- Tietoja
- Julkaistu: 12.02.2007 12.02.2007
- Osumat: 5493 5493
Uutiset - kotimaa 1998
Valekasvattaja
30.12.1998
Joulukuun alussa uutisoitiin Helsingin hovioikeuden tekemästä päätöksestä, jonka mukaan mies tuomittiin sakkoihin huumausainerikoksesta. Hän oli esitutkinnassa kertonut kasvattaneensa ja käyttäneensä kannabista. Käräjä- ja hovioikeudessa mies kiisti syytteen.
Mies pidätettiin, koska hän oli häiriköinyt humalassa. Hän kertoi olleensa humalassa niin ärsyyntynyt, että oli puhunut esitutkinnan aikana mitä sylki suuhun tuo. Syytetyn luona tehdyssä kotietsinnässä ei löytynyt mitään kasvatukseen viittaavaa.
Mies kertoi tekevänsä 20 sätkää grammasta marihuanaa. Toisaalta hän sanoi yhden kasvin riittävän 50 savukkeeseen. Matematiikkaa soveltamalla saamme sellaisen tuloksen, että yksi kasvi tuottaa noin 2½ grammaa. Kannabiksen kotikasvattajien keskuudessa tämä tieto herättää lähinnä hilpeyttä. Yleensä ensikertalainenkin saa tähän verrattuna kymmenkertaisen sadon. Kaiken lisäksi mies oli väittänyt kasvattaneensa hamppua jo kymmenen vuotta...
Nelosen uudet uutissivut
Nelonen on laajentanut verkkopalvelujaan avaamalla uutissivunsa. Viikonlopun aikana siellä käsiteltiin kahta varsin mielenkiintoista uutista.
Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim oikoo virheellisiä käsityksiä kannabiksesta: "haitallisia terveysvaikutuksia on tarkoitushakuisesti liioiteltu".
Nelonen tutki suomalaisten asenteita: "noin neljännes olisi valmis vapauttamaan kannabiksen".
Huume-messut Espoossa
Espoossa perustettu huumeita vastustava Nyrkki-ryhmä järjestää koko päivän kestävät huume-messut Tapiolan kulttuuritalolla tiistaina 29.9.
Tapahtumasta julkaistun lehdistötiedotteen mukaan messujen tavoitteena on "...tutustuttaa espoolaiset kaupunkinsa päihdetilanteeseen ja päihdetyöhön sekä saada päihdetyön ammattilaiset ja vapaaehtoiset tutustumaan toisiinsa. Messujen tavoitteena on herättää espoolaiset päihde- ja huumeongelmien todellisuuteen ja saada heidät yhdessä työskentelemään näiden ongelmien vähentämiseksi."
Päivän tapahtuma-aikataulu on seuraavanlainen:
10.00-11.00 Messujen avaus
Kaupungin ja Järjestäjien edustajien lisäksi tilaisuudessa puhuu
sisäministeri Jan-Erik Enestam.
11.00-14.00 Väliintulo on jokaisen velvollisuus
Kouluttaja Jukka Toikko luennoi ennaltaehkäisevästä päihdetyöstä,
käyttäjän kohtaamisesta ja hoidon haasteista.
15:30.17.30 Nuoret kohtaavat kenet tahansa
Mikä on päihdetilanne Espoossa nuorten mielestä, mihin olemme menossa
ja mitä pitäisi tehdä. Äänessä Espoon Nuorisovaltuusto.
18.30-20.30 Espoolaiset vanhemmat kohtaavat
Keinoja vanhempana kasvamiseen: mikä on lapselle parasta, miten
luodaan turvalliset rajat? Alustajat: Huumerikosyksikön johtaja Paavo
Selin, Helsingin poliisilaitos / Lasten ja pelkäävien hammaslääkäri
Barbara Liebkind, Lasten ja nuorten lääkäriasema Ruusula / Ex
huumesyyttäjä Ritva Santavuori, Irti Huumeistä ry / Lisäksi yleisön
joukossa on espoolaisia ammattilaisia.
19.00-21.00 Iltamessu Tapiolan kirkossa
Puhujina Pertti "Purtsi" Purhonen ja entinen narkomaani, pastori
Rauno Helppi.
Huom: Suomen kannabisyhdistys kannattaa avointa ja asiallista keskustelua päihdekysymyksestä, ja toivoo, että yhdistyksen kannattajat, jotka osallistuvat huume-messuille osaltaan pyrkisivät edistämään tätä tavoitetta.
Vainoa Helsingin yössä:
Huumepoliisi taas nuorten kimpussa
Helsingin huumepoliisi Paavo Selinin johdolla jatkaa taas käyttäjien jahtaamista. Viikonloppuna takavarikkoon päätyneet määrät olivat niin pieniä, että mistään suuren luokan kauppiaista tuskin on ollut kyse. Selinin mukaan ratsioilla pyritään hillitsemään katukauppaa Helsingin keskustassa. Lisäksi hänen mielestään iskut ovat tärkeitä etenkin koulujen alkaessa, kun nuoriso saapuu viikonloppujensa viettoon Helsinkiin.
Asiasta löytyy lisätietoja MTV3-uutissivulla.
Huumekeskustelua Helsingin yössä:
Huumekysymys vaalitenttiin
Helsingin taiteiden yönä 27.8.1998 pidettiin Akateemisessa kirjakaupassa huumekeskustelu. Siihen osallistuivat nykyistä huumepolitiikkaa toteuttavat eri alojen asiantuntijat.
Huumepoliisin päällikkö Paavo Selin vakuutti ettei poliisin kiinnostus ole käytössä, huolimatta viittauksista Tero Niemiseen, vaan hallussapidossa ja katukaupassa noin niin kuin isompien juttujen ohella. Hän näki että asia on hyvä näin. Toisaalta jo seuraavassa puheenvuorossaan hän haikaili Ruotsin rave polisen -mallin perään eli käyttöön haluttaisiin puuttua aikaisemmassa vaiheessa (= diskoteekistä voidaan ottaa verikokeisiin vasten "epäillyn" tahtoa, perusteeksi riittää poliisin epäily).
Lääkärikunnan muutamien edustajien kiihko ja ilmiselvä halu muuttaa nykyistä, heidän mukaansa toimimatonta hoitomallia ja näiden huomautusten suora kohdistaminen Paavolle valoi uskoa siihen, että kohta saatetaan oikeasti tehdä muutakin kuin hyllyyn päätyviä mietintöjä. Valitun hoitopolitiikan suora arvostelu hoitopolitiikkaa luomassa olleilta ja nykyään hoitavilta henkilöiltä palautti uskoa lääkärikunnan kykyyn myöntää erehtyväisyytensä.
Keskustelijat vaikuttuvat olevan varsin yksimielisiä nykyisen politiikan huonoista tuloksista ja ongelman vakavuudesta. Lopuksi tutkimusprofessori Matti Rimpelä esitti, että huumekysymys pitäisi nostaa seuraavissa vaaleissa yhdeksi avainkysymykseksi. Järkevällä suhtautumisella voisi kerätä paljonkin ääniä.
SKY mukana Kaivopuiston kansanjuhlassa 16.8.1998
Suomen Kannabisyhdistys osallistuu Elmun suureen kansanjuhlaan sunnuntaina 16.8. SKY:n infopisteessä on saatavilla ilmaista tietoa ja valistusta kannabiksesta, sen käytöstä, vaikutuksista, ja ennenkaikkea niistä yksilöllisistä ja yhteiskunnallisista haitoista, jotka seuraavat siitä, että kannabiksenkäyttäjät tänäkin päivänä leimataan rikollisiksi.
Sananvapaus tuomittiin
20.4.1998
Tero Nieminen tuomittiin 20.4.1998 Helsingin käräjäoikeudessa 25 päiväsakkoon a 113 mk eli maksamaan sakkoja 2825 mk. Lisäksi määrättiin takavarikkoon 15 hampun siementä ja kaksi vesipiippua. Tuomio oli selkeästi poliittinen. Tuomion tarkoitus on hiljentää kannabiskeskustelua vaativat tahot. Sananvapaus ei sisällä sitä, että voisi puhua kannabiksen käytöstään ilman rikossyytettä. Lisäksi tuomioistuin selkeästi totesi, että oikeuskäytäntö on jättää soveltamatta rikoslain 50 luvun 7 §:ää. Tuomiosta valitetaan hovioikeuteen.
A-studiosta rikolliseksi
Tero Nieminen esiintyi 28.7.1997 TV1:n A-studiossa, jossa hän arvosteli nykyistä kannabiskieltolakia ja toivoi siihen muutosta sekä hän kertoi kysyttäessä, että on käyttänyt ostamaansa tai itse kasvattamaansa kannabista 1-2 kertaa kuukaudessa. Niemisen ja A-studion tarkoituksena oli synnyttää kriminaalipoliittista keskustelua.
Poliisi aloitti rikostutkinnan Helsingin huumepoliisin päällikön Paavo Selinin määräyksestä. Teroa kuulusteltiin kaksi kertaa, hänen kotiinsa tehtiin kotietsintä, jossa takavarikoitiin em. hampun siemenet ja vesipiiput. TV-esiintymisen takia hänet myös irtisanottiin ohjelmistosuunnittelijan toimestaan.
Tero Nieminen vetosi huumerikoslain 7 §:ään jo esitutkinnan loppulausunnossa sekä oikeusistunnossa. Käräjäoikeus kuitenkin totesi, että oikeuskäytännössä ei ole kannabiksen käyttöä ja hallussapitoa yleensä jätetty tuomitsematta eikä Tero Niemistäkään pidä jättää tuomiotta 7 § huolimatta.
"Rikolliset teot" ja 7 §
Huumausainerikokset, joista Tero Nieminen tuomittiin olivat neljän vuoden aikana ostettu ja käytetty 5 g hasiserä, neljän hampukasvin kasvattaminen ja niiden kukintojen käyttäminen sekä kannabiksen käyttöjä. Hänen käyttönsä on jäänyt alle grammaan kuukaudessa. Tero Nieminen on ostanut kannabiksensa itse ansaitsemillaan rahoilla. Hänellä ei ole mitään aikaisempaa rikollista toimintaa.
Huumerikoslain esitöissä todetaan, että käytön tapauksissa syyttämättä ja tuomitsematta jättämistä sovellettaisiin, jollei sitä vastaan ole painavia syitä. Perustilanteeksi, jossa toimenpiteistä tulisi luopua, esitetään tapaus, jossa aikuinen yksin kotonaan käyttää itse hankkimiaan tai valmistamiaan huumeita. Syyttäjä ei esittänyt mitään painavia syitä, miksi 7 §:ää ei pitäisi soveltaa. Hän sanoi ainoastaan, että se ei ole mikään automaatti.
Tässä maassa näyttää olevan joku taho, joka on vahvempi kuin eduskunta, jonka tahdon yli käveleminen on vakiintuneen oikeuskäytännön mukaista. Mitään merkitystä ei tunnu olevan sillä, että edellisen ja nykyisen huumerikoslain perusteluissa haluttiin tämä käytäntö lopettaa. Myös huumausainestrategiassa 1997 eli ns. K.J. Långin toimikunnan mietinnössä todettiin, että poliisit, syyttäjät ja tuomioistuimet eivät tunne tarpeeksi lain esitöitä. Oikeuskäytäntö on muodostunut ankarammaksi kuin on ollut tarkoitus.
Poliisi toimii kaksinaamaisesti
Poliisi toimii myös kaksinaamaisesti, kun se väittää, että rikostutkinta aloitetaan vasta sitten, kun on kyse huumeiden myynnistä yms. ja että käyttäjiä ei jahdata. Helsingin huumepoliisin päällikkö Paavo Selin sanoi tämän viimeksi Ykkösen aamu-TV:ssä 16.4.1998. Selin kuitenkin määräsi Tero Niemisen rikostutkinnan alkavaksi.
Varoittavat esimerkit sallitaan
Miksi Tero Nieminen on niin vaarallinen? TV:ssä voi ilman rikossyytteitä kertoa heroiinin käytöstä, hyvin runsaastakin. Jos kertoja sanoo lopettaneensa, katuu tekoaan, kertoo menneensä hoitoon tai on muuten vain ihmisraunio, niin silloin sana on vapaa. Jos taas kertoja on kunnon ihminen, joka ei koe ongelmalliseksi äärimmäisen kohtuullista kannabiksen käyttöään eikä juo viinaa, niin hänet ilmeisesti pitää vaientaa tuomitsemalla hänet rangaistukseen.
Tero Niemisestä haluttiin tehdä syntipukki, koska hän ei katunut tekoaan ja näin hän teollaan kyseenalaisti Suomen "virallisen huumausainepolitiikan" mukaisen huumeenkäyttäjän perusmallin, jonka tulee olla langanlaiha, vapiseva ja katuva narkomaani.
Selin vs. Larmela Aamu-TV:ssä
15.4.1998
Suomen kannabisyhdistyksen puheenjohtaja Timo Larmela ja Helsingin huumepoliisin päällikkö Paavo Selin ovat torstaina 16.4.1998 n. klo 8.45-9.00 YLEN AAMU-TV:ssä keskustelemassa mm. siitä, miksi kannabiksesta keskustelu on niin vaikeaa ja miksi sitä yritetään kieltää.
Sananvapaus käräjillä
15.4.1998
Viime kesänä A-Studiossa esiintyneen Tero Niemisen oikeudesta sananvapauteen jutustellaan Helsingin käräjäoikeudessa maanantaina 20.4.1998 klo 9.00. Syyttäjänä on kihlakunnansyyttäjä Maarit Loimukoski, käräjätuomarina Timo Vuojolahti.
Mikä on sinun huumeesi?
6.4.1998
Kevään 1998 kuluessa Prisma esittää makasiiniohjelmissaan australialaista sarjaa, joka esittelee erilaisia huumeita. Näitä huumeita ovat kofeiini, nikotiini, alkoholi, marijuana ja amfetamiini [oikeasti ekstaasi]. Tosin Suomessa kaksi viimeistä jaksoa jäävät näkemättä, koska ne ovat varsin konkreettisia katsauksia k.o. aineisiin ja saattaisivat aiheuttaa moraalifilosofista keskustelua.
Huumeista täytyy siis puhua "tiettyyn sävyyn" ja keskustelu niistä on kaiken kaikkiaan pahasta. Osoitteesta http://www.abc.net.au/quantum/poison/ löytyy viitteitä siitä, mitä aiotaan jättää kertomatta.
Kahta mieltä kannabiksesta TV:ssä
6.4.1998
Tiistaina 7.4.1998 ovat Nelosen Ruben Stiller talk-shown vieraina Suomen kannabisyhdistyksen puheenjohtaja Timo Larmela ja A-klinikka- säätiön tiedotuspäällikkö Teuvo Peltoniemi. Aiheena on kannabiksen laillistaminen.
Verkkoäänestys mietojen huumeiden sallimisesta:
Valtaosa kannatti kannabiksen laillistamista
27.3.1998 (päivitetty 29.3.)
Verkkouutisten järjestämässä lukijaäänestyksessä peräti 1060 äänestäjää oli sitä mieltä, että mietojen huumeiden käyttö tulisi sallia. 624 äänestäjää oli vastustavalla kannalla ja kymmenen äänestäjää ei osannut ottaa asiaan kantaa.
Pitäisikö miedot huumeet laillistaa?
1060 |
624 |
10 |
Verkkouutiset kuittasi äänestystuloksen katkeraan sävyyn:"Kiitos Kannabisyhdistyksen äänestyskampanjan, lukijaäänestykseen osallistui ennätysmäärä osanottajia. Kampanja onnistui, sillä enemmistö klikkauksista - peräti 1060 - oli sitä mieltä, että ns. miedot huumeet pitäisi laillistaa". Äänestystulos ei mitä ilmeisimmin ollut Verkkouutisten toimituksen mieleen.
SKY:n Ajankohtaista-sivulla tosiaan oli pieni uutinen, jossa mainittiin meneillään oleva äänestys. Uutisessa ei kuitenkaan sanallakaan kehotettu äänestämään eikä etenkään pyydetty äänestämään laillistamisen puolesta. Sen sijaan Verkkouutisten puolueellisuudesta koko äänestyksessä kielii myös pääsivulla ollut huumeruiskeen kuva - ruiskeet kun eivät millään lailla liity kannabiksen eli 'mietojen huumeiden' käyttöön.
Tuloksen kommentoinnissa hämmästyttää myös se, että laillistamisen puolesta annetut äänet ovat Verkkouutisten mielestä 'klikkauksia', mutta kielteiset kannanilmaukset mainitaan 'kilauttajien' määränä. Toisin sanoen Verkkouutiset esittää, että 1060 laillistamista kannattavan äänen takana olisi todellisuudessa pienempi joukko äänestäjiä, kun taas vastustavat äänet olisivat todellakin 624 eri äänestäjän antamia. Verkkouutisten äänestysjärjestelmän mahdollisista heikkouksista on kuitenkin turha syyttää Kannabisyhdistystä - pikemminkin Verkkouutisten toimituksessa tulisi miettiä uudestaan äänestysten mielekkyyttä kaiken kaikkiaan, jos toimitus ei edes itse usko äänestystulokseen. Jos Verkkouutiset eivät halua kansan mielipidettä, suosittelemme ensi kerralla jättämään Kyllä-vaihtoehdon kokonaan pois äänestysvaihtoehdoista - näin tulos on varmasti myös Verkkouutisten mieleen.
Äänestystuloksen luotettavuudesta ja yleistettävyydestä voidaan olla montaa mieltä (samoin kuin hiljattain City-lehden WWW-sivuilla järjestetyn äänestyksen kielteisestä tuloksesta), mutta jotakin siitä voidaan kuitenkin päätellä. Ensinnäkin suuri osanottajien määrä (lähes 1700) kertoo siitä, että kannabiskysymys herättää ihmisissä voimakkaita tunteita sekä puolesta että vastaan. Kyllä-ääniä tuli kolme kertaa enemmän kuin Kannabisyhdistyksessä on jäseniä. Voimme siis päätellä, että Kannabisyhdistyksen de facto kannattajamäärä on moninkertainen jäsenmäärään verrattuna. Kolmas johtopäätös on se, että Internet-käyttäjien keskuudessa suvaitsevaisuus ja valveutuneisuus kannabiskysymyksen tiimoilta on huomattavasti korkeammalla tasolla kuin kansalaisilla keskimäärin.
Äänestystulos kertoo myös osaltaan tuulen kääntymisestä kannabiskeskustelussa. Huumausainekysymyksessäkin 'suomettumisen' aika alkaa olla ohi ja asioista on mahdollista puhua niiden oikeilla nimillä. Tuoreimpina esimerkkeinä tästä keskustelun vapautumisesta voidaan pitää mm. hiljattain Suomen Kuvalehdessä ollutta artikkelia sekä sunnuntaina 22.3. ilmestynyttä Keski-Uusimaata, jossa etusivu ja kokonaisen sivun mittainen artikkeli arvostelevat nykyistä huumepolitiikkaamme.
Kahta mieltä kannabiksesta
26.2.1998
Internetissä ilmestyvässä Verkkotie-lehdessä (www.verkkotie.fi) 5.8.1997- 10.10.1997 Timo Larmelan ja Teuvo Peltoniemen kesken käyty väittely ilmestyy painettuna kirjana. Timo Larmela on Suomen kannabisyhdistyksen puheenjohtaja ja Teuvo Peltoniemi on A-klinikkasäätiön tiedotuspäällikkö. Kirjan nimi on "Kahta mieltä kannabiksesta".
Julkistamistilaisuus ja siihen liittyvä paneelikeskustelu on maanantaina 2.3.1998 klo 13.15-16.30 Alko-Yhtiöt oy:n pääkonttorin auditoriossa, Salmisaarenranta 7 H. Paneelissa ovat väittelijöiden lisäksi ainakin europarlamentaarikko Heidi Hautala ja entinen huumesyyttäjä Ritva Santavuori.
Tervetuloa
The Body Shop ja Irti huumeista r.y. kampanjoivat yhdessä huumeita vastaan
31.1.1998 (päivitetty 4.2.1998)
The Body Shop ja Irti huumeista r.y. pitävät
Maanantaina
2.2. klo 11.00 yhteisen tiedotustilaisuuden valtakunnallisesta huumeiden
vastaisesta kampanjasta. Forumin Body Shop -myymälä, Mannerheimintie 20,
katutaso, HELSINKI.
Vastaavia tilaisuuksia eri paikkakunnilla samaan
aikaan.
Yhteys: Taina Pieski, 09-6226 8113, Tapio Jaakkola, 09-661
001
LUE AIHEESEEN LIITTYVÄ SKY:N TIEDOTE.