Ruotsi
Huumekuolemat jatkuvassa nousussa
Lähde: Sveriges Television (SVT) 11.2.2004
http://www.mapinc.org/drugnews/v04/n262/a05.html
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=1804&a=174717

Huumeiden väärinkäytön aiheuttamat kuolemantapaukset ovat nelinkertaistuneet Ruotsissa viimeisten yhdeksän vuoden aikana.

"Tämä on hälyttävää ja todennäköisesti heijastaa heroiinin käytön ja huumeiden sekakäytön huomattavaa lisääntymistä varsinkin nuorten keskuudessa", sanoo professori Peter Krantz Lundin lääketieteellisestä instituutista.

Vuonna 1995 99 ihmistä kuoli huumeiden väärinkäytön seurauksena. Viimeisten kahden vuoden aikana luvut ovat olleet 425 ja 413 kuolemantapausta vuodessa.

Krantzin mukaan nämä kuolemantapaukset johtuvat myrkytyksistä, yliannoksista sekä huumeiden käytön aiheuttamista sisäelinvaurioista.

Huumeriippuvaisilta kielletään hoito

Mikä on aiheuttanut kuolemantapausten lisääntymisen? Peter Krantzin mukaan se heijastaa lisääntynyttä huumeiden väärinkäyttöä.

Per Sternbeck Riksförbundet för hjälp at narkotika- och läkemedelsberoende -järjestöstä on sitä mieltä, että huumeiden väärinkäyttö on lisääntynyt, mutta hänellä on muitakin syitä mielessä.

"Syynä on se, että huumeriippuvaisilta kielletään heidän todellisiin tarpeisiinsa pohjaava hoito", hän kertoo Ruotsin televisiolle.

Per Sternbeck selittää, että monet hoitolaitoksista ympäri maata ovat tyhjillään, koska paikallisviranomaiset kieltäytyvät maksamasta hoidosta samalla kun huumeiden väärinkäyttö lisääntyy.

Ruotsissa amfetamiini on ollut huumeriippuvaisten eniten käyttämä aine. Yksi syy heroiinin käytön lisääntymiseen viime vuosina on Sternbeckin mielestä se, että heroiinin polttaminen on lisääntynyt. Heroiinin polttamista ei pidetä yhtä hätkähdyttävänä kuin suoneen ruiskuttamista - mutta siitä on vain lyhyt askel ruiskuttamiseen.

Sternbeck uskoo myös, että osasyynä tilanteeseen on sosiaalipalvelujen leikkaaminen.

"Työttömyysasteen ja huumeriippuvuuden välillä on vahva yhteys".