanteen, jolla poika olisi otettu huostaan.

Äiti kertoi käyttäneensä marihuanaa viime toukokuusta saakka poikansa vaivojen hoitoon viimeisenä keinona perinteisten lääkkeiden sijasta, "joista mikään ei auttanut".

Pojan syntymän jälkeen 16 eri lääkärin antamien diagnoosien mukaan hänellä on useita eri oireyhtymiä (attention deficit hyperactivity disorder, oppositional defiant disorder,obsessive-compulsive disorder, bipolar disorder and post-traumatic stress disorder). Äidin kertoman mukaan pojalla oli äärimmäisiä tunnetilan, tarmon ja käyttäytymisen muutoksia, hän alkoi purra ja lyödä muita lapsia ja oli täysin hallitsematon. Pojan aivovamman takia hänet otettiin kolme kertaa psykiatriselle osastolle.

Ritalin oli äidin mukaan pääasiallinen lääke alussa mutta tämä vain pahensi hänen olotilaansa, jolloin lääkärit siirtyivät muihin lääkkeisiin: Adderall, Carbamazepine, Clonazepam, Clonidine, Desmopressin, Depakote, Dexedrine, Guanfacine, Imipramine, Mellaril, Methylphenidate, Neurontin, Risperdal, Seroquel, Tennate, Thioridazine, Zoloft ja Zyprexa.

Oikeudessa mukana ollut isoäiti kertoo: "Tämä pikkukaveri on ollut täysin liikaa lääkitty. Jossain vaiheessa hän muistutti meillä ollutta koiraa, joka hoiperteli ja kuolasi penikkatautisena".

Äiti törmäsi internetissä ajatukseen marihuanahoidon mahdollisuuksista ja yksi lastenlääkäri ehdotti sen kokeilemista.

"Totta puhuakseni olimme alussa täysin sitä vastaan", pojan isoäiti kertoo. "Me emme tienneet mitään marihuanasta, emme olleet nähneet tai haistaneet sitä. Luulimme sen olevan vain laiton huume. Mutta nyt me tunnemme sen lääkinnällisen vaikutuksen ja olemme nähneet sen aiheuttamat myönteiset tulokset."

Alussa äiti valmisti poikansa "lääkkeen" muffinsseiksi, joita hän syötti pojalle säännöllisesti. Äidin mukaan tulokset olivat välittömät. Pojan käyttäytyminen parani huomattavasti. Hänen mielentilansa muutokset tasoittuivat. Hän sai rakennettua ystävyyssuhteita naapureiden lapsien kanssa. Tänä vuonna hän on pitänyt ensimmäiset syntymäpäiväjuhlansa.


Sveitsi
Kannabiksen dekriminalisointi odotettavissa 2003
Lähde: Sveitsin hallituksen tiedonanto suurlähetystöille
http://www.eda.admin.ch/london_emb/e/home/media/issue/proposal.html
Sveitsiläisen kannabisjärjestön kotisivut:
http://www.hanf-koordination.ch

Sveitsin hallituksen tiedonannossa suurlähetystöille selvitetään kannabislainsäädännön tämän hetkinen vaihe. Sveitsin huumelainsäädännön uudistuksessa on tarkoitus korostaa kansanterveyttä. Tämä sisältää kannabiksen käytön ja valmistamisen dekriminalisoinnin.

Lakiesitys on ollut käsiteltävänä parlamentin valmistelevissa komiteoissa ja sen käsittely on ollut 11. marraskuuta parlamentin ylähuoneessa.

Kannabiksen dekriminalisoinnilla tunnustetaan nykyinen tilanne Sveitsissä ja siten helpotetaan poliisin ja tuomioistuinten työtä. Tällä hetkellä Sveitsissä on jo liki 200 hamppukauppaa ja maasta on tullut Euroopan suurin hampun tuottaja. Tuoreen Sveitsin alkoholismin ja muiden huumeriippuvuuksien ehkäisyn instituutin tekemän tutkimuksen mukaan jopa 25% nuorista tunnustaa olevansa kannabiksen käyttäjiä. Ehkäisevää työtä tullaan jatkamaan, jotta varmistettaisiin, etteivät ihmiset luulisi kannabiksen olevan täysin haitatonta.

Sveitsi on kuitenkin päättänyt, ettei siitä tule "huumeturismin" keskusta. Kannabiksen myynti ulkomaalaisille tulee olemaan laitonta. Lisäksi säädöksiä huumeiden myynnistä alle 16 vuotiaille tullaan vahvistamaan.

Kannabiksen dekriminalisointi tulee voimaan aikaisintaan vuonna 2003. Senkin jälkeen kun dekriminalisointisäädös on julkistettu, se voi joutua kansanäänestyksen kohteeksi asiaan liittyvän tunnepitoisuuden vuoksi. Kansanäänestys täytyy järjestää jos 50 000 ihmistä allekirjoittaa vetoomuksen dekriminalisoimisen vastustamiseksi 100 päivän kuluessa hallituksen ilmoitettua toimenpiteestä.



Kreikka
Lakiesitys kannabislain lieventämiseksi
Lähde: EU:n huumeseurantakeskuksen analyysi dekriminalisoinnista 19.11.2001
http://eldd.emcdda.org/databases/eldd_cma/comparative_doc/
Decriminalisation_Legal_Approaches.pdf

Kreikassa on voimassa EU-maiden ankarin huumelainsäädäntö, jonka mukaan kannabiksen käytöstä voidaan langettaa 10 päivän ja enimmillään jopa 5 vuoden vankeusrangaistus. Tämän vuoden toukokuussa viisi hallituspuolueisiin kuuluvaa kansanedustajaa laati lakiesityksen käytön ja käyttäjien syyttämisestä ja rankaisusta sekä hoidon kehittämisestä. Lakiesityksen tarkoitus on sallia kannabiksen hallussapidosta tavatun henkilön rankaisematta jättäminen ja määritellä uudelleen pienten omaan käyttöön tarkoitettujen kannabismäärien rankaiseminen määrittelemällä laissa pieni määrä. Lakiesitys otetaan käyttöön tai hylätään vuoden 2002 alussa.



  Australia
Länsi-Australian osavaltio harkitsee huumelakien lieventämistä
Lähde: Australian Broadcasting Corporation, 27.11.2001
http://www.abc.net.au/pm/s427083.htm

Länsi-Australian osavaltion hallitus puoltaa kannabiksen hallussapidon ja pienimuotoisen kasvatuksen sallimista osana kokonaisvaltaista huumelainsäädännön remonttia.

Lakimuutokset ovat kuitenkin riippuvaisia liittovaltion hallituksesta eikä asian uskota etenevän nykyisen pääministerin John Howardin aikana, joka kannattaa tiukkaa linjaa.



USA
Liittovaltio hyökkäsi taas lääkekannabiksen kimppuun
Lähde: Los Angeles Times, 25.11.2001
http://www.latimes.com/news/local/la-000094027nov25.story

Terroristikohun varjossa liittovaltion viranomaiset ovat hyökänneet myös kansanäänestyksissä voittaneiden lääkekannabisprojektien kimppuun. Viime viikkojen aikana liittovaltion poliisit ovat sulkeneet Länsi-Hollywoodin kannabisklubin, takavarikoineet Venturan kunnassa olleen potilaiden hoitaman puutarhan ja takavarikoineet tunnetun lääkekannabista myöntäneen lääkärin potilaskortiston.

Kannabisklubien - joita toimii Kaliforniassa vielä 50 - toiminnan ohjaajat elävät siinä pelossa, että ovat seuraava kohde. Potilastiedostot on siirretty turvaan ja jotkut jopa kryptaavat sähköpostinsa.

Tämän hyökkäyksen innostamana Kalifornian lääkekannabisaktivistit ovat panemassa alulle uutta kansanäänestysaloitetta, jolla kokeiltaisiin osavaltioiden oikeutta jakaa kannabista lääkkeenä. Suunnitelman mukaan lailla luotaisiin osavaltion valvonnassa verkosto lääkekannabiksen jakeluun sen sijaan, että jätettäisiin kannabiksen hankkiminen potilaan vastuulle.

Americans for Medical Rights -järjestön johtaja Bill Zimmerman toivoo aloitteen olevan mukana vaaleissa jo marraskuussa 2002 ja sytyttävän korkeimmassa oikeudessa kamppailun osavaltion oikeuksista. Osavaltion huolehtima jakelujärjestelmä olisi laillinen haaste liittohallitukselle Zimmermanin mukaan:" Aiomme kokeilla onko liittovaltion oikeusistuimilla valtaa kävellä osavaltioiden yli tällaisissa tilanteissa".

"Yhden asian voi jo ennustaa: potilaat eivät lopeta sellaisen lääkkeen käyttämistä, mikä helpottaa heidän kipujaan ja kärsimyksiään. Jos he eivät saa sitä kannabisklubeilta niin he ostavat sitä kadulta."

Kalifornian lääkäriyhdistyksen edustajan Peter Warrenin mukaan liittovaltion tärkeysjärjestys terroristihyökkäyksen jälkeen tuntuu olevan aivan hukassa amerikan kansalaisten suhteen. Tuoreen mielipidemittauksen mukaan kolme neljästä amerikkalaisesta kannattaa lääkekannabista tavallisen kansalaisen ollessa paljon huolestuneempi lentoturvallisuudesta ja bioterrorismista kuin siitä, että sairas ihminen käyttää marihuanaa.



Euroopan Unioni
EU:n huumeongelman mittasuhteet
Lähde: EMCDDA:n raportti 2001
http://annualreport.emcdda.org/multimedia/Annual_Report_2001/ar01_fi.pdf
Suomen kannabiksen käyttöluvut kaupungistumisasteen mukaan:
http://annualreport.emcdda.org/en/chap1/drug-use.html#fig5
Sveitsin kannabiskomitean raportti 1999:
http://www.bag.admin.ch/sucht/drog-pol/drogen/e/revbetmg/cannabise.pdf

EU:n huumeseurantakeskuksen yksi päätehtävistä on koota vertailukelpoista tietoa eri Euroopan maista järkevämmän huumepolitiikan perustaksi.

Uusimmassa raportissa tulee hyvin selvästi esille se, että kannabis on eniten käytetty mutta toisaalta haitattomin laiton huume. Ainakin kerran kokeilleiden määrä vaihtelee maittain 10% - 25% välillä kun taas esimerkiksi heroiinia on kokeillut alle 1%. Nuorten aikuisten (15 - 34 vuotiaat) joukossa kannabista kokeilleita on 15% - 40%. Viime aikoina kannabista käyttäneitä on aikuisväestössä 1% - 9% mutta muita laittomia aineita on viime aikoina ottanut alle 1%.

Kannabiksen käyttö on ollut 1990-luvulla selvässä nousussa. Eniten käyttö on kasvanut matalan kulutuksen maissa Norjassa ja Suomessa kaksinkertaiseksi eli 5%:sta 10%:iin vuosina 1995-1999. Suomessa eniten käytetty vaarallinen huume on amfetamiini, jota on kuitenkin käyttänyt alle 1% väestöstä vaikka Helsingin Sanomissa uutisoitiinkin sen olevan yleisin huume.

Liberalisoitumisesta huolimatta kannabis on edelleen yleisin pidätyksiin liittyvä huume (Ranska 85%, Italia 45% ja Suomi 47%). Suurin osa ilmoitetuista huumerikoksista liittyy edelleen huumeen käyttöön tai hallussapitoon käyttöä varten, paitsi Espanjassa, Italiassa ja Alankomaissa, joissa huumerikokset koskevat vain huumeiden kauppaa tai salakuljetusta.

Suomi on ongelmainen maa

Raportista tulee esille se, että kannabiksen käytön yleisyydellä ja harjoitetulla huumepolitiikalla ei näytä olevan yhteyttä ongelmakäyttäjien määrään väestössä. Esimerkiksi kahdessa ankarinta huumepolitiikkaa noudattavassa jäsenvaltiossa (Kreikka ja Ruotsi) liuottimia (haihtuvia aineita) ainakin kerran käyttäneiden määrä on suurempi tai yhtä suuri kuin kannabista käyttäneiden määrä, mikä ei varmaankaan vähennä terveysongelmia vaikka tilastot näyttäisivätkin "kauniilta".

Suomen ongelmahuume on edelleen amfetamiini: 70-80% Suomen ongelmakäyttäjistä käyttää sitä. Vaikka kannabiksen aiheuttamaa hoidon tarvetta suhteessa väestöön esiintyy Suomessa eniten EU-maista on sen aiheuttama hoidon tarve käytön runsaudesta huolimatta vain puolet amfetamiinin aiheuttamasta ja lisäksi Suomessa yritetään viedä nuoria hoitoon pelkän kannabiskokeilun takia. Suomessa hoitoon hakeutuvat ovat EU:n nuorimpia.

Suomi saa kyseenalaista mainetta EU:ssa kovien huumeiden amfetamiinin ja heroiinin puhtauden takia. Lisäksi tyttöjen rauhoittavien lääkkeiden käyttö ilman lääkärin määräystä kasvoi Suomessa eniten kun muualla yleinen suuntaus on laskeva.

Huumepolitiikka liberalisoituu

Vuonna 2001 EU-maiden suhtautuminen kannabikseen on edelleen kehittynyt: kannabiksen käytöstä tai hallussapidosta rangaistaan Luxemburgissa toukokuusta 2001 lähtien vain sakolla (27. huhtikuuta 2001 säädetyn lain mukaisesti). Belgian hallitus aikoo antaa asetuksen muun kannabiksen käytön kuin ongelmakäytön rangaistavuuden poistamisesta.

Yksi viimeaikaisista merkittävistä muutoksista on se, että Portugalissa laittomien aineiden henkilökohtaiseen käyttöön ei sovelleta rikosoikeudellisia seuraamuksia 1. heinäkuuta 2001 jälkeen (marraskuussa 2000 säädetty laki 30/2000). Huumeita käyttävä lainrikkoja ohjataan sen sijaan hoitoon tai neuvontaan. Tästä ohjauksesta huolehtivat erityiset komiteat.

Tälle liberalisoinnille löytyy selvät syynsä EU-maiden huumetilanteen ja huumepolitiikan vertailusta huumesodan johtavan maan USA:n tietojen kanssa: vertailukelpoiset tutkimustiedot Yhdysvalloista osoittavat, että siellä useiden laittomien huumeiden kokeilu on yleisempää kuin missään EU:n jäsenvaltiossa: kannabista on kokeillut 41 prosenttia, amfetamiinia 16 prosenttia, ekstaasia 6 prosenttia ja kokaiinia 8 prosenttia.

EU:n ja Yhdysvaltojen huumekuolemia koskevien arvioiden välisiä vertailuja olisi tehtävä ja tulkittava erittäin varovaisesti. Silti kannattaa huomata, että EU:n jäsenvaltioissa (376 miljoonaa asukasta) tilastoitujen tapausten määrä on noin puolet Yhdysvaltain (270 miljoonaa asukasta) vastaavien tapausten määrästä. Viime vuosina tapausten määrä EU:ssa on vaihdellut 7 000:n ja 8 000:n välillä, kun taas Yhdysvalloissa suuntaus näyttää olevan ylöspäin noin 13 000:sta lähes 16 000:een tapaukseen samana ajanjaksona.

Sveitsi ei kuulu EU:iin eikä se myöskään ole allekirjoittanut vuoden 1988 huumesopimusta. Sveitsi onkin ollut oman tiensä kulkija suhtautumisessa huumeiden käyttöön ja erityisesti kannabikseen. Vuonna 1999 valmistunut liittohallituksen kannabiskomitean mietintö päätyi siihen lopputulokseen, että kannabiksen käytön ja hallussapidon lisäksi täytyy laillistaa myös kannabiskauppa. Komitean mielestä luvanvarainen kasvatus ja kauppa ovat ainut tapa valvoa kannabiksen kulutusta. Lisäksi hallituksen ajama huumepolitiikka pysyy uskottavana ja kannabiksen kulutuksesta saataisiin verotuloja. Tämä malli vaatisi myös vuoden 1961 huumesopimuksesta vetäytymistä. Sveitsin politiikka onkin edennyt komitean ehdotusten mukaan.



Englanti
DrugScope vaatii 'rennompia' huumelakeja
Lähde: Daily Telegraph, 18.11.2001, The Guardian 20.11.2001, The Observer 25.11.2001
http://www.portal.telegraph.co.uk/news/main.jhtml?xml=/news/2001/
11/18/ncan18.xml
http://www.guardian.co.uk/drugs/Story/0,2763,602665,00.html
http://www.guardian.co.uk/drugs/Story/0,2763,605782,00.html
DrugScope raportti:
http://www.drugscope.org.uk/druginfo/evidence-select/evidence.htm
DrugScope lehdistötiedote:
http://www.drugscope.org.uk/news_item.asp?a=3&intID=580

Englannin hallitusta huumepolitiikassa neuvova järjestö DrugScope suosittaa pienten huumemäärien hallussapidosta kiinnijääneiden syyttämättäjättämistä. Järjestön mukaan rikosoikeudellisia toimenpiteitä ei pitäisi nostaa ketään pienten huumemäärien - mukaanlukien heroiini, kokaiini ja ekstaasi - hallussapidosta kiinnijäänyttä vastaan.

DrugScope on arvostettu järjestö, joka saa rahoituksensa terveysministeriöltä. Sen suositukset perustuvat kansainväliseen tutkimukseen ja 900 jäsenorganisaation keräämään tietoon.

Järjestön raportin mukaan ei löydy mitään todisteita sille, että vankilan uhka tai joku muu rikosoikeudellinen rangaistus estäisi huumeiden käyttäjiä. Lainrikkojille tulisi raportin mukaan antaa sakot paikan päällä kuten tehdään pysäköintirikkomuksissa. Huumeriippuvaisten tulisi päästä hoitoon.

Järjestö asettaa myös työpaikkojen huumetestauksen kyseenalaiseksi ja ehdottaa niiden tilalle työntekijöitä kannustavia toimintamalleja. Raportissa tuodaan esille USA:n työpaikkojen huumetestauksessa syntyvät eettiset ja sosiaaliset ongelmat (Normand, Lempert, O'Brien (eds) Under the influence - drugs and the American work force. Academy of Science, Washington DC 1994).

Kannabiksen osalta järjestö suosittaa kannabiksen uudelleenluokittelemista, koska sen nykyinen luokitus ei ole suhteessa sen haittavaikutuksiin. Samoin järjestö suosittaa pienimuotoisen kannabiksen kasvatuksen sallimista.

Raportissa on kattava kannabiksen haittojen kartoitus, joka johtopäätöksissään summaa, että suhteessa niihin miljooniin ihmisiin, jotka ovat tässä maassa ottaneet kannabista 1960-luvun jälkeen, selviää kannabis hyvin vertailtaessa sitä (terveysvaikutusten suhteen) laajalti käytetyihin laillisiin huumeisiin kuten alkoholiin ja tupakkaan.

Kannabiskahvila saa kannatusta

Raportin B-liitteessä (kohdat 33-34) kerrotaan Hollannin kannabiskahvilamallista ja miten sillä on onnistuttu vähentämään kannabiksen käyttöön liittyviä haittoja sekä murtamaan linkki kannabiksen ja kovien huumeiden käytön väliltä.

Samoin poliisipäälliköt suosittavat kannabiskahviloiden perustamista osana laajempaa huumepolitiikan muutosta. Mm. pääpoliisitarkastaja ja poliisitarkastajien liiton johtaja Kevin Morris peräsi asiallista keskustelua kannabiksen dekriminalisoimisesta.

Skotlannissa Edinburghissa bestsellerkirjan Trainspottingin kustantaja Kevin Williamson aikoo avata ensi keväänä kannabiskahvilan.



Papua Uusi-Guinea
Maaseudulla kasvaa kullan arvoinen sato
Lähde: Sydney Morning Herald, 15.11.2001
http://www.smh.com.au/news/0111/15/text/world19.html

Tutkimuksen mukaan neljä Papua Uusi-Guinean maakuntaa tuottaa vuodessa 35.6 miljoonan Australian dollarin (n. 130 milj. mk) arvosta marihuanaa. Tutkimus suoritettiin Western Highlands, Chimbu, Madang sekä Eastern Highlands maakunnissa.

Tutkimuksen johtaja Akuila Tubal kertoo kaikenlaisten ihmisten osallistuvan marihuanan kasvatukseen ja kauppaan näissä maakunnissa. Siitä voi ennustaa, että kannabiskauppa voi aiheuttaa rikollisuuden lisääntymistä ja siitä voi tulla päätulonlähde siihen sekaantuneille.


EU
Raportteja EU:n kannabispolitiikasta
Lähde: EMCDDA:n ja INCB:n lehdistötiedotteet
INCB:
http://www.undcp.org/press_release_2001-11-05_1.html
Emcdda:
http://annualreport.emcdda.org/multimedia/Press_AR2001/press1
/TASTERFinnishREV1.pdf
Emcdda:n aikaisemmat vuosiraportit:
http://www.emcdda.org/infopoint/publications/annrep.shtml

Kaksi merkittävää organisaatiota on ilmoittanut tulossa olevista huumeraporteista: EMCDDA julkaisee raporttinsa vielä tässä kuussa ja INCB vuoden 2002 alussa.

Euroopan huumeseurantakeskus julkaisee vuosiraporttinsa 20.11 ja se ilmestyy myös suomeksi. Viimeisten parin vuoden aikana kannabiksen käyttö Euroopassa on kasvanut tasaisesti ja samalla suhtautuminen siihen on alkanut normalisoitua eikä aihe ole enää kovin korkealla ongelmalistalla.

YK:n alaisen kansainvälisen huumevalvontalautakunnan, INCB:n, asialistalla sen sijaan EU:n kannabispolitiikan muutokset ovat erityisessä asemassa ja aikaisemmin lautakunta on virallisen jäykästi tuominnut kaikki yritykset kannabislakien lieventämiseksi.

Toisaalta lautakunta on vuosien mittaan joutunut myöntymään eri valtioiden käytännön syistä kansainvälisten sopimusten ankariin pakkokeinopykäliin tekemiin lievennyksiin haittoja vähentävään suuntaan. Niinpä nytkin voi tulkita varovaista suunnanmuutosta lautakunnan puheenjohtajan professori Hamid Ghodsen lausunnossa:" Huumesopimuksilla tuetaan inhimillisen kärsimyksen vähentämistä ja niissä tunnustetaan selväsanaisesti, että lääketieteellisiin tarkoituksiin täytyy olla saatavilla lääkkeitä. Samalla nämä sopimukset suojelevat ihmisiä, jottei heistä tulisi riippuvuuden uhreja sopimuksilla valvottujen huumeiden virkistyskäytön takia. Näille uhreille sopimuksissa on tarjolla inhimillinen vaihtoehto hoidon, kuntoutuksen ja yhteiskuntaan sopeuttamisen muodossa. Sopimuksissa eivät kuitenkaan hyväksytä huumeiden virkistyskäyttöä."

Tällä kertaa lautakunta on ottanut huomionsa kohteeksi internetin ja sen käytön huumekaupassa. Erityistä paikallista mielenkiintoa tulossa oleva raportti lupaa suomalaisille, koska lehdistötiedotteessa kerrotaan lautakunnan käyneen tänä vuonna tarkastusmatkalla Suomessa.


Englanti
Poliisi: kannabis myyntiin kauppoihin ja pubeihin
Lähde: The Observer 11.11.2001
http://www.guardian.co.uk/drugs/Story/0,2763,591490,00.html
Stockportin kannabiskahvila:
http://www.guardian.co.uk/drugs/Story/0,2763,591485,00.html

Kannabista tulisi myydä luvanvaraisista myyntipisteistä kuten pubeista, kahviloista ja kaupoista DrugScope-järjestön tekemän mielipidetutkimuksen mukaan, joka suoritettiin poliisivoimien, tuomioistuimien, ehdonalaisvalvojien sekä huumetyöntekijöiden keskuudessa. 85% tutkituista ryhmistä oli sitä mieltä, että luvanvarainen jakelu tulisi aloittaa mahdollisimman pian.

Tutkimustulokset käynnistävät rajun väittelyn. Huumeiden vastaista työtä tekevät tahot ovat raivoissaan poliisin yhä rennommasta asenteesta kannabista kohtaan.

Tulokset menevät ensi viikolla sisäministeriön huumekomitean tarkasteltaviksi ollen selvä todiste kansanedustajille siitä, millaiseksi lakia toimeenpanevat elimet kokevat kannabiksen aiheuttaman uhan.

Stockportissa aloitettu Englannin ensimmäinen kannabiskahvila on toiminut viranomaisten hiljaisella suostumuksella aukaisupäivästään saakka. Poliisi teki paikkaan ratsian heti aukaisun jälkeen mutta kahvilan pitäjät jatkoivat toimintaa parin tunnin päästä. Myöhemmin kahvila sai kunnallisverolapun. "Se on ainut saamani lupa kunnanhallitukselta", kertoo kahvilan pitäjä Davies.



Ruotsi
Avkriminalisera missbrukaren
Lähde: Expressen 30.10.2001
http://www.expressen.se/article.asp?id=86453

Vårt grannland Storbritannien beslöt i förra veckan att flytta ner cannabis från klassen "tunga droger" till lätta. Juridiskt innebär det inte så mycket, men i praktiken kommer brittisk polis i fortsättningen att ägna sig åt annat än att jaga hasch-rökare.

Det är svårtatt jämföra statistik mellan länder, men grovt räknat vet man att narkotikabruket ser ungefär likadant ut oberoende lagstiftning. Missbruk tycks inte avgöras av lagar, utan av hur stor underklass industrisamhället skapar och under vilka betingelser den lever. Däremot skiftar dödligheten bland narkomaner mellan länderna. Nederländerna har den lägsta dödligheten och Sverige den högsta. Det verkar alltså som om kriminalisering av narkotikabruk gör att samhället uppfattar missbrukaren som brottsling och inte som sjuk. Sedan bruk av narkotika förbjöds i Sverige 1988 har också narkomanvården rustats ner, vilket stärker tesen om utstötning.

Sverige behöver inta en långt mer pragmatisk och humanistisk hållning till narkotika. Annars riskerar vi att underminera legitimiteten för kampen mot knarket, både nationellt och utomlands. I dag är Sverige inget modell-land, utan landet med den högsta dödligheten.

Armahtakaa käyttäjä

Tiukan huumepolitiikan mallimaan Ruotsin toinen iltapäivälehti arvostelee pääkirjoituksessaan hallituksensa huumelinjaa. Lähtökohtana on Englannissa toteutetut uudistukset sekä maan arvovaltaisissa lehdissä esitetyt vetoomukset politiikan muuttamiseksi.

Expressen toteaa, että selvästikään politiikalla ei ole paljoa vaikutusta huumeiden käyttöön mutta politiikalla voidaan vaikuttaa huumeiden käytön haittavaikutuksiin:

Narkomaanien kuolleisuus sen sijaan vaihtelee maittain. Hollannissa kuolleisuus on alhaisin ja Ruotsissa korkein. Vaikuttaa siltä, että huumeiden käytön kriminalisointi vaikuttaa siihen, että käyttäjä nähdään rikollisena eikä sairaana. Sen jälkeen, kun huumeiden käyttö kiellettiin Ruotsissa vuonna 1988, on narkomaanihoito ajettu alas, mikä vahvistaa tätä väitettä heidän syrjimisestä.

Ruotsin tulee aloittaa käytännöllisempi ja humanistisempi asennoituminen huumeisiin. Muuten vaarannamme huumeiden vastaisen toiminnan oikeutuksen niin koti- kuin ulkomailla. Tällä hetkellä Ruotsi ei ole mallimaa vaan maa, jossa on korkein kuolleisuus.



Englanti
Lääkekannabis julkisuusmyllyssä
Lähde: British Medical Journal 2001;323:1136 (10.11.2001)
http://www.bmj.com/cgi/content/full/323/7321/1136
vastine:
http://www.bmj.com/cgi/eletters/323/7321/1136#EL1

Arvostettu lääketieteellinen julkaisu British Medical Journal kritisoi lääkekannabiskokeiden saamaa julkista hehkutusta. Lehden mukaan kannabiksesta uutisoitiin ihmelääkkeenä heppoisin tieteellisin perustein. Lehti myös kertoo lääkekannabista valmistavan yhtiön osakkeiden arvonnoususta viimeisen kahden viikon aikana ja vihjaa uutisoinnin olleen ilmaista mainosta yhtiölle.

Myös Oxfordissa tehtyjen kokeiden lääketieteellinen johtaja Philip Robson kertoo huolensa sanomalehtien "ihmelääke" otsikoista: "Tämä asia on nähtävä mittasuhteissaan. Tämä näyttää olevan lääke, joka on uskomattoman hyödyllinen niille, jotka eivät ole saaneet apua perinteisestä lääkityksestä ja se on hyvä asia, mutta puhuminen ihmelääkkeestä ja ihmeparantumisista on liioittelua."

Lehdessä on myös lääkäri William Notcuttin vastine, jossa hän kertoo kannabistutkimuksiensa vaikeuksista:

Tavattuani yhteensä neljä terveysministeriä näytti lääketasoisen kannabiksen saanti vuonna 1997 yhtä kaukaiselta kuin se oli aina ollut. GW Pharmaceuticalsin perustaminen vuonna 1998 muutti tämän ja toukokuuhun vuonna 2000 mennessä olimme aloittaneet kokeet.

Lehdistö on ollut jatkuvasti kintereilläni. En enää edes muista niitä haastatteluja, joita olen tehnyt saadakseni viestini läpi. Minua on siteerattu usein väärin. Lääkekokeiden alettua mielenkiinto on vain kasvanut.

GW Pharmaceuticals on yrittänyt hillitä uteliaisuutta ja pitää se aisoissa, koska se häiritsee työtä. Olen yrittänyt hallita tätä tiedotusvälineiden mielenkiintoa tuloksia kohtaan jakamalla jonkin verran tietoa. Kuitenkin mielestäni lääketieteellinen kokous ja lääketieteellinen julkaisu ovat oikeat paikat julkistaa tuloksia.

Päätös antaa BBC:n Panorama-toimituksen tehdä ohjelma tehtiin yrityksenä tyydyttää uteliaita, jotta samalla voitaisiin jatkaa työtä. Vaikka se ohjelma ei ollut täydellinen ja siitä puuttui tärkeitä tietoja, niin se oli luultavasti parempi kuin mihin muut olisivat pystyneet. Iltapäivälehdistön pyrkimykset jäljittää yhtä potilaistamme viimeisen parin viikon aikana vahvistavat tämän! Mutta "ihmelääke" - älkää naurattako. Olen aina yrittänyt vähätellä tuloksiamme, sillä tunnistan tähän astisten tutkimuksiemme rajoitukset.

Valitettavasti kannabis tulee jatkossakin olemaan "seksikäs" aihe lehdistölle. Se on myös hyvin tärkeä aihe niiden ihmisten mielissä, joilla on kroonisia kipuja tai hermoperäinen sairaus ja joiden on joko rikottava lakia saadakseen lääkityksensä tai joiden on jatkettava sietämättömien kipujensa kanssa tietäen, että aivan heidän ulottumattomissaan on jotain, mikä voisi helpottaa heidän kärsimyksiään.

Ehkä pahinta tämän asian julkisuuteen joutumisen kanssa on se kirjeiden ja puhelinsoittojen tulva, jonka saan epätoivoisilta potilailta, heidän sukulaisiltaan ja lääkäreiltään. Lääkekannabiksen tutkimuksen arvostelijoilta ja estäjiltä voisi odottaa käytännön ehdotuksia siitä, kuinka auttaa näitä ihmisiä. Tähän saakka aiheesta on oltu vain hiljaa.

Kunhan tutkimusohjelmat pääsevät käyntiin ja kunhan materiaalia alkaa olla valmiina julkaistavaksi niin toivon ihmisten alkavan ymmärtää kyseessä olevan hyvin monimutkaisen lääkeaineen, jota tutkitaan potilailla, joilla on lääkinnällisesti mitä monimutkaisimpia fyysisiä, psykologisia ja sosiaalisia ongelmia. Tutkimusta riittää ainakin sadaksi vuodeksi eteenpäin.

Ja onko tämä ollut GW Pharmaceuticalsin mainosta? He ovat tällä hetkellä yksin sarjassaan ja ilman heidän panostaan ei olisi kannabisjohdannaisia krooniseen kipuun eikä sen tutkimusta. Tämä sarka on avoin sekä tutkijoille että lääkeyhtiöille.



Uusi-Seelanti
Asiantuntija: ottakaa huumeiden käyttö valvontaan
Lähde: The Dominion, 7.11.2001
http://www.stuff.co.nz/inl/index/0,1008,1000124a1938,FF.html

Peter Cohen, sosiologi ja apulaisprofessori Amsterdamin yliopiston huumetutkimuskeskuksesta, vieraili Uudessa-Seelannissa kertomassa käsityksiään terveysministeriön asettamalle kannabiskomitealle Coalition for Cannabis Law Reform -ryhmän kutsumana.

Cohen on kansainvälisesti tunnettu huumetutkija, joka "vihaa kannabista" (hän myöntää kuuluvansa niihin, jotka käyttivät sitä huvittelumielessä vuosia sitten mutta jättäneensä sen sitten), juo varovasti kahvia ja kertoo lempipäihteensä olevan alkoholi. Eikä hän myöskään tupakoi.

Hänen mielestään huumepolitiikalla on vähän merkitystä huumeiden käytölle. Tutkimuksen mukaan sitä selittävät yhteiskunnan kulttuuritekijät, taloudelliset tekijät, muoti ja kaupungistumisaste. Nämä selittävät sitä, kuinka suuri osuus väestöstä käyttää huumeita.

Yksikään maa ei ole voinut lopettaa huumeiden käytön normalisoitumista väestön keskuudessa. Huumeet, jotka piti sulkea yhteiskunnan ulkopuolelle, ovat muodostuneet osaksi kulttuurin kuvastoa ja tulleet keskuuteemme kieltolaista huolimatta.

"Näkökulmani on, että ei yritettäisi tehdä mahdottomia. Yritetään säädellä huumeiden käyttöä kuten olemme tehneet alkoholin kanssa."

Missä maassa on menetelty oikein ? Hänen mielestään ei missään. Ei Ruotsissa eikä Australiassa ja ei taatusti Hollannissa. Hän kutsuu hollantilaista politiikkaa jakomielitautiseksi, koska siinä on dekriminalisoitu kysyntä "mutta tarjontapuolta ei dekriminalisoitu, joten marihuanan tukkukasvatus ja tukkutuonti on edelleen rikos. Jos sallit ihmisille huumeet niin salli myös kaupankäynti."



Guam
Pyhä yrtti oikeudessa
Lähde: Honolulu Star-Bulletin, 6.11.2001
http://starbulletin.com/2001/11/06/news/story4.html

Viime vuonna Benny Toves Guerrero, rastafarinimeltään Ras Iyah Ben Makhana, voitti Guamin korkeimmassa oikeudessa oikeusjuttunsa, jonka mukaan perustuslain suoma uskonnonvapaus koskee myös kannabiksen käyttöä sakramenttina.

Guamin hallitus valitti päätöksestä USA:n liittovaltion vetoomustuomioistuimeen, koska Guam on USA:n hallinnoima alue. American Civil Liberties Union on ottanut asian ajaakseen ja sen asianajaja Nelson Tebbe kertoi oikeudessa, että liittovaltion oikeusistuimet ovat historiallisesti tunnustaneet alueellisten korkeimpien oikeuksien pätevyyden päättää asioista, joihin liittyy paikallisia traditioita ja kulttuuria.

"Rastafarismi on laillinen uskonto," hän lisäsi. "Asiakkaamme Ras Makhana on harras uskova ja marihuanan käyttäminen sakramenttina on välttämätöntä uskon harjoittamiseksi. Guamin korkein oikeus on pätevin ymmärtämään ja arvostamaan kansalaistensa ainutkertaisia tapoja."

"Kyseessä on ongelma, aikooko liittovaltion oikeus sekaantua Guamin oikeuteen. On aika sallia Guamin oikeuden päättää itsenäisesti Guamin lakien käyttämisestä."


Englanti
Kannabis on ihmelääke
Lähde: The Guardian 4.11.2001
http://www.guardian.co.uk/drugs/Story/0,2763,587355,00.html
BBC:n lähettämän ohjelman tekstit:
http://www.mapinc.org/drugnews/v01/n1861/a06.html?1384

Englannissa suoritettujen ensimmäisten laajojen lääkekannabiskokeiden tulosten perusteella kannabis on ihmelääke, joka muuttaa hyvin sairaiden ihmisten elämän.

Hallituksen hyväksymät kokeet ovat osoittautumassa paljon lääkäreiden, potilaiden ja kannabiksen puolesta kampanjoineiden odotuksia menestyksekkäämmiksi. Jotkut potilaista pitävät sitä suorastaan ihmeenä.

Kannabislääkkeen käyttäminen - jota lääkärit eivät vielä saa laillisesti määrätä - on tehnyt yhdestä kivun lamauttamasta ja impotentiksi tehneestä miehestä isän, sallinut yhden MS-taudin halvauttaman naisen ratsastaa hevosella ensi kertaa vuosikausiin, ja auttanut yhden miehen, joka ei pystynyt edes istuutumaan ilman apua, elämään vailla vakituista auttajaa.

Tähän saakka väitteet lääkekannabiksen hyödyistä eri tauteihin ja vaivoihin ovat perustuneet yksittäistapauksiin. Viime vuonna aloitettujen Englannin hallituksen kokeiden alustavat tulokset osoittavat jopa 80 %:n osallistujista saavan kannabiksesta enemmän hyötyä kuin mistään muusta lääkkeestä monien kutsuessa sitä ihmeeksi.

Näiden tulosten valossa on väistämätöntä, että hallitus taipuu julkiseen painostukseen  laillistaa kannabiksen kasvatus lääketarkoituksiin vuonna 2002. Tiedemiehet ennustavat, että kannabis - jota käytettiin lääkinnällisiin tarkoituksiin jo 5000 vuotta sitten - seuraa aspiriinia ja penisilliiniä, ja siitä tulee ihmelääke hyvin monenlaisiin vaivoihin.

Sisäministeriö aloitti ensimmäiset laajat kannabiskokeet maailmassa todentaakseen  tieteelliset perusteet sen lääkekäytölle. Erityisesti tätä tarkoitusta varten perustetulle lääkeyhtiölle myönnettiin lupa kasvattaa kannabista valvotuissa olosuhteissa. Ennen laajempien kokeiden aloittamista ensimmäiseen kokeeseen valittiin 23 potilasta, jotka kärsivät MS-taudista ja reumasta ja joille annettiin kannabisannokset suihkeena kielen alle.

Lääkäri Willy Notcutt James Paget sairaalasta kertoo kokeiden olevan menestys: "Tulokset ylittivät odotukseni. 80%:a potilaista saa selvää hyötyä kannabiksesta. Jotkut ovat saaneet täydellisen kivunlievityksen kipuasteiden tippuessa nollaan.

Lääkärit uskovat kannabiksen osoittautuvan hyödylliseksi sellaisiin vaivoihin kuten luukato, syöpä, HIV ja Aids, selkäydinvamma sekä eräät mielisairaudet.

BBC esitti sunnuntaina ohjelman Cannabis from the Chemist', jossa esiintyi mm. muutamia kokeisiin osallistuneita.



Englanti
Tervettä järkeä vihdoinkin!
Lähde: New Scientist 3.11.2001
http://www.newscientist.com/hottopics/marijuana/

Tunnettu tiedelehti New Scientist ottaa pääkirjoituksessaan kantaa Englannin hallituksen aikomukseen lieventää kannabispolitiikkaansa:

Kuinka vaarallista kannabis sitten onkaan niin se ei oikeuta julmia lakeja.

Onko kannabis haitallisempaa vai haitattomampaa kuin sen lailliset serkut alkoholi ja nikotiini? Viime viikolla tämä iänikuinen kysymys nousi jälleen pintaan Englannin hallituksen ilmoitettua aikomuksestaan lieventää kannabislainsäädäntöä - ja liittyä jo melkeinpä kansainväliseen virtaukseen.

Moni valtio on jo aloittanut hallussapidon dekriminalisoimisen mutta kukaan ei odottanut tätä Englannilta. Sen myöntäminen, että kannabis ei ole yhtä haitallista kuin heroiini ja kokaiini, on vastoin kaikkea aiemmin sanottua. Tämä jättää myös kovaan linjaan takertuvan USA:n entistä eristyneemmäksi.

Mutta ei aivan yksin. Yksi voimakkaimmista hyökkäyksistä Englannin täyskäännöstä vastaan tuli valtakunnan tunnetuimmalta hermotutkijalta, Susan Greenfieldiltä, joka on myös farmakologi Oxfordissa, TV esiintyjä sekä ylähuoneen jäsen. Eräässä isossa lehtijutussa hän haukkui liberaalit kampanjoijat, jotka yrittävät peittää todisteita siitä, että kannabis vaurioittaa pysyvästi aivoja.

On hienoa nähdä Greenfieldin tasoisten tieteilijöiden tulevan esille kaikkia kansalaisia koskevissa asioissa. Mutta kirjoitettuamme vuosikausia kannabiksesta tehdystä tutkimuksesta olemme eri mieltä hänen johtopäätöksistään.

Yhtenä esimerkkinä hän ottaa esille, että päihtymykseen tarvitaan noin 7000 milligrammaa alkoholia mutta kannabista vain 0.3 milligrammaa; kannabis on näin huomattavasti vahvempaa ja siksi myös paljon vaarallisempaa hänen päätelmissään.

Mutta tämä tarkoittaa, että ihmisen verisuonissa tarvitaan 20 000 kertainen määrä alkoholia vaikutusten tuntemiseen. Silloin myös ihmisen maksan täytyy tehdä ylitöitä. Alkoholilla ei todellakaan ole kannabiksen ominaisuutta vaikuttaa aivoreseptoreihin niin vahvalla ja spesifillä tavalla: tämän vuoksi se myös voi olla niin tappava.

Osalle kannabiksen käyttäjistä kehittyy vakava riippuvuusongelma. Ja liikaa käytettynä kannabis voi aiheuttaa keskittymisvaikeuksia, jopa paranoiaa. Mutta että pysyviä aivovaurioita? Muutamista laboratoriotutkimuksista on toden totta raportoitu, että kannabiksen kaltaiset aineet voivat vahingoittaa hermosoluviljelmiä. Mutta sellaiset viljelmät ovat tunnetusti herkkiä, ja muissa tutkimuksissa ei koe-eläimistä ole löydetty merkkiäkään aivovaurioista, vaikka eläimille on annettu paljon ihmisen tarvitsemia annoksia isompia määriä.

Ja olivat kokeiden tulokset vaikka mitä niin se ei ratkaise - ainakaan mitä tulee kannabislakien muuttamiseen. Kannabislakejaan lieventäneistä maista saadut tiedot osoittavat, ettei heidän nuoriso käytä kannabista sen enempää. Siellä missä kannabis on yhä haitallisten aineiden listalla ei ole mitään mieltä pidättää ihmisiä pienten määrien hallussapidosta, jollei täten saataisi kannabista vähemmän suosituksi. Mikään ei osoita senkään toimivan.

Pääkirjoituksen lisäksi samassa numerossa on kaksi artikkelia, joista toinen käsittelee Englannin hallituksen aikomusta kannabiksen uudelleen luokittelemiseksi ja toinen Hollannin tämän hetkistä tilannetta.

Lehden mukaan uudelleen luokittelu ei johda teini-ikäisten pössöttelijöiden räjähdysmäiseen lisääntymiseen vaan hallituksen antaman huumevalistuksen uskottavuuden paranemiseen.

Hollannissa on puolestaan välillä jouduttu kiristämään kannabiksen jakelua koskevia säädöksiä ulkomaiden painostuksesta. Tämä on puolestaan aiheuttanut hankaluuksia mm. alle 18 vuotiaiden joutuessa hankkimaan kannabiksensa katukauppiailta. Hollannin parlamentin enemmistö olisi halukas laillistamaan kannabis mutta se ei voi tehdä sitä ilman muiden valtioiden tukea.


Englanti
Kannabis luokiteltiin miedoksi huumeeksi
Lähde: The Independent, The Guardian, The Times, Daily Telegraph 23.-27.10.2001
The Times
http://www.thetimes.co.uk/article/0,,2-2001370532,00.html
The Independent
http://news.independent.co.uk/uk/this_britain/story.jsp?story=101056
Uudelleenluokituksen merkitys
http://www.guardian.co.uk/drugs/Story/0,2763,580507,00.html
Daily Telegraph pääkirjoitus 24.10.2001
http://www.dailytelegraph.co.uk:80/dt?ac=006426476458125&rtmo

=0KJb2ibq&atmo=rrrrrrrq&pg=/01/10/24/dl01.html

Tiistaina 23.10 Englannin sisäministeri David Blunkett ilmoitti kannattavansa kannabiksen siirtämistä Englannin huumelainsäädännön pohjana olevassa luokituksessa B-luokasta C-luokkaan, mikä oli yksi viime vuonna ilmestyneen poliisisäätiön raportin keskeisistä suosituksista. Sisäministeri Blunkett ilmoitti myös, että riippuen käynnissä olevien kokeiden tuloksista lääkekannabiksen käyttö tultaisiin sallimaan.

Sisäministeri Blunkett kiisti ehdotuksensa merkitsevän kannabiksen laillistamista tai dekriminalisointia mutta sanomalehdistö tulkitsi lausunnon merkitsevän Englannin hallituksen täyskäännöstä kannabispolitiikassaan.

Käytännössä tämä uudistus tarkoittaa, ettei kannabiksen käytöstä ja pienimuotoisesta hallussapidosta enää pidätetä eikä rangaista. Näin siis Etelä-Lontoossa viime heinäkuussa aloitettu kokeilu laajenee koko maahan.

Englanti oli viimeinen suurista EU-maista, jotka ovat liberalisoineet kannabispolitiikkaansa. Lisäksi Englannin huumelakien perustana oleva aineiden luokittelu on sama kuin USA:lla.

Uusimman mielipidetiedustelun mukaan 65% kyselyyn vastanneista kannattaa kannabiksen laillistamista ja 91% kannattaa kannabiksen lääkekäytön laillistamista.



Belgia
Kannabispolitiikan liberalisointi jatkuu
Lähde: The Independent 25.10.2001
http://www.independent.co.uk/story.jsp?story=101341

Vuonna 1998 lakiviranomaisten toimesta kannabiksen hallussapito pyydettiin jättämään rankaisematta eli vaikka lakia ei muutettu niin uuden politiikan tavoitteet tehtiin selväksi.

Tämä uusi politiikka on osoittautunut niin menestyksekkääksi, että hallitus on jo hyväksynyt uutta lainsäädäntöä, joka tekee liberalisoinnista lainvoimaisen. Uuden lainsäädännön tullessa voimaan ensi vuoden alussa belgialaiset saavat pitää kannabista hallussaan omaa käyttöä varten mutta eivät vielä ostaa sitä.

Kyselyjen mukaan 40% Belgian 10 miljoonasta kansalaisesta on ainakin kokeillut kannabista.



Hollanti
Kannabis reseptilääkkeeksi apteekkeihin
Lähde: The Independent, 20.10.2001
http://www.independent.co.uk/story.jsp?story=100437

Hollannin hallitus hyväksyi 19.10 lain, joka sallii apteekin myydä kannabista reseptiä vastaan. Hollannin eduskunta puolestaan tulee äänestämään parin kuukauden sisällä aloitteesta, jonka mukaan lääkekannabis tulee yleisen lääkekorvauksen piiriin. Tämän lain tullessa voimaan valtion viranomainen alkaa valvomaan lääkekannabiksen laatua.

Hallituksen tiedonannossa kerrotaan, että "Yhä useampi syövästä, AIDS:sta ja MS-taudista kärsivä potilas käyttää lääkekannabista. Kokemukset ovat olleet positiivisia: vähemmän kipuja, vähemmän pahoinvointia kemoterapian jälkeen, vähemmän jäykkyyttä MS-potilailla."

Reseptikannabis tulee olemaan "lääkelaatua", jota kasvatetaan hallituksen ohjeiden mukaan. Hollannin tiedetään tuottavan maailman vahvimpia kannabislaatuja.

Lääkekannabis maailmalla

USA:n lääkäriliitto, AMA (American Medical Association), tarkisti aiempaa lääkekannabiskantaansa viime kesän liittokokouksessaan. AMA oli ainut järjestö, joka vastusti Harry Anslingerin Marihuana Tax Actin voimaantuloa vuonna 1937. Laki lopetti käytännössä kannabiksen lääkekäytön ja virallisesti se poistettiin lääkeluettelosta USA:ssa vuonna 1942.

Nyt hyväksytyssä raportissaan AMA hakee sovittelua välivuosina syntyneeseen pattitilanteseen liittovaltion lainsäädännön ja useissa osavaltioissa hyväksyttyjen lääkekannabislakien välille, jotta kannabiksella voitaisiin suorittaa viralliset kriteerit täyttäviä tutkimuksia ja kehittää edelleen turvallisempia tapoja käyttää lääkekannabistuotteita. AMA vaatii myös hoitosuhteen rauhoittamista rikosoikeudellisilta rajoituksilta.

Lääketieteen verkkolehti BioMedNet tarjoaa katsauksen tähän pattitilanteeseen ja kattavan linkityksen raportteihin ja muihin lähteisiin. Myös lääkekannabiksen pitkäaikaisen puolestapuhuja Lester Grinspoonin sivustojen kautta löytyy paljon hyödyllistä tietoa lääkekannabiksesta.

Australiassa Uuden Etelä-Walesin osavaltion hallitus on myös pohtimassa kantaansa lääkekannabikseen. USA:n Havaijin osavaltiossa lääkekannabis on vakiinnuttanut asemansa, mistä kertoo Havaijin Drug Policy Forumin osavaltion viranomaisten kanssa yhteistyössä julkaisema opaskirjanen.

AMA:
http://www.ama-assn.org/ama/pub/article/2036-4299.html
Biomednet:
http://news.bmn.com/hmsbeagle/112/reviews/insitu
Lester Grinspoonin kotisivuja:
http://www.rxmarihuana.com/
http://marijuana-uses.com/
NSW:
http://www.druginfo.nsw.gov.au/druginfo/reports/medical_cannabis.html
Havaijin osavaltio:
http://www.dpfhi.org/



Englanti
Uusi kannabiksen laillistamisesitys parlamenttiin
Lähde: The Independent 18. ja 19.10.2001; The Times, 27.10.2001
http://www.independent.co.uk/story.jsp?story=100164
http://www.independent.co.uk/story.jsp?story=100282
The Times 27.10
http://www.thetimes.co.uk/article/0,,10-2001373196,00.html
Lakialoite:
http://www.parliament.the-stationery-office.co.uk/pa/cm200102/cmbills/016
/2002016.htm

Labour-puolueen kansanedustaja Jon Owen Jones jätti parlamentin käsiteltäväksi lakialoitteen kannabiksen laillistamiseksi. Hänen lakialoitteensa mukaan englantilaiset maanviljelijät saisivat luvan alkaa kasvattaa kannabista kotimaan markkinoille.

Lakialoitteen mukaan "kannabiksen myynti, kasvatus ja nautintoaine- ja lääkekäyttö laillistettaisiin ja otettaisiin yhteiskunnalliseen valvontaan". Jonesin suunnitelman mukaan aloitettaisiin sisäasiainministeriön lupajärjestelmä, jolla valvottaisiin kannabiksen kasvatusta ja myyntiä. Käyttäjät saisivat käyttää kannabista kannabiskahviloissa. Kansanedustaja Jonesin mukaan Englannin laittoman kannabiskaupan arvioidaan olevan 1.5 mrd £ vuodessa eli "niin huomattava summa rahaa, että viljelijöiden uskoisi ottavan sen vastaan".

Kansanedustaja Jones, entinen Walesin asioiden ministeri, on myöntänyt käyttäneensä kannabista nuorena. "Kaikkialla on jo selvää, että kannabiksesta on tullut osa elämäämme ja tämän asian käsitteleminen rikosoikeuden kautta on hullua. Laillistaminen on järkevin tapa käsitellä tätä asiaa."

Sisäasiainministeriön erityiskomitea tarkastelee tämän hetkistä lainsäädäntöä kaikkien huumeiden osalta. Sen käsittelemiin asioihin kuuluu, millainen vaikutus kannabiksen rikosvalvonnan löysäämisellä olisi rikostasoon, huumekuolemiin ja kannabiksen kysyntään.

Lakialoite ei edennyt parlamentin käsittelyssä mutta tiukka kädenvääntö kannabiksen laillisesta asemasta tulee jatkumaan.



Bangladesh
Kannabiksen viljely on säilynyt läpi kieltolain
Lähde: The Daily Star, 19.10.2001
http://www.dailystarnews.com/200110/19/n1101901.htm#BODY11

Maailmanlaajuisesta kiellosta huolimatta Bangladeshin koilliskolkassa yksi yhteisö viljelee ja myy ganjaa eli marihuanaa.

Täysin laillinen Naogaonin ganjayhdistys kasvattaa, valmistaa, markkinoi ja vie ganjaa. Noin 6600 rekisteröityä marihuanan kasvattajaa valmisti juuri voittoa tuottavan sadon 1000 aarin maa-alalla.

Tästä tiedotti Agro, Syngenta Bangladesh Limitedin toimittama uutislehti. Maatalouslehden toimittaja Sarwar Ahmed tiedottaa myös, että vuoden 1989 Geneven sopimuksen jälkeen ganjan viljely kiellettiin maailmanlaajuisesti. Tästä huolimatta Naogaonin ganjayhteisö on säilynyt.

Tällä hetkellä yhdistyksellä on 226 maundia valmista ganjaa ja 250 maundia raaka-ainetta varastossa.



EU
Polttava kannabis
Lähde: Suomen Kuvalehti 41/2001 ss. 30-36
http://saunalahti.fi/suomenkuvalehti/?nro=41_2001&alue=41_2001_j-3
Eri instituutioiden katsauksia EU maiden huumepolitiikkaan
EMCDDA:
http://www.emcdda.org/policy_law/national/strategies/strategies.shtml
http://eldd.emcdda.org/databases/eldd_national_reviews.cfm
ENCOD:
http://www.encod.org/rap-kaarteuropa.html
ISDD:
http://www.isdd.co.uk/eu.html

Suomen Kuvalehden laaja artikkeli käsittelee Espanjan käytäntöä ja  EU-maiden suhtautumisen muuttumisesta kannabistuotteiden suhteen. Suomalaisia on töissä ja matkustelee muissa EU-maissa, ja lintukotoa on vaikea pitää pystyssä vaikutteiden ja ideoiden liikkuessa vapaasti. Mitä mieltä on suomalainen virkamiehistö kannabiksen laillistamisesta?

Päihdepolitiikasta väitellyt valtiotieteiden tohtori Olavi Kaukonen Helsingin diakonissalaitoksesta arvelee, että laillista kannabista käyttäisi Suomessa kymmenisen prosenttia väestöstä.

"Vapaamielisessä Hollannissa sitä on kokeillut joka viides. Mutta käyttöön vaikuttavat monet asiat. Kulttuurierot ovat merkittävä tekijä", Kaukonen huomauttaa. "Ja vaikka kovien huumeiden saatavuus muualla Euroopassa on usein suurempi kuin Suomessa, kokeiluja on tilastojen mukaan vain hieman enemmän kuin meillä. Ihmiset eivät ole niin tyhmiä, että alkavat heti käyttää vaarallisimpia aineita."

Kaukonen ei pidä huumeiden laillistamista Suomessa todennäköisenä, niin kielteiset asenteet niitä kohtaan ovat. Suomen Tietotoimiston gallupin mukaan yli kaksi kolmasosaa suomalaisista vaatii kannabiksen käytöstä nykyistä kovempia tuomioita.

"Vaikka kannabista kokeilleet suhtautuvat tutkimuksissa aineeseen hieman muuta väestöä myönteisemmin, heistäkin valtaosa vastustaa sen laillistamista", Kaukonen huomauttaa.

Kannabiksen laillistamiselle löytyy silti puolestapuhujia. Oulun yliopiston farmakologian professori Olavi Pelkonen asettelee sanansa varovasti.

"Jos käyttöä ei voida muulla estää, valtion kannattaisi ruveta myymään kannabista ja kerätä siitä vero. Tuoton voisi käyttää terveyshaittojen hoitoon."

Pelkonen huomauttaa, että alkoholi on monin verroin vaarallisempaa kuin kannabis. Viina aiheuttaa vuodessa satoja kuolemantapauksia ja vakavia sikiövaurioita.

Politiikalla ei merkittävää vaikutusta

Lissabonissa sijaitsevan EU:n huumeseurantakeskuksen raportit kertovat, että poliittisella päätöksenteolla on Euroopassa ollut vain vähän vaikutusta huumeidenkäyttöön.

Sosiaali- ja terveysministeriön neuvottelevan virkamiehen Tapani Sarvannin mukaan näyttöä on kuitenkin siitä, että huumeiden käytön aiheuttamia haittoja voidaan vähentää.

"Nykyinen tapa kieltää huumeet järjestään vastaa Suomessa laajan enemmistön kantaa ja on siten oikeutettu. Toisaalta kärsivällä käyttäjällä ja hänen läheisillään tulee tasoisessamme yhteiskunnassa olla oikeus julkisiin tukipalveluihin."

Sarvanti pitää huumeilmiön suurimpana ongelmana ihmisten huumeisiin kohdistamia vääriä odotuksia.

"Huumeisiin liittyy toisaalta glorifiointia, koska valistus on epäonnistunut: olemme valehdelleet niin paljon ja jääneet kiinni, etteivät penskat enää usko valtiota ja järjestöjä. Toisaalta vanhemmat saattavat pelätä huumeita niin paljon, että menettävät täysin kykynsä käsitellä asioita järjellisesti", Sarvanti toteaa.

Espanjassa huumeiden yleisyys on tuonut keskusteluun realismia. Barcelonalaisella katolla uusmediayrittäjä Juha pohtii, etteivät täkäläiset työnantajat puutu alaistensa huumeidenkäyttöön, "kunhan ei jumita liikaa".



Ranska
Huumeidenkäyttäjät mukana valistustyössä
Lähde: Dialogi 5/2001
http://www.stakes.fi/dialogi/dia20015/50124.htm

Lisätietoja ranskaksi:
http://www.drogues.gouv.fr/
http://www.proselyt.com/technoplus/
http://www.chez.com/asud/

Yksi Ranskan erityispiirre on huumeenkäyttäjien oma-apuryhmien keskeinen rooli huumetyössä. Heillä on luovia, uusia lähestymistapoja, arvioi lääkäri Bertrand Lebeau.

Huumeiden käyttäjien järjestöt saavat perusrahoituksen toimintaansa Ranskan valtiolta, joka 1990-luvun aikana on virallisestikin pyrkinyt vähentämään huumehaittoja. Lisäksi kansainvälisiin yhteistyöhankkeisiin on saatu rahoitusta Euroopan komissiolta.

Tilanne on siis parantunut, mutta Lebeau pitää sitä vasta ensimmäisenä edellytyksenä säilyä hengissä. Uusi haaste liittyy lainsäädäntöön. - Vallitseva tilanne on todellinen paradoksi. Laki on hyvin on tiukka, mutta käytännössä valtio kuitenkin tukee huumeiden käyttäjien järjestöjä, sallii huumeiden testiostot eikä passita käyttäjiä vankilaan. Erityisen huolestuttavaa on, millainen vaikutus lain epäselvällä soveltamisella voi olla nuoriin: lakeja ei tarvitsekaan noudattaa!, hän huudahtaa.

Järjestöt elättelevät toivoa, että huumelainsäädäntö nousisi ensi vuoden presidentinvaalin teemaksi, ja että julkisuuden myötä se joutuisi muutoksen kynsiin. Vastaamaan todellisuutta.


USA
Nevada lievensi kannabislakejaan
Lähde: Las Vegas Review-Journal, 30.9.2001
http://www.lvrj.com/lvrj_home/2001/Sep-30-Sun-2001/news/17075141.html

Nevadan maine kannabislaeiltaan tiukimpana osavaltiona muuttuu lokakuun alusta kun osavaltion lakia muutettiin siten, että hallussapito aina yhteen unssiin (n. 28 grammaa) saakka muutettiin rikkomukseksi, josta voidaan langettaa sakkoa tai pitää puhuttelu.

Samalla tulee voimaan myös säädökset lääkekannabiksen jakeluun, jonka hakemukset postitettiin asiasta kiinnostuneille jo edellisellä viikolla. 200 ihmisen arvioidaan saavan hyväksynnän käyttää lääkekannabista ensimmäisen vuoden aikana.

Norml'n toiminnanjohtajan Allen St. Pierren mukaan neljä liittovaltion tutkimusta on jo osoittanut, että niissä osavaltioissa, joissa kannabislakeja on lievennetty, kannabiksen käyttö ei ole lisääntynyt. Hän lisää, että jo vuonna 1972 liittovaltion komitea suositteli pienten kannabismäärien dekriminalisointia.



Englanti
Etelä-Lontooseen kannabiskahviloita
Lähde: The Guardian, 28.9.2001
http://www.guardian.co.uk/drugs/Story/0,2763,559609,00.html
Seuraa myös Englannin ensimmäisen coffee-shopin toimintaa:
http://www.dutchexperience.org/

Kansalaisjärjestö Cannabis Action, joka on järjestänyt menestyksekkäitä kannabismielenosoituksia Etelä-Lontoossa viimeisten kolmen vuoden aikana, ehdottaa kannabiskahviloiden avaamista  alueella toteutettavan kannabiskokeilun jatkoksi.

Ehdotus juontaa juurensa neuvotteluista paikallisten asukkaiden, nuorisotyöntekijöiden ja laillistamisaktivistien kesken. Ensimmäinen kahvila tarjoaisi 24 tuntista take-away palvelua lontoolaisille ja muille "huumeturisteille"; toinen toimisi Brixtonin rastayhteisön hoitamana; kolmas houkuttelisi paikallista hippiyhteisöä.

Lambethin alueen neuvosto sanoo, ettei se ole kannabislupia myöntävä viranomainen, ja Suur-Lontoon poliisi varoittaa, että päätöksen täytyy tulla sisäministeriöltä.



Englanti
Hallituksen huumeiden vastainen ohjelma ei toimi
Lähde: The Guardian, 22.9.2001
Pääkirjoitus 22.9:
http://www.guardian.co.uk/drugs/Story/0,2763,556155,00.html
Uutinen uusista huumeraporteista:
http://www.guardian.co.uk/drugs/Story/0,2763,556188,00.html

Sisäministeriön uusimmat raportit:
http://www.homeoffice.gov.uk/rds/whatsnew1.html
Sisäministeriön huumeraportti pdf-tiedostona:
http://www.homeoffice.gov.uk/rds/pdfs/hors224.pdf
Raportin päätulokset pdf-tiedostona:
http://www.homeoffice.gov.uk/rds/pdfs/r149.pdf
Edellisen "huumetsaarin" Keith Hellawellin raportti:
http://www.cabinet-office.gov.uk/anti-drugs/ukadcu/contents.htm
Arvio Englannin huumemarkkinoiden koosta pdf-tiedostona:
http://www.homeoffice.gov.uk/rds/pdfs/occ74-drugs.pdf
Englannin huumetilanne 2000 pdf-tiedostona:
http://www.drugscope.org.uk/druginfo/trends/ukdrugsit2000.pdf
Vuonna 2000 julkaistu hallituksen teettämä tutkimus kannabiksen vaikutuksista ajoturvallisuuteen:
http://www.dtlr.gov.uk/roads/roadsafety/cannabis/index.htm

The Guardian-lehti suomii Englannin hallituksen huumeohjelmaa hallituksen tekemän uuden huumetutkimuksen lukujen valossa.

Edellinen "huumetsaari" Keith Hellawell julisti hallituksen huumepolitiikan olevan oikealla kurssilla. Uusimman Englannin rikollisuusraportin tarjoamien lukujen valossa virallinen politiikka ei ole edennyt alkuunkaan: huumeiden käytön vähenemisen sijaan varsinkin heroiinin ja kokaiinin käyttö on kasvanut vuosina 1998-2000. Tutkijoiden mukaan muutokset eivät ole "tilastollisesti merkittäviä" kuvaten tämän hetken tilannetta vakaaksi. Mutta hallituksen tavoitteena on käytön huomattava vähentäminen.

The Guardian lehden mukaan ministerien tulisi oppia nyt julkaistuista tutkimuksista. Ensiksi tulisi luokitella huumeet uudelleen niiden haittojen mukaan, jota ehdotettiin jo viime vuonna mutta hallitus hylkäsi ehdotuksen. Kannabiksen käyttö ei rajoitu pieneen poikkeavaan osaan nuorisoa. Tutkimusten mukaan yli 3 miljoonaa englantilaista käyttää sitä. Melkein puolet nuorisosta on kokeillut sitä. Kaikista harhaisin viesti nuorisolle on se, että kaikki huumeet olisivat yhtä vaarallisia. Tämä ei ole vain valetta vaan nuoriso tietää sen olevan väärää tietoa. On tullut aika siirtää kannabis B-luokasta C-luokkaan. Siihen tuhraantuu valtavasti poliisin voimavaroja - 78% kaikista hallussapitosyytteistä, 90% kaikista huumepidätyksistä - ohjaten heidän työnsä vaarallisesti vääriin kohteisiin.


Saksa
Lääkekannabiskonferenssi Berliinissä
http://www.berlin2001.net/

Berliinissä järjestetään 25.-27. lokakuuta IACM:n eli kansainvälisen lääkekannabisliiton konferenssi. Ohjelmassa on liiton jäsentapaaminen, luentoja (enimmäkseen englanniksi), työryhmiä ja myös suurelle yleisölle avoin tilaisuus saada uusinta tietoa kannabiksen ja kannabinoidien käytöstä lääkinnällisesti.



Uusi Seelanti
Välirauha kannabissotaan
Lähde:New Zealand Herald 18.9.2001
http://www.nzherald.co.nz/storydisplay.cfm?thesection=news&thesubsection
=&storyID=217595
Uuden-Seelannin kannabisjärjestö Norml:
http://www.norml.org/
Aotearoa - kannabispuolue:
http://www.alcp.org.nz/Cannabis.htm
Kannabisraportti 1998:
http://www.gp.co.nz/wooc/i-papers/i6a-cannabis.html
Uuden-Seelannin huumesäätiön raportti 1998:
http://www.nzdf.org.nz/1998.htm

Uuden-Seelannin kannabisjärjestö Norml vaatii vuosikokouksessaan pidättäytymistä kannabikseen liittyvistä pidätyksistä siihen saakka, kunnes hallituksen terveyskomitea saa tutkimuksensa päätökseen ja hallitus päättää kannabiksen dekriminalisoimisesta.

Puheenjohtaja Chris Fowlie, joka äskettäin pidätettiin ja sai syyteen kannabiksen hallussapidosta, sanoo poliisin kohdistavan toimintansa kannabista käyttäviin ihmisiin.

"Komitealle on kerrottu, että poliisi ei etsi kannabiksen polttelijoita mutta juuri näin kävi minulle. Kehotamme hallitusta harkitsemaan kannabispidätysten armahduksen etuja, jotta tavalliset uusseelantilaiset voisivat tuoda esille kantansa ilman rangaistuksen pelkoa," hän kertoi.

Entinen kansanedustaja ja nuorisoasiainministeri Deborah Morris, joka toimii nyt järjestön edustajana, sanoi että pidätyksistä pidättäytymistä tarvitaan avoimen ja rehellisen keskustelun rohkaisemiseksi kannabikseen liittyvistä asioista lain muutosta harkittaessa.


Kanada
Komitea tutkii kannabislakeja
Lähde: Komitean kotisivut
http://www.parl.gc.ca/common/Committee_SenHome.asp?Language=E&Par

l=37&Ses=1&comm_id=66
Komitean puheenjohtaja:
http://www.parl.gc.ca/37/1/parlbus/commbus/senate/com-e/ille-e/

chairman-e.htm
Kanadan lehdistön uutisointia komitean työskentelystä:
http://www.mapinc.org/drugnews/v01/n1670/a09.html
http://www.mapinc.org/drugnews/v01/n1679/a03.html
http://www.mapinc.org/drugnews/v01/n1671/a09.html
http://www.mapinc.org/drugnews/v01/n1675/a04.html
Fraser-instituutin raportti:
http://www.fraserinstitute.ca/media/media_releases/2001/20010822.html

Kanadan senaatti asetti maaliskuussa erityiskomitean tutkimaan laittomia huumeita. Sen valtuuksiin kuuluu tutkia kannabista koskevia olemassaolevia lakeja, toimintatapoja ja kansainvälisiä velvoitteita sekä muiden maiden omaksumia politiikan muotoja. Komitean on määrä antaa lopullinen raportti ensi vuoden elokuuhun mennessä.

Kuulemistilaisuuksissaan komitea tapaa asiantuntijatodistajia yliopistoista, oikeuslaitoksesta, hallituksesta, poliisivoimista sekä kanadalaisista ja kansainvälisistä kansalaisjärjestöistä. Komitean työn ensimmäistä vaihetta seuraa toinen vaihe vuoden 2002 keväällä, jolloin komitea haluaa tavallisia Kanadan kansalaisia ympäri maata keskustellakseen komitean tekemistä havainnoista avoimesti, puolueettomasti ja tasapuolisesti.

Komitean toimintaa leimaa esimerkillinen avoimmuus: sen kuulemistilaisuuksia voi seurata kaapelikanavalla sekä kotisivujen kautta ja sille voi lähettää kysymyksiä ja mielipiteitä.

Elokuussa julkaisi tunnettu politiikan tutkimuslaitos Fraser-instituutti raportin 'Sensible Solutions to the Urban Drug Problem'. Raportin kirjoittajien mukaan todistusaineisto osoittaa, että kaikki laittomien huumeiden käyttöön liitetyt vakavat ongelmat aiheutuvat huumeiden kieltolaeista eikä huumeiden käytöstä. Vain jos huumeiden käyttö erotetaan kieltolain piiristä, voidaan arvioida, ylittävätkö kieltolain haittavaikutukset oletettujen alhaisemman huumeiden käytön ja tästä aiheutuvien alhaisempien yhteiskunnallisten kustannusten aiheuttamat hyödyt.



Englanti
Ensimmäinen kannabiskahvila suljettiin
Lähde: BBC, 16.9.2001
ja katso vielä:
http://www.guardian.co.uk/drugs/Story/0,2763,552699,00.html

Englannin ensimmäinen kannabiskahvila "The Dutch Experience" suljettiin vain muutama minuutti avaamisen jälkeen lauantaina 15.9. ja sen omistaja Colin Davies pidätettiin epäiltynä kannabiksen hallussapidosta myyntitarkoituksissa. Samalla pidätettiin myös toinen englantilainen mies sekä neljä Hollannin kansalaista. Myöhemmin iltapäivällä heidät vapautettiin takuita vastaan ilman syytteitä.

Paikalle oli tullut ihmisiä ympäri maata. Kahvilan avaamista oli tukemassa yli kymmenen pyörätuolipotilasta, joista osa oli MS-potilasta mukaanlukien entinen poliisi.

Colin Davies vaatii edelleen hallitusta muuttamaan lakia ja laillistamaan kannabiksen:" En syytä poliiseja, jotka olivat eilen kahvilaa sulkemassa. He tekivät työtään. Jotakin täytyy tapahtua hallituksen tasolla."

Daviesin 71-vuotias isä, myös Colin Davies, kertoi poikansa polttavan kannabista lievittääkseen kipuja, joita hän sai katkaistuaan selkärankansa pudottuaan jokipenkalta neljä vuotta sitten.


EU:n kannabiskonferenssit
Lähde : kansalaisjärjestöjen uutiskirje elokuussa
http://www.encod.org/dad-28.htm

Kansalaisjärjestöjen julkilausuma:
http://www.encod.org/encod_publication.pdf
Kansainvälinen huumeet ja demokratiaprojekti:
http://www.tni.org/drugs/index.htm
EU:n toimintasuunnitelma huumeiden vastaiseen taisteluun 2000-4
http://europa.eu.int/scadplus/leg/en/lvb/l33092.htm
EU:n toimintasuunnitelma huumeongelman suhteen 2000-04 suomeksi:
http://europa.eu.int/eur-lex/fi/com/pdf/2001/com2001_0301fi01.pdf
Hollannin terveysministerin Ellen Borstin haastattelu:
http://www.lindesmith.org/library/DutchQandA.html

Hollannin eduskunta hyväksyi viime vuonna aloitteen kannabiksen valvotun tuotannon, jakelun ja käytön laillistamiseksi. Hanke kaatui kuitenkin oikeusministerin kieltäytymiseen vahvistaa se. Hän vetosi kansainvälisen yhteisön painostukseen voimassaolevien kansainvälisten huumesopimusten takia.

Eduskunta vaati puolestaan hallitukselta toimenpiteitä neuvottelujen aloittamiseksi eurooppalaisten kumppaneiden kanssa. Tämä on johtanut kolmen kannabista käsittelevän konferenssin järjestämiseen tulevan syksyn ja talven aikana. Hollannin, Belgian, Saksan ja Sveitsin hallitukset järjestävät nämä kokoukset yhteistyössä.

Haagiin on 14.9. kutsuttu eri maiden EU-parlamenttiedustajia keskustelemaan hollantilaisten kollegoiden kanssa kannabispolitiikan muodoista.

Utrechtiin kutsutaan 6.-7.12. kaikista EU maista sekä Norjasta ja Sveitsistä paikallishallinnon edustajia (pormestareita, poliiseja ja syyttäjiä) keskustelemaan siitä erosta, mikä tällä hetkellä vallitsee YK:n huumesopimusten edellyttämän tiukan kieltolain ja toisaalta kannabiksen laajalle levinneen käytön välillä sekä millaisia kokemuksia heillä on kannabiksen käytön aiheuttamista julkisista häiriöistä.

Ensi vuoden keväällä Hollannin, Belgian, Saksan ja Sveitsin terveysministereiden on tarkoitus keskustella tiedemiesten kanssa kannabiksen käytön terveydellisistä puolista viimeisimpien tutkimustulosten valossa.

EU:n toimintasuunnitelman mukaan yhteistyötä tiivistetään ja lainsäädäntöä yhtenäistetään jäsenmaiden kesken vuosina 2000-2004.



Englanti
Mielenosoitus kannabiksen vapauttamiseksi Lontoossa:
Lähde: http://www.cannabiscoalition.org/

Lontoossa järjestetään suuri mielenosoitus kannabiksen laillistamiseksi lauantaina 29.9.2001.

Puhujiksi ovat lupautuneet niinkin erilaiset tahot kuten labourpuolueen kansanedustaja Paul Flynn, entinen kannabiksen salakuljettaja Howard Marks eli Mr Nice ja entinen huumepoliisin päällikkö Francis Wilkinson.

Mielenosoituksessa vaaditaan:
1. Kieltolain täydellistä kumoamista kannabiksen kasvattamisen, valvotun myynnin ja virkistys- sekä lääkekäytön laillistamiseksi.
2. Laatuvalvontaa ja terveys- sekä turvallisuussäädöksiä kannabikselle kuten mille tahansa muulle tuotteelle.
3. Kannabiksen jakelua luvanvaraisista myymälöistä sekä epäkaupallisista ostajien osuuskunnista ja kerhoista.
4. Kannabisvankien välintöntä vapauttamista ja kaikkien kannabiksesta aiheutuneiden rikosrekisterien puhdistamista



Englanti
Maan ensimmäinen kannabiskahvila avataan viikonloppuna
Lähde: Scotsman, 10.9.2001 ja London Evening Standard, 31.8.2001
Stockport-projektia voi seurata seur. osoitteessa:
http://212.129.240.114/upload/forumdisplay.php?s=&forumid=26

Colin Davies, lääkekannabisosuuskunnan perustaja, aikoo avata hollantilaistyyppisen kannabiskahvilan Stockportissa, suur-Manchesterin alueella.

Colin Davies tuli kuuluisaksi kukittaessaan kuningattaren Big Bud-kimpulla viime vuonna. 44-vuotias Davies, jolla on selkärankavamma, on pidätetty jo kaksi kertaa hallussapidosta ja myynnistä mutta vapautettu hänen vedottuaan lääkinnälliseen tarpeeseen kroonisten kipujen takia.

Hän kertoo kahvilassaan myytävän kannabista lääke- ja virkityskäyttöön. "Virkistyskäyttäjät kustantavat halvemmat hinnat lääkekäyttäjille. Englanti on mielestäni valmis tällaiseen. Tulemme toimimaan avoimesti ja sivistyneesti."

Myös Etelä-Lontoossa Lambethin alueella, jossa poliisi aloitti kesällä kokeilun kannabiksen käytön dekriminalisoimiseksi, kansalaisryhmät ovat aloittamassa kannabiskahvilakokeilun.



Englanti
Kannabiksen kivunlievityksestä uutta näyttöä
Lähde: Financial Times, 4.9.2001
GW Pharmaceuticalsin kotisivut:
http://www.gwpharm.com/

Glasgowissa järjestetyillä tiedepäivillä kipuasiantuntija tohtori William Nortcutt James Paget sairaalasta kertoi alustavista tuloksista GW Pharmaceuticals lääkeyhtiön kehittämillä kannabislääkkeillä tehdyistä kokeista.

Tohtori Nortcutt on seurannut yli vuoden ajan 23 potilaan ryhmää, joille annosteltiin kannabiksesta valmistettua lääkettä suusuihkeena, joka vaikuttaa nopeammin ja varmemmin kuin syömällä ja on turvallisempi kuin polttaminen.

Vain yksi potilas 23:sta ei saanut mitään hyötyä lääkkeestä ja kaksi lopetti kesken sivuvaikutusten takia. Loput kokivat kivulievitystä kohtuullisesta huomattavaan. Koviin kipuihinsa morfiinia saaneet potilaat taas pystyivät vähentämään annostustaan selvästi.

Elizabeth Williamson School of Pharmacysta Lontoosta kertoi useimpien potilaiden pitävän parempana koko kasvista uutettuja lääkkeitä, jotka sisältävät 70:ä kasvista löytyvää erilaista ainesosaa, kuin puhdasta tetrahydrocannabinolia, joka pääasiallisesti aiheuttaa kannabiksen huumevaikutuksen.

Lisää kannabistutkimuksia tehdään Lontoossa, Oxfordissa, Plymouthissa sekä Kanaalin saarilla.



Englanti
YK:n huumausainesopimukset eivät este huumausainelakien lieventämiselle
Lähde: The Guardian, 28.8.2001
raportti tilattavissa:
http://www.drugscope.org.uk/shopfront/product.asp?ProdID=225

Englantilainen järjestö Drugscope julkaisi raportin 'European Drug Laws: the Room for Manoeuvre', jossa tarkastellaan Englannin laillisia mahdollisuuksia lieventää voimassaolevaa lainsäädäntöä kannabiksen osalta. Raportin mukaan Englannin huumelainsäädäntö on eurooppalaisittain ankara eikä sopimuksissa ole mitään sellaista, mikä vaatisi Englantia käyttämään pelkästään rikoslakia henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitetun huumeen hallussapidon valvontaan.

Drugscope-järjestön puheenjohtaja Roger Howard:"Tutkimus hälventää sen uskomuksen, että YK:n sopimukset sitoisivat meidät tiukasti, ja osoittaa, että niiden puitteissa on runsaasti liikkumatilaa huumelakiemme nykyaikaistamiseen. Hallituksen tulisi nyt päättää josko muuten lakia noudattavien kansalaisten päätyminen oikeuslaitoksen käsiin kannabiksen hallussapidosta on soveliasta 21. vuosisadalla."



Kanada
Hampun käyttäjät eivät ole enää poliisin kohteena
Lähde: Toronto Star, 30.8.2001

Kanadan poliisiliiton puheenjohtaja Grant Obst kertoi vuosikokouksen yhteydessä Quebecissa antamassaan haastattelussa, ettei poliisi enää yritä pidättää kannabiksen polttajia. Heiltä ei siten oteta sormenjälkiä eikä heille tule merkintää rikosrekisteriin

Pienten määrien hallussapito on jo oikeastaan dekriminalisoitu, koska sellaiset tapaukset muutettiin käsiteltäväksi pikaoikeudenkäynneissä neljä vuotta sitten huumelakeja uudistettaessa.



 

Eurooppa
Eurooppa yhä sallivampi kannabiksen suhteen
Lähde: The Time 20.8.2001
http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,1101010820-170833,00.html
artikkelin 2. osa:
http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,1101010820-170833-2,00.html

Time lehden 20.8. numero on Eurooppa-teemanumero, jossa kerrotaan amerikkalaiselle yleisölle vanhan mantereen erityispiirteistä. Yksi artikkeleista on omistettu kannabispolitiikan muutokselle:

Jos 45 miljoonaa ihmistä rikkoo lakia niin se laki ei ehkä ole aivan tyhmä (an ass) mutta taatusti uhanalainen laji. Suurin osa Euroopan maista pitää yllä tiukkaa linjaa koviin huumeisiin, kuten kokaiiniin ja heroiiniin, mutta kannabiksen kohdalla mennään virran mukana. Huolimatta kituvista kannabiksen vastaisista tiukoista laeista - Englannissa sätkän polttaminen voi lain mukaan johtaa jopa viiden vuoden vankeusrangaistukseen - Euroopan hallitusten on mukauduttava miljoonien ihmisten pilkatessa noita samaisia lakeja.

Suuri osa yrittää erilaisia muunnelmia menetelmästä, jota hollantilaiset kutsuvat termillä 'gedogen' - silmän sulkeminen. Viranomaiset pitävät kannabiksen hallussapitoa koskevat säännökset lakikirjoissa ollakseen mukana vuoden 1988 kansainvälisessä huumesopimuksessa, joka kieltää suoran laillistamisen, ja välttääkseen poliittisen ristiriidan, joka seuraisi lakien muuttamisesta.

Eurooppalainen liberaalisuus ei vaikuta Washingtonissa, missä presidentti Bush on sanonut huumeiden laillistamisen olevan "sosiaalinen katastrofi". Huolimatta marihuanapidätysten kasvusta USA pitää kiinni tiukasta kieltolaista. Mutta Washingtonin pitää seurata pohjoisrajansa yli puhaltavia hampun tuoksuisia pilviä. Kanadan lakimiesliitto, kuninkaallinen ratsupoliisi ja Kanadan poliisipäälliköiden liitto kannattavat pienten kannabismäärien hallussapidon laillistamista. Sitä kannattaa myös Joe Clark, entinen pääministeri, joka johtaa oppositiossa olevia konservatiiveja.

Washingtonissa tullaan motkottamaan niin lujaa kuin pystytään, jos Ottawa päättää millään tavalla laillistaa kannabiskaupan. Mutta kuten Euroopassa on opittu, on paljon helpompaa ampua alas radaltaan eksynyt ohjus kuin taistella liittolaisten ja naapureiden yksimielisyyttä vastaan, minkä mukaan on viisaampi elää kannabiksen kanssa kuin taistella sitä vastaan.


Jamaika
USA vastustaa Jamaikan kannabispolitiikkaa
Lähde: Jamaica Gleaner 17.8. ja 18.8.2001
http://www.jamaica-gleaner.com/gleaner/20010817/lead/lead1.html
http://www.jamaica-gleaner.com/gleaner/20010818/lead/lead3.html

USA uhkaa täydellisellä diplomaattisella selkkauksella, jos Jamaikan hallitus päättää noudattaa kansallisen ganja-komitean suosituksia dekriminalisoida ganjan käyttö.

"USA:n hallitus vastustaa marihuanan käytön dekriminalisointia", kertoi USA:n lähestystön edustaja Michael Koplovsky. "USA:n hallitus tulee tarkistamaan Jamaikan sitoutumisen 1988 YK:n huumesopimuksen velvoitteisiin päättäessään vuosittaisessa katsauksessaan valtioiden huumeluokittelusta".

Tämä tarkoittaa käytännössä, että USA:n hallitus luokittelee Jamaikan alueen suurimpana ganjan tuottaja- ja vientimaana valtioksi, joka ei täytä velvoitteita taistella huumeita vastaan ko. YK:n huumesopimuksen mukaisesti. Jamaika hyväksyi sopimuksen vuonna 1995.

Tämä USA:n oma luokittelu on vuosittain uudistettava hyväksymisleima niille maille, jotka ovat huumesodassa yhteistyössä USA:n hallituksen kanssa tai jotka ovat muuten edistyneet sopimuksen ehtojen täyttämiseksi

Ne maat, jotka eivät pääse mukaan luokitukseen tai jotka tiputetaan siitä, menettävät suurimman osan USA:n taloudellisesta tuesta ja USA äänestää niitä vastaan mistä tahansa avusta päätettäessä tärkeimmissä apua jakavissa kansainvälisissä elimissä kuten Maailmanpankki, Amerikan kehityspankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto.

Sosiologian tohtori Dennis Forsythe pitää luokittelu-uhkaa hyökkäyksenä Jamaikan itsemääräämisoikeutta vastaan, mikä on tyypillistä USA:n pamputusdiplomatialle ja tekopyhyydelle.

Tohtori Forsythe, joka voitti vuonna 1997 perustuslakituomioistuimessa jutun oikeudesta pitää hallussa ja käyttää marihuanaa uskonnollisissa tarkoituksissa, sanoo dekriminalisaation "täyttävän jamaikalaisten perustarpeita" eikä se rajoita muiden oikeuksia, koska kannabista ei ole tarkoitus viedä.

"Tämä on sisäpoliittinen asia. Tämä on suositus turvautua omaan apuun eikä ganjan vientiin ja emme ole pakottamassa sitä kenellekään," hän kertoi. "Komitea suosittaa jamaikalaisten omien tuntemusten arvostamista. Jos USA pitää kiinni demokratiasta, merkitsee luokittelun kieltäminen tämän takia demokratian periaatteiden julkeaa rikkomista."

Komitean suosituksiin kuuluu diplomaattiset aloitteet, jotta muut valtiot antaisivat tukensa Jamaikan kannalle kannabiksen suhteen ja harkitsisivat uudelleen kantaansa kannabikseen.

Komitean suositusten kannattajiksi ovat ilmoittautuneet mm. Jamaikan kansallinen huumeiden väärinkäytön neuvosto sekä Jamaikan lääkäriliitto.

Neuvoston puheenjohtaja tohtori Charles Thesiger: "Neuvosto on yhtä mieltä muuallakin maailmassa vallitsevan käsityksen kanssa, että ketään ei saisi tuomita rikolliseksi sätkän polttamisesta. Lainsäätäjien ongelma on nyt, kuinka säätää laki, joka olisi tasapainossa ganjan käyttämisen dekriminalisoinnin sekä muiden ganjaa koskevien lakien kanssa."

Lääkäriliiton presidentti tohtori Winston Dawes kertoo liittonsa kannattavan dekriminalisaatiota huolimatta ganjan polttamisen haitallisista vaikutuksista terveyteen, koska se uskoo, ettei yksityisen käytön pitäisi olla rikos. " Jatkamme kuitenkin ihmisten valistamista yleensä polttamisen haittavaikutuksista ja jos he haluavat jatkaa ja käyttää "myrkkyä" on se heidän oma asiansa".


Englanti
Aika ottaa annos tervettä järkeä
Lähde: The Economist, 28.7.2001
http://www.economist.com/surveys/displayStory.cfm?Story_id=709603

Kansainvälisesti arvostettu englantilainen The Economist julkaisi huumeteemanumeron laillistamisen puolesta. Pääkirjoituksessaan lehti kertoo kannattaneensa laittomien huumeiden laillistamista jo pitkään.

Pelot laillistamisen seurauksista ovat lehden mukaan perusteltuja mutta laittomuuden aiheuttamat ongelmat pakottavat meidät miettimään politiikan muutosta. Perustelut lehti jakaa kahteen luokkaan: periaatteellisiin ja käytännöllisiin:

Englantilainen liberaalifilosofi John Stuart Mill asetti jo 150 vuotta sitten demokraattisen valtion perustaksi yksilön vapauden loukkaamattomuuden: valtiolla ei ole oikeutta estää yksilöä vahingoittamasta itseään jos tällä ei ole mitään vahinkoa muulle yhteiskunnalle.

Käytännön perustelu johtuu huumekieltolakien aiheuttamista vahingoista, jotka koituvat epäsuhtaisesti köyhimpien valtioiden ja kansalaisten kannettavaksi. Huumeiden tuottaja- ja läpikulkumaissa rikkaat salakuljetusjengit uhkaavat valtioiden taloutta ja vakautta.

USA:ssa, maailman rikkaimmassa maassa, huumeista vankilaan tuomittujen lukumäärä ylittää jo muissa länsimaissa kaikista rikoksista tuomittujen lukumäärän ja siitä valtaosa on maan rodullisiin vähemmistöihin kuuluvia vaikka valkoiset käyttävät huumeita yhtä lailla. Huumesodan varjolla lisätään yhteiskunnan militarisoitumista ja kavennetaan yksilön oikeuksia.

Pitkään jatkunut laittomuus on johtanut sellaisen tiedon puutteeseen, jota valtiot tarvitsisivat järkevän politiikan tekemiseen. Jopa puolueeton yliopistollinen tutkimus on hankalaa.

Lailliset markkinat olisivat paras tae sille, että huumeiden nauttiminen ei olisi sen vaarallisempaa kuin alkoholin tai tupakan nauttiminen. Koska yhteiskunnat sietävät noita kahta pahetta niin niiden pitäisi myös hyväksyä huumeita myyvät ja nauttivat.

Kannabiksesta The Economist toteaa, että huumeiden käyttäjätkin osaavat kuluttaa viisaasti: suurin osa ostaa huumetta, jolla on vähiten haittavaikutuksia ja pienin riippuvuuspotentiaali - kannabis on eniten käytetty huume kaikkialla.

Mutta kansalaisten vapauksia rajoittava huumesota kohdistuu eniten tähän lievimpään rikokseen, koska kannabis näkyy virtsakokeissa pitempään kuin paljon vaarallisemmat huumeet.



Englanti
Kannabis kipu- ja pahoinvointilääkkeenä
Lähde: British Medical Journal, 7.7.2001
Eija Kalso
http://www.bmj.com/cgi/content/full/323/7303/2
kipututkimus
http://www.bmj.com/cgi/content/full/323/7303/13
pahoinvointitutkimus
http://www.bmj.com/cgi/content/full/323/7303/16
The Guardian lehden uutinen:
http://www.guardian.co.uk/Archive/Article/0,4273,4216961,00.html

BMJ tarjoaa ristiriitaisen kuvan kannabiksen soveltuvuudesta lääkkeeksi kipuun ja syöpähoidon aiheuttamaan huonovointisuuteen. Kahdessa artikkelissa käydään läpi kannabinoideilla tehtyjä tutkimuksia mutta yhteenvetoartikkelissaan anestesiologian ja tehohoidon professori Eija Kalso on huomattavasti ankarampi kuin varsinaiset artikkelit.

Varsinkin Kalson arvio kannabiksen entiemeettisistä vaikutuksista on päinvastainen kuin varsinaisessa tutkimusartikkelissa, jossa todetaan synteettisten THC-valmisteiden olevan parempia (superior) kuin perinteiset pahoinvointilääkkeet.

Vertailuaineistoksi hyväksyttiin vain synteettisillä THC-valmisteilla tehdyt kokeet leikkausten jälkeisten kipujen ja syövän hoidon aiheuttaman huonovointisuuden hoidossa. Eri kannabinoidien käyttö sekä rinnakkaiskäyttö muiden lääkkeiden kanssa jäävät arvion ulkopuolelle vaikka leikkausten jälkeisessä kivunlievityksessä käytetään rinnakkain eri tyyppisiä kipulääkkeitä. Suurin osa tutkimuksista oli tehty 1970 ja -80 luvuilla.

Kannabiksen haittavaikutukseksi paljastuu euforia ja artikkeleissa puhutaan "vakavista haittavaikutuksista" mutta toisaalta todetaan potilaiden suosivan kannabista lääkkeenä. Ainoastaan 1 potilas 11:stä oli joutunut lopettamaan hoidon sivuvaikutuksen takia vaikka potilaat olivat kokemattomia kannabiksen suhteen.

Olemassaolevilla lääkkeillä kuten kodeiinilla ei artikkeleiden mukaan tunnu olevan minkäänlaisia sivuvaikutuksia, mistä tasapainoisemman kuvan mm. serotoniinireseptoreihin vaikuttavista antiemeettisistä lääkkeistä antaa British Medical Associationin 1997 julkaistu raportti kannabiksen lääkekäytöstä (BMA (1997) Therapeutic uses of cannabis. Harwood academic publisher, ISBN 90-5702-318-0).

BMJ otsikoi lehtipainoksensa sisällysluettelossa, että kannabinoidit ovat tehokkaita kivunlievittäjiä ja pahoinvointilääkkeitä mutta niillä on sivuvaikutuksia (s.1). Tarvitaan lisää tieteelliset kriteerit täyttävää tutkimusta oikeilla potilailla.

British Journal of Pharmacology-lehdessä julkaistiin tutkimus kannabinoidin käytöstä hermoperäisten kipujen hoidossa (Daniel Bridges, Kamran Ahmad & Andrew S.C. Rice (2001) The synthetic cannabinoid WIN55,212-2 attenuates hyperalgesia and allodynia in a rat model of neuropathic pain. British Journal of Pharmacology 133, 586-594. http://www.brjpharmacol.org/cgi/content/abstract/133/4/586). Mutta tämän asian puolesta tai vastaan ei pitäisi enää uhrata yhtään koe-eläintä.



 

Englanti
Kannabis parlamentin käsittelyyn syksyllä
Lähde: Independent 19. ja 26.7.2001
Lakialoite
http://www.independent.co.uk/story.jsp?story=84214
Kannabiskomitea
http://www.independent.co.uk/story.jsp?story=85423

Englannin parlamentin kansanedustajien palatessa kesälomiltaan syksyllä  tulee kannabis olemaan asialistalla. Sisäasiain valiokunta aikoo ensimmäisenä selvityksenään vasta valitulle parlamentille tutkia hallituksen politiikkaa päihderiippuvuuksien hoitamisessa. Selvityksen on määrä alkaa lokakuussa.

Komitea tutkii, millainen vaikutus kannabiksen käytön valvonnan lieventämisellä on kannabiksen kysyntään, huumekuolemiin ja rikollisuuteen. Se tutkii kannabiksen vapauttamisen tarvetta sekä dekriminalisoinnin käytännön vaihtoehtoja. Komitean on tarkoitus tarkastella myös A-luokan huumeita.

Komitean puheenjohtaja Chris Mullin: "Parlamentin ulkopuolella asiasta keskustellaan paljon rikosvalvonta- ja ehdonalaisviranomaisten ja lainsäädäntöelimissä toimivien ihmisten keskuudessa. Tähän saakka poliitikot ovat väistäneet tämän mutta mielestämme nyt on aika vakavissaan arvioida tapaamme toimia huumeiden kanssa."

Kansanedustaja Jon Owen Jones, entinen Walesin asioiden ministeri, laittoi alulle lakialoitteen kannabiksen laillistamiseksi, joka tulee parlamentin käsittelyyn syksyllä. Lakialoitteen ensimmäinen käsittely meni läpi ilman vastustusta mutta lopulliseen hyväksymiseen se tarvitsee hallituksen tuen.

Lakialoite on laadittu Hollannin lakien mukaan ja sen mukaan "kannabiksen myynti, tarjonta ja käyttö nautintoaine- ja lääkintätarkoituksiin tulisi laillistaa ja säädellä".

Kansanedustaja Jones kertoo käyttäneensä itsekin kannabista opiskeluaikoinaan ja pitäneensä kokemuksesta.



Ranska
Terveysministeri puoltaa kannabiksen laillistamista
Lähde: Associated Press, 25.7.2001
Ranskan hallituksen huumesivut
http://www.drogues.gouv.fr/fr/index.html

Ranskan terveysministeri Bernard Kouchner kehottaa laillistamaan kannabiksen Ranskassa. Nobelin rauhanpalkinnon voittaneen Lääkärit ilman rajoja järjestön perustaja Kouchner kertoi hollantilaiselle Vrij Netherland -lehdelle antamassaan haastattelussa käyttäneensä kannabista ja että hän haluaisi säädellä virallisesti sen käyttöä Ranskassa. Hänen mielestään kannabis on haitattomampaa kuin alkoholi tai tupakka.

"En aio kieltää keneltäkään marihuanan polttamista. Olisi naurettavaa sulkea silmänsä todellisuudelta. Tupakka aiheuttaa enemmän riippuvuutta kuin hassis. Tietääkseni kukaan ei ole kuollut kannabikseen mutta joka vuosi Ranskassa kuolee 60 000 ihmistä tupakan polttamiseen. Ihmisiä kuolee myös juotuaan liikaa alkoholia."


Englanti
Keskustelu kannabiksen laillistamiseksi ryöpsähti jälleen käyntiin
Lähde: The Times 1. , 2. ja 10.7.2001, The Independent 8.7.2001, The Guardian 6. ja 17.7.
Uusin mielipidetiedustelu:
http://www.guardian.co.uk/drugs/Story/0,2763,522945,00.html
Keith  Hellawell:
http://www.sunday-times.co.uk/news/pages/sti/2001/07/01/stinwenws

01033.html?
William Rees-Mogg:
http://www.thetimes.co.uk/article/0,,249-2001223327,00.html
Mo Mowlam:
http://www.thetimes.co.uk/article/0,,2-2001223445,00.html
Independent-lehden mielipidetiedustelu
http://www.independent.co.uk/story.jsp?story=82330
Peter Lilley:
http://www.guardian.co.uk/drugs/Story/0,2763,517681,00.html
Pääministerin edustaja:
http://www.thetimes.co.uk/article/0,,2-2001233290,00.html

Englannin poliisin päätös alkaa kokeilemaan viime vuonna julkaistun Poliisisäätiön raportin suosituksia kannabiksen dekriminalisoimiseksi Lambethin alueella Etelä-Lontoossa aloitti myös kiivaan keskustelun kannabiksen laillisesta asemasta. Päätöksen taustalla on selvät syyt: poliisin tietojen mukaan vain n. 22% kannabiksen hallussapidosta kiinnijääneistä saa syytteen mutta silti ne muodostavat 75% kaikista huumesyytteistä. Hallussapitosyytteen käsittely tulee maksamaan yhteiskunnalle 14 000 puntaa mutta tuomitun sakoksi voi tulla vain 14 puntaa.

Erotuksena tähän astisesta keskustelusta mukaan ovat tulleet mm. puolueiden senioripoliitikot ja lehtien senioritoimittajat. The Timesin etusivulla 2.7. julkaistu senioripäätoimittaja William Rees-Moggin vetoomus kannabiksen laillistamiseksi ja verottamiseksi olisi voinut herättää muualla hämmästystä mutta uusimman mielipidetiedustelun mukaan 65% englantilaisista pitää kannabiksen hallussapitoa alhaisimpana asiana poliisin tärkeysjärjestyksessä, 48% pitää kannabista alkoholin tai tupakan veroisena ja 37% olisi jo valmis kannabiksen laillistamiseen - vain 18% haluaa pitää kannabiksen edelleen laittomana.

Entinen "huumetsaari" Keith Hellawell pyörsi virkakaudellaan antamansa lausunnot porttiteoriasta, mikä on viimeinen syy pitää kannabis kiellettyjen aineiden listalla. Poliisiasioista vastaava sisäministeri David Blunkett vaatii puolestaan "aikuista ja älyllistä keskustelua" kannabiksen asemasta.

Edellisessä hallituksessa huumeasioista vastannut tohtori Mo Mowlan ilmoitti kannattavansa kannabiksen laillistamista sanoen, että "olisi hullua antaa rikollisjengien käydä kauppaa sellaisella tavaralla, jota saisi kuitenkin laillisesti käyttää".

Myös oppositiossa olevan oikeistopuolueen edustajat ovat ilmaisseet kantansa kannabiksen laillistamisen puolesta. Peter Lilley, eräs johtavista Tory-poliitikoista, julkaisi  6.7. kirjoituksensa, jossa hän vaati kannabiksen laillistamista.

Vaikka Etelä-Lontoossa aloitettu kannabiksen dekriminalisointikokeilu on aloitettu viranomaisten taholta ja sitä kannattavat myös vallassa olevan Labour-puolueen senioripoliitikot, ei pääministeri Blair ole sanonut asiasta sanaakaan. Pääministerin edustaja antoi lausunnon, jossa todetaan, että "hallituksen politiikka ei muutu. Ei ole mitään suunnitelmia kannabiksen dekriminalisoimiseksi".


Kanada
Lääkekannabis on lääke siinä kuin muutkin lääkkeet
Lähde: Vancouver Sun, 13.7.2001
Kanadan hallituksen uudet säädökset:
http://www.hc-sc.gc.ca/hpb-dgps/therapeut/zfiles/english/schedule/

gazette.ii/mmar_june13_2001_e.pdf

Taannoisen Kanadan korkeimman oikeuden päätöksen velvoittamana ovat Kanadan viranomaiset julkaisseet 30. heinäkuuta voimaan astuvat uudet säädökset lääkekannabiksen jakelemiseksi. Nyt käyttöluvan saaneet potilaat voivat itse kasvattaa kasvinsa tai valtuuttaa jonkun tekemään sen puolestaan. Samalla on aloitettu myös apteekkareiden koulutus lääkekannabiksen käyttäjien neuvontaan.

300 kanadalaista on jo saanut virallisen luvan käyttää kannabista lääkinnällisesti ja määrän arvioidaan kaksinkertaistuvan ensi vuoden alkuun mennessä. Tuolloin hallitus aloittaa alihankkijansa  Prairie Plant Systemsin valmistamien kannabissavukkeiden jakelun. Health Canadan edustaja Roslyn Tremblay kertoi, että jakelun yksityiskohtia ja hallituksen kannabiksen hintaa ei olla vielä päätetty.



USA
Porttiteoria ei enää päde kannabiksen käytön kasvaessa nuorten keskuudessa
Lähde: San Jose Mercury News ja The Herald 30.6.2001
USA:n nuorisotilasto:
http://www.ojp.usdoj.gov/bjs/dcf/du.htm
Valkoisen talon tilasto:
http://www.whitehousedrugpolicy.gov/publications/drugfact/american_users
_spend/section1.html#number

USA:ssa tutkittiin lain kanssa tekemisiin joutuneiden 18-20 vuotiaiden nuorten huumetottumuksia. Selvityksen mukaan kannabiksen käyttö on 90-luvun aikana noussut kaksinkertaiseksi heroiinin ja kokaiinin käytön laskiessa samana aikana asettaen jälleen kerran kyseenalaiseksi kannabiksen kieltolain oikeuttavan porttiteorian.



Englanti
Lääkekannabisyhtiön osakeanti onnistui yli odotusten
Lähde: Reuters, 21.6.2001

GW Pharmaceuticalsin osakeanti tuotti peräti 25 miljoonaa puntaa. Yhtiön osakekannasta myytiin 14.3% joten koko yhtiön arvoksi tulisi näin 175 miljonaa puntaa. Osaketulot aiotaan käyttää lääketestien ja kannabiksen tuotannon lisäämiseksi.

Yhtiössä odotetaan Englannin viranomaisten hyväksyntä sen tuotteille MS-taudin ja syöpäkipujen hoitamiseksi vuonna 2003 ja ensimmäisiä kaupallisia tuotteita vuonna 2004.


USA
Nevadan kuvernööri hyväksyi marilait
Lähde: Los Angeles Times, 15.6.2001
Lääkekannabissivut:
http://americanmarijuana.org
Uusi lääkekannabiksen historiaa ja politiikkaa käsittelevä kirja:
http://civilliberty.about.com/newsissues/civilliberty/library/weekly
/aa032601a.htm

Vain kuukausi USA:n korkeimman oikeuden lääkekannabikselle kielteisen päätöksen jälkeen Nevadan kuvernööri Kenny Guinn allekirjoitti viime torstaina lait, jotka sallivat lääkekannabiksen käytön. Samalla lievennetään USA:n ankarinta kannabiksen hallussapitoa koskeva lakia siten, että alle unssin (n. 30 g) hallussapidosta voidaan langettaa enää sakot entisen jopa 4 vuoden vankeusrangaistuksen sijaan.



Englanti
Poliisi lieventää kannabiksen käytön rankaisua
Lähde: BBC, 15.6.2001
myös:
http://www.guardian.co.uk/drugs/Story/0,2763,508288,00.html

Englannissa poliisi haluaa keskittää toimintaansa koviin aineisiin. Scotland Yard on vahvistanut tiedot siitä, että kokeilu kannabiksen käytön lievemmästä käsittelystä on alkamassa.

Brixtonin poliisi aloittaa kokeilun, jossa kannabiksen käytöstä kiinnijääneelle annetaan paikan päällä varoitus, hallusta löydetty kannabis takavarikoidaan mutta asia ei mene siitä eteenpäin.

Lontoon alueen poliisikomentaja Sir John Stevens puolustaa hanketta "innovatiivisena askeleena". "Emme aio lopettaa rikosten tutkimista vaan kyse on asioiden tärkeysjärjestyksestä eikä kannabiksen hallussapito eikä käyttö ole siinä kovin korkealla". Kokeilun onnistuessa käytäntö ulotetaan koko Lontoon alueelle.



Englanti
Kannabismielenosoitus keräsi väkeä kaatosateessa
Lähde:
http://www.thisislondon.com/dynamic/news/top_story.html?in_review
_id=400898&in_review_text_id=348842

Toukokuulta sateiden takia siirretty Cannabis Freedom Festival keräsi lauantaina 16.6. arviolta 30,000 ihmistä kaatosateessa kannabisfestivaalille Brockwell puistoon Brixtoniin Etelä-Lontoossa.

Järjestäjien mukaan tapahtuman aikaan ei tehty yhtään pidätystä ja poliisi esiintyi muutenkin hyvin maltillisesti odottaessaan 2. heinäkuuta alueella alkavaa kokeilua, jossa kannabiksen hallussapidosta annetaan vain varoitus ja löydetty kannabiserä takavarikoidaan.



Saksa
Kannabismessut elokuussa
Lähde: http://www.cannabusiness.com

Kuudennet kansainväliset kannabismessut pidetään 24. - 26. elokuuta Castrop-Rauxelin messukeskuksessa. Erityisteemana on tänä vuonna hamppu ja terveys. Messut kokoavat jälleen yhteen Euroopan ja muunkin maailman hamppuyrittäjiä.



USA
Kannabiksen aiheuttama sydänkohtausriski
Lähde: Globe and Mail, 12.6.2001 ja Circulation. Journal of the American Heart Association. 2001;103:2805.
http://circ.ahajournals.org/

Koska marihuanan käyttö on yleistynyt myös niissä ikäluokissa, joissa alttius sydäntaudeille on lisääntynyt ja koska kannabiksen tiedetään aiheuttavan sivuvaikutuksina sydämen lyöntitiheyden ja verenpaineen nousua, on aiheellista tutkia, aiheuttaako se myös sydänkohtauksen riskin kasvua.

Tohtori Murray A. Mittelman tutkimusryhmineen (Murray A. Mittleman, MD, DrPH et al.:Triggering Myocardial Infarction by Marijuana. Circulation, 2001;103:2805) selvitti 3882 sydänkohtauspotilaan aineistosta kannabiksen käytön mahdollisia vaikutuksia ja havaitsi kannabiksen käytön lisäävän sydänkohtauksen riskiä kertoimella 4.8 ensimmäisen tunnin aikana kannabiksen nauttimisesta.

Toisaalta sydämessä olevat kannabisreseptorit (CB2) toimivat sydänkohtauksien estäjinä (H. Cadas et al.,"Biosynthesis of an endogenous cannabinoid precursor in neurons and its control by calcium and cAMP," Journal of Neuroscience 16 (1996): 3934-3942). Esimerkiksi kokaiini aiheuttaa sydänkohtausriskin kasvamisen 25-kertaiseksi ensimmäisen tunnin aikana sen nauttimisesta.



Ranska
Huumelait muutoksessa
Lähteet:
http://www.cedro-uva.org/lib/caballero.droit.html
http://www.cedro-uva.org/lib/boekhout.france.html

Kahden ranskalaisen rikoslain professorin Francis Caballeron ja Yann Bisioun Ranskan huumelakeja käsittelevän kirjan uusittu painos ilmestyi viime vuonna ja on nyt luettavissa englanniksi.

Professoreiden mielestä Ranskan ankarat huumelait ovat suuri virhe maassa, joka on perustettu ihmisoikeuksien kunnioittamiselle ja kartesiolaiselle rationaalisuudelle.

Tim Boekhout van Solinge puolestaan hahmottaa artikkelissaan ranskalaisten ankaran suhtautumisen kannabikseen aina runoilija Baudelairen (1821-1867) lauseesta "jos löytyisi hallitus, joka haluaisi turmella kansalaisensa, sen tarvitsisi vain suosia kannabiksen käyttöä".


USA
Mässyt eivät välttämättä ole terveysriski
Lähde: Boston Herald, 11.6.2001
http://www.bostonherald.com/lifestyle/health_fitness/pot06112001.htm

New Yorkin osavaltion yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa on todettu, että kannabiksen käyttäjien kokemat mässyt eli tyydyttymätön ruuanhimo ei aiheutakaan ylimääräistä painonnousua.

Käyttäjien kokemat mässyt ovat myös todellisuutta eli kannabiksen käyttäjät  kuluttavat 24% - 40% enemmän kaloreita kuin ei-käyttäjät. Tutkimuksen mukaan he myös käyttävät enemmän alkoholia ja polttavat tupakkaa kolme kertaa yleisemmin kuin muu väestö.

Tutkimuksessa käyttiin läpi 10 000 käyttäjän ja ei-käyttäjän ruokailutottumuksia. Tutkimuksen tehneen tutkija Ellen Smitin mukaan painonnousun puuttuminen käyttäjillä on hämmästyttävää.

Lääkemarihuana-aktivistin John Leonardin mukaan marihuana on auttanut AIDS-potilaita lisäämään painoaan. Samoin syömishäiriöstä kärsivä David C.J. Bunn kertoo nauttivansa marihuanaa vaivaansa: "Yrittäessäni syödä tulen heti kylläiseksi. Pieninkin pala paistia saa oloni aivan täydeksi. Mutta rentouduttuani marin avulla ennen ruokaa voin syödä aika tavallisesti. Olen kuullut mässy-kohtauksesta. Ehkä mari on portti perunalastuihin."

Tutkija Smitin mukaan yksi syy kannabiksen käyttäjien roskaruuan kulutukseen on se, että sitä on joka paikassa tarjolla.

Epäterveellisen amerikkalaisen ruokavalion sijaan SKY suosittelee tietenkin hampusta valmistettuja ruoka-aineita, joihin voi tutustua esimerkiksi sivuilla: http://www.hemp.co.uk



Israel
Kannabis tekee hyvää nivelillekin
Lähde: The Jerusalem Post, 7.6.2001 / 16. Sivan 5761
http://www.jpost.com/Editions/2001/06/07/News/News.27694.html

Hebrean yliopistossa Jerusalemissa tehdyissä tutkimuksissa on todettu kannabiksen johdannaisen olevan tulehduksia ehkäisevä reumalääke. Löydön tehnyt Susanna Tchilibon sai löydöstään yliopiston vuoden keksijäpalkinnon.

Ei-psykoaktiivisen kannabidiolin (CBD) metaboliitti, koodinimeltään HU-320, on voimakas tulehduksia ehkäisevä aine, jolla ei kuitenkaan ole vastaavan aikaisemmin käytetyn lääkkeen indomethacinin haittavaikutuksia.


Englanti
Kannabiskieltolaki EU:n ihmisoikeussopimuksen vastainen
Lähde: The Guardian, 1.6.2001
http://www.guardian.co.uk/humanrights/story/0,7369,499589,00.html

Pienen omaan käyttöön tarkoitetun kannabismäärän hallussapito voidaan dekriminalisoida Englannissa jos ihmisoikeussopimukseen pohjaava oikeusjuttu menee läpi. Oikeusjutussa syytettynä on Jerry Ham, kodittomien hyväntekeväisyysjärjestön entinen johtaja, jota syytetään 1.8 gramman hallussapidosta.

Samanlainen tapaus johti Saksassa vuonna 1994 perustuslakia tulkinneessa oikeusjutussa päätökseen, että pienen kannabismäärän takia kansalaisia ei saa kriminalisoida.

Päätös syntyi tuolloin Saksan perustuslain perusteella, joka on samankaltainen EU:n ihmisoikeussopimuksen kanssa. Sopimuksesta tuli osa Englannin lainsäädäntöä viime lokakuussa.

Puolustus vetoaa sopimuksen takaamaan yksityiselämän suojaan. Sopimuksen mukaan on laitonta puuttua tähän oikeuteen paitsi "kansakunnan turvallisuuden, kansalaisten turvallisuuden tai maan taloudellisen hyvinvoinnin takia, levottomuuksien tai rikollisuuden ehkäisemiseksi, terveyden ja moraalin suojelemiseksi tai toisten kansalaisten oikeuksien ja vapauksien suojelemiseksi".

Sopimuksen mukaan kaikenlainen yksityisyyden suojan rajoittaminen täytyy olla suhteessa uhkaan. Oikeudenkäynnissä aiotaan jättää lautamiesten arvioitavaksi se, onko tuomio - joka aiheuttaa ongelmia syytetyn työn saantiin ja estää hänen matkustamisensa USA:han - suhteessa kannabiksen aiheuttamaan uhkaan yhteiskunnalle.

Syytetyn asiantuntijatodistajana esiintyy Leslie Iverson, farmakologian professori Oxfordin yliopistossa ja kannabiksen erityisasiantuntija ylähuoneen tiede- ja teknologiakomiteassa. Hän kertoi lukuisten tutkimusten osoittavan, ettei kannabiksella ole pitkäaikaisia vaikutuksia terveyteen tai työsuoritukseen, ja että sen käyttäjät - päinvastoin kuin alkoholin väärinkäyttäjät - eivät ole taipuvaisia väkivaltaan ja agressioon, eikä pelot kannabiksen johtamisesta koviin aineisiin ole saaneet vahvistusta.



Jamaika
Enemmistö haluaa kannabiksen dekriminalisointia
Lähde: Jamaica Gleaner, 23.5.2001 ja Los Angeles Times, 2.6.2001
http://www.jamaica-gleaner.com/gleaner/20010523/news/news1.html
http://www.latimes.com/news/nation/20010602/t000046047.html

Enemmistö kansallisen ganja-komitean kuulemista ihmisistä on tällä hetkellä kielletyn aineen dekriminalisoinnin puolesta, kertoo komitean puhemies, professori Barry Chevannes. Myös nykyisen tilanteen jatkamiselle löytyy kannattajia.

Pääministeri P.J. Pattersonin 6 kuukautta sitten asettama komitea on saanut lausunnot 153:lta eri järjestöjä edustavalta ihmiseltä ja se on käynyt tutustumassa 11 yhteisöön useassa eri kunnassa.

"Komissiossa ollaan sitä mieltä, että ganjan dekriminalisointi ei merkittävästi lisäisi sen käyttöä", Chevannes sanoo. "Tällä hetkellä jokainen, joka haluaa polttaa ganjaa, voi sen myös vapaasti tehdä. Sitä löytyy joka paikasta. Jos poliisin pitäisi pidättää jokainen sen käyttäjä, niin joutuisimme heittämään kymmeniä tuhansia ihmisiä vankilaan."

Vuosittain poliisi pidättää noin 5000 ihmistä marihuanasta, joista 90% pikkujutuista.

"Joten selvästikin dekriminalisointi lopettaisi tuhansien ihmisten tuomitsemisen ja leimaamisen rikollisiksi, joista suurin osa on vielä nuoria," Chevannes jatkaa. "Komitean mahdollisesti esittämä dekriminalisaatio ei muuttaisi mitään olennaista täällä."

Nyt julkistettu raportti esittelee työn tähän astiset tulokset ja Chevannes kertoo komitean olevan valmis pääministerin määräämään päivään mennessä elokuussa.



Uusi-Seelanti
Komitea tutkimaan kannabislakeja
Lähde: Otago Daily Times, 26.5.2001

Parlamentin asettama terveyskomitea aloitti toukokuussa työnsä, mikä saattaa johtaa kannabiksen dekriminalisaatioon. Kannabislakien tarkistaminen on parlamentin asialistalla.

Asiaa ajanut vihreän puolueen kansanedustaja Nandor Tanczos kertoi olevansa helpottunut selvityksen vihdoin alettua. "Nykyisen lain mukaan yli puolet täysi-ikäisistä kansalaisista on ainakin joskus rikkonut tätä lakia.

Komitean tehtävänä on: "Tutkia tehokkaita julkisen terveydenhuollon sekä terveyskasvatuksen strategioita, joilla voitaisiin minimoida kannabiksen käyttöä sekä siihen liittyviä haittoja, ja tähän liittyen kannabiksen tarkoituksenmukaisin laillinen asema."



Kanada
Miten mari vaikuttaa autolla ajamiseen
Lähde: Edmonton Sun, 25.5.2001

Tohtori Alison Smiley tutkii Toronton yliopistossa ihmisten vuorovaikutusta koneiden kanssa ja hän on myös tutkinut kannabiksen käyttöä ja autolla ajamista.

Vuonna 1999 hän julkaisi tutkimuksen, jossa todettiin tieteelliseen näyttöön ja USA:n ja Australian ajoneuvo-onnettomuustilastoihin perustuen, että kannabis voi tehdä ajajasta jopa varovaisemman.

Smileyn mukaan marihuana heikentää suorituskykyä eri tavoin kuin alkoholi:" Alkoholi nostaa ihmisten itseluottamusta. Marihuana aiheuttaa informaatiotulvan, liikaa ärsykkeitä. Ihmisen normaali reaktio on hiljentää vauhtia, ottaa varovaisesti. Marihuanan vaikutuksesta ajokäyttäytyminen on paremmin tasoissa suorituskyvyn muutoksen kanssa kuin alkoholin."

Marihuanan vaikutuksen alaisena ajavia on myös vaikeampi syyttää. Marihuanalle ei ole käytännöllistä testiä, eivätkä veri- tai virtsanäytteet ole oikeuskelpoisia.

"Alkoholi jakautuu tasaisesti ympäri kehoa, joten puhallus- tai verikoe on hyvä osoitin siitä, kuinka paljon alkoholia on saavuttanut aivot. Marihuana kerääntyy rasvakudoksiin, joten verikoe ei osoita, kuinka paljon siitä on saavuttanut aivot."

Harva marihuanan käyttäjä on kuitenkaan muuten raitis; koska ruohoa käytetään alkoholin käytön yhteydessä niin paukuissa olevat kuskit voivat olla myös humalassa. Yhdessä marihuanan ja alkoholin on todettu pidentävän ajajan reaktioaikaa huomattavasti.

Koska on vaikeaa osoittaa, kuinka paukuissa joku on marihuanasta, tulisi poliisin keskittyä niihin, jotka voidaan napata. "Mielestäni on järkevämpää keskittyä karsimaan humalaiset kuskit pois kaduilta".


YK
USA menetti edustuksensa INCB:ssä
Lähde: BBC, 8.5.2001
http://news.bbc.co.uk/hi/english/world/americas/newsid_1318000/1318503.stm

USA:lla on ollut johtava asema kansainvälisessä huumesodassa. YK:n talous- ja sosiaalineuvoston (ECOSOC) äänestäessä INCB:n eli kansainvälisen huumausaineiden valvontalautakunnan jäsenistä USA:n ehdokas ja lautakunnan varapuheenjohtaja Herbert Okun jäi kuitenkin valitsematta kolmannelle 5-vuotiskaudelleen.

13 jäseninen INCB valvoo YK:n huumesopimusten noudattamista sekä laitonta huumekauppaa ja salakuljetusta.

Yllättävän päätöksen syiksi on arveltu EU-maiden yhteistoimintaa sekä USA:n velkaantumista YK:lle. Valvontalautakuntaan valittiin Itävallan, Hollannin, Ranskan, Intian ja Perun ehdokkaat.

Tämän vuoden alussa julkaistut YK:n ja INCB:n huumeraportit lähettävät ristiriitaisen viestin siitä, mihin kansainvälinen huumevalvonta pyrkii. INCB:n raportissa ylistetään juhlallisin sanankääntein USA:n huumepolitiikkaa ja sen "tieteellisiä perusteita" (artikla 284). YK:n raportissa monipuolisen arvioinnin jälkeen todetaan taas, että kaikilla mittareilla mitattuna huumeiden ongelmakäyttö on vakavampi ilmiö USA:ssa kuin Länsi-Euroopassa (ss.93-94).

Samoin suhtautumisessaan kannabikseen YK:n raportti ottaa selvän eron INCB:n ajamaan linjaan sanoessaan, ettei kannabis käytön laajuudesta huolimatta ole terveys- ja sosiaalisilta vaikutuksiltaan varsinainen ongelmahuume (s. 57).



Kanada
Kansanedustajat ottavat aloitteen kannabiksen laillistamiseksi
Lähde: Globe and Mail, 18. ja 19.5.2001
 
Kanadan parlamentin alahuoneen kaikki 5 puoluetta kannattivat esitystä, jolla perustetaan laajoilla valtuuksilla toimiva komitea tutkimaan tällä hetkellä kiellettyjen huumeiden, kuten marihuanan, laillistamista.

Kolmen puolueen edustajat kertoivat pitävänsä komiteaa keskusteluareenana, jossa voidaan puida aikaisemmin tabuna pidettyä kannabiksen laillistamista.

Komitea perustettiin päivä sen jälkeen kun Kanadan lääketieteellinen liitto (Canadian Medical Association) julkaisi pääkirjoituksen, jossa kehotettiin hallitusta nykyaikaistamaan huumelait ja dekriminalisoimaan kannabis.

Pääkirjoituksessaan CMA sanoo tutkimusten osoittavan, että "kannabiksen kohtuukäytöstä seuraa vain vähäisiä terveydellisiä haittavaikutuksia". CMA arvioi, että 1.5 miljoonaa kanadalaista käyttää marihuanaa. Yli 30 000 ihmistä, eli yli puolet kaikista huumejutuista, saa vuosittain syytteet marihuanan hallussapidosta

Oikeusministeri Anne McLellan sanoi olevansa avoin marihuanan laillistamista tai dekriminalisointia käsittelevälle keskustelulle. Hän kertoi kantanaan, että hallituksen on ehdottomasti juuri nyt keskusteltava, pitääkö joitakin "mietoja" huumeita pitää edelleen kiellettynä. Hänen kommenttinsa katsotaan lykänneen hallituksen lähemmäksi kuin koskaan aiemmin lakien löysäämiseksi marihuanan hallussapidon ja käytön osalta.

Ministeri McLellan sanoi myös olevan selvää, että kanadalaiset ovat jakautuneet sen suhteen, että Kanadasta tulisi toinen länsimainen maa Hollannin jälkeen, jossa kannabis olisi dekriminalisoitu.

Kaikkien parlamenttipuolueiden kesken näyttää nyt muodostuneen yhteisymmärrys siitä, että asiaa ei enää voida kaihtaa. Jopa Kanadan Alliance-puolueen puheenjohtaja Randy White, joka on tunnettu huumeiden vastainen kampanjoija, sanoi puolueensa olevan valmis tutkimaan laillistamista tai dekriminalsointia.

Puheenjohtaja White sanoi kuitenkin, että marihuanakeskustelun aloittaminen ei ollut hänen tarkoitus aloitteessaan erityisen huumekomitean perustamiseksi. "Yli 1000 ihmistä kuolee vuosittain huumeisiin Kanadassa. Komitean polttopiste tulisi olla tässä," hän sanoi.

Lakiesitystä edeltäneellä viikolla kanadalainen Marijuana-puolue sai yllättäen 3.4 % Brittiläisen Kolumbian osavaltion vaalien äänistä eli 54 000 ääntä. "Lähdimme mukaan vaaleihin saadaksemme ihmisten huomion tälle asialle. Tulos oli hyvin rohkaiseva," sanoi puolueen puheenjohtaja Marc Emery.



Englanti
Kannabisliitto mukana kesän vaaleissa
Lähde: Reuters, 18.5.2001
Englannin kannabispuolue:
http://www.lca-uk.org

The Legalise Cannabis Alliance (LCA), Englannin kannabisliitto, asettaa ensimmäisissä vaaleissaan 14 ehdokasta parlamenttivaaleihin.

Puolue perustettiin vuonna 1999, jotta yleisö ja poliitikot saataisiin keskustelemaan asiasta ja sillä on vain yksi tavoite: saada kannabis lailliseksi.

Puolue ei aio olla vanhojen hippien turvasatama vaan sen aikomus on tiedottaa kannabiksen lukuisista lääkinnällisistä ja ympäristöllisistä eduista sekä siitä, että sen kieltolaki rapauttaa ihmis- ja kansalaisoikeuksia.

LCA:n edustajan Alan Buffry: "Meidän mielestämme jonkun täytyy nousta puolustamaan niitä noin 5 miljoonaa polttelijaa. Alunperin 150 ihmistä halusi asettua ehdokkaaksi mutta varojen puutteen takia asetimme vain 14."

Buffrylla ei ole harhaluuloja parlamenttipaikkojen voittamiseksi mutta aiemmat tutkimukset osoittavat hänen olevan oikeassa.

The Guardian lehden suorittaman mielipidekyselyn mukaan viime vuonna 80% englantilaisista kannatti kannabiksen dekriminalisointia ja kaksi kolmesta 18-34 vuotiaista ei pidä jointin polttamista tupakan polttamista tai alkoholin nauttimista pahempana.



Englanti
Lääkekannabis ei ole pelkkä haave
Lähde: Business Week (US), 18.5.2001

GW Pharmaceuticals, englantilainen lääkeyhtiö, joka kehittää lääkevalmisteita marihuanasta, aikoo jatkaa suunnitelmiaan lääkekokeista USA:ssa tähtäimessään saada maailman ensimmäinen kannabikseen pohjaava lääke markkinoille jo vuonna 2003. Yhtiö ilmoitti ensimmäisestä julkisesta osakemyynnistä vain tunteja ennen kuin USA:n korkein oikeus ilmoitti päätöksestään.

Geoffrey Guy, yhtiön perustaja ja puheenjohtaja kertoo, ettei päätös koske hänen yhtiötään, koska se kehittää laillisia lääkevalmisteita, jotka ovat hallitusten viranomaisten hyväksymiä.

Korkeimman oikeuden päätöksen mukaan ei ole todisteita marihuanan lääkevaikutuksesta - mihin Guy yhtyy. "Todisteet on vielä näytettävä toteen. Siksi me aiomme suorittaa lääkekokeita."

Englannin hallituksen luvalla GW Pharmaceuticals kasvattaa vuosittain salaisissa puutarhoissaan 15 tonnia marihuanaa, joka jalostetaan lääkevalmisteiksi. Myös Kanada hyväksyi juuri lääkekokeet. Guy kertoo yhtiönsä neuvottelevan USA:n ruoka- ja lääkevalvontaviraston (FDA) sekä huumeviraston (DEA) kanssa kokeiden aloittamisesta USA:ssa.

GW Pharmaceuticalsin kehittämät lääkeaineet suihkutetaan kielen alle, mistä ne imeytyvät heti ilman, että potilaan tarvitsee niellä mitään. Lääkkeet on valmistettu marihuanasta siten, että ne eivät aiheuta "kolahdusta". Ensimmäiset kokeet ovat osoittaneet lääkevalmisteiden tehon MS-taudin, niveltulehdusten ja syövän oireiden hoidossa.

Yhtiö aikoo kirjautua Lontoon pörssissä kesäkuussa ja odottaa yhtiön arvon nousevan aina 240 miljoonaan puntaan. Listautumistulot käytetään uusiin kokeisiin ja kannabiksen tuotannon nostamiseen aina 100 tonniin vuodessa.



Australia
Lääkekannabiskokeet jatkuvat
Lähde: The Age ja Sydney Morning Herald, 16.5.2001

Uuden Etelä-Walesin osavaltion pääministeri Bob Carr kertoi hallituksensa jatkavan lääkekannabiskokeita huolimatta USA:n korkeimman oikeuden päätöksestä.

Pääministeri Carr sanoi, ettei hän koskaan tulisi dekriminalisoimaan kannabista, mutta hänen mielestään on olemassa perusteita tutkia sitä kivunlievittäjänä sellaisille potilaille, jotka kärsivät esimerkiksi syövästä.

Päätös kannabiksen tutkimiseen juontaa siitä, kun hän näki entisen kollegansa työväenpuoleesta, Andrew Ziolkowskin, riutuvan kemoterapian vaikutuksiin syövän hoidossa.

"Me emme aio dekriminalisoida marihuanaa emmekä aio tehdä tästä porttia siihen. Mutta myötätuntoperusteilla ajatellen olen täysin eri mieltä USA:n korkeimman oikeuden kanssa."

Asiaa valmistellut työryhmä ehdotti hallitukselle viime marraskuussa, että valikoiduille lääkäreille annettaisiin oikeus määrätä kannabista kroonisista kivuista tai kuolemaan johtavista taudeista kuten AIDS:sta ja syövästä kärsiville potilaille.

Se suositteli myös kaksivuotista koetta, jossa määriteltäisiin kannabiksen tehokkuus ja arvioi noin 50 potilaan, jotka eivät saa apua tavallisesta lääkityksestä, tarvitsevan kannabiksen "myötätunnosta sallittua käyttöä" vuosittain. Potilaat voisivat kasvattaa 5 kasvia tai pitää hallussaan 30 grammaa kannabista ilman pelkoa syytteistä.


USA
Korkeimman oikeuden päätös takaisku lääkekannabiksen kannattajille
Lähde: New York Times 14.5.2001
http://www.nytimes.com/2001/05/15/national/15DRUG.html?ex
=990940850&ei=1&en=a22f2bff344b401e

Korkein oikeus päätti äänin 8-0, että kannabiksen lääkekäyttöä ei hyväksytä poikkeukseksi kannabiksen levityksen ja myynnin kieltävään lakiin. Päätös oli tappio mutta ei lopullinen päätös kansalaisliikkeelle, joka on saanut lääkekannabisaloitteet läpi kahdeksan osavaltion lakeihin.

Tuomari Clarence Thomas kertoo oikeuden kannan olevan, että liittovaltion vetoomustuomioistuin San Franciscossa tulkitsi väärin liittovaltion lakia päätöksessään viime vuonna salliessaan Oaklandin marihuana-osuuskunnan vedota puolustuksessaan lääkinnälliseen tarpeeseen.

Osuuskunta oli oikeudessa puolustautumassa liittovaltion yrittäessä lopettaa apteekkina toimivaa osuuskuntaa, joka jakelee marihuanaa lääkärin suosituksen saaneille potilaille.

Oikeuslaitos ajoi asiaa menettelytapajuttuna eikä rikosoikeusjuttuna, mikä olisi vaatinut juryn asettamista. Kolme neljästä Oaklandin äänestäjästä kannatti vuonna 1996 Kalifornian lakialoitetta 215, josta tuli laki sallien marihuanan lääkekäytön. Liittovaltiolla on ongelma yrittää asettaa sellainen jury, joka tuomitsisi marihuanaa lääkekäyttöön myyvän henkilön.

Oaklandin kannabiksen ostajien osuuskunta perustettiin yhteisymmärryksessä kaupungin hallituksen ja poliisilaitoksen kanssa.

Nyt annetun päätöksen kapea-alaisuus jättää kuitenkin ongelmia. Näihin kuuluu lääkinnälliseen tarpeeseen vetoaminen silloin, kun potilas kasvattaa ja pitää hallussaan omaan käyttöön vs. joukkolevittäjä Oaklandin osuuskunnan tapaan. Voisivatko osavaltiot alkaa toteuttaa lakejaan alkamalla itse marihuanan jakelijoiksi ? Kahdessa osavaltiossa, Nevadassa ja Mainessa, harkitaan jo moista.

Kalifornian, Nevadan ja Mainen lisäksi Alaska, Arizona, Colorado, Oregon ja Washington ovat säätäneet lääkekannabislakeja viime vuosina. Lääkekannabista kampanjoivat kertovatkin suurimman osan kannabissyytteistä olevan osavaltio- eikä liittovaltiotasolla.

Sonoman piirikunnan liittovaltion oikeudessa jury hylkäsi juuri 850 kannabiskasvin kasvatussyytteet mieheltä, joka vetosi lääkinnälliseen tarpeeseen.

Kolme päätökseen osallistuneista tuomareista, Paul Stevens, David H. Souter ja Ruth Bader Ginsburg, allekirjoitti eriävän mielipiteen. Tuomari Stevens: "Päätöksessä ei käsitelty ollenkaan yhtä vaikeimmista asioista, koskeeko lääkinnällinen poikkeus vakavasti sairaan potilaan kohdalla, jolle ei ole mitään muuta lääkitystä menehtymiseen tai liialliseen kärsimiseen."

Kalifornian osavaltio ilmaisi tukensa Oaklandin osuuskunnalle vakuuttaen, että liittovaltion lainsäädäntö "puuttuu epäoikeudenmukaisesti Kalifornian perinteiseen oikeuteen hoitaa ja säädellä kansalaistensa terveyttä ja hyvinvointia".

Ollessaan Teksasin kuvernöörinä nykyinen presidentti Bush sanoi vuonna 1999 mielipiteenään, että hän vastustaa kannabiksen lääkekäytön laillistamista mutta osavaltioiden tulisi saada itse päättää asiasta.

 



Englanti
Lääkekannabis laillistetaan kahden vuoden sisällä
Lähde: Daily Telegraph,13.5.2001 ja Reuters, 2.5.2001

Kannabis voitaisiin laillistaa lääkekäyttöön kahden vuoden sisällä kunhan kliiniset kokeet MS-, syöpä- ja niveltulehduspotilailla valmistuvat.

Seitsemälläkymmenellä potilaalla tehdyt kokeet osoittivat, että kannabiksesta valmistettu suusuihke vähensi tehokkaasti kipuja, lihaskouristuksia sekä virtsarakon ongelmia. Koska kokeissa käytetyt annokset olivat suhteellisen alhaisia, ei potilailla ollut yleensä kannabiksen polttamisesta tai syömisestä seuraavaa "kolahdusta".

Laajemmat kokeet, joihin osallistuisi 2000 potilasta, ovat valmisteluvaiheessa ja niiden pitäisi olla valmiina vuoteen 2003 mennessä. Kokeita suorittaa GW Pharmaceuticals, englantilainen lääkeyhtiö, jolla on lupa kasvattaa 40 000 kannabiskasvia salaisessa kasvihuoneessa.

Polttamisen tai syömisen sijasta kannabislääke suihkutetaan kielen alle, josta se imeytyy verenkiertoon. Annostelija sallii potilaan säädellä annostusta. Tohtori ja GW Pharmaceuticalsin puheenjohtaja Geoffrey Guy odottaa kannabiksen olevan Englannissa laillisesti lääkärin määrättävissä vuoteen 2003 mennessä.

Jos kokeiden tulokset osoittautuvat hyviksi, niin lupa tähän täytyy vielä hyväksyttää lääkevalvontavirastossa. Hallitus on vahvistanut parlamentin ylähuoneen tiede ja teknologiakomitealle olevansa valmis muuttamaan vuoden 1971 huumelakia salliakseen kannabispohjaisten lääkkeiden käytön.

Kokeiden onnistuminen johtaa kannabiskokeisiin muiden tautien hoidossa. Kannabiksen laillistamisen kannattajat kertovat, että sillä voidaan hoitaa masennusta, astmaa, viherkaihia, Parkinsonin tautia, kuukautiskipuja ja estää epilepsiakohtauksia.

Guy kertoo yhtiön saaneen Kanadan terveysviranomaisten luvan aloittaa kokeet myös Kanadassa.



Tsekin Tasavalta
Pehmeämpiin huumelakeihin
Lähde: Prague Post, 9.5.2001

Marihuanan hankkiminen Prahassa ei ole ongelma, sitä ei edes tarvitse kysellä. Kunhan ilmaantuu paikalle. Puistossa iltapäivän auringossa jointit kiertävät vapaasti. Pienen marimäärän hallussapidosta voidaan langettaa jopa 2 vuoden rangaistus mutta avoimesti polttavia nuoria se ei näytä huolettavan.

Äskettäin julkaistu sisäministeriön tutkimus kertoo 14-19 vuotiaista koululaisista 47.6%:n kokeilleen huumeita ja heistä 82%:a on kokeillut marihuanaa tai hasista.

Joidenkin kansanedustajien mielestä poliisin ei pitäisi tuhlata resurssejaan marin polttelijoihin. Konservatiivisen ODS-puolueen edustajat Eva Dundackova ja Lucie Talmanova julkistivat suunnitelmansa marihuanan hallussapidon dekriminalisoimiseksi samalla kun sen myynnin rankaisemista ankaroitettaisiin.

Ivan Langer, ODS-puolueen varapuheenjohtaja sanoo käyttäjiin kohdistuvien lakien epäonnistuneen ja kertoo kannattavansa hallussapidon dekriminalsointia. "Tämä voi kuulostaa oudolta,"hän kertoo. "Kukaan ei halua laillistaa huumeita, me vain haluamme muuttaa järjestelmää." Langerin ja hänen puoluetovereidensa mielestä huumeiden käyttö olisi edelleen kiellettyä alaikäisille.

 


EU
Kannabiksen käyttö kielletty enää neljässä EU-maassa
Lähde: El Pais 7.5.2001
Klikkaa linkissä näkyvää taulukkoa :
http://www.elpais.es/articulo.html?anchor=elpepisoc&xref=
20010507elpepisoc_5&type=Tes&d_date=20010507

Euroopassa jatkuu kehitys kohti ns. laittomien huumeiden dekriminalisointia. Viidestätoista EU-maasta seitsemän ei rankaise henkilökohtaista käyttöä tai soveltaa vain hallinnollisia sakkoja. Kannabiksen suhteen salliminen on vielä kattavampaa: vain Ruotsissa, Ranskassa, Suomessa ja Kreikassa pidetään yllä rankaisemista. Jotkut EU-maista haluavat mennä vielä pitemmälle ja laillistaa lääkekannabiksen kuten Kataloniassa. Kuitenkin melkein joka maassa pidetään yllä huumeiden myynnin rankaisemista.

Kreikassa pienen huumemäärän (myös kannabiksen) hallussapito omaan käyttöön voi johtaa vankilarangaistukseen 5:stä päivästä 5:een vuoteen. Suomessa ei erotella henkilökohtaista käyttöä ja hallussapitoa, joista voidaan langettaa jopa 2 vuoden vankilarangaistus.

Samoin Ruotsissa kannabiksen käyttö ja hallussapito on rangaistu jopa puolen vuoden vankeudella. Ranska on lievin näistä neljästä ankarasta EU-maasta. Vaikka rangaistukset ovat vielä lakikirjassa, vuoden 1999 asetus suosittaa, ettei pelkästä hallussapidosta syytettäisi ja että suositeltaisiin sen sijasta hoitoa.

Lopuissa EU-maista sekä Sveitsissä on vallalla käytön dekriminalisointi. Jotkut maista, kuten Espanja ja Italia, langettavat hallinnollisia sakkoja. Muut, kuten Englanti, sulkevat opiaatit tämän ulkopuolelle. Ja lisäksi on maita, kuten Belgia ja Luxemburg, jotka poikkeavat tästäkin kannabiksen osalta, tehden siitä vähiten rangaistun laittoman huumeen EU:ssa.

EU:n huumeseurantakeskuksen, EMCDDA:n, mukaan kannabis on myös eniten käytetty laiton huume. Joka kolmas eurooppalainen aikuinen on käyttänyt sitä joskus.

Irlanti ei rankaise käyttöä ja hallussapito on rangaistu sakolla. Saksassa "merkityksettömistä määristä" ei syytetä ja tämä määrä vaihtelee paikallisesti. Tanskassa pienten määrien hallussapito johtaa varoitukseen. Itävallassa määritellään myös henkilökohtaiseen käyttöön sallitun huumeen määrä.

Danielo Ballotta, EMCDDA:n lainsäädäntötutkija:" Tilanne muuttuu jatkuvasti. Englannissa useat eri järjestöt suosittavat lääkekannabista ja luulen hallituksen ottavan sen pian harkintaansa. Luxemburgissa toisaalta hyväksyttiin dekriminalisaatio eikä aiheesta ole sen jälkeen tarvinnut väitellä."

Viimeisimmät muutokset ovat tapahtuneet Portugalissa ja Sveitsissä. Edellisessä päätös astuu voimaan heinäkuussa. Portugalissa ketään ei enää vangita huumeiden käytöstä ja riippuvaisia kehotetaan hoitoon. "Päätökseen johtaneet syyt olivat puhtaasti kansanterveyden lähtökohdista", selittää Ballotta.

Sveitsissä, joka ei kuulu Euroopan Unioniin ja jossa on jopa sallittu heroiinin määrääminen reseptillä, lakialoite sallii kannabiksen säädellyn myynnin. Tulevaisuudessa nähdään viranomaisten valvomia myyntipisteitä kuten hollantilaiset coffee shopit. Vientiä ei aiota sallia.

Tämä muutos kohti käytön dekriminalisointia on ristiriidassa huumeiden salakuljetuksesta ja myynnistä langetettujen ankarien rangaistuksen kanssa. Hollannin ja myöhemmin Sveitsin poikkeuksia lukuunottamatta käyttäjien täytyy jatkossakin hankkia huumeensa salakuljettajilta, jotka ovat lain täytäntöönpanon kohteena. Vaikka monet näistä maista langettavat kovimmat rangaistukset ongelmia tuottavalle salakuljetukselle sekä levitysrenkaiden johtajille, voi huumeiden myynti johtaa elinkautisrangaistukseen kuten Ranskassa, Kreikassa, Irlannissa ja Englannissa.


Kanada
YK:n huumesopimukset pakottavat vanhanaikaisiin kannabislakeihin
Lähde: Winnipeg Free Press ja Vancouver Sun, 24.4.2001
http://www.winnipegfreepress.com/search/272672741308847.bsp

Harvojen tuntemat kansainväliset sopimukset pakottavat Kanadan noudattamaan vanhakantaista marihuanapolitiikka, kertoivat todistajat senaatin erikoiskomitealle, jonka on tarkoitus tutkia seuraavan kahden vuoden ajan Kanadan huumepolitiikkaa.

Psykologi Bruce Alexander Simon Fraser yliopistosta sanoi, että Kanadaa painostetaan kansainvälisesti pitämään kannabiksen käyttö ja hallussapito rikoslaissa pelkästään vuosikausia sitten tehdyn sopimuksen takia.

Ehdotettuun Amerikan vapaakauppa-aluesopimukseen kuuluisi asiaa koskeva lauseke ja USA haluaa yksipuolisesti määritellä sen, mitkä maat ovat yhteistyössä sen huumesodassa.

Alexanderin mielestä marihuanan valvonta pitäisi antaa paikallisviranomaisten haltuun, jotka voisivat toimia sitten paikallisten tapojen mukaan. Hänen mukaansa kannabis ei ole riippuvuutta aiheuttava.

Kriminologian emeritusprofessori Marie-Andree Bertrand Montrealin yliopistosta kertoi monen tutkimuksen Kanadan LeDain komiteasta aina uusimpaan Roque raporttiin Ranskasta suosittavan dekriminalisointia. Hän sanoi uusien huumepoliittisten aloitteiden tulevan jatkuvasti torpedoiduiksi vuosien 1961 ja 1988 huumesopimuksilla.

"Miksi lakia säätävät elimet kieltäytyvät harkitsemasta etsimiään erilaisia mielipiteitä? Millä voimme selittää huumelainsäädännön valtavan kansainvälisen kasvun? Vastaus löytyy suurelta osin niistä kansainvälisistä sitoumuksista, jotka suurin osa valtioista on allekirjoittanut. Tässä piilee selitys kaikkien johdonmukaisten ja liberaalien ehdotusten hylkäämiseen."

Bertrand kertoi, että monet poliisit eivät enää välitä puuttua kannabiksen hallussapitoon ja lain täytäntöönpano vaihtelee suuresti eri kaupunkien välillä. Silti pelkät kannabiksen lievät hallussapitotapaukset muodostavat 50% Kanadan vuosittaisesta n. 70 000 huumerikoksesta.

Senaatin komitea tulee kuulemaan n. 60 ryhmää ja yksilöä, ja raportin olisi määrä olla valmis elokuuhun 2002 mennessä. Komitean puheenjohtaja senaattori Pierre-Claude Nolin kannattaa kannabiksen laillistamista.



USA
Hampusta syntyy luonnossa hajoava auto
Lähde: New York Times, 22.4.2001
Hamppuautokiertue:
http://www.hempcar.org/
Woody Harrelsonin ekokiertue:
http://www.globalhemp.com/News/2001/April/harrelson_travels.shtml

USA on maailman johtava ympäristösaasteiden tuottaja ja maaliskuussa uusi presidentti Bush hylkäsi Kioton sopimuksen, jolla pyrittiin vähentämään tärkeimmän kasvihuonekaasun hiilidioksidin päästöjä.

Amerikkalaiset autonvalmistajat ovat kuitenkin eurooppalaisten kollegoidensa tapaan alkaneet korvata lasikuitutuotteet luonnollisilla kasvikuiduilla. Niiden käytöllä säästetään paljon autonvalmistukseen kuluvaa energiaa ja autonosista saadaan jopa 40% kevyempiä - sekä luonnossa hajoavia.

Viime vuonna hamppukuidulla korvattiin jo 2% auton muoviosista. Se on 65% halvempaa kuin lasikuitu, se on vuosittain uusiutuva raakamateriaali ja sitä voidaan kierrättää helposti. Lisäksi koko auto voi toimia hamppuenergialla: alkavana kesänä tavallisella dieselautolla aiotaan USA:ssa rikkoa maailmanennätys hamppudieselillä ajamisessa ja näyttelijä Woody Harrelsonin ekologista polkupyöräkiertuetta saattaa hamppubussi.

Suurimpana ongelmana on edelleen kieltolaki. USA:n huumeidenvastaiset ryhmät painostavat liittovaltiota siitä, että kuituhampun kasvatus toimii huumediilereiden peitteenä ja hamppuauto lähettää huumeita suosivan viestin.



USA
Reefer Madness tiedettä - jälleen
Lähde: BBC, 13.4.2001, Lindesmith Center, 13.4.2001 ja New Scientist 21.4.2001
BBC:
http://news.bbc.co.uk/hi/english/health/newsid_1274000/1274343.stm
Lindesmith Center:
http://www.lindesmith.org/lindesmith/news/DailyNews/04_13_01Reefer2.html

Ranskalainen lääketehdas Sanofi-Synthelabo on kehittänyt kemikaalin SR141716, joka estää eri aineiden kiinnittyminen CB1 eli toiseen tunnettuun kannabisreseptoriin. Yhdiste kehitettiin painonhallintalääkkeeksi mutta USA:n hallituksen huumetutkimusinstituutti NIDA uutisoi löytäneensä siitä lääkkeen kannabiksesta vieroitukseen.

Instituutin johtaja tohtori Alan Leshner: "Tutkimus auttaa löytämään hoitokeinon marihuanasta riippuvaisille ja on ehkä hyödyllinen etsittäessä tehokkaita hoitomuotoja muiden kannabinoidijärjestelmän häiriöiden hoidossa".

Tiedemiesten keskuudessa ollaan kuitenkin erimielisiä kannabiksen pitkäaikaisvaikutuksista ja sen aiheuttamasta fyysisestä riippuvuudesta. Englantilaisen tiedotusryhmän Drugscopen mukaan joissakin kannabiksen käyttäjissä on havaittavissa psykologista riippuvuutta.

NIDA on yrittänyt pitkään löytää todisteita sille, että kannabis aiheuttaa fyysistä riippuvuuttaa. Viime vuonna se uutisoi näyttävästi silkkiapinoilla tehtyä koetta, jossa apinat saatetiin ensiksi kokaiinikoukkuun, minkä annostelun loputtua he vasta suostuivat annostelemaan itseensä THC:a. Tätä tulosta NIDA piti jälleen kerran varmana todisteena kannabiksen addiktiopotentiaalista.



USA
Mistä mässyt johtuu ?
Lähde: Nature 2001;410:822-825 ja New Scientist, 14.4.2001

Tohtori George Kunos tutkijaryhmineen Virginian yliopistosta on eläinkokeissa havainnut, että marihuana ja elimistön omat kannabinoidit toimivat ruokahalua säätelevän leptiini-hormonin vaikutuksen vastaisesti. Havainto antaa viitteitä siitä, että kannabisreseptoreiden sulkeminen voisi olla uusi hoitomuoto ylipainoisille ihmisille.

Kannabiksen ruokahalua parantava vaikutus on ollut tiedossa niin kauan, kuin kannabista on käytetty, mutta syytä tähän ei ole tiedetty. Nykyään kannabista käytetään lääkkeenomaisesti parantamaan ruokahalua muutamissa sairauksissa, varsinkin AIDS:ssa.

Tohtori Kunos painottaa, että ruokahalua säätelevä järjestelmä koostuu monimuotoisista vaikutussuhteista, joista kannabinoidit ovat vain yksi osa. Yhden ruokahaluun vaikuttavan kanavan sulkeminen voi aktivoida jonkun toisen.


Libanon
Silloin kun kannabis oli kunkku
Lähde: International Herald Tribune, 6.4.2001
http://www.iht.com/articles/16035.htm

Bekaan laakson kannabiksen kasvatus ulottuu ainakin viime vuosisadan alkuun, jolloin Ottomaanihallitsijat rohkaisivat sen kasvattamista. Vuonna 1975 alkanut sisällissota oli laittoman viljelyn kulta-aikaa, jolloin kannabiksen sekä uuden tulokkaan unikon viljely sopi muihin laittomiin toimiin. Sodan loputtua vuonna 1990 kannabiksen ja oopiumunikon kasvatus toivat alueen viljelijöille noin 1500 US$:n tulot henkeä kohti.

Vuonna 1994 kaikki loppui, kun Libanonin ja Syyrian hallitukset päättivät sodan jälkeen päästä pois USA:n huumetuottajavaltioiden mustalta listalta. Mutta turhautuminen iski nopeasti, koska sadot eivät kasvaneet kunnolla viljavassa mutta kuivassa maaperässä, hallitus epäonnistui tuotteiden markkinoinnissa tai hinnat olivat huonot. "Maanviljelijät saattoivat saada 300 US$ hasiskilosta. Kuinka tuota voi edes verrata 20 centtiin perunakilosta ?", kysyy Marwan Sidani, maitotaloustuotteiden parannusohjelman johtaja.

Vuodesta 1997 Libanonissa on kokeiltu lehmien hoitoa ostamalla 3000 amerikkalaista lypsylehmää 6 miljoonan US$ arvosta, ja 5000 lehmää arvoltaan 10 miljoonaa US$ on tulossa lähivuosien aikana. Rehu on kallista ja viljelijät syöttävät lehmille heinää, mikä taas laskee maidontuotantoa. Lisäksi eläintuotteiden hinnat ovat olleet laskussa.

Hussein Jaafar, maidontuottajaksi kääntynyt huumeviljelijä, kertoo, ettei hänen tarvinnut tehdä juuri lainkaan työtä 5 aarin tilallaan kannabiksen viljelyssä ja silti se tuotti 30 000 US$ vuodessa, tarpeeksi talonrakentamiseen, auton hankkimiseen ja Marlboron polttamiseen. Nyt hän ajaa koulubussia aamuisin ja käyttää lopun päivästä lehmistä huolehtimiseen, eikä hänellä ole silti varaa päällystää kotinsa raakabetonilattioita.

Köyhyys ajaa monet takaisin huumeviljelyyn. Jotkut rajoittuvat puutarhapalstoihin kertoen poliisille kasvattavansa linnunsiemeniä. Viime vuonna armeija jätti sadontuhoamisen väliin Israelin armeijan vetäydyttyä Etelä-Libanonista. "Tänä vuonna viljelijät eivät jätä yhtään tilkkua ilman hasista," kertoo luutnantti Michel Chakkour.

"Jos ei löydy vaihtoehtoista viljelyskasvia niin aion kasvattaa hasista vaikka koko hallitus tulisi estämään," sanoo yksi viljelijöistä. "Hasiksen viljelyaikoina olimme onnellisia. Minulla oli auto mutta nyt Allahin tahdosta minulla on lehmä."


Australia
Vihreät ehdottavat marikahviloita Sydneyhin
Lähde: AFP, 6.4.2001

Australian suurin kaupunki, Sydney, voi omaksua amsterdamilaisen kannabiskahvilajärjestelmän uuden lakiehdotuksen mukaan. New South Walesin osavaltion vihreiden parlamenttiedustaja Lee Rhiannon kertoi, että lakiehdotuksen yksityiskohtia ollaan vielä hiomassa, mutta ihmiset voisivat sen mukaan ostaa normaalien kahvilatuotteiden lisäksi myös kannabista luvanvaraisista paikoista.


Kanada
Kannabislakeja höllennetään sairaiden osalta
Lähde: Wall Street Journal 4.4.2001, Globe and Mail 3.4.2001 ja Toronto Sun 7.4.2001

Viime vuonna Ontarion vetoomustuomioistuin antoi päätöksen, jonka mukaan Kanadan nykyinen huumelainsäädäntö on perustuslain vastainen, koska siinä ei oteta huomioon lääkekannabiksen käyttäjiä. Uuden lainsäädännön tulisi olla voimassa viimeistään 31. heinäkuuta tai oikeuden päätöksen mukaan nykyinen huumelaki ei enää päde.

Nykyisen käytännön mukaan ne ihmiset, jotka uskovat saavansa vaivoihinsa apua kannabiksesta, voivat hakea poikkeusta, jottei heitä syytettäisi kasvatuksesta tai käytöstä. Liittohallitus on myöntänyt tähän mennessä 210 poikkeusta mutta esimerkiksi Ontarion osavaltiossa arvioidaan olevan jopa 150 000 ihmistä, jotka voisivat hyötyä kannabiksesta. Hallituksen virallinen kannabiksen tuottaja saa ensimmäiset erät toimitettua vasta vuoden sisällä.

Kanadan liittovaltion hallitus on laatimassa lainsäädäntöä, joka laillistaisi kolmannen osapuolen hampun kasvattamisen vakavasti sairaille potilaille.

Kanadan terveysministeri Allan Rock esitteli perjantaina 6.4. uudet säädökset kannabiksen lääkekäytön säätelemiseksi. Näin Kanadasta tulisi ensimmäinen maa, jossa olisi hallituksen valvoma lääkekannabisjärjestelmä. Potilaat jaetaan kolmeen eri luokkaan ja terveysministeri ehdottaa myös suurempaa joustoa hallussapidetyn kannabismäärän ja kasvien lukumäärän suhteen. Lääkekannabiksen kasvatuslupa voidaan myöntää myös ns. kolmannelle osapuolelle, jos tämä läpäisee tietyt ehdot.

Lakiprofessori Alan Youngin mielestä uusi lainsäädäntö tarkoittaa hyvää mutta voi osoittautua toimimattomaksi. "Kolmannen osapuolen poikkeus on edistyksellinen mutta käytännössä toimimaton. Harvat ihmiset suostuvat sen edellyttämiin tarkastuksiin."

Youngin mielestä liittovaltion viranomaiset eivät ymmärrä maanalaisen marikasvatusyhteisön luonnetta. "Joko hallituksen täytyy tehdä tämä asia kokonaan tai antaa ihmisten tehdä se itse. Mitä vähemmän rajoituksia ja lainsäädännöllisiä haittoja, sitä parempi, koska kaikki hallituksen toimet ovat mielivaltaisia."

Jim Wakeford, 56 vuotias AIDS-potilas, jolle myönnettiin vuonna 1999 lupa kasvattaa kannabista omaan käyttöön, on joutunut toistuvien ratsioiden ja syytteiden kohteeksi. Hänen mielestään maanalaista toimintaa on mahdoton saada tuottamaan turvallista ja laillista kannabista: "Kanadassa tuotettava kannabis tulee maanalaisista lähteistä koska meillä on kieltolaki". Lisäksi rikosrekisterin valvonta tarkoittaa, ettei kukaan, jolla on merkintä vaikka hallussapidosta, saa kasvatuslupaa.

Kanadalaiset saisivat laillisesti kasvattaa lääkekannabiksensa uusien säädösten mukaan. Hakijat jaetaan kolmeen luokkaan, joista ensimmäisellä on löysimmät rajoitukset.
1 luokka: Ennustettu menehtyminen 12 kuukauden sisällä
2. luokka: Vakava pahoinvointi tai kipu, anoreksia. Syövän, AIDS:n tai HIV:n aiheuttama painonmenetys ja yleinen heikkous. MS-tautiin, selkäydinvammaan tai -tautiin liittyvät lihaskouristukset. Epilepsia. Reuman aiheuttamat kivut.
3. luokka: Muut taudit ja vaivat, joihin perinteinen hoito ei vaikuta.


Englanti
Sisäministeriöltä ohjeet kannabiksen lievempään käsittelyyn
Lähde: The Guardian 28.3.2001

Kannabiksen hallussapito ei ole enää vuosiin ollut poliisin tehtävissä ensisijalla. Silti kannabiksen hallussapito muodostaa 85%:a Englannin poliisin tekemistä 120 000:sta huumejutusta.

Scotland Yardin korkea-arvoinen upseeri, Etelä-Lontoon Lambethin alueen poliisikomentaja Brian Paddick on kertonut mielipiteenään, että "Ihmisten pidättäminen pilven polttamisesta on tarkoituksetonta. Se on silkkaa ajanhukkaa, sota on hävitty." Hänen mielestään käyttäjien pidättämisen ja syyttämisen sijasta sanalliset varoitukset ja takavarikointi riittäisivät.

Komentaja Paddickin ajatukset eivät ole aivan hänen omiaan. Sisäministeriö on antanut kaikessa hiljaisuudessa ohjeet, joiden mukaan poliisi voi antaa kirjoitetun varoituksen tai etukäteen määrätyn rangaistuksen. Poliisien keskuudessa Paddick on kuitenkin vielä yksin. Poliisikomentajien liitto ei halua tulla leimatuksi liberalisoinnin kannattajaksi. Sir John Stevens, pääkaupunkiseudun poliisipäällikkö seuraa tapahtumia sivusta "suurella mielenkiinnolla".

Eräs anonyymiksi jättäytyvä poliisi muotoilee asian seuraavanlaisesti." Jos toteuttaisimme huumelakia, kuten jotkut haluaisivat, olisivat maan kaikki sellit ja vankilat jo täynnä. Maailma muuttuu ja meidän pitää muuttua mukana. Meidän on lopetettava teeskentelemästä, että tämä asia olisi meillä tärkeysjärjestyksessä huipulla, koska se ei ole."

Komentaja Paddick: "En ole koskaan tavannut ketään, jonka pitäisi tehdä rikoksia rahoittaakseen kannabistottumuksensa, mutta crack kokaiinin käyttäjät tekevät ryöstöjä, murtoja ja autovarkauksia".

Komentaja Paddickin ehdotus on toimitettu myös Lambethin alueen lähipoliisin neuvoa-antavalle ryhmälle. Ryhmän puheenjohtaja Jennifer Douglas: "Se on rohkea ja hyvä ajatus. Täällä tarvitaan uutta huumestrategiaa".


USA
Korkein oikeus pohtii lääkekäyttöä ja jakelua
Lähde: Iltalehti 27.3.2001

Otsikolla "Marihuana pitää minut elossa" uutisoi Iltalehti suomalaisittain rohkeassa koko aukeaman artikkelissa USA:ssa käytävää kannabiksen lääkekäyttökeskustelua.

Artikkelissa taustoitetaan asiallisesti nykyisen keskustelun taustaa, kerrotaan marihuanaa lääkkeenä käyttävistä ihmisistä, marihuanaa potilaille jakavista marikerhoista ja kannabistuotteiden käyttömahdollisuuksista eri vaivoihin. Artikkelissa kerrotaan myös kansanäänestyksissä voittaneista lääkekannabisaloitteista sekä liittovaltion vimmaisesta taistelusta niitä vastaan.

Vetoomustuomioistuimen päätöksen mukaan marikerhojen pitää saada palvella sellaisia asiakkaita, jotka pystyvät todistamaan marin olevan heille lääketieteellinen välttämättömyys. Nyt USA:n oikeusministeriö yrittää saada korkeimmassa oikeudessa tämän päätöksen kumotuksi, ja sen päätöstä marihuanan lääkekäytöstä ja jakelusta odotetaan kesäkuun loppuun mennessä.


Englanti
Ylähuone kiirehtii lääkekannabiksen laillistamista
Lähde: The Guardian, 22.3.2001 ja British Medical Journal, 24.3.2001
http://www.guardian.co.uk/drugs/Story/0,2763,461021,00.html
Tiede- ja teknologiakomitean raportti:
http://www.parliament.the-stationery-office.co.uk/pa/ld200001

/ldselect/ldsctech/50/5001.htm

Englannin parlamentin ylähuoneen tiede- ja teknologiakomitea julkaisi uuden kannabiksen lääkekäyttöä kiirehtivän raportin, koska sen mielestä hallitus ei ole toiminut riittävän ripeästi tässä asiassa.

Ylähuone julkaisi jo vuonna 1998 asiaa koskevan raportin, jossa ehdotettiin lääkäreille oikeutta määrätä kannabista eri tauteihin ja vaivoihin. Hallitus ei kuitenkaan ole edennyt Ylähuoneen suosittamalla tavalla. Hallituksen lääkevalvontaelin (The Medical Research Council) on määrännyt vielä lisää kokeita kannabiksen kipua lievittävien ominaisuuksien tutkimiseksi.

Ylähuoneen komitea on huolestunut siitä, että lääkevalvontaelin ei toimi asiassa yhtä puolueettomasti kuin muiden lääkeaineiden kohdalla ja tämä vain pitkittää kannabiksen lääkekäytön aloittamista.

Komitean mielestä lääkeyhtiö GW Pharmaceuticals etenee asiassa nopeammin sen ollessa juuri aloittamassa laajoja lääkekannabiskokeita.


Libanon
Bekaan laakson kannabiskieltoa tiukennetaan
Lähde: The Daily Star (Libanon),17.3.2001

Vielä 80-luvulla Suomessakin tavattujen legendaaristen libalaatujen syntysijoilla Bekaan laaksossa ja Hermelin alueella on ollut vuodesta 1992 lähtien voimassa kannabiksen kasvatuskielto osana YK:n ns. sadonkorjuuohjelmia.

Libanonin sisäministeriö on varoittanut alueen viljelijöitä uusilla kovilla rangaistuksilla. Kannabiksen kasvattajaa uhkaa elinkautinen vankeus ja massiiviset sakot. Myös kylissään kannabiksenkasvatuksen sallivia kylän vanhimpia uhkaa vankeus ja suuret sakot.

Bekaan viljelijät uhkaavat siirtyä takaisin perinteiseen viljelykasviin, koska hallitus ei ole toimittanut heille luvattuja vaihtoehtoisia viljelykasveja.

 



Espanja
Katalonian parlamentti kiirehtii lääkekannabiksen laillistamista
Lähde: British Medical Journal, 3.3.2001

Kaikki Katalonian parlamentin viisi puoluetta ovat allekirjoittaneet lakiehdotuksen kannabiksen lääkekäytön laillistamiseksi. Ehdotuksessa vaaditaan Katalonian hallitusta neuvottelemaan Espanjan viranomaisten kanssa kannabiksen käytöstä eri sairauksien hoitoon.

Tultuaan hyväksytyksi Katalonian parlamentissa lakialoite saatetaan viedä Espanjan parlamenttiin keskusteltavaksi ja mahdollisen äänestyksen kohteeksi.

Lakialoite tuli 300:n rintasyövästä kärsineen naisen yhteisöltä nimeltään Agata-ryhmä (Pyhän Agatan mukaan, jota kidutettiin mm. leikkaamalla hänen rinnat) sekä äskettäin rintasyöpään kuolleelta kirjailija Nuria Noguerakselta, joka käytti kannabista kemoterapiassa.

Vaikka Katalonian parlamentti hyväksyisikin aloitteen, se voi tulla voimaan vain Espanjan terveysministeriön hyväksymänä. Katalonian terveysviraston johtaja Eduard Rius onkin lähettänyt Espanjan terveysministerille Celia Villalobosille kirjeen, jossa hän pyytää ministeriä puoltamaan kannabista sisältävien lääkkeiden tuontia.


Sveitsi
Hallitus hyväksyi kannabiksen laillistamisen
Lähde: Reuters 9.3.2001
Katso myös:
http://www.helsinginsanomat.fi/tuoreet/juttu.asp?i

d=20010310OL13&pvm=20010310

Sveitsin hallitus hyväksyi perjantaina lakiehdotuksen, joka laillistaa marihuanan ja hasiksen käytön ja sallii rajoitetun määrän 'kannakauppoja'.

Eduskunnan käsittelyyn menevässä laissa pyritään saattamaan lainsäädäntö todellisuuden tasalle. Hallituksen suorittaman tutkimuksen mukaan joka neljäs 15-24 vuotiaista nauttii säännöllisesti kannabista.

Hallituksen tiedonannon mukaan kannabiksen käytön sekä käyttöön liittyvien tekojen dekriminalisointi ottaa huomioon yhteiskunnallisen tilanteen sekä vähentää poliisin ja oikeuslaitoksen työtä.

Hallitus on myös suosittanut, että poliisi kääntäisi jo nyt selkänsä pienten kannabismäärien kasvatukselle ja kaupalle, jotta voitaisiin erottaa pienimittainen kasvatus suuremmasta kasvatuksesta vientitarkoituksiin.

Tietty lukumäärä kauppoja sekä kannabistuotteiden viljelyä ja tuotantoa tullaan myös sallimaan uuden lain mukaan.


YK
INCB:n raportti kritisoi Sveitsin politiikkaa
Lähde: http://www.incb.org/e/ar/2000/index.htm

USA:n ja Hollannin tuloksia huumeongelman ratkaisussa:
http://www.netherlands-embassy.org/c_drugstat.html
sekä:
http://www.drugwarfacts.org/thenethe.htm

YK:n alaisen kansainvälisen huumevalvontalautakunnan INCB:n uusi vuosiraportti kertoo huumepolitiikan kansainvälisestä tilanteesta kriminaalikontrollin näkökulmasta. Raportti on edelleen skeptinen harm reduction -politiikkaa kohtaan pitäen sitä hairahtumisena 'oikealta tieltä'.

Sveitsiä INCB arvostelee paitsi eksymisestä harm reduction -politiikan tielle niin myös sen kannabispolitiikasta. Lautakunnan kannan mukaan lisäliberalisointi olisi jo vuoden 1961 huumausaineyleissopimuksen vastainen ja ainoastaan pahentaisi ongelmaa (503). Raportti sivuuttaa sen, että Sveitsi ei ole allekirjoittanut vuoden 1988 huumausainesopimusta, joka velvoittaa tiukkaan kriminaalikontrolliin (kts: http://www.undcp.org/treaty_adherence.html).

INCB:n raportti jättää myös huomiotta Hollannissa saavutetun edistyksen huumeongelman ratkaisussa aivan samoin kuin aiemmin ilmestynyt YK:n huumeraportti.



USA
Hamppu palaa sydänmaille
Lähde: Christian Science Monitor, 13.2.2001, Vol. 93 nr. 55
Teollisen hampun kotisivut:
http://naihc.org/
Kalifornian kuituhamppusivut:
http://www.CAIR.net/

Jo 27 osavaltiota on hyväksynyt tai suunnittelee kuituhampun paluun mahdollistavan lainsäädännön. Hampun viljely on laitonta liittovaltion lakien mukaan ja osavaltiot ovat yrittäneet saada aikaan politiikan muutosta tai käynnistävät tarkasti aidattuja ja vartioituja tutkimusviljelyksiä.

"Maissin, soijan ja vehnän hintaongelmia ei voida ratkaista niin kauan kuin me tuotamme yli oman ja maailman tarpeen," kertoo Bud Sholts, Pohjois-Amerikan teollisen hampun neuvoston (NAIHC) puheenjohtaja. "Tarvitsemme laajalti viljeltävän vaihtoehtoisen viljelykasvin, joka toimii hyvin viljelykierrossa - mikä on juuri teollinen hamppu."

Jo 30 maata (mm. Saksa, Kanada, Englanti, Australia ja Ranska) on laillistanut hampun kasvatuksen teollisiin tarkoituksiin. Hampun kuiduista voidaan valmistaa lasikuidun kaltaista auton raaka-ainetta, mikä on kevyempää ja vahvempaa kuin teräs. Hamppua voidaan hyödyntää tekstiileinä, talonrakennusmateriaalina, mattoina ja jopa piirilevyinä.

USA:n huumetoimiston, DEA:n edustaja Rogene Waite sanoo, että vuoden 1998 lausunto, jossa teollinen hamppu rinnastetaan marihuanaan, on edelleen voimassa, mutta hän lisää, että DEA on juuri tarkistamassa teollisen hampun valvontaan liittyviä turvallisuuskysymyksiä.

Solubiologian professori Paul Mahlberg Indianan yliopistosta sanoo, ettei Euroopan lainvalvontaviranomaisilla ole minkäänlaisia ongelmia erottaa teollinen hamppu marihuanasta. Teollinen hamppu kasvaa jopa yli nelimetriseksi, ei haaroitu ja se kylvetään hyvin tiheään. Marihuanahamppu on tavallisesti vain 1.5 - 2 metrinen, se kasvaa pensastaen ja vaatii tilaa ympärilleen. Sitä paitsi näiden kahden lajikkeen viljely sekaisin johtaa ristiinpölytykseen, mikä alentaa marihuanan tehon tehden siitä sopimattoman laittomiin tarkoitusperiin.



Sveitsi
Kansalaiset hyväksyvät hallituksen suunnitelmat kannabiksen laillistamiseksi.
Lähde: Swissinfo 19.2.2001
http://www.swissinfo.org/sen/Swissinfo.html?siteSect=111&sid=581238
Sveitsiläinen kannabisinfo:
http://www.hanfkonsum.ch/hanfkonsum_index.htm

Uusimman mielipidetutkimuksen (Swiss Institute for the Prevention of Alcohol and Drug Addiction) mukaan 70% sveitsiläisistä pitää nykyistä kannabiksen laitonta asemaa huonona ratkaisuna ja 54%:n mielestä nykyiset lait, jotka kieltävät kannabiksen käytön, tuotannon ja kaupan, pitäisi muuttaa.

Tulosten mukaan ranskaa puhuvissa tiukimpien kannabislakien kantoneissa kannabiksen kulutus on runsainta. Noin 40% ranskaa puhuvista sveitsiläisistä ilmoittaa käyttäneensä kannabista verrattuna 32%:iin saksaa puhuvista ja 28%:iin italiaa puhuvassa Ticinon kantonissa.

Alle 20-vuotiaista joka neljäs käyttää kannabista säännöllisesti, yli kolmasosa on ainakin kokeillut sitä ja käyttäjämäärät ovat koko ajan kasvussa. Kaikkiaan arvioidaan 87 000 sveitsiläisen käyttävän sitä päivittäin.

Tutkimuksen tehnyt laitos kannattaa myös hallituksen suunnitelmia kannabiksen laillistamiseksi mutta sen mukaan kauppa tulisi pitää edelleen laittomana. Samoin julkista käyttöä tulisi rajoittaa aivan kuten tehdään tupakan kohdalla ja laitos peräänkuuluttaa kannabiksen käyttöön puuttuvia ehkäisykampanjoita.



USA
Onko porttiteoria edes hypoteesi ?
Lähde: American Journal of Public Health, helmikuu 2001.
http://www.apha.org/news/press/2001_journal/feb01.htm

Tohtori Andrew Golub kertoo tutkimuksensa pohjalta, että ns. porttiteoria ei päde kaikkiin sukupolviin: "Synkät ennusteet 1990-luvulla aikuistuneiden nuorten huumeiden käytöstä ovat suuresti liioiteltuja".

Teoria on ollut jyrkän kieltolain kannattajien suosiossa, siihen on uskonut osa tiedeyhteisöstä sekä laaja yleisö. Sen mukaan on olemassa loogisesti etenevä huumeiden käyttö, jolloin jokainen aine tupakasta lähtien avaa portin seuraavan aineen käyttöön.

Porttiteorian ennustama käyttäytyminen on leimannut ns. 1960-luvun sukupolvea mutta tutkimuksen mukaan 1990-luvulla runsastunut kannabiksen käyttö ei johda vastaavaan kovien huumeiden käytön kasvuun tulevina vuosina.

"Kaupunkinuorison huumekulttuurissa suositaan marihuanan käyttöä mutta ei kovia aineita," tohtori Golub kertoo. "Monet nuorista ovat nähneet crackin ja heroiinin tuhoisat vaikutukset perheissään ja naapurustoissaan."

Porttiteorian säilymisen syinä hän näkee ne lukuisat instituutiot, järjestöt ja ryhmät, jotka ovat omistautuneet nuorison päihdekäytön ehkäisyyn. Heidän jyrkän kuuloiset julkilausumat oikeuttavat yhä isompia budjetteja, lisää henkilökuntaa, työturvan sekä tuo heidän sanomansa etusivuille.



Englanti
Entinen kannabiksen salakuljettaja ehdokkaaksi ensi vaaleihin
Lähde: Evening News, 16.2.2001
Howard Marksin kotisivut:
http://www.mrnice.net/numain.htm
LCA:
http://www.lca-uk.org/

Entinen kansainvälinen kannabiksen salakuljettaja Howard Marks sekä entinen Scotland Yardin huumeosaston päällikkö Eddie Ellison tulevat puhumaan 17. maaliskuussa pidettävään kannabispuolueen, The Legalise Cannabis Alliance ( LCA ), vuosikokoukseen, joka pidetään East Anglia yliopistolla.

LCA aikoo asettaa jopa 100 ehdokasta seuraavissa yleisissä vaaleissa.



USA
Uuden Meksikon kuvernööri uudistaa huumelakeja
Lähde: New York Times, 14.2.2001
http://email.nytimes.com/email/email.jsp?eta5
Marijuanalainsäädäntö osavaltioittain:
http://www.natlnorml.org/legal/state_laws1.shtml

Konservatiivinen republikaani Uuden Meksikon osavaltion kuvernööri Gary E. Johnson herätti alkuun ihmetystä ehdotuksillaan huumelakien täysremontiksi. Hän on ehdottanut mm. hallussapitoa koskevien lakien höllentämistä, hoidon tarjoamista huumeiden käyttäjille rangaistusten sijaan ja neulojen jakamista apteekeista huumeriippuvaisille.

Nyt kahdeksan hänen ehdotuksiinsa perustuvaa lakialoitetta on menossa läpi lainsäädäntöprosessin tehden osavaltiosta edelläkävijän huumepolitiikan muutoksessa. Kalifornia, New York sekä lukuisat muut osavaltiot ovat toteuttaneet joitakin näistä ja monissa vastaavia lakeja on käytännössä kansalaisaloitteiden pohjalta.

Yksi lakiesityksistä on lääkemarilaki, joka suojaa syytteeltä jos henkilöllä on "kohtuullinen määrä" marijuanaa tiettyihin vaivoihin. Samanlaiset lait ovat voimassa kahdeksassa osavaltiossa ja Kolumbian alueella ja noin 15 muuta osavaltiota harkitsee vastaavanlaisen lainsäädännön säätämistä.

Yksi lakiesityksistä sallisi myös unssin (n. 30 g) marihuanamäärän hallussapidon kuten jo 10 osavaltiota on tehnyt.



Ranska
Kannabiksen käyttö kasvaa
Lähde: Le Figaro 5.2.2001

Uusimpien tutkimusten mukaan alle 17 vuotiaista pojista 50.1% ja tytöistä 41% on käyttänyt kannabista. Alle 19 vuotiaista jo 60% molemmista sukupuolista on käyttänyt sitä. Kannabiksen käyttö on kasvanut 25% viimeisten 6 vuoden aikana.


Englanti
Sisäministeri lieventää jyrkkää kannabiskantaansa
Lähde: The Guardian 8.2.2001
http://www.guardian.co.uk/drugs/Story/0,2763,435233,00.html

Englannin hallitus päätti, että kannabiksen hallussapidosta varoituksen vuosittain saavat 50 000 ihmistä eivät enää saa siitä merkintää rikosrekisteriin. Näin työnantaja ei saa tietää alaisensa kannabiksen käytöstä eikä viisumia vaativat maat voi kieltää maahan pääsyä tällä perusteella.

Hallitus on tähän saakka suhtautunut jyrkän kielteisesti viime vuonna julkaistun Poliisisäätiön raporttiin, joka suosittaa huumepolitiikan täysremonttia. Sisäministeriötä on arvosteltu siitä, että se ei ole toteuttanut yhtäkään raportin 24:stä keskeisimmistä suosituksista, varsinkaan kannabiksen luokittelun muuttamista huumelaissa.

David Winnick, työväenpuoleen takapenkkiläinen sekä sisäasiainkomitean jäsen alahuoneessa, toivoo järkevämpää huumekeskustelua kunhan tulossa olevien vaalien aiheuttamat paineet ovat ohi.
 



Englanti
Kannabislain muutoksen aika on nyt
Lähde: 6.2. 2001
http://news.bbc.co.uk/hi/english/uk/newsid_1154000/1154996.stm
 
BBC:n tekemän mielipidekyselyn mukaan melkein puolet kaikista 18 vuotta täyttäneistä englantilaisista haluaa kannabiksen käytön dekriminalisointia. Maan eteläosissa lainmuutosta kannattaa enemmistö.

45%:n mielestä kannabiksen käytöstä ei pitäisi enää rangaista. Suurinta dekriminalisoinnin kannatus on 18-24 vuotiaiden keskuudessa, 62%. Yli 65 vuotiaiden keskuudessa kannatus on vain 33%.

Sisäministeriön vuoden 1998 rikostilaston mukaan 97 000 ihmistä pidätettiin kannabiksen käytöstä, mikä osoittaa kannabiksen käytön selvää kasvua (vuonna 1988 26 000). Varoituksen rangaistuksena saaneiden osuus nousi samana aikana 36%:sta 54%:iin.

 



USA
Riippuvuushelvetti
Lähde: Newsweek 5.2.2001

Uusi Hollywood kassamagneetti, Traffic (ohjaus: Steven Soderbergh), joka kertoo USA:n huumesodan epäonnistumisesta, on innostanut Newsweek-lehden omistamaan numeron huumesodan vaikutuksille. Teemanumerossa käydään läpi huumesodan eri puolia ja todetaan heti alussa, että paras tapa voittaa huumesota on hoitaa sen uhrit.

Kannabiksen osalta lehti noudattaa virallista politiikkaa: huumeiden vaikutuksia selvitettäessä kuvatekstissä kerrotaan kaikkien huumeiden vaikuttavan samalla tavalla mutta varsinaisessa artikkelissa kannabiksen vaikutusmekanismeista ei mainita sanallakaan päinvastoin kuin muiden aineiden, alkoholin, amfetamiinin, heroiinin ja kokaiinin, osalta.

Traffic elokuvan käsikirjoittaja Stephen Gaghan tiivistää tiedonkeruun aikana tavoittamansa toivottomuuden mahdottoman tehtävän edessä: "Kun sodit ihmisluontoa vastaan, niin meistä jokainen on vihollinen. Kumpaa me olemme lähempänä kaiken tämän rahan, ajanhukan ja kärsimyksen jälkeen, kuuta vai Eurooppaa ?"



Englanti
Väittely kannabiksen asemasta jatkuu
Lähde: Reuters, 1.2.2001 ja BBC, 2.2.2001

Työväenpuolueen kansanedustaja Paul Flynn puhui oman lakialoitteensa äänestyksen yhteydessä, että hän on jo kolme kertaa yrittänyt ajaa läpi lakia, jolla autettaisiin kroonisista taudeista kärsiviä. "Joka kerta ministereiden vastaus on ollut tekopyhää, yliolkaista ja poliittisesti pelkurimaista". Lakialoite ei mennyt tälläkään kertaa eteenpäin.

Sisäasiainministeri Barbara Roche vastasi hallituksen puolesta: "On liian aikaista muuttaa huumelainsäädäntöä kannabiksen lääkekäytön sallimiseksi ennenkuin sen laatu, turvallisuus ja vaikutus on tieteellisesti testattu ja lääkekäyttöä valvova virasto on myöntänyt myyntiluvat".

Flynn arvosteli lisätutkimuksen tarvetta: "Kannabis on ihmiskunnan vanhin lääke. Miljardit ihmiset ovat olleet mukana kokeissa 5000 vuoden ajan. Pyramidien rakentajat käyttivät sitä silmälääkkeenä ja kuningatar Viktoria kuukautisvaivoihin. Kannabis on haitattomampi kuin aspiriini eikä ole tiettävästi aiheuttanut yhtään kuolemantapausta."

Kannabiksen haittavaikutukset

Useat lehdet ovat uutisoineet British Journal of Psychiatry -lehdessä (Br. J. Psychiatry 2001, 178: 98-128) julkaistuja artikkeleita, joissa psykologit ja psykiatrit kirjoittavat kannabiksen haittavaikutuksista.

Emeritus professori C. Heather Ashton Newcastle upon Tyne yliopistosta selvitti, että 60% Englannin yliopisto-opiskelijoista on käyttänyt kannabista ja 20% käyttää sitä säännöllisesti. Vaikka suurin osa käyttää sitä satunnaisesti sen euforisoivan vaikutuksen takia, on sen säännöllisellä runsaalla käytöllä vakavia sivuvaikutuksia kuten muistin, tarkkaavaisuuden ja monimutkaisen tiedon käsittelyn heikentyminen.

"On vielä epävarmaa heikentääkö kannabis paljon ja säännöllisesti käytettynä pysyvästi henkistä suorituskykyä", professori Ashton täsmentää.
 
Psykiatri Andrew Johns Lontoon psykiatrian instituutista arvioi kannabiksen käytön haittavaikutusten esiintymistä väestössä ja varoittaa mielenterveyshäiriöistä kärsiviä, joilla kannabis voi laukaista tai pahentaa olemassa olevia oireita. Samoin mielenterveystyössä toimivien ammattilaisten tulisi oppia tunnistamaan ja puuttumaan kannabiksen haittavaikutuksiin mielenterveydelle.

Psykiatri Philip Robson Oxfordin yliopistosta keskittyy omassa artikkelissaan kannabiksen hyötyyn lääkkeenä. Haastattelussa hän kertoo, että "kannabis on itsessään hyödyllinen lääke moniin vaivoihin. Tälle löytyy tieteellistä pohjaa vaikka tämä onkin laadultaan ja laajuudeltaan vielä rajallista koska laittomalla aineella on vaikea tehdä tutkimusta. Vallitsee yksimielisyys siitä, että tämä lääkeryhmä on tutkimisen arvoinen moniin sellaisiin vaivoihin, joiden vakiintuneet hoitotavat ovat puutteellisia."

Robson tuntee haittavaikutukset mutta hänen mielestään niitä täytyy verrata olemassaolevan lääkityksen aiheuttamiin haittavaikutuksiin.

Filosofian tohtorit Robert MacCoun ja Peter Reuter Kalifornian yliopistosta päätyvät kannabiksen lainsäädäntöä koskevassa katsauksessaan suosittamaan osittaista liberalisointia. Nykyiselle agressiivisesti toteutetulle kannabiksen kieltolaille on olemassa toimivia vaihtoehtoja. Malli, jossa hallussapito ja kasvatus omaan käyttöön on sallittu, tuottaa täyden laillistamisen hyödyt mutta vähän tämän mallin haittavaikutuksista.

Tohtorit Elizabeth M. Williamson ja Fred J. Evans kirjoittavat uudessa Drugs lehdessä kannabiksen käytöstä lääkkeenä (Cannabinoids in Clinical Practice. Drugs 12/1/00, Vol 60 (Number 6), p1303-1314.  ISSN: 00126667). He mm. tuovat esille nykyisin käytössä olevien synteettisten THC-valmisteiden eron potilaskäytössä. Yrttimuodossa olevat cannabidiol (CBD) ja cannabigerol (CBG) säätelevät THC:n vaikutusta, myös psykoaktiivisia vaikutuksia, ja lisäksi niillä on omia lääkinnällisiä ominaisuuksia.

Lääkekäytössä paniikki- ja ahdistuskohtauksia THC:n käytön sivuoireina on havaittu vanhemmilla ihmisillä ja naisilla, harvemmin lapsilla. Kannabispsykoosien esiintymiselle ei löydy vahvistusta psykiatristen sairaaloiden potilaskertomusten perusteella mutta kannabis voi huonontaa olemassaolevia oireita.

Madridin Complutensen yliopistossa tutkitaan kannabiksen vaikutusta immuunijärjestelmän toimintaan. Uusimmassa Journal of Molecular Medicine lehdessä kerrotaan kannabiksen käytöstä syövän hoidossa. Kipua ja pahoinvointia ehkäisevän vaikutuksen lisäksi kannabiksella on myös monipuolisia vaikutuksia immuunijärjestelmän toimintaan. Lupaavia tuloksia on saatu mm. rinta- ja eturauhassyövän sekä aivokasvainten hoidossa (Manuel Guzmán; Cristina Sánchez; Ismael Galve-Roperh: Control of the cell survival/death decision by cannabinoids. Journal of Molecular Medicine 2/5/01, Vol 78 (Number 11),   p613-625.).

 



Englanti
Kannabistutkimus MS-potilailla alkaa
Lähde: British Medical Journal,  31.1.2001

Maailman laajin kannabiskasvin lääkekäyttötutkimus alkaa Derrifordin sairaalassa Plymouthissa. Tutkimuksessa on tarkoitus selvittää MS-potilaiden kipujen ja vapinan hallintaa. Tutkimus alkaa 20 potilaan ryhmällä mutta se on tarkoitus laajentaa koskemaan 660 potilasta 40:ssä eri kaupungissa.

Tutkimuksen rahoittaa Medical Research Council, se on hallituksen hyväksymä, joka myös tuottaa tutkimuksessa käytettävän kannabiksen Sveitsistä.

Hoidosta hyötyä saavat potilaat voivat kokeiden jälkeen anoa vielä lääkityksen jatkamista 9 kuukautta. Potilaat saavat myös ottaa lääkityksensä kotiin koska kaikille on myönnetty sisäministeriön lupa pitää hallussa vaaralliseksi luokiteltua huumetta. Osanottajia on neuvottu olemaan ajamatta autoa tutkimusaikana.

Kyseinen tutkimus on neljäs kannabistutkimus, joka on alkanut viime kuukausien aikana. Kolmessa aiemmin aloitetussa tutkimuksessa käytetään suusuihketta, joka on kehitetty GW Pharmaceuticals lääketehtaan kasvattamista kasveista.

James Paget sairaalassa tehtävää tutkimusta johtava professori William Notcutt on ottanut koehenkilöiksi myös muista kroonisista kiputiloista kärsiviä. "Me tarkastelemme kivun lievityksen lisäksi yleistä elämän laatua", hän kertoo. "Jos potilas kertoo voivansa paremmin aloitettuaan kannabiksen nauttimisen, en aio hätäillä siitä, että onko osa tästä kannabiksen aiheuttamaa euforiaa (hyvinvoinnin tunne), enkä aio vähentää annosta pelkistä moraalisista syistä".

 



Hollanti
Kannabisvirasto aloittaa toimintansa
Lähde: The Lancet, 6.1.2001, Vol. 357 Issue 9249, p52

Hollannin terveysministeri Els Borst ilmoitti lääkekannabisviraston aloittamisesta 23. joulukuuta. Sen tehtävänä on arvioida kannabistuotteiden lääkevaikutuksia. Kansallisen viraston aloittaminen mahdollistaa kannabiksen laillisen viljelyn lääketarkoituksiin.

Virastolla tulee olemaan kannabiksen tuonti- ja vientimonopoli ja se myöntää jatkossa kannabiksen kasvatuslupia. Virasto valvoo tuotantoa siten, että kaikki kasvatettu kannabis käytetään lääketarkoituksiin ja ylijäämä tuhotaan. Lääketieteelliset tutkimukset aloitetaan kunhan riittävä kannabiksen saanti on taattu.



Kanada
Vancouver yhä suopeampi kannabista kohtaan
Lähde: Vancouver Sun, 31.1.2001

Kanadan kannabispuolue:
http://www.bcmarijuanaparty.ca/

Viime joulukuussa suoritetun mielipidetiedustelun mukaan kannabiksen dekriminalisoinnin kannatus on kolmessa vuodessa noussut 47%:sta 57%:ään Vancouverin asukkaiden keskuudessa. Vastustus taas tippui 41%:sta 31%:een.

Mielipidetiedustelu suoritettiin kaupungin uuden huumestrategian kannatuksen mittaamiseksi. Uudessa strategiassa pyritään painottamaan tasapainoisesti kaikkia huumetyön lohkoja, lain täytäntöönpanoa, hoitoa, haittojen vähentämistä ja käytön ehkäisyä.

Professori Bruce Alexander, Peaceful Measures: Canada's Way Out of the War on Drugs -kirjan kirjoittaja, sanoo, ettei ole hämmästynyt tuloksista, koska hän on nähnyt mielipiteen muutoksen opiskelijoidensa mielipiteissä.

"Yleisö on valmis kuuntelemaan molempia osapuolia", hän kertoo mutta huomauttaa, että yleinen pelko estää järkevän keskustelun erilaisten huumeiden kuten marijuanan ja heroiinin yhteiskunnallisista kustannuksista ja todellista haitoista.
 


Uusi Seelanti
Nuorisoministeri kannattaa kannabislakien liberalisointia.
Lähde: New Zealand Herald, 25.1.2001

Puhuessaan Wellingtonissa nuorisoparlamentille nuorisoministeri Laila Harre paljasti kannattavansa kannabislain osittaista liberalisointia ennemmin kuin pikasakkojen määräämistä kannabiksen käytöstä. Tämä tarkoittaisi pienten määrien hallussapidon sallimista mutta suurten määrien hallussapito ja kasvatus olisivat edelleen kiellettyjä.

Ministeri Harre perusteli kantaansa sillä, että pikasakkoa soveltavissa maissa on rikostuomiot sakkojen maksamatta jättämisestä lisääntyneet pitemmällä tähtäimellä. "Sakoista muodostuu kannabiksen käyttövero, joka kohdistuu raskaimmin niihin, jotka jäävät kiinni muita herkemmin ja ovat eniten maksukyvyttömiä, kuten juuri nuoret", hän tiivisti kantansa.

Etelä-Australian osavaltio alkoi soveltamaan pikasakkokäytäntöä vuonna 1987 mutta siellä huomattiin, että puolet kiinnijääneistä sai lopulta rikostuomion maksamattomuuden takia.

Uudessa-Seelannissa on asetettu terveyskomitea tutkimaan menettelytapoja vähentää kannabiksen käytöstä aiheutuvia haittoja sekä kannabiksen laillista asemaa. Lainmuutoksen odotetaan kuitenkin kestävän seuraavien vaalien yli.

 



YK
Uusi huumeraportti ulos skandaalin saattelemana

Lähde: The Guardian, 19.1.2001, National Post 22.1.2001, Helsingin Sanomat 23.1.2001, Chicago Tribune 23.1.2001.
National Post:
http://www.nationalpost.com/search/story.html?f=/stories/ 20010122/445828.html
Helsingin Sanomat:
http://www.helsinginsanomat.fi/uutiset/juttu.asp?id=20010123UL10&pvm=20010123
The Guardian:
http://www.guardianunlimited.co.uk/drugs/Story/0,2763,424732,00.html
YK:n raportti imuroitavissa:
http://www.undcp.org/adhoc/world_drug_report_2000/report_2001-01-22_1.pdf
WHO:n kannabisraportti:
http://www.who.int/substance_abuse/docs/cannabis.pdf

YK:n huumepolitiikkaa on aina leimannut konservatiivisuus. Se vastusti haittoja vähentäviä ohjelmia vielä 1990-luvun puolivälissä mutta sen huumeita ja rikollisuutta vastaan kamppailevan toimiston (ODCCP/UNDCP:n) vasta ilmestyneessä raportissa nämä on otettu avosylin vastaan todistamaan sen puolesta, että YK:n johtama huumesota kannattaa sittenkin. Isoin prosenttiluvuin todistetaan voitoista sodan rintamailta ympäri maailman. Entisen paternalistisen raskauden sijaan raportin tyylilaji on YK:n lehdistötiedotteen valossa kevyen optimistinen.

"On tullut aika ajatella huumeita uudella tavalla", sanoi johtaja Pino Arlacchi Lontoossa Thames joen varrella järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, jossa samalla esiteltiin uusia Englannin tullin pikaveneitä. "On päästävä eroon siitä epätoivon tunteesta, joka on tarttunut yhteen sukupolveen."

Edistymisestä kertovien lukujen alle jää ne tiedot, että amfetamiinin kaltaisten aineiden käyttäjäkunta (29 miljoonaa) ylittää jo perinteisten huumausaineiden käyttäjämäärät (opiaatit 13.5, kokaiini 14). Raportti ohittaa synteettisten psyykenlääkkeiden laajan kansainvälisen salakaupan ja kulutuksen valtavan kasvun 90-luvulla.

YK:n huumepolitiikan vanhanaikaisuus ilmenee sen ainekeskeisyydessä. Se käyttää termiä "huumeiden väärinkäyttö" viittaamaan niiden aineiden käyttöön, mitkä on mainittu sen huumesopimusten listoilla. EU:ssa ollaan yhä laajemmin keskittymässä ongelmakäytön hoitamiseen riippumatta siitä, onko aine tällä hetkellä laillinen tai laiton.

Pakistan mainitaan eturivin esimerkkinä maasta, josta on onnistuttu juurimaan oma oopiumtuotanto. Toisaalla Pakistan vilahtaa yhtenä niistä maista, joista on tullut kansainvälisen heroiinikaupan kauttakulkumaa ja joissa huumeiden käyttö kasvaa.

Toisaalta mainitaan Länsi-Euroopan maita, joissa YK:n aikoinaan vastustamilla haittojen vähentämisohjelmilla on onnistuttu tasaamaan heroiinin käytön kasvu ja saatu heroiinin käyttäjien keski-ikä nousemaan. Hollantia ei tosin mainita.

Maailman huumeiden väärinkäyttäjien määräksi annetaan 180 miljoonaa, joista 140 miljoonaa käyttää väärin kannabistuotteita. Ilmeisesti YK:n virkamiehet ovat lukeneet WHO:n kannabisraportin koska yhteenvedossa mainitaan, että se on vähemmän ongelmia aiheuttava kuin heroiini tai kokaiini. Kannabis kiellettiin YK:n sopimuksella kansainvälisesti vuonna 1961 sillä perusteella, että se on yhtä vaarallinen kuin heroiini tai kokaiini.

Uuden raportin julkaisun aikoihin myös huumetoimiston ja sen johtajan rahankäyttötapa on herättänyt kohua. YK:n korkea huumevirkamies Michael Schulenburg erosi erimielisyyksien takia ja paljasti, kuinka ODCCP:n johtaja Pino Arlacchi kiertää kalliisti maailmaa pitämässä suureellisia puheita luvaten miljoonia, joita ei sitten kuulu.


Belgia: Kannabiksen käyttö dekriminalisoidaan
Lähde: Reuters, 19.1.2001

Belgian hallitus dekriminalisoi kannabiksen hallussapidon hekilökohtaiseen käyttöön. Terveysministeri Magda Aelvoet kertoi, että omaan käyttöön tarkoitettu kannabiksen hallussapito ei tule aiheuttamaan mitään reaktiota oikeuslaitokselta. Kannabiksen hallussapito johtaa oikeustoimiin vain jos siitä aiheutuu ongelmia käyttäjälle itselleen tai haittaa muille ihmisille.

Terveysministeriön edustaja Paul Geerts: "Hallituksen näkökulma on se, että ei ole mitään objektiivista syytä käsitellä kannabista eri tavalla kuin alkoholia tai tupakkaa". Tulee vielä kestämään kuukausia ennen kuin laki astuu käytäntöön. Sallitun kannabismäärän raja on jätetty tietoisesti auki. "Hallitus ei halunnut antaa vaikutelmaa, että 5 tai 15 grammaa olisi hyvä määrä", Geerts sanoi.

Hollannin kaltaista coffee shop järjestelmää pidetään Belgiassa vielä liian radikaalina mutta kannabiksen kotikasvatus tullaan sallimaan. Kannabiksen dekriminalisointi on tällä hetkellä ajankohtainen asia monissa EU-maissa.

 



Uzbekistan: Salainen biosota huumekasveja vastaan
Lähde: Times of Central Asia (Kyrgyzstan), 17.1.2001
http://www.times.kg/2001/N2/law-05.shtml

Uzbekistan on USA:n, Englannin ja YK:n rahoittaman salaisen tutkimuksen keskus. Tutkimuksen tarkoitus on tuhota huumeita tuottavia kasveja kuten oopiumunikko ja hamppu

Uzbekistan on allekirjoittanut vuoden 1988 huumesopimuksen ja vuonna 1998 se solmi huumeiden vastaisesta yhteistyöstä USA:n kanssa. Venäjä pyysi UNDCP:tä kehittämään tehokkaampia ja ympäristöystävällisempiä biologisia unikon ja hampun torjunta-aineita.

Vuonna 1998 YK:n alainen UNDCP (United Nations International Drug Control Program) solmi 3.5 vuotisen sopimuksen Tanskentissa sijaitsevan biologian instituutin kanssa "luotettavan biologisen torjunta-aineen" kehittämiseksi. Unikkoa tuhoavaa sientä, Pleospora Papaveracea, kokeiltiin menestyksellä.

Tiedemiehet ovat kuitenkin huolissaan siitä, että sienellä on "laaja geneettinen vaihtelu", mikä voisi johtaa muuntuneiden sienikantojen leviämiseen muihin hyötykasveihin. Tuhosienen käyttö voi olla myös YK:n biologiset ja myrkkyaseet kieltävän sopimuksen vastainen. Taustalla väijyy myös pelko biologisten aseiden päätymisestä muslimiterroristien käsiin ja sitä kautta länsimaiden omaan niskaan.

 



Sveitsi: Kannabis vapautuu
Lähde: Time 15.1.2001

Time-lehti kertoo otsikolla 'Going up in Smoke' Sveitsin hamppukulttuurin noususta ja poliittisesta hyväksynnästä. Kannabista myyvien kauppojen lukumäärä on noussut vuoden 1997 kahdestakymmenestä nyt jo kolmeen sataan. Virallisten tietojen mukaan 250 hehtaaria hamppua tuottaa poltettavaa 600 000:lle kuluttajalle. Kokonaisliikevaihdoksi lehdessä arvioidaan 550 miljoonaa US$ (n. 3,5 miljardia mk).

Viime syksynä Sveitsin liittovaltion hallitus päätti dekriminalisoida kannabiksen henkilökohtaisen käytön ja hallussapidon ja nyt helmikuussa se esittelee suunnitelmansa kaupan säätelystä.

Hallituksen puhemiehen Thomas Zeltnerin mukaan hallitus ei kuitenkaan aio yksipuolisesti laillistaa kannabista eikä Sveitsistä ole tarkoitus tehdä kannabiksen viejämaata.