YLE: Poliisin turhat kotietsinnät kuohuttavat

Poliisin turhat kotietsinnät kuohuttavat

Poliisi on viime aikoina etsinyt niin tehokkaasti huumeiden kotiviljelmiä, että moni syytönkin on joutunut kotietsinnän kohteeksi. Netissä aiheesta on käynyt vilkas keskustelu viime aikoina.

Eduskunnan oikeusasiamiehelle tulee valituksia kotietsinnöistä parikymmentä vuosittain. Nyt tammikuun aikana valituksia on tullut jo viisi.

Helsinkiläinen Mikko on koulutukseltaan kokki ja perheen etuoikeutettu ruoanvalmistaja. Hän kasvattaa kotona chiliä.

Syksyllä Mikko koki elämänsä yllätyksen lähtiessään puutarhakaupasta. Siviilipukuiset poliisit pysäyttivät hänet, tutkivat ostokset ja sen jälkeen ilmoittivat, että häntä epäillään huumausainerikoksesta. Mikko pääsi poliisikyydillä kotiin ja poliisi teki kotietsinnän.

- Se oli tavallinen päivä. Fillarilla kävin siellä Viherpeukussa ja ostin ph-jauhetta. Ulostullessa kaksi siviilipukuista poliisia sitten pysätti. Sitten ne halusivat nähdä, mitä täällä oikein kasvatellaan.

Mikko ei ole aiemmin joutunut poliisin kanssa tekemisiin.

- Oli se oikeastaan ihan asiallista kohtelua, mutta lakipuoli ihmetyttää. Onko tämä ihan oikeasti sallittua, että näin heppoisin perustein voi tulla toisen kotiin elämää penkomaan, pohtii Mikko vieläkin.

Kotietsintään tarvitaan aina komisariotasoisen poliisin lupa. Pyynnöstä poliisin pitää toimittaa selvitys etsinnästä jälkikäteen parin viikon sisällä. Mikko sai sen yli kuukauden kuluttua useamman kerran sitä perättyään.

Mikon mielestä kokemuksesta jäi paha maku. Hänen mukaansa tuollaisessa tilanteessa poliisilla on selkeä ylivalta.

- Kyllähän siinä tuli sitten monta yötä valvottua ja mietittyä, miksi juuri minä.

Kotietsintä liittyi nyt jo lopetetun Viherpeukku-nimisen liikkeen poliisitutkintaan. Poliisi epäilee, että sen kaupoista Tampereella ja Helsingissä myytiin välineitä kannabiksen kasvattamiseen ja poliisi teki 150 kotietsintää.

Julkisuudessa tutkintaa on arvostelu monin tavoin yliampuvana. Ratsioitakin pidetään liioiteltuina, kun poliisin pitäisi sisäministeriön tavoitteiden mukaan keskittää voimansa järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

YLE Uutiset / Ritva Säilä