Venäjä
Jukos saa myydä kannabisvodkaa
Lähde: The Moscow Times 9.6.2004
http://www.themoscowtimes.com/stories/2004/06/09/012.html

Jukos, yksi Venäjän suurimpia öljy-yhtiöitä ja sen miljardisyytteiden kohteeksi joutuneet omistajat voivat henkäistä hieman Voronezhin oikeuden hylättyä syyte, jonka mukaan Jukos olisi edistänyt huumeiden käyttöä myymällä vodkaa omilla huoltoasemillaan.

Juttu alkoi huhtikuussa kolmen huumepoliisin takavarikoitua pullollisen Tsekeissä valmistettua vodkaa Jukosin sisaryhtiön Voronezhnefteproduktin huoltoasemalta.

Liittovaltion huumeiden vastainen virasto nosti syytteen lain rikkomisesta, mikä kieltää huumeiden mainostamisen, sekä lain rikkomisesta, mikä kieltää juomisen ja huumeiden mainostamisen. Kanteen mukaan oikeuden tarvitsee vain lukea pullon etiketti nähdäkseen jutun oikeutuksen.

Kannabisvodkaa myydään kirkkaassa lasipullossa, jossa on vihreä hampun lehti. Etiketissä lukee "Cannabis Vodka. Hampunsiemenuutteesta valmistettu alkoholijuoma. Kokeile tätä ihmeellistä juomaa mutta älä unohda juoman ihmeellisiä voimia".

Oikeus tilasi psykolingvistisen tutkimuksen etiketistä ja antoi päätöksen, että teksti mainosti vodkan myyntiä eikä huumeiden käyttöä.

Oikeuden päätöksen mukaan Voronezhnefteprodukt ei myöskään rikkonut mainostamislakia, koska se ei ole mitenkään mainostanut vodkaa.

Kannabisvodkaa valmistaa tsekkiläinen L'OR, joka tuottaa myös erilaisia absintteja. Yhtiön puhemies Robert Gross sanoi, ettei tiennyt Jukosi oikeusjutusta muttei myöskään ollut yllättynyt siitä. Hän väittää juoman olevan laillista, koska siinä ei ole marihuanan vaikuttavaa ainetta THC:tä pisaraakaan.