Huumepoliisi ei ehdi valvoa suunnitelmallisesti rikoksia

Työaika kuluu yhä enemmän rutiinikeikkojen hoitamiseen

Anna Kopteff

Lähde: helsingin sanomat 22.6.2009

Poliisien mielestä huumerikosten torjunta on vaikeutunut 2000-luvulla.

Erityisen vähäisiksi poliisit kokevat keinot puuttua huumeiden viihdekäyttöön ja kannabiksen kotikasvatukseen. Myös mahdollisuudet katu- ja liikennevalvontaan sekä kenttätuntuma ovat heikentyneet.

Tämä käy ilmi Poliisiammattikorkeakoulun tutkimusraportista, jossa haastateltiin järjestys- ja rikospoliiseja vuosina 2003–2006.

Tutkimuksessa haastateltujen poliisien mielestä omatoimiselle valvonnalle ja rikosten ennaltaehkäisemiselle ei riitä aikaa.

Saman ongelman ovat huomanneet myös pääkaupunkiseudun poliisit. Heidän työaikansa kuluu yhä enemmän päivystyksestä ilmoitettavien rutiiniluontoisten hälytyskeikkojen hoitamiseen.

"Poliisin pitää kuitenkin hoitaa ne. Kaikenlaisia hälytystehtäviä ja juttujen kirjaamista on niin paljon, että itse suunniteltua katukaupan ja -käytön valvontaa ei ehdi", sanoo Helsingin poliisin huumerikosyksikön rikoskomisario Jari Pynnönen.

Joitakin kertoja vuodessa poliisi selvittää kohteita myös etukäteen niin sanotussa projektitutkinnassa, johon kuuluu iskuja, kotietsintöjä ja tarkastuksia.

Resurssit ovat tiukassa ja väkeä on vähän. Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta rikoskomisario Juha Tompuri sanoo, että vähäisiä voimavaroja kohdennetaan olennaiseen, ja yhteistyötä tehdään eri poliisilaitosten kanssa.

"Jutuista kyllä tulee entistä massiivisempia ja niiden käsittelyt venyvät. Toisaalta se mahdollistaa entistä syvemmältä penkomisen."

Arvioiden mukaan 5–10 prosenttia huumerikoksista pystytään selvittämään.

 

Piilorikollisuus paljastuu usein vain poliisin omilla tutkimuksilla, mutta aikapula vaikeuttaa työtä.

"Hälytyspartiot ovat kiireisiä eikä "luppoaikaa" ole. Poliisit haluaisivat valvoa, mutta siihen ei riitä aikaa", rikoskomisario Pynnönen harmittelee.

Hallinnolliset asiat lohkaisevat aikaa valvonnalta, jonka ihmiset kokevat tärkeäksi yleisen turvallisuuden kannalta.

Kannabiksen kotikasvatus rehottaa pääkaupunkiseudulla

Anna Kopteff

Lähde: Helsingin sanomat 22.6.2009

Huumerikollisuus on poliisin mukaan muuttunut 2000-luvulla ammattimaiseksi bisnekseksi. Rikoksia suunnitellaan tarkkaan, ja viime vuosina rikollispiirit ovat myös kansainvälistyneet.

Helsingin, Espoon ja Vantaan poliisien mukaan kannabiksen kotikasvatus on lisääntynyt koko pääkaupunkiseudulla, mutta myös koko Suomessa.

"Lamput ja lämmittimet ovat parempia, samoin ilmastoinnit. Haju ei aina leviä enää pitkälle kerrostaloasuntojen rappukäytäviin", toteaa rikoskomisario Pentti Kangasniemi Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Kotikasvatus paljastuukin usein jonkin muun jutun yhteydessä, kuten juhlien järjestyshäiriöiden tai asunnossa sattuneen vesivahingon takia.

"Kiinnijäämisen riski on oletettavasti pienempi, mikä ehkä houkutteleekin käyttäjiä tuottamaan kannabista itse", rikoskomisario Juha Tompuri Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta toteaa.