Kannabiksen haitallisuus

Lähde: Turkulainen 9.1.2005

TERHI Vörlund-Wallenius on mielipidekirjoituksessaan väärässä siinä, että hän luulee kannabiksen käyttäjien pitävän kannabista haitattomana. Tämä erhe syntyy käsittääkseni siitä, että virallinen propaganda eli huumevalistus esittää niin liioiteltuja väitteitä ja jopa valheita kannabiksen vaikutuksista, että käyttäjät kiistävät nämä helposti.

Nykyään valitettavan nuorilla ihmisillä on ensikäden kokemuksia haitattomina pidetyistä laillisista päihteistä. Kun he kokeilevat ensi kertaa kannabista ja huomaavat, että valistuksen väitteet eivät pidä paikkaansa itsellä eikä muidenkaan kohdalla, tuntuu kannabis haitattomalta.

Eikä tämä käyttäjien tuntemus ole väärä. Suomen Lääkärilehdessä 42/2004 kirjoitettiin siitä, että kannabiksen haitallisuus on kyseenalaistettavissa. Mm. tämä ruotsalaistutkimus skitsofrenian esiintymisestä varusmiehillä on jälkeenpäin osoittautunut tyypilliseksi huumetutkimukseksi eli siinä on puurot ja vellit laitettu tarkoitushakuisesti sekaisin. On outoa väittää kannabiksen aiheuttavan skitsofreniaa samalla kun skitsofrenian esiintyminen on laskenut kansainvälisesti ja kannabiksen käyttö yleistynyt. Näillä asioilla ei ehkä ole sellaista syy-yhteyttä kuin mitä Terhi Vörlund-Wallenius haluaa antaa ymmärtää.

Niissä EU-maissa, joissa kannabispolitiikkaa on lievennetty, on tämä tapahtunut siitä havainnosta, että kieltolaki aiheuttaa nuorille enemmän vaikeuksia kuin kannabiksen käyttö.

Uusimmassa EU:n huumeraportissa analysoidaan kannabiksen aiheuttamaa hoidon tarvetta ja kaikessa tylyydessään arvio on se, että hoitoon toimitetaan huumehysterian takia sellaisia ihmisiä, jotka eivät hoitoa tarvitse, sekä sellaisia, joilla on aivan muita ongelmia, mutta tarkoitushakuisesti heidät leimataan kannabispotilaiksi.

Samalla tunnustetaan, että kannabiksen käyttäjien ja varsinkin runsaasti käyttävien ihmisten ongelmia ja hoidon tarvetta ei edes tunneta. Tämä johtuu siitä, että niin kauan kuin kannabiksen käyttö on laitonta, ei sen haitoista voida puhua avoimesti.

Risto Mikkonen
VTK, Turku