Tanska
Poliisi ihmeissään, minne Kristianian kannabis katosi
Lähde: The Copenhagen Post 12.8.2004
http://www.mapinc.org/drugnews/v04/n1152/a08.html

Tehtyään massiiviset huumeoperaatiot Kristianian kuuluisalle Pusher Streetille poliisi oletti uuden laittoman kannabistorin avautuvan jonnekin. Neljä kuukautta Pusher Streetin sulkemisen jälkeen Kööpenhaminan poliisi sanoo olevansa hämillään siitä, ettei uutta kannabistoria ole ilmaantunut.

Vesterbrota, Norrebrota, Amageria sekä Christianhavnin toria on arvailtu uusina kasvavina kannabiksen myyntialueina mutta näiden alueiden tarkkailu ei ole paljastanut merkittävää huumeiden myynnin lisääntymistä.

Uusia suunnitelmia Kristianian varalle

Lähde: BBC 1.6.2004
http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/3768199.stm

Kristianian tulevaisuus on ollut vaakalaudalla siitä saakka, kun hallitus sanoi haluavansa "normalisoida" tämän vaihtoehtokulttuurista tunnetun alueen.

Vuodesta 1971 Kööpenhamina on suvainnut alueellaan Kristianian olemassaoloa, mikä on ollut kotina hipeille ja vasemmistolaisille, jotka tavoittelivat vaihtoehtoista elämäntapaa.

Uusi laki antaa itsenäiselle komitealle mahdollisuuden ottaa Kristiania valvontaansa, mitä myös monet asukkaista kannattavat.

Poliisin edustaja sanoi, ettei siellä kukoistanutta laitonta huumeiden myyntiä sallita enää.

Uuden lain mukaan useita vanhoja taloja tullaan purkamaan samalla kun 300 uutta taloa rakennetaan alueelle.

1000 asukkaan täytyy myös alkaa maksamaan kaasusta ja sähköstä, joita on tähän saakka käytetty ilmaiseksi.

Kannabiksen ongelmakäyttö ei ole sairaus

Lähde: Ugeskrift for Læger ,16.8.2004, nr. 34
http://www.ugeskriftet.dk/2004/3404/LS-html/LS45336.htm

Tanskassa 37% 16 - 20 vuotiaista pojista ja 29% tytöistä on kokeillut kannabista ja Kööpenhaminassa luvut ovat 50% ja 44%. Hasiksen ongelmakäyttäjänuoria hoitavan psykiatri Henrik Rindomin haastattelussa kumotaan monia kannabiksen käytön kanssa ongelmiin joutuneen nuoren hoitoon liittyviä käsityksiä.

Henrik Rindom pitää hoitovirheenä sitä, että kannabista käyttävälle nuorelle määrätään depressioon tarkoitettuja lääkkeitä.

"Ymmärrän hyvin, miksi lääkärit helposti ajattelevat nuorella kannabiksen ongelmakäyttäjällä olevan masennusta. Mutta kuinka sitä asiaa vatvoisi on kyseessä väärä diagnoosi."

"On hyvin tavallista, että masennuksesta kärsivä potilas valittaa ruokahaluttomuutta, unettomuutta, horjuvaa itsetuntemusta, mielialanvaihteluja, aloitekyvyttömyyttä. Samoista asioista valittavat myös päivittäin kannabista käyttävät nuoret."

"Mielestäni meidän ei pitäisi keskittyä hasisongelmaan vaan katsoa kokonaisvaltaisemmin nuoren elämää. Monet nuorista tulee huonosta ympäristöstä, missä on ongelmakäyttöä, särkyneitä perheitä, huonoa koulumenestystä, psyykkisiä ongelmia ja rikollisuutta."