Lähde: Aviisi 7/04
http://www.uta.fi/lehdet/aviisi/0704/EA5_0704_10-11.pdf
http://www.uta.fi/lehdet/aviisi/0704/EA5_0704_02-03.pdf

Alkoholin väärinkäyttö on edelleen suurin ongelma, suonensisäiset huumeet hyvin harvinaisia yliopistolla

Korkeakouluopiskelijoiden huumekokeilut ovat lisääntyneet viime vuosina. Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiön ylilääkärin Aira Virtalan mukaan kokeilut ovat lisääntyneet vuonna 2000 tehdyn korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksen jälkeen. Tutkimuksessa miehistä joka neljäs ja naisista joka kuudes oli ainakin joskus kokeillut jotain laitonta huumetta. Virtala perustaa näkemyksensä terveydenhoitajien kanssa käymiinsä keskusteluihin.

Varsinainen huumeidenkäyttö sen sijaan ei ole lisääntynyt. Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksen mukaan miehistä runsaat kuusi prosenttia oli käyttänyt kannabista useammin kuin neljä kertaa, naisista vajaat viisi prosenttia.

Kannabis opiskelijoiden huume

Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksen mukaan eniten kannabista käyttivät taideopiskelijat,joista 15 prosenttia oli käyttänyt sitä yli neljä kertaa. Yllättäen toiseksi yleisin käyttäjäryhmä oli kauppakorkeakoulussa opiskelevat miehet,joiden kannabiksenkäyttö oli melkein yhtä yleistä. Boheemeina pidetyt humanistit ja yhteiskuntatieteilijät jäivät kauas näistä luvuista. Vähiten kannabista käyttäviä oli lääketieteellisissä ja matemaattis-luonnontieteellisissä tiedekunnissa, joissa sitä oli yli neljä kertaa käyttänyt noin 3,5. Koko Suomen väestöön verrattuna korkeakouluopiskelijat käyttävät enemmän kannabista ja vähemmän muita laittomia huumeita.

Jaska käyttää kannabista rentoutuakseen

Tampereen yliopiston opiskelija Jaska, 25, (nimi muutettu) on käyttänyt kannabista melko säännöllisesti noin kuuden vuoden ajan. Pilven polttaminen on hänelle tapa rentoutua ja päästä irti arkisista paineista.

"Ei tarvitse lähteä hakemaan extreme-kokemuksia muualta."

Ensimmäisen kerran hän tutustui aineeseen joskus festareilla.

"Jostain sitä lätkää siihen tupsahti.Johdonmukaisin tapa päästä siitä eroon oli polttaa se."

Jaska käyttää kannabista keskimäärin noin kerran viikossa, elämäntilanteesta riippuen välillä useammin,välillä harvemmin. Vaikka Jaska pitääkin itseään tapariippuvaisena pilvenpolttoon, hän pitää kannabiksen käyttöään sopivana.

"Käytön lisääminen voisi alkaa vaikuttaa muihin juttuihin, koska pilvenpoltto aika lailla nollaa keskittymiskyvyn, ja liiallinen käyttö passivoi. Kai sitä käyttöä voisi vähentääkin, jos eteen ilmaantuisi jotain motivoivaa tekemistä."

Jaskan alkoholinkäyttöön pilvenpoltto ei suuremmin ole vaikuttanut. Hän pitää viinanjuontia ja kannabiksenkäyttöä erillisinä asioina, jotka eivät vaikuta toisiinsa.