Uusi-Seelanti

Vihreät eivät erottele laillisia ja laittomia päihteitä

Lähde: The Dominion Post, 29.9.2004
http://www.mapinc.org/drugnews/v04/n1385/a02.html

Erottelu laillisiin ja laittomiin huumeisiin katoaa vihreiden uudessa huumepolitiikassa, mikä helpottaisi kannabiksen dekriminalisointia.

Vihreiden uuden politiikan mukaan alkoholi, tupakka, huumeet, lääkkeet ja ravintolisät tuotaisiin saman lain piiriin ja lääketieteen asiantuntijoilla olisi suurempi valta päättää niiden luokittelusta.

Nykyisen huumelain laittomien aineiden luokka tultaisiin korvaamaan erilaisilla rajoituksilla.

Vihreiden huumepolitiikasta vastaava Nandor Tanczos kertoo, että asiantuntijoista koostuva huumekomitea päättäisi luokitteluista ja antaisi suosituksensa suoraan eduskunnalle. Tällä hetkellä komitea antaa suosituksensa terveysministerille, joka päättää toimenpiteistä.

Tanczosin mukaan sallimalla komitean tuoda esityksensä suoraan eduskunnalle kumottaisiin kannabiksen dekriminalisointiin liittyvä poliittinen salakuoppa.

"Tällä hetkellä kysymyksenasettelu kulkee siten, että tuleeko meidän poistaa kannabis huumelain piiristä ja sanoa sen olevan laillinen. Asiantuntijoille kysymyksenasettelu on, että mikä olisi tehokkain tapa valvoa sitä tuntien sen käyttöön liittyvät haitat ja pitäen tavoitteena rajoittaa sen käyttöä ja sen käyttöön liittyviä haittoja."