Image

Tero Nieminen

Image 
Image

Suomen kannabisyhdistyksen jäsen Tero Nieminen esiintyi maanantaina 28.7.1997 A-studiossa, jonka aiheena oli kannabiksen laillinen status Suomessa. Ohjelmassa Tero kertoi elämästään, työstään sekä harrastuksistaan. Tero kertoi myös käyttäneensä kannabista silloin tällöin 9 vuoden ajan ja kasvattaneensa itse hamppua. Tero kertoi myös, että aloitettuaan käyttämään kannabista hän on hiljalleen luopunut kokonaan alkoholijuomien käytöstä.

5.8.1997 Tero kutsuttiin poliisikuulusteluun TV-esiintymisensä takia - häntä epäillään huumausainerikoksesta ja asia on menossa eteenpäin syyttäjälle. Kuulusteluissa Tero vetosi huumausainelain seitsemänteen pykälään, minkä perusteella häntä ei pitäisi edes asettaa syytteeseen. Poliisikuulustelun jälkeen Teron kotiin tehtiin kotietsintä, jonka yhteydessä takavarikoitiin kaksi piippua sekä 16 hampun siementä.

Tero Niemisen avoin ja rehellinen TV-esiintyminen oli liikaa myös hänen työnantajallensa. Teroa yritettiin ensin taivutella itse irtisanoutumaan työpaikastaan, mihin hän ei oikeutensa tuntien suostunut. Perjantaina 15.8.1997 Teron palatessa vuosilomalta hän sai viimein työnantajaltaan yksipuolisen irtisanomisilmoituksen, joka on mitä ilmeisimmin lainvastainen. Irtisanomista käsiteltiin A-studiossa keskiviikkona 20.8.1997.

Suomen kannabisyhdistys keräsi ELMUn juhlilla 17.8.1997 Helsingin Kaivopuistossa nimiä Tero Niemisen puolesta. Vetoomuksessa syyttäjää pyydetään soveltamaan huumerikoslain 50 luvun 7. pykälää, eli jättämään syyte nostamatta. Nimiä saatiin kerätyksi kuudessa tunnissa 685. SKY:n teltalla oli kävijöitä varovaisen arvion mukaan pari tuhatta.

Asian tiimoilta pidettiin 27.8.1997 toinen poliisikuulustelu. Samassa tilaisuudessa luovutettiin loppulausunto ("Miksi menin A-studioon?" ja vetoomus, johon kerättiin nimiä Kaivopuistossa). Kaiken kaikkiaan pelkästään kuulusteluihin on esitutkintapöytäkirjan mukaan kulunut 4½ tuntia. Itse pöytäkirjassa on 44 sivua.

6.10.1997 Tero Nieminen keskustelee syyttäjä Maarit Loimukosken kanssa. Keskustelusta selviää millä perusteilla syyttäjä kumoaa 685 ihmisen allekirjoittaman vetoomuksen.

17.11.1997 eräs työnantaja palkkaa Tero Niemisen.

19.12.1997 "A-studion vuosikertaglögit 1997"-lähetyksessä kysyttiin, miksi jääkiekkoilija pääsee vähemmällä kuin ohjelmistosuunnittelija, kun tulee ilmi laittomien päihteiden käyttöä?

20.4.1998 Tero Nieminen tuomittiin Helsingin käräjäoikeudessa 25 päiväsakkoon a 113 mk eli maksamaan sakkoja 2825 mk. Lisäksi määrättiin takavarikkoon 15 hampun siementä ja kaksi vesipiippua. Tuomio oli selkeästi poliittinen. Tuomion tarkoitus on hiljentää kannabiskeskustelua vaativat tahot. Sananvapaus ei sisällä sitä, että voisi puhua kannabiksen käytöstään ilman rikossyytettä. Lisäksi tuomioistuin selkeästi totesi, että oikeuskäytäntö on jättää soveltamatta rikoslain 50 luvun 7 §:ää. Tuomiosta valitetaan hovioikeuteen.

22.3.1999 Tero Nieminen kanteli eduskunnan oikeusasiamiehelle tuomiostaan ja tutkinnastaan. Käytännössä tämä on kantelu siitä, että eduskunnan tahtoa ei noudateta eli rikoslain 50 luvun 7 § ei noudateta. Tämän pykälän mukaan mm. kannabiksen käytöstä, hallussapidosta tai kasvattamisesta omaan käyttöön ei pitäisi syyttää eikä tuomita. Käytäntö on kuitenkin toinen.

29.6.1999 Hovioikeus alentaa tuomiota 25 päiväsakosta 15 päiväsakkoon. Päätöksessä todetaan käräjäoikeuden tuomion olleen liian ankara. Hovioikeudelle 7§:ää ei ole olemassa.

19.10.1999 Korkein oikeus ei myönnä valituslupaa. Päätöstä ei perustella.

6.10.2000 Eduskunnan oikeusasiamies ei näe mitään virhettä esitutkinnassa. Toisaalta tuomioistuimen toimintaa ei edes tutkita. Valtuudet eivät riitä.

ASIAKIRJAT: