- Tietoja
- Julkaistu: 30.12.2006 30.12.2006
- Osumat: 3748 3748
Kanada
Kannabislaki myös uuden hallituksen työlistalla
Lähde: Toronto Star, 21.7.2004
http://www.mapinc.org/drugnews/v04/n1042/a09.html
Pääministeri Paul Martin vahvisti ensimmäisessä vaalivoittonsa jälkeisessä lausunnossaan, että liittovaltion hallitus on sitoutunut marihuanan dekriminalisointiin ja aikoo esitellä lait tämän mahdollistamiseksi.
Liberaalihallitus aikoo tuoda uudelleen käsittelyyn lakialoitteen, joka jäi vaalien alla käsittelemättä, ja esitellä sen lokakuussa kokoontuvalle parlamentille, sanoi hän uuden hallituksen ensimmäisen kokoontumisen jälkeen.
Ilmoitus osui samalle päivälle, jolloin julkistettiin tutkimus, jonka mukaan kannabista käyttävien kanadalaisten määrä on liki kaksinkertaistunut 13 vuodessa.
Kanadan tilastokeskuksen mukaan vuonna 2002 12.2% kanadalaisista ilmoitti käyttävänsä kannabista verrattuna vuoden 1989 6.5%:iin.
Sateenkaaren päässä B.C. budaa
Lähde: Marijuana Growth in British Columbia. Public Policy Sources
No. 74. ISSN 1206-6257
http://www.fraserinstitute.ca/admin/books/files/Marijuana.pdf
Arvovaltaisen Frazer-instituutin julkaiseman raportin mukaan B.C. budaksi kutsuttu ilmiö Kanadan Brittiläisessä Kolumbiassa tuottaa jopa 7 miljardia Kanadan dollaria vuodessa.
Raportin lukujen valossa Brittiläisen Kolumbian osavaltiossa tuotetaan niin paljon marihuanaa poliisin ponnistelujen sen kitkemiseksi ollessa turhia, että tutkimuksen tekijä Steve Easton suosittaa kannabiksen laillistamista, sääntelyä ja verotusta.
"Poliisin voimavarat tulisi suunnata muualle", kehottaa Simon Frazer yliopiston taloustieteen professori Easton.
Tämän arvion mukaan marin viljelystä on tullut yksi tuottoisimmista elinkeinoista osavaltiossa.
Nykyisillä marisätkän hinnoilla valtio voisi saada verotuloja yli 2 miljardia Can$ vuodessa.
"Nykyisessä tilanteessa kasvattajat ja jakelijat maksavat osan kustannuksista mutta vievät kaikki voitot monen miljardin liiketoiminnasta kun taas maria käyttämätön veronmaksaja näkee vain kustannukset", raportissa todetaan.
Easton vertaa nykytilannetta alkoholin kieltolakiin 20-luvulla, mikä synnytti nykyisen järjestäytyneen rikollisuuden vailla mitään hyötyä suurelle yleisölle.
"En suosittele marihuanan polttamista. Olen taloustieteilijä. Mielestäni marihuanaa tulisi kohdella kuten tupakkaa ja alkoholia."
Verota pössöttelijöitä!
Lähde: The National Post, pääkirjoitus 10.6.2004http://www.mapinc.org/drugnews/v04/n846/a02.html
Jos joku vielä epäili, että kannabiksen laillistaminen rajoittuu vasemmistoaktivisteihin ja vanhempiin hippeihin, Frazer-instituutin tuore raportti varmaan hälvensi nekin. Simon Frazer yliopiston taloustieteen professori Steve Eastonin raportti tuo esille, että kannabiksen laillistaminen aiheuttaisi taloudellista hyötyä aiheuttamatta sosiaalisia haittoja. Instituutti ei kuitenkaan ota virallista kantaa näihin asioihin. Mutta konservatiivisen taloustieteilijän konservatiiviselle tutkimuslaitokselle tekemä yksiselitteisen selvästi huumelakiemme liberalisointiin kehottava tutkimus osoittaa, millä tasolla keskustelu etenee.
Myös raportin sisältö on mielenkiintoinen. Suurin osa laillistamista kannattavista keskittyy siihen turhuuteen rasittaa lainkuuliaisia kansalaisia sakoilla ja rikosrekisterillä sellaisesta nautintoaineesta, mikä on haitattomampaa ja vähemmän riippuvuutta aiheuttavaa kuin tupakka tai alkoholi - mihin voimme yhtyä täysin rinnoin. Mutta Easton tuo esille uuden ja yhtä vakuuttavan seikan: laillistaminen sallisi valtion hyötyä tuotoista pimeiden markkinoiden sijaan.
Tai hänen sanoin: "Jos käsittelemme marihuanaa kuten muitakin tuotteita, voimme verottaa sitä, säädellä sitä ja käyttää tämän elinkeinon tuottamia voimavaroja sen sijaan, että jatkaisimme jo ajat sitten hävittyä sotaa sen tuotantoa ja kulutusta vastaan."
Kanada pieni tekijä USA:n budamarkkinoilla
Lähde: Galgary Herald 20.7.2004http://www.mapinc.org/drugnews/v04/n1029/a07.html
RCMP raportti
http://www.rcmp-grc.gc.ca/crimint/drugs_2003_e.htm
Kanadan kukoistava maine amerikkalaisten budamyyjänä on saamassa kolauksen uusista takavarikkoluvuista.
Kanadan Ratsupoliisin (RCMP) uuden raportin mukaan Kanada kattaa vain osan murto-osan USA:n tarjonnasta sen sijaan, että olisi iso tekijä niillä markkinoilla.
Kaikkien takavarikkotilastojen valossa suurin osa USA:ssa tavatusta marihuanasta on joko sikäläistä tuotantoa tai salakuljetettu Meksikosta.