- Tietoja
- Julkaistu: 02.10.2006 02.10.2006
- Osumat: 5318 5318
Kuvateksti:
Vankien lääkkeet. Vartija vie Oulun lääninvankilan asukkaille pillereitä, joiden joukossa yritetään välttää riippuvuutta aiheuttavia lääkkeitä.
Väärinkäytetyt lääkkeet ovat jo pahempi riesa kuin perinteisemmät huumeet.
Oulussa torstaina järjestetyn päihdepäivän luennoitsijat totesivat, että käyttäjät saavat lääkkeitä sekä kadulta että lääkäreiltä huijaamalla.
"Voi sanoa, että on palattu mummon lääkekaapille", rikosylikonstaapeli Jukka Oikarinen sanoi.
Riippuvuutta aiheuttavien opiaattikipulääkkeiden myynti kasvaa 15 prosenttia joka vuosi. Villeimpien arvioiden mukaan Suomessa on 10 000 väärinkäyttäjää, jotka kiertävät sairaaloita reseptin toivossa.
Pohjoisessa haitallisin huume on Subutex. Se on lääke, jota väärinkäyttäjät liuottavat ja pistävät suoraan suoneen. "Tuolla on taitavia kemistejä, jotka liuottavat mitä tahansa. Raahessa oli liuotettu jopa kipulaastareita", apulaisopettaja Voitto Järvimäki anestesiaklinikalta sanoi ja nyökkäsi kadulle päin.
Taistelu lääkkeiden väärinkäyttöä vastaan on vaikeaa. Jos reseptejä ei saada kotimaasta, aineita löytyy ulkomailta.
Subutexia Riiasta
Subutex-opiaattia haettiin ensin Ranskasta, kunnes Suomi alkoi vaatia maahantuontiin kotimaasta saatua reseptiä. Alkuvuonna 2004 käyttäjät hakivat pillerit Virosta, jossa reseptejä irtosi muutamilta tietyiltä lääkäreiltä. Tänä syksyllä Viro tiukensi sääntöjä, minkä jälkeen väärinkäyttäjät ovat menneet Riikaan."Tiedän, että viimeksi eilen (keskiviikkona) Riiasta palasi kaksi oululaista poikaa", Jukka Oikarinen sanoi. Hän tietää Oulun seudulta noin 40 henkilöä, jotka käyvät kyseenalaisilla matkoilla.
Osa tuoduista lääkkeistä ajautuu Oikarisen mukaan katukauppaan ja vaihtuu amfetamiiniksi. Kyse onkin aina lääkkeiden, perinteisten huumeiden ja alkoholin sekakäytöstä.
Käyttäjiä tuli sairaalaan
Oulussa lääkärit huomasivat jotain olevan pielessä, kun Afganistanin sota alkoi riehua. Pommit olivat tuhonneet opiaattiviljelmät, joten väärinkäyttäjät yrittivät saada aineita reseptein.Jos yksi lääkäri kieltäytyi, eikä uhkailukaan auttanut, "potilas" siirtyi toiseen sairaalaan, toiselle paikkakunnalle.
Voitto Järvimäkikin alkoi kohdata ihmisiä, jotka olivat muka tulleet lyhyelle työreissulle Ouluun, mutta kipulääkkeet olivat loppuneet. "Veijareilla" oli esittää sairauskertomukset.
"Tällainen pieni porukka voi pilata kipulääkkeiden käytön maineen", Järvimäki harmitteli. Yhdellä veijarilla oli paperit liikenneonnettomuudesta ja toisilla ties mistä.
Totta on, että lääkkeiden väärinkäyttäjät joutuvat usein tapaturmiin. He voivat aiheuttaa vammoja jopa itse saadakseen lääkehoitoa. He ovat myös alttiita pahoinpitelyille ja onnettomuuksille. Siksi sairaaloissa ollaan tarkkoina kipulääkityksen ja rauhoittavien kanssa.
"Kun ei ole tuntoa ja jalka roikkuu, mutta potilas valittaa kipua, kyse on jostakin muusta", Järvimäki opetti salilliselle lääketieteen asiantuntijoita torstaina.
Yhtä pahasti pulassa lääkkeiden väärinkäytön kanssa on poliisi. Väärinkäytettynä huumaavia lääkkeitä on paljon ja uusia tulee. Miten poliisi pysyy kehityksestä kärryillä?
"Ei mitenkään", rikosylikonstaapeli Jukka Oikarinen sanoi