Sveitsi
Ticinon kantonissa lopetettiin kannabiksen viljely
Lähde: Swissinfo 5.2.2004
http://194.6.181.128/sen/Swissinfo.html?siteSect=105&sid=4258139
Ticinon poliisin hamppusivut
http://www.ti.ch/DI/POL/prevenzione/stupefacenti/sostanze/default_canapa.htm
Poliisiraportti Ticinon hamppuongelmasta
http://www.ti.ch/di/temi/canapa/

Sveitsin parlamentin on määrä käsitellä kannabista viikolla 7. Sveitsin senaatti on jo hyväksynyt kannabiksen käytön liberalisoinnin. Lakiehdotuksen mukaan kannabiksen käyttö ja kasvatus omaan käyttöön sallittaisiin samoin kuin rajoitettu kaupankäynti. Kannabiksen maastavienti ja maahantuonti olisivat edelleen kielletty. Samoin kannabiksen mainostaminen olisi kielletty.

Ticinon kantonin hamppuongelma

Viime vuonna aloitettu poliisioperaatio kannabiksen viljelyä on tuottanut tulosta.

Ensimmäisen kannabiskaupan auettua vuonna 1996 oli Ticinossa vuonna 2002 jo 75 myymälää.

Kaupat keskittyivät Chiasson ja Luganon väliselle raja-alueelle, missä Italiasta saapuvat asiakkaat turvasivat hyvän kaupankäynnin.

Myös kannabiksen viljely lisääntyi varsinkin Magadinon alueella, missä lämmin eteläinen ilmasto tarjosi hyvät olosuhteet kasveille. Samalla myös marihuanan sisäviljely yleistyi tuottaen vahvaa "ruohoa".

Kaiken tämän tapahtuessa poliisi näytti kääntävän selkänsä.

Keväällä 2003 Ticinon viranomaiset päättivät ryhtyä toimeen. Tusinoittain kannabisviljelmiä kitkettiin, myyjiä pidätettiin ja varoja takavarikoitiin.

Yleinen syyttäjä Antonio Perugini kertoi, ettei Ticinosta enää löydy sisäviljelmiä, mutta myöntää, että kannabista varmaan viljellään ulkona.

Poliisin toimien jälkeen hamppukauppojen määrä on tippunut 75:stä kahteen. Noin 250 ihmistä on kuulusteltu ja koko joukko on edelleen pidätettynä.

Kaiken kaikkiaan 43,5 miljoonan $:n arvosta kannabista takavarikoitiin tai tuhottiin.

Ristiriitainen vastaanotto

Paikalliset asukkaat ovat yleensä kiitelleet poliisin toimia vaikka muutamat arvostelevat viranomaisia liian myöhäisestä toiminnasta.

"Hallitus vain katseli tilannetta vuosia ja jopa antoi kaupankäynnille laillisen mielikuvan", sanoo asianajaja Marco Broggini.

Hän ihmetteli, että kuinka kukaan saattoi pitää hamppukauppoja laittomina, kun niitä oli kymmenittäin kantonissa.

"Jopa työnvälitystoimistot osoittivat ihmisiä töihin hampunkorjuuseen", hän jatkaa.

Hamppukaupan omistaja Roberto Zanotta on valittanut poliisin ristiriitaisista otteista. Paikallinen poliisi oli käynyt aikoinaan jakamassa ohjeita kannabiksen myynnistä mutta myöhemmin pidätti hänet ja piti säilössä 52 vuorokautta.

Hallitsematon tilanne

Poliisi- ja oikeustoimen johtaja Luigi Pedrazzini myöntää viranomaisten alkaneen toimia vasta kun kannabiskauppa oli riistäytymässä valvonnasta.

Hän kertoo viimeisten kuukausien aikana tehtyjen poliisioperaatioiden tarkoituksena olleen selvän viestin lähettämisen siitä, että kannabiksen käyttö on laitonta.

Rossano Bervini, Ticinon hallituksen entinen sosiaalidemokraattinen edustaja, kertoo aikaisemman suvaitsevaisuuden olleen vain toimenpiteisiin ryhtymisen pelon peittelyä.

Selvien toimintaohjeiden puute aiheutti sen, ettei kukaan oikein tiennyt, mikä on laillista ja mikä ei, hän sanoo.

Kantonin hallitus on muuttanut kantaansa kannabiksen suhteen. Aikaisemmin hallituksen enemmistö oli kannabiksen liberalisoinnin kannalla mutta nyt vain vähemmistö.

Kannabiksen käytön yleistyessä Ticinon kouluissa on koulutoimenjohtaja aloittanut "0-toleranssikampanjan".

Kannabiksen kauppa on mennyt maan alle ja hinta on kaksinkertaistunut noin 12 $:ksi (noin 10 euroa) grammalta.