Venäjä
Huumeiden hallussapidosta ei enää vankeutta
Lähde: Moscow Times, 14.5.2004
http://www.mapinc.org/drugnews/v04/n729/a01.html

Juuri voimaan astuneen lain mukaan huumeiden käyttäjää ei enää passiteta vankilaan kovin helposti. Lain mukaan kymmenen päiväannosta aiheuttaa enää hallinnollisia toimenpiteitä rikossyytteen sijaan.

Käytännössä määrät vaihtelevat ja ovat 20 grammaa marihuanaa, 5 grammaa hasista, meskaliinia tai oopiumia, 1,5 grammaa kokaiinia, 1 gramma heroiinia tai methamfetamiinia ja 0.003 grammaa LSD:tä.

Tällaisen tai pienemmän määrän hallussapidosta tavattua ei enää saa pidättää vaan hänestä tehdään ilmoitus, ja tuomioistuin määrää hänelle sakot, joiden enimmäismääräksi asetettiin 40 000 ruplaa eli n. 1300 euroa, tai yhdyskuntapalvelua.

Ulkomaalaiselle voidaan edelleen näiden rangaistusten lisäksi määrätä maastakarkotus ja evätä hänen maahan pääsy.

Muutos on merkittävä, koska vanhojen säädösten mukaan jopa 0.1 gramman marihuanamäärästä saatettiin langettaa vankeusrangaistus.

Huumelakien liberalisointia ajaneen New Drug Policy -järjestön johtaja Lev Levinson:" Tämä on rohkea ja inhimillinen laki. Nyt kun poliisi lopettaa käyttäjien vainoamisen, voivat he keskittyä todellisiin uhkiin, kuten huumeiden suuren mittakaavan salakuljetukseen."

Venäjä lievensi huumetuomioita

Lähde: Helsingin Sanomat 14.5.2004

Heroiinin hallussapidosta voi selvitä sakoilla

Venäjä on lieventänyt huomattavasti huumeiden hallussapidosta annettavia rangaistuksia, Moskovan lehdet kertoivat torstaina. Hallituksen hyväksymän lain mukaan jopa yhdeksän heroiiniannoksen hallussapidosta voi nyt selvitä pelkällä sakkorangaistuksella.

Muutokset liittyvät Venäjän rikoslain tarkistushankkeeseen, jonka puitteissa Venäjällä määriteltiin nyt ensimmäisen kerran lain tasolla kerta-annosten koot ja niiden hallussapidosta jaettavien rangaistusten määrät. Venäjän hallitus hyväksyi lain keskiviikkona.

Uuden lain mukaan heroiinin kerta-annos on 0,1 grammaa puhdasta huumetta, mutta vasta yhden gramman hallussapito johtaa maksimissaan kolmen vuoden vankilatuomioon. Samankokoisen heroiinierän myynnin tai valmistuksen maksimirangaistus on 12 vuotta linnaa.

Aiemmin voimassa olleessa rikoslainkohdassa ei eroteltu hallussapitoa ja myyntiä ollenkaan toisistaan. Tuolloin yli 0,005 heroiinigramman tai yli yhden kokaiinigramman hallussapito saattoi johtaa 15 vuoden vankeusrangaistukseen. Samasta syystä valtaosa Venäjällä huumetuomion saaneista on juuri huumeiden käyttäjiä, ei niiden kauppiaita.

Kokaiinin vankilarangaistuksen alaraja on nyt 1,5 grammaa, metadonin, 0,5 grammaa, marihuanan 20 grammaa ja hasiksen 5 grammaa. Näitä pienempien määrien hallussapidosta voi saada 59 - 1176 euron sakot.

Erityisen suuren huumemäärän hallussapidosta tai säilyttämisestä saa nyt maksimissaan vankeutta 10 vuotta ja myynnistä tai valmistuksesta enintään 20 vuotta. Heroiinin kohdalla raja on 5 grammaa, hasiksen 25 grammaa ja marihuanan 100 grammaa.

Gazeta-lehti arvosteli uuden lain koituvan kalliiksi, koska sen määrittelemissä rajoissa puhutaan puhtaan huumeen määristä. Huumeen koostumuksen määrittely on lehden mukaan kallista ja aikaa vievää.

Venäjän vankiloissa makaa kymmeniätuhansia huumetuomion saaneita vankeja, joiden hallussa aikanaan olleet ainemäärät eivät riittäisi vankilatuomioon uuden lain mukaan. Asianajaja Jevgeni Tshernosov totesi Gazetalle, että he voivat nyt ryhtyä anomaan vapauttamista.