Helsingin uutiset: Kannabista löytyy kotiviljelmiltä jo viikoittain

http://www.helsinginuutiset.fi/Uutiset/Paivan-Puheenaihe/Kannabista-loytyy-kotiviljelmilta-jo-viikoittain

19.03.2010 11:05

Tuomas Massinen

Poliisi löysi Helsingistä viime vuonna 119 marihuanaa tuottavaa kotiviljelmää. Vielä 2007 viljelmiä tuli virkavallan tietoon nelisenkymmentä vähemmän.

Kova noususuunta on jatkunut tänä vuonna.

–Viljelmiä paljastuu jo useita viikossa. Kotona kasvattamisen suosio lisääntynee jatkossa edelleen, arvioi Helsingin poliisin huumerikosyksikön rikoskomisario Mika Raatikainen.

Raatikaisen mukaan tilastot kertovat vain murto-osan totuudesta, sillä kotikasvatus on valtaosin piilorikollisuutta.

Poliisi löytää kannabisviljelmiä eri puolilta Helsinkiä.

–Esimerkiksi Kalliossa niitä on paljon. Yleisimmin kannabista kasvatetaan kerrostaloasunnon vaatekomerossa.

Paljastuneessa kotiviljelmässä on tavallisesti 5–10 kasvia. Ajoittain käy ilmi, että kannabista on viljelty runsaasti isommissa tiloissa, kuten teltoissa. Näistä on löydetty 50:kin kasvin viljelmiä.

Tavallisimmin pensaat paljastuvat, kun poliisi hälytetään asuntoon häiriön takia tai naapuri ilmoittaa voimakkaasta hajusta. Joskus poliisi saa vihiä huumekasveista, kun kastelujärjestelmä on aiheuttanut vesivahingon naapureille.

Raatikaisen mukaan enemmistö kasvattajista viljelee marihuanaa ”filosofointipohjalta” itselleen ja kavereilleen.

–Tyypillinen tapaus on 20–30-vuotias mies tai pariskunta. Kasvattajat eivät yleensä ole mitään kovan luokan rikollisia.

Osa kotikasvattajista on ammattimaisia diilereitä, jotka tekevät bisnestä isoilla kasvustoilla. Kasvi voi tuottaa yli sata marihuanagrammaa, ja katukaupassa grammasta saa 10–20 euroa.

Kannabiksen viljeleminen on aina huumausainerikos, josta oikeus määrää yleensä sakkoja tai ehdollista vankeutta.

–Osa kasvattajista ei miellä, että parinkin kasvin viljeleminen on rikollista. Nuorisolle pitäisi antaa enemmän kannabikseen liittyvää asennekasvatusta.

Raatikainen huomauttaa, että oikeusseuraamusten lisäksi kiinnijääneelle koituu taloudellisia menetyksiä: poliisi hävittää kasvit ja välineet, kuten lamput, tuulettimet ja kastelujärjestelmät.

Pääsyinä kotikasvatuksen lisääntymiseen ovat käytön yleistyminen ja ulkomaiset internetkaupat, joista voi tilata siemeniä.

Ongelmana on , ettei virkavallalla ole tehokasta keinoa puuttua ulkomaiseen nettikauppaan. Postitse tulevat siemenerät ovat yleensä pieniä eivätkä aina jää myöskään tullin haaviin.

Myös Suomessa toimii kauppoja, jotka myyvät kannabiksen kasvatukseen ja käyttöön liittyviä välineitä. Paraikaa puntaroidaan, onko kotimainen myyntitoiminta laillista Viherpeukku-tapauksen yhteydessä.

Poliisi teki Helsingissä, Tampereella ja Turussa toimineesta Viherpeukku-liikkeestä rikostutkinnan ja siirsi asian syyttäjälle helmikuun lopulla.

Poliisi epäilee liikettä huumausainerikoksen edistämisestä. Myymälän tarvikkeita epäillään käytetyn kannabiksen viljelyyn.