Saksa
Berliini dekriminalisoi kannabiksen hallussapidon
Lähde: The Expatica 15.4.2004
http://www.expatica.com/source/site_article.asp?channel_id=2&story_id=5589

Saksan kannabislait saattavat haihtua savuna ilmaan tämän kevään aikana Berliinin paikallishallinnon aikoessa dekriminalisoida kannabiksen hallussapidon.

Lakialoitteella, jonka mukaan sallittaisiin kannabiksen hallussapito aina 15 grammaan saakka, on kaupungin hallinnossa ylivoimainen kannatus.

Keskustalainen lakialoitetta tukeva FDP on sitä mieltä, että hallituksen tulisi lopettaa muutoin lakia noudattavien ihmisten nuuskiminen, koska kannabiksen ei ole todettu olevan haitallisempaa kuin alkoholi tai tupakka.

Todellinen syy lainmuutokselle on se, että Berliinin viranomaiset ovat lopettaneet kannabiksen hallussapidon valvomisen.

"Kieltopolitiikka perustui täydellisesti epäonnistuneeseen huumepolitiikkaan," luonnehtii FDP:n senaattori Martin Lindner, joka on lakialoitteen esittelijä.

"Emme vähättele tätä ainetta vaan yritämme ajaa realistisempaa lähestymistapaa," hän lisää.

Kannabiksen nauttiminen on muuttunut sosiaalisesti hyväksytymmäksi varsinkin niiden perheiden keskuudessa, joiden vanhemmat kuuluvat 1960- ja 1970-luvuilla pössötelleisiin suuriin ikäluokkiin.

Berliiniä pidetään myös Saksan marihuana- ja hasispääkaupunkina. Viimeisten kolmen vuoden aikana poliisi on lopettanut kannabismarkkinoiden seuraamisen Berliinissä Berliner Zeitung -sanomalehden mukaan.

Tuskin enää löytyy sellaista klubia tai diskoa, kahvilaa tai näyttelyn avajaisia, missä ei jointti palaisi. Ja tämä on vain kannabiksen julkinen puoli. Kannabiksen käyttö yksityisbileissä on täysin tavallista.

"Tarvitsisimme 1000 uutta poliisia, jotta voisimme edes hieman puuttua kannabiskauppaan", eräs huumepoliisi kertoi sanomalehdelle. Mutta budjettileikkaukset sekä kannabiksen jatkuvasti kasvava sosiaalinen hyväksyminen ei helpota lakia täytäntöönpanevan poliisin osaa.

Hasista saa helposti Berliinin joka kolkassa kahviloista ja tupakkakaupoista. Tämän lisäksi kotikasvatettua kannabista kukkii parvekkeilla, takapihoilla ja katoilla kautta kaupungin. Berliinin poliisi onkin lopettanut yksityiskotien ratsaamisen kotiviljelyn takia.

"Siitä ei ole mitään hyötyä," eräs poliisi kertoi sanomalehdelle. "Lähdemme vain, jos saamme vihjeen todella isosta kannabisviljelmästä. Mutta emme enää tutki ihmisten takapihoja, jos sieltä sattumalta löytyisi joitain taimia."

Aikaisemmin suurin osa laittomasta kannabiksesta tuli Saksaan Turkista tai Välimeren alueelta. Nyt monet vaikeuksiin joutuneet itäsaksalaiset maanviljelijät vuokraavat navettansa kehittyneille kannabiksentuotantoyrityksille.

"Berliinissä poltettava kannabis tulee yleensä lähempää kuin ihmisten syömät tuoreet hedelmät ja vihannekset," huumepoliisi kertoo.