Hollanti
Marihuana on lääke muiden joukossa
Lähde: Wall Street Journal, 12.2.2004
http://www.mapinc.org/drugnews/v04/n264/a03.html
lääkekannabisvirasto
http://www.cannabisbureau.nl/eng/index.html
toinen lääkekannabistuottajista
http://www.medicalmarijuana.org/from_glasshouse_to_patient.htm

Kansainvälisesti arvostettu USA:lainen talousalan julkaisu Wall Street Journal kirjoittaa helmikuun numerossaan Hollannin lääkekannabispolitiikasta.

Viime keväänä Hollannin parlamentti hyväksyi lain, joka sallii lääkäreiden määrätä marihuanaa potilailleen eri sairauksiin ja vaivoihin. Hollannin hallitus teki sopimuksen kahden kannabiksen tuottajan kanssa lääkemarihuanan tuottamiseksi maan apteekkeihin.

Syyskuussa ensimmäiset kannabiserät saapuivat apteekkeihin. Lääkärit suosittelevat kannabiksen käyttämistä teenä tai vaporisaattoreilla. Tällä hetkellä 20 000 Hollannin kansalaista saa lääkekannabiksensa apteekista. Lääkekorvaukset korvaavat 80% sen hinnasta.

Lääkemarihuanalakia myös kritisoidaan. Patients for Medical Marijuana Foundation -säätiön puheenjohtaja ja itsekin lääkemarihuanan käyttäjä Ger de Zwaan sanoo, että laki on puutteellinen, koska hallituksen valvoma kannabis apteekeissa maksaa enemmän kuin kannabiskahviloissa ja potilailla on valittavanaan vain kahdesta eri laadusta verrattuna kahviloiden laajoihin valikoimiin.

EU:n huumelakien harmonisointi

Selvitys maan huumepolitiikasta
http://www.minvws.nl/images/RAP18_tcm11-45292.PDF
Raportti Hollannin huumepolitiikan kehittymisestä 2001 - 2002
http://www.minvws.nl/images/progress-rep-drugpolicy_tcm11-45330.pdf

Kannabiksen apteekkijakelu on luonteva jatko Hollannin huumepolitiikalle, josta löytyy selvitys Hollannin terveys-, hyvinvointi- ja urheiluministeriön kotisivuilta.

Vuonna 2001 EU:n komissio jätti vahvistettavaksi ehdotuksensa laittoman huumekaupan valvonnasta, jonka tarkoituksena on harmonisoida huumelakeja sekä määritellä huumerikoksista määriteltyjen suurimpien rangaistusten minimitaso. Tämä ei kuitenkaan koskisi henkilökohtaista käyttöä. Hollannin osalta tämä johtaisi suurten kannabismäärien kaupasta ja salakuljetuksesta langetettavien rangaistusten koventamiseen.

Lisäksi pienistä ei omaan käyttöön tarkoitetuista kannabismääristä langetettava enimmäisrangaistus tulisi nostaa yhdestä kuukaudesta vuoteen. Hollanti on vedonnut tässä asiassa EU-hallinnon suhteellisuus- ja läheisyysperiaatteisiin: yhtenäisen politiikan tulisi tuottaa selvää hyötyä. Maan sisällä tapahtuvan pienimuotoisen kannabiskaupan rankaisemisen koventaminen ei tällaista tuota. Asian käsittely on vielä kesken EU-elimissä.

Oltuaan vuosia epäsuositun valtion asemassa kannabispolitiikkansa takia on Hollanti saanut yhä laajempaa tukea ja suosiota sekä EU-maissa että kansainvälisissä huumevalvontaelimissä. Yhä useampi EU-maa on alkanut soveltaa sallivampaa politiikkaa kannabiksen suhteen, ja yhdessä Belgian, Saksan, Ranskan ja Sveitsin terveysministereiden kanssa järjestetyt kannabiskonferenssit ovat edistäneet kannabiksen tuntemusta ja ymmärtämystä muissa EU-maissa.

Vuonna 2002 Brysselissä järjestetyssä kannabiskonferenssissa saavutettiin yhteisymmärrys siitä, että kannabista ei voida pitää harmittomana huumeena mutta ei myöskään löydy perusteita luokitella sitä vaaralliseksi huumeeksi. Kannabiksen käytön seuraukset ovat monessa suhteessa vähäisemmät kuin tupakan ja alkoholin käytön seuraukset.

Hollanti on kuulunut vuodesta 2002 lähtien YK:n alaiseen huumekomissioon (CND). Sveitsin, Kanadan ja Portugalin edustajien tukemana Hollanti on aktiivisesti tuonut uusia huumepoliittisia aloitteita komission käsiteltäväksi. Länsimaissa tapahtuvasta kannabiksen liberalisoinnista keskusteltiin runsaasti komission 45. kokouksessa