Iltasanomat 27.10.2010

http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=2269378

Sossun luukulta käteen 750e/kk - kannabislääke vei kaikki rahat

Korkein hallinto-oikeus on päättänyt, että kallista kannabista sisältävää kipulääkitystä tarvinnut henkilö on oikeutettu 750 euron kuukausittaiseen toimeentulotukeen takautuvasti.


Korvauksiin oikeutettu henkilö oli loukkaantunut liikenneonnettomuudessa vuonna 2002. Sen seurauksena hänellä on krooninen kiputila, johon yksityislääkäri oli määrännyt hänelle hintavaa kipulääkettä.

Asiakirjoista käy ilmi, että henkilö on maksanut lääkkeestä yli 700 euroa kuukaudessa. Toimeentulotukilaskelmissa lääkemenoiksi on hyväksytty kuitenkin vain 50 euroa, koska henkilön on edellytetty voivan käyttää tavanomaisia kivunhoidossa käytettäviä lääkkeitä.

Henkilö on ilmoittanut, että hän on joutunut ottamaan pankkiluottoa voidakseen ostaa kysymyksessä olevaa lääkettä ja että hän on velkaantunut paitsi pankille myös apteekille.

Ensin Turun hallinto-oikeus oli katsonut, että takautuvaa toimeentulotukea lääkeostoihin ei tulisi myöntää.

Korkein hallinto-oikeus kuitenkin kumosi hallinto-oikeuden ja sosiaalilautakunnan päätökset. Asia palautettiin sosiaalilautakunnalle uudelleen käsiteltäväksi siten, että myös ajalla 1.6.2007 - 31.3.2008 kipulääkityksestä aiheutuvat menot otetaan täysimääräisinä huomioon.

Huhtikuussa nostettua pankkiluottoa ei kuitenkaan vaadita ottamaan huomioon.