Israel
Poliisit pilasivat mielenosoituksen
Lähde: Jerusalem Post 9.5.2004, Haaretz 8.5.2004
http://www.mapinc.org/drugnews/v04/n699/a04.html

Aikaisemmista mielenosoituksista poiketen Israelin poliisi keskeytti tylysti Tel Avivissa vietetyn kansainvälisen hamppumielenosoituksen pidätettyään 30 osallistujaa marihuanan käytöstä ja hallussapidosta epäiltynä.

Boaz Wachtel, tilaisuuden järjestäjä ja "Green Leaf" -puolueen puheenjohtaja, oli pidätettyjen joukossa.

Neljä tuntia tilaisuuden alkamisen jälkeen poliisi ryntäsi äänentoistojärjestelmän kimppuun ja sulki sen ihmisten juuri tanssiessa Peter Toshin reggaeklassikon "Legalize It" tahtiin. Poliisien ympärille kerääntyi sankka ihmisjoukko monien huutaessa "poliisivaltio" ja "fasistit".

Kuutena vuonna ilman ongelmia järjestetyllä tilaisuudella oli tänä vuonna tavallista korkeampi julkisuusprofiili, koska knessetin, Israelin parlamentin edustajan Roman Bronfmanin sekä terveysministeri Danny Navehin piti esiintyä tilaisuudessa. Poliisi lopetti sen vain 15 minuuttia ennen puheiden alkamista.

"Minun näkökulmasta tämän päiväinen tapahtuma oli laillinen sen jälkeen, kun korkein oikeus oli kumonnut vetoomuksen sen kieltämiseksi, ja sen jälkeen kun Tel Avivin kaupunki antoi luvan sen järjestämiseen. Mielestäni poliisit olivat niitä rauhanrikkojia", Bronfman kertoi toimittajille.

"Poliisi tiesi puheenvuoroni olevan kello 4.00 ja tulkintani mukaan kyseessä on sananvapauden rikkominen ja knessetin edustajan mielipiteen estäminen".

Bronfman sanoi poliisin kertoneen hänelle lopettaneensa tilaisuuden kannabiksen käytön takia mutta hän toi esille sen, että poliisin olisi pitänyt pidättää vain kannabista käyttävät eikä lopettaa tilaisuutta.

Jerusalem Postin saaman puheluonnoksen mukaan Bronfman ei aikonut kannattaa kannabiksen käyttöä mutta hän uskoo nykyisen "pelottelupolitiikan" olevan täysin epäonnistunut. Bronfman aikoi ilmoittaa kahdesta lakialoitteestaan.

Toinen sallisi kannabiksesta hyötyvän potilaan saada lääkekannabisresepti suoraan lääkäriltään. Tällä hetkellä Israelissa potilaiden täytyy saada lupa lääkintäministeriön johtajalta tai erityisen asiantuntijalautakunnan kautta. Toinen laki dekriminalisoisi marihuanan ja hasiksen käytön.