- Tietoja
- Julkaistu: 03.10.2006 03.10.2006
- Osumat: 4384 4384
Poliisi aloitti kuluvalla viikolla huumekuljettajien kokeelliset tienvarsitestit Helsingin ja Tampereen seudulla. Vuoden loppuun jatkuvan ohjelman aikana kokeillaan uuden, syljelle kehitetyn pikatesterin luotettavuutta.
Helsingin ja Espoon poliisilaitosten ohella testejä tekevät liikkuvan poliisin Tampereen- ja Helsingin-yksiköt.
Tavoitteena on ottaa noin kaksi- ja puolisataa näytettä, joiden tuloksia vertaillaan epäillyn veri- ja virtsanäytteistä saatuihin tuloksiin.
Uuden testerin tulokset valmistuvat viidessä minuutissa. Tämä on selkeä parannus poliisin aiempaan testikalustoon, jonka tuloksia saatiin odottaa viidentoista-kahdenkymmenen minuutin ajan. Laitteet soveltuivat pikemminkin laboratorio- kuin kenttäkäyttöön.
Testeri ilmaisee käytännössä kaikki Suomessa yleisesti käytössä olevat huumeet: amfetamiinin, kannabistuotteet, kokaiinin ja opiaatit, kuten heroiinin.
Lakiin tulleen huumeiden nollatoleranssin myötä elimistöstä löydetyt pienetkin huumemäärät täyttävät rattijuopumuksen tunnusmerkistön.
Tienvarsikokeet ovat osa kansainvälistä ROSITA-ohjelmaa, jolla pyritään kehittämään liikenteeseen luotettavia huumeiden valvontakäytäntöjä.
Suomen ohella mukana ovat Norja, Saksa, Ranska, Belgia sekä viisi Yhdysvaltain osavaltiota.
Testiohjelmassa on selkeät painopisteet jo testereiden rajoitetusta määrästä ja hintavuudesta johtuen. Yksi kertakäyttöinen laite maksaa poliisille kaksikymmentä euroa.
Ohjelman luonteen vuoksi liikennevirrasta halutaan mahdollisimman varmoja osumia, jotka auttavat laitteen luotettavuuden selvittämisessä.
Valinnat osuvat ylikonstaapeli Arto Hokkasen mukaan sellaisiin kuljettajiin, joita ajokäyttäytymisen ja muun käytöksen ohella on syytä epäillä huumeiden käytöstä.
"Amfetamiini lisää usein kuljettajien aggressiivisuutta, he ajavat nykivästi ja repivästi. Tällaisissa tapauksissa joudutaan joskus myös takaa-ajotilanteisiin."
"Kannabis ja erilaiset lääkkeet puolestaan aiheuttavat väsymystä. Joissakin tapauksissa kuljettaja on jopa törmännyt valoihin pysähtyneen autoletkan perään."
Huumeista epäillyn kuljettajan oikeusturva pyritään takaamaan vertailevilla näytteillä. Epäillyn sylkinäytettä vertaillaan laboratorio-oloissa tai terveyskeskuksissa hänestä otettuihin veri- ja virtsanäytteisiin.
Näin toimitaan myös sylkitesterin koeohjelmassa. Samalla varmistetaan testerin luotettavuus.