Lähde: Helsingin Sanomat 20.4.2004

Suomi sai kokeiltavakseen kaksi erilaista pikatestiä

Testattava pitää näytetikkua suussaan kolme minuuttia

Poliisi koettaa löytää liikenteestä 250 kuljettajaa, joita epäillään huumeissa ajamisesta, ja jotka suostuvat lähtemään huumeiden sylkitestaukseen. Osallistuminen on vapaaehtoista, ja poliisi tarjoaa mahdollisuutta "tieteen tekemiseen", jos sillä on vahva epäily kuljettajan huumeiden käytöstä.

Testaus liittyy laajaan niin sanottuun Rosita 2 -hankkeeseen, jossa EU ja Yhdysvallat pyrkivät yhdessä arvioimaan huumeiden tunnistamisen pikatestilaitteistoja ja niiden käyttökelpoisuutta käytännön tilanteissa liikenteessä.

Huumekuskeja pyritään löytämään liikenteestä Uudellamaalla ja Tampereen seudulla toukokuusta lähtien. Poliisi toivoo löytävänsä testattavat 250 tapausta vuoden loppuun mennessä.

Kuka tahansa ei siis testattavaksi joudu, sillä testiin ryhdytään vasta, kun kuljettajan käyttäytymisessä on jotain huumeiden käytöstä kertovaa.

Suostumisella ei ole vaikutusta mahdolliseen rikosoikeudelliseen seuraamukseen, mutta oikeudessa sylkitestin tulosta ei käytetä todisteena testattavaa vastaan, poliisi sanoo.

Testi tehdään Intercept-nimisellä välineellä. Testattava harjaa hammasharjan näköisellä tikulla posken ja ikenen väliä edestakaisin ja pitää tikkua suussaan kolme minuuttia.

Sitten tikku suljetaan putkeen ja näyte viedään laboratorioon, jossa tulosta verrataan verikokeen tulokseen.

Samassa hankkeessa Suomen osalle on tullut toisenkin laitteen käyttökelpoisuuden selvittäminen. Drugwipe-niminen laite kertoo tuloksen muutamassa minuutissa.

Tämän laitteen koekäyttö rinnastuu puhalluskokeeseen, joten sen ottamiseen ei tarvita suostumusta.

Laitteen näytteenottimella pyyhitään testattavan kieltä edestakaisin, jolloin sylki imeytyy näytteenottotyynyyn. Sen jälkeen poliisi yhdistää laitteen palaset yhteen, ja tulos näkyy parin toimenpiteen jälkeen erilaisina viivoina.

Kumpikin laite on vasta alustava pikatesti ja seulontaväline, joilla etsitään ne kuljettajat, joista otetaan verinäytteet ja tehdään tarkemmat laboratoriotutkimukset.

Rosita 2 -hankkeen on määrä päättyä ensi vuoden loppuun mennessä. Perimmäisenä tarkoituksena on löytää laite, jota voitaisiin käyttää huumekuskien seulomiseen siinä missä alkometriä rattijuoppojen löytämiseksi.