Britannia
Hoito vai ratsia
Lähde: The Observer 1.8.2004
http://www.guardian.co.uk/drugs/Story/0,2763,1273801,00.html

Kerran kuussa Kate Bradley lähtee kodistaan etsimään katudiileriä, jolta voisi ostaa 100 £:n edestä kunnon budaa. Viimeisten kuuden vuoden aikana hän on ottanut kannabista joko jointiksi käärittynä tai leivottuna kakuksi vähintään neljästi päivässä helpottaakseen hänet pyörätuoliin rampauttaneen MS-taudin tuskia.

Hän on johtavia hahmoja kampanjassa, joka sai tukea juuri alahuoneelle annetusta lakialoitteesta kannabiksen laillistamiseksi lääkinnällisiin tarkoituksiin. Noin 85 000 ihmistä Britanniassa kärsii MS-taudista ja yhä useammat heistä joutuvat pidätysten uhkaamiksi käyttäessään kannabista oireittensa lievittämiseksi.

Kate Bradleylle päätös alkaa käyttämään C-luokan huumetta oli kovempi kuin useimmille muille. Ennen sairastumistaan hän työskenteli huumepoliisina kentällä.

"Olin huumepartiossa, soluttauduin klubeille ja muihin paikkoihin, missä diilerit toimivat", Hän kertoo. "Se oli vaarallista työtä. Kerran jouduin kovaan paikkaan, ettei henkilöllisyyttäni oltaisi paljastettu. Olimme sellaisten ihmisten kimpussa, jotka myivät kokaiinia, LSD:tä ja tietty kannabista. Silloin minusta tuntui, että nämä ovat pahoja ihmisiä, jotka ovat rikkoneet lakia ja oli minun työni tehdä heitä selvää. Nyt heiluri on toisessa asennossa ja minusta on tullut paha ihminen."

"Olen kokeillut kaikkia, jopa morfiinia, mutta kannabis on ainut, mikä auttaa. Minulle se ei ole viihdekäyttöä vaan hengenpelastaja. Kun saan kohtauksen on kipu kaikkialla. Se alkaa jalkaterästä, kulkee reisien kautta vartalon läpi aina silmiin ja jopa suuhun. Kuin miljoonat ampiaiset pistäisivät yhtä aikaa. Sitten tunnen olevani tulessa kuin liekinheitin sohottaisi ruumistani. Samalla tiukat metallivanteet puristavat käsiäni ja jalkojani niin että haluaisin leikata ne pois.

Sisäministeriö on tutkinut asiaa jo neljä vuotta eikä sieltä osata vieläkään sanoa, milloin päätös syntyy. Lääkkeitä valvovan viraston piti saada lääketehtaiden kokeiden tuloksista yhteenveto aikaiseksi jo viime vuoden lopulla mutta ei ole saanut sitä tehtyä.

Heinäkuussa työväenpuolueen kansanedustaja Peter Bradley (ei sukua) kirjoitti sisäministeri Caroline Flintille pyytäen häntä valtuuttamaan lääkekannabiksen valvottu ja rajoitettu tuotanto. Hän ei ole vastannut.