Hollanti
Supervahva "skunk" aiotaan kieltää lailla
Lähde: The Times 14.4.2004, Reuters 23.4.2004, The Scotsman 28.4.2004
http://www.timesonline.co.uk/article/0,,8122-1073739,00.html
http://www.alertnet.org/thenews/newsdesk/L23201672.htm
http://www.mapinc.org/drugnews/v04/n645/a09.html

Hollannin oikeistohallitus on keksinyt jälleen uuden jäynän kannabiksen kasvattajia kohtaan: joidenkin kannabislajikkeiden myynti aiotaan kieltää Hollannissa sen huolen johdosta, että ne olisivat muuttuneet niin vahvoiksi, että niillä olisi samanlaisia riippuvuutta aiheuttavia ominaisuuksia kuin vahvoilla huumeilla.

Hollannin hallitus kertoo voivansa kieltää kannabiksen vahvemmat muodot, kuten "skunkin", tutkimuksen osoitettua sen vahvuuden kaksinkertaistuneen viimeisten viiden vuoden aikana.

Oppositiopuolueet sanovat, että jos miedot huumeet tulevat laittomiksi, viranomaiset eivät enää voisi valvoa niiden kauppaa ja käyttöä.

Hallitus yrittää tukahduttaa kannabisturismin

On valomerkin aika ulkomaalaisille hollantilaisissa kahviloissa, sillä hallitus päätti tukahduttaa kannabisturismin ja kiristää kannabispolitiikkaa muun Euroopan paineen alla.

Maastrichtin kaupungissa, Saksan ja Belgian rajalla, alkaa pian kokeilu, jossa kielletään huumeiden myynti ulkomaalaisille.

"Haluamme lopettaa huumeturismin: sen, että ulkomaalaiset tulevat tänne käyttämään huumeita, ja sen, että he ostavat huumeita viedäkseen niitä kotiinsa", sanoo oikeusministeri Wim Kok.

Paikallisviranomaiset vastustavat huumelakien tiukentamista

Hollannin huumelakien tiukentamissuunnitelmat ovat kohdanneet ankaraa vastustusta paikallisviranomaisilta kautta maan.

Oikeistohallituksen suunnitelmat ovat saaneet vastaansa Hollannin paikallishallinnon liiton, jonka mukaan suunnitelmat uhkaavat vuosien mittaan menestyksekkääksi osoittautunutta huumeiden valvontaa.

Poliittinen neuvonantaja Lex Estveld sanoo hallituksen yrittävän korjata sellaista järjestelmää, joka ei ole edes hajonnut.

"Hollannin mietojen huumeiden valvontajärjestelmä on osoittautunut onnistuneeksi vuosikymmenten mittaan. Mielestäni emme pärjää ollenkaan huonosti vertailussa muiden maiden kanssa."

483 paikallishallintopiirin yhteisessä julkilausumassa sanotaan, että ehdotetut toimenpiteet pakottaisivat marihuanakaupan pimeille markkinoille.

Hollannissa toimii 780 kannabista myyvää kahvilaa, joista puolet on kolmessa isoimmassa kaupungissa Amsterdamissa, Rotterdamissa ja Haagissa. Noin 80% paikallishallintopiireistä ei salli kannabiskahviloita. Hallituksen tietojen mukaan kannabista kokeilleiden määrä Hollannissa on keskitasoa vertailussa EU-maiden, USA:n ja Australian kanssa.