Lähde: Turun Sanomat 16.11.2004

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi maanantaina kansanedustaja Rosa Meriläiseen (vihr) kohdistuneen syytteen huumeen käyttörikoksesta. Käräjäoikeuden mukaan näyttö Meriläistä vastaan ei ollut riittävä. Syyttäjä Tove Myhrberg vaati Meriläiselle sakkorangaistusta vedoten siihen, että kansanedustaja kertoi itse mediassa huumeen käytöstä.

Meriläisen puolustus kiisti käyttörikosta koskaan tapahtuneen ja katsoi, ettei haastattelulausunnoilla voi olla asiassa rikosoikeudellista merkitystä. Asianajaja Paul Perovuon mukaan Meriläinen ei osannut viime keväänä lausunnot antaessaan punnita sanomisiaan, koska oli masentunut ja vakavasti uupunut. Todisteena masennuksesta ja uupumuksesta esitettiin eduskunnan työterveyslääkärin viime huhtikuussa antama lausunto.

Syyttäjä vaati Meriläisen kuulemista, mutta Meriläinen kieltäytyi kertomasta asiasta mitään kuten oli tehnyt jo poliisikuulusteluissa. Lain mukaan syytetyllä on oikeus vaitioloon.

Näyttönä rikoksesta syyttäjällä oli Image-lehden artikkeli ja MTV3:n uutispätkä. Ensimmäisen kerran Meriläinen mainitsi polttaneensa pilveä toukokuun Image-lehden haastattelussa.

Oikeus totesi, ettei syyttäjä pystynyt yksilöimään aikaa ja paikkaa, jossa rikos olisi tapahtunut. Valtio määrättiin korvaamaan Meriläisen oikeudenkäyntikulut eli vajaat 3 400 euroa.