Helsingin Sanomat 6.5.2009
HS:fi: Tv-sarjasta mallia Äiti ja alaikäiset pojat myivät huumeita

Tv-sarjasta mallia: Äiti ja alaikäiset pojat myivät huumeita

Espoolainen yksinhuoltajaperhe aikoi rakentaa kunnon bisneksen kannabiksen kasvatuksesta

Julkaistu: 6.5.2009 lehdessä osastolla Kaupunki

Espoolainen yksinhuoltajaperhe alkoi elää todeksi tv-sarjan elämää ja ryhtyi kasvattamaan kotonaan kannabista myytäväksi. Yritys loppui muutaman kuukauden jälkeen, kun järjestyspoliisi sai vihiä asiasta löydettyään perheen pojalta marihuanaa.

Äiti ja alaikäiset veljekset olivat katselleet televisiossa pyörivää Weeds-sarjaa ja keksineet siitä liikeidean. He hankkivat kotiinsa marihuanan siemeniä ja rakensivat asuntonsa saunaan kasvihuoneen.

Projekti alkoi vuodenvaihteen aikoihin. Kun satoa alkoi tulla, käynnistyi markkinointi- ja välityskanavien rakentaminen.

 

Rikoskumppaneilla oli selvät toimenkuvat. Äiti tilasi kannabiksen siemeniä ja kasvatuslaitteita netistä. Viherpeukaloksi kuvailtu toinen poika kasvatti kasveja ja toinen myi tuotetta.

Veljekset olivat myös rekrytoineet ainakin yhden kaverinsa auttamaan. Pojat olivat itsekin polttaneet marihuanaa.

Etelä-Espoossa asuvat pojat ehtivät myydä kannabista vain kavereilleen. Alkuvuoden tuotto oli ollut muutamia satoja euroja.

Alustavissa kuulusteluissa äiti on kertonut, että huumeiden myynnistä oli tarkoitus ainakin aluksi saada parinsadan euron säännölliset kuukausitulot.

Rikoskomisario Jukka Paasion mukaan perheellä oli myös suurempia suunnitelmia.

"Tarkoitus oli, että liiketoiminta kehittyy. Veikkaan että jos homma olisi saanut jatkua, se olisi laajentunut", Paasio kertoo.

Laiton liiketoiminta loppui kuitenkin lyhyeen. "Onneksi", Paasio huomauttaa.

Ratkaiseva ratsia tapahtui vappuna. Järjestyspoliisin partio oli kiinnittänyt huomionsa nuotiopaikalla savukkeita sauhutelleeseen alaikäiseen poikaan. Häneltä löytyi viisi grammaa marihuanaa.

Poliisi teki pojan asuntoon kotietsinnän. Äiti ja toinen veljeksistä olivat saaneet vihiä poliisin epäilyistä, ja he olivat repineet kasvattamisessa käytetyt lämpölamput pois.

Veli ja hänen kaverinsa juoksivat poliisia karkuun lämpölamppuja kantaen. Poliisi sai heidät kiinni lyhyen takaa-ajon jälkeen.

 

Kuulusteluissa äiti on kertonut rikoksen motiiviksi perheen rahapulan. Äitiä ja yli 15-vuotiaita poikia epäillään törkeästä huumausainerikoksesta. Poliisi löysi asunnosta kymmenkunta marihuanakasvia.

Paasion mukaan äiti ja pojat ovat olleet hyvin katuvia ja alkaneet ymmärtää tekojensa vakavuuden.

vesa mäkinen

 

Perhe kasvatti marihuanaa rahapulan vuoksi - idea televisiosarjasta

05.05.2009 15:15
http://www.mtv3.fi/uutiset/rikos.shtml/arkistot/rikos/2009/05/872241

Poliisi on paljastanut marihuanan kotiviljelmän Espoossa. Äiti ja tämän kaksi alaikäistä poikaa olivat päättäneet kasvattaa kannabiskukintoja taloudellisten vaikeuksiensa vuoksi.

Juttu paljastui, kun Länsi-Uudenmaan poliisi takavarikoi vapun tienoilla 15-vuotiaalta nuorelta viisi grammaa marihuanaa. Myöhemmin tehdyssä kotietsinnässä poliisi löysi perheen asunnosta kannabiskukintoja ja huumausaineiden käyttövälineitä.

Poliisin ilmestyessä asunnolle kaksi epäillyistä yritti juosta karkuun suurten lämpövalaisimien kanssa, mutta he jäivät nopeasti kiinni.

Poliisin esitutkinnassa on selvinnyt, että äiti ja veljekset olivat kannabiksen kasvattamisen lisäksi myös myyneet sitä eteenpäin muille nuorille.

Perheen äiti kertoi kuulusteluissa, että he olivat saaneet idean marihuanan kasvatukseen televisiossa pyörivästä Weeds-sarjasta. Äidin mukaan tarkoituksena oli saada kuukaudessa 200 euron tulot marihuanan kukinnon myymisestä. Perheen asuntoa oli muunneltu huumausaineen kasvatukseen sopivaksi, ja toiminta aloitettiin tämän vuoden alussa.

(MTV3)

 

Äiti kasvatti lastensa kanssa marihuanaa Espoossa

HS.fi: Äiti kasvatti lastensa kanssa marihuanaa Espoossa 

5.5.2009 15:40 | Päivitetty: 5.5.2009 16:06

Espoon poliisi tutkii tapausta, jossa äiti on yhdessä alaikäisten lastensa kanssa kasvattanut marihuanaa kotonaan.

Kotikasvatuksen jäljille päästiin vapun aikaan nuotiopaikalla tehdyn takavarikoinnin perusteella. Poliisi otti 15-vuotiaalta espoolaispojalta haltuunsa viisi grammaa marihuanaa.

 

Myöhemmin kotietsinnässä ilmeni , että poika oli kasvattanut kannabista alaikäisen veljensä ja äitinsä kanssa.

Poliisi löysi perheen Etelä-Espoossa sijaitsevasta asunnosta kymmenkunta kannabis-kasvin kukintoa sekä huumausaineiden käyttöön liittyviä välineitä.

Toinen veljeksistä yritti juosta poliiseja karkuun kotietsinnän yhteydessä. Pojalla oli mukanaan suuria lämpövalaisimia.

Espoon poliisin esitutkinnassa on käynyt ilmi, että perhe on myynyt kannabista muille nuorille poikien ystäväpiirissä.

 

Kuulusteluissa äiti on myöntänyt huumausaineiden kasvattamisen ja välittämisen eteenpäin. Syyksi hän on kertonut taloudelliset vaikeudet. Idean nainen kertoi saaneensa amerikkalaisesta Weeds-televisiosarjasta.

"Surullista, että televisiosarja tuottaa tällaisia ilmiöitä", Espoon poliisin rikoskomisario Jukka Paasio sanoi.

Poliisin mukaan perheen asuntoa oli muunneltu alkuvuodesta asti kannabiksen kasvatukseen sopivaksi.

Keski-ikäistä äitiä ja veljeksiä epäillään törkeästä huumausainerikoksesta. Molemmat pojat ovat yli 15-vuotiaita ja siten rikosoikeudellisessa vastuussa teoistaan.

"Onneksi tällainen toiminta saatiin loppumaan. Epäillyt ymmärtävät täysin tekonsa vakavuuden ja sen, mitä se on aiheuttanut nuorille", Paasio sanoi.

Helsingin Sanomat

Pipsa Palttala