'
Avomielisessä haastattelussaan uudessa Rolling Stone lehdessä Bill, I didn't inhale, Clinton kertoo näkemyksiään huumesodasta, joka hänen virkakaudellaan vain laajeni. Kannabiksen, amerikkalaisittain marihuanan, laillistamisesta hän sanoo, että pienten määrien hallussapito on sallittu joissain osavaltioissa ja niin pitääkin. USA:n tulisi selvittää koko vangitsemispolitiikkansa. Väkivaltarikollisten sijaan USA:ssa on vankiloissa paljon sellaisia ihmisiä, joilla on ainoastaan huume- tai alkoholiongelma.
Clintonin mielestä pakollisista vähimmäisrangaistuksista pitäisi luopua, opintolainoja ei pitäisi peruuttaa pelkästä kannabiksen poltosta käryämisestä ja hän myöntäisi rangaistuksensa suorittaneille heidän äänioikeutensa takaisin!
Samassa lehdessä on myös artikkeli viime vaalien aikana hyväksytyistä kansalaisaloitteista huumesodan lieventämiseksi sekä arvio uudesta Hollywood spektaakkelista, Steven Soderberghin elokuvasta Traffic, joka pureutuu huumesodan vaikutuksiin yhteiskunnan laidoilta aina sen vallan huipuille.
USA:n huumepoliisin tilastot:
http://www.usdoj.gov/dea/stats/overview.htm
FBI:n rikostilastoja:
http://www.fbi.gov/ucr.htm.
Human Rights Watchin raportti luettavissa:
http://www.hrw.org/reports/2000/usa/
Etelä-Amerikan raportti tilattavissa:
http://www.nacla.org
DEA:n menettelyohjeet huumeiden laillistajia vastaan:
http://www.usdoj.gov/dea/demand/druglegal/index.html
McCaffrey ja Hollanti:
http://www.frw.uva.nl/cedro/library/example.html
Kenraali McCaffrey, USA:n valtion huumepolitiikkaa johtavan viraston johtaja, jota perinteisesti kutsutaan myös huumetsaariksi, eroaa ennen uuden presidentin virkaanastumista. 4. tammikuuta hän toi puheessaan esille presidentti Clintonin kaudella saavutettuja voittoja huumesodassa mutta huomautti huumeiden käytön jatkuvan edelleen runsaana.
Voittoina hän pitää nuorten huumeiden käytön laskua sekä huumeisiin liittyvän rikollisuuden yleistä laskua. Toisaalta nuorten ekstaasin, heroiinin ja steroidien käyttö on lisääntymässä ja virallisten tilastojen mukaan USA:ssa kuolee huumeisiin jo 52 000 ihmistä vuodessa.
Lisäksi Clintonin kaudella sekä vankiloihin tuomittujen huumerikollisten määrä että liittovaltion huumeiden vastaiseen taisteluun käytetyt varat ovat nousseet ennätyskorkealle tehden USA:sta johtavan maan vankimäärältään asukaslukua kohden.
Kenraalin uran aikana yritettiin mm. pakottaa viihdeyhtiöt propagoimaan
valtion virallista huumepolitiikkaa ja levittää entisen itäblokin
maiden tyylistä disinformaatiota taistelussa kannabiksen laillistamisaloitteita
vastaan, millä on ollut suuri kansainvälinen vaikutus kannabiksen
vastustajien käyttäessä tätä väitteidensä
lähteenä ja tukena. Kenraali McCaffrey on mm. haukkunut lääkekannabista
'Cheech & Chong lääkkeeksi' (Katso kuitenkin USA:n hallituksen
ohjeet lääkekannabiksen valmistukseen:
http://grants.nih.gov/grants/guide/notice-files/not99-099.html).
Ehkä hupaisin skandaali syntyi huumetsaarin Hollannin matkan johdosta vuonna 1998. Hän antoi julkisissa lausunnoissaan tietoja, joiden mukaan Hollannin huumepolitiikka on onnettomuus ja esim. murhaluvut olisivat huumeiden laillistamisen takia moninkertaiset verrattuna USA:n lukuihin - ennen Hollannin matkaansa!
Kuitenkin myös USA:n omat tiedotusvälineet kertoivat, että USA:n omat murhaluvut ovat länsimaiden korkeimmat ja että Hollanti on dekriminalisoinut vain kannabiksen. Hollannissa huumepolitiikkaa vastustaneet konservatiiviset piirit puolestaan tulivat kriittisemmiksi USA:n painostukselle.
Veteraanikenraali nosti huumesotaan käytetyt varat jälleen
uudelle tasolle ja sitoi USA:n Kolumbiassa käytävään
kalliiseen sisällissotaan tuliaislahjaksi uudelle presidentille. Juhlapuheissa
kenraali on painottanut hoidon ja kysynnän vähentämisen
tärkeyttä mutta hänen esittämässä uudessa
19.5 miljardin dollarin (n. 120 mrd mk) huumebudjetissa vuodelle 2001 on
kriminaalivalvontaan osoitettu kaksi kertaa enemmän rahaa kuin hoitoon
ja ehkäisyyn.
Kanadan valtion ensimmäinen laillinen marihuana tulee Manitobasta, jossa Flin Flon nimisellä paikkakunnalla toimiva Prairie Plant Systems sai sopimuksen tuottaa marihuanaa lääkekäyttöön. Yrityksen kasvihuoneet on sijoitettu entiseen kaivokseen satojen metrien syvyyteen maan alle.
Sopimuksen mukaan yritys tuottaa vähintään 1865 kiloa
marihuanaa valmiina savukkeina ja kuivattuna kasvimateriaalina. Marihuana
tulee maksamaan alle kolmasosan katukauppahinnoista.
Jos poltat, älä aja. Nyt se on virallisesti todettu: kannabiksen polttaminen huonontaa ajotaitojasi. Transport Research Laboratory (TRL) julkaisi tutkimuksen, jonka mukaan kannabis kuitenkin vaikuttaa vähemmän ajotaitoon kuin alkoholi.
Tutkijat huomasivat koehenkilöiden ajavan hitaammin kompensoiden kannabiksen vaikutusta. Ajoradan seuraamiseen kannabis vaikutti suoritusta huonontavasti. Kannabiksella ei ollut vaikutusta reaktionopeuteen onnettomuustilanteissa eikä laboratoriossa tehtyihin henkistä suorituskykyä mittaaviin testeihin.
Aikaisemmin suoritetut kokeet ovat osoittaneet alkoholin ja uupumuksen vaikuttavan huomattavasti haitallisemmin ajokykyyn. Tutkimustulokset ovat yhtenevät samanlaisten tutkimusten kanssa Australiassa, USA:ssa ja Hollannissa.
Belgia laillistaa alle 5 gramman hasiksen ja marijuanan hallussapidon, käytön ja myymisen. Näin Belgia seuraa naapurimaansa Hollannin mallia. Vielä ei ole kuitenkaan varmaa laillistetaanko kannabis vai onko kysymyksessä vain vähäisen käytön sietämisestä, jolloin kannabis olisi vielä juridisesti laitonta.
Toinen vaihtoehto olisi se, että valtio itse toimisi kannabiksen välittäjänä. Tätävaihtoehtoa pidetään kuitenkin vähemmän todennäköisenä. Uudistuksenkin jälkeen poliisilla olisi vielä mahdollisuus puuttua kannabiksen käyttöön, mikäli se olisi ilmeisen ongelmallista käyttäjälle.
Kannabista käyttö kipua lievittävänä lääkkeenä ja kliinisissä testeissä sen sijaan laillistettiin Belgiassa. Yliopistollisessa sairaalassa tai ko. sairauksiin erikoistuneessa hoitolaitoksessa toimivan lääkärin määräyksestä kannabista voi käyttää mm. glaukooman (silmänpainetauti), MS-taudin (multippliskleroosi), syövän solumyrkkyhoidon yhteydessä sekä AIDS:n liittyvien sairauksien hoidossa. Klinikoiden, jotka haluavat käyttää kannabista lääkkeenä, täytyy tiedottaa toimistaan hallituksen lääkintäviranomaisille sekä raportoida tuloksista.
Näin Hollanti ei ole enää ainoa vapaamman kannabispolitiikan maa Euroopassa. Belgian keskeinen sijainti Euroopassa ja Euroopan Unionissa antavat uutta potkua vaatimuksille kannabiksen vapauttamisesta.
Italian terveysministeri Umberto Veronesi ryhtyi mietojen huumeiden laillistamisen puolestapuhujaksi tällä viikolla. Huumeiden kieltäminen ei ratkaise huumeongelmaa vaan aiheuttaa ainoastaan lisää vahinkoa, totesi Veronesi Genovassa pidetyssä konferenssissa.
"Olen henkilökohtaisesti vakuuttunut siitä, että kiellot, kuten historia osoittaa, eivät estä niitä vahinkoja, joita varten ne on säädetty, vaan aiheuttavat muita, paljon pahempia (ongelmia): rikollisuutta, pimeää kauppaa, prostituutiota", sanoi terveysministeri puheessaan La Republica -lehden mukaan.
Veronesi sanoi, että tilastojen mukaan miedot huumeet eivät ole aiheuttaneet yhtään kuolemantapausta, ne eivät aiheuta riippuvuutta eivätkä ne välttämättä johda kovien huumeiden käyttöön.
Myös johtava hallituspuolue demokraattinen vasemmisto on aikaisemmin puolustanut kannabistuotteiden laillistamista. Ministeri Veronesi, tunnettu syöpälääkäri, on sitoutumaton. Hän kannatti myös kannabiksen käyttöä lääkkeenä. "Olemme jo kokeilemassa sitä ja saaneet hyviä tuloksia syöpäpotilailla", hän sanoi.
Oikeiston ja vasemmiston näkemykset huumekysymyksessä ovat silti lähentyneet toisiaan Italiassa. Senaatti muun muassa hyväksyi yksimielisesti asiakirjan, jossa pohdittiin sallivien keinojen käyttöä huumeiden vastaisessa taistelussa.
Selvityksessä pidettiin arvokkaana Sveitsin kokeilua heroiinin
jakelusta ja suhtauduttiin myönteisesti Hollannin miedot huumeet sallivaan
politiikkaan.
Kanadassa pidetyissä parlamenttivaaleissa kannabispuolue nousi suurimmaksi ns. pienpuolueista. Muutamissa äänestyspiireissä kannabispuolueen edustaja sai jopa enemmän ääniä kuin ns. valtapuolueiden ehdokkaat. Edellisissä parlamenttivaaleissa Bloc Pot onnistui saamaan Quebecissa 10 000 ääntä ja sitä kautta hankkimaan vaalirahoitusta.
Puolueen johtaja Marc-Boris St Maurice sai 2156 ääntä, 5% vaalipiirinsä äänistä. Vaalien aikana joillain paikkakunnilla viranomaiset pyrkivät haittaamaan vaalityötä esim. määräämällä erään ehdokkaan ulkonaliikkumiskieltoon - kannabiksen hallussapidosta!
Näin selvä viesti äänestäjiltä vaikuttaa jo päätöksentekijöihinkin ja kampanja on tuonut kannabiskieltopolitiikan perustelut kriittiseen valoon. Myös monissa muissa maissa (esim. Englanti, Israel, Uusi-Seelanti) kannabiksen kannattajat ovat liittoutuneet puolueiksi saadakseen mielipiteensä julki.
USA:n eri vaaleissa läpimenneet lakialoitteet kannabiksen lääkekäytön sallimiseksi ovat luoneet uuden yrittäjäkunnan lääkekannabiksen kasvattamiseksi ja tarjoamiseksi potilaille. Norml'in edustajan mukaan Kaliforniassa on jo yli 20 000 lääkemarihuanan käyttäjää.
Lait sallivat potilaiden käyttää ja pitää hallussaan kannabista mutta sen myynti on edelleen laitonta. Tämän takia erilaisia kannabisklubeja, -osuuskuntia ja -yrityksiä on aloittanut toimintansa lakialoitteet hyväksyneissä osavaltioissa. Lakialoitteista huolimatta osavaltioissa pätevät myös liittovaltion ehdottomat kannabiskieltolait ja tämän takia paikallisviranomaisten täytyy yrittää soveltaa yhteen nämä kaksi täysin erilaista suhtautumistapaa kannabikseen.
Laillinen kannabis olisi edullisempaa
Laiton marihuanakauppa on myös iso bisnes USA:ssa. Se on neljänneksi suurin kaupallinen kasvi tuottaen 26.3 miljardia dollaria eli noin 180 miljardia markkaa vuodessa kasvattajille ja 43.8 miljardin dollarin eli 300 miljardin markan vähittäismyynnin.
Jon Gettman, tunnustettu kannabiksen kasvatuksen asiantuntija ja Norml aktivisti toivoo USA:n terveysviraston luokittelevan kannabiksen uudelleen ei-riippuvuutta aiheuttavaksi aineeksi. 1920-luvulla kannabiksen ollessa laillista sen virallinen hinta oli jopa 2.50 dollaria paunalta eli noin 40 markkaa kilolta. Nykyään huonolaatuinen meksikolainen ruoho saattaa maksaa 100-200 dollaria unssi (25-50 mk/gramma) ja korkealaatuinen sinsemilla 400-600 dollaria unssi(100-150mk/gramma).
Unkarilaisia tiedemiehiä Budapestin kokeellisen lääketieteen instituutista osallistui kansainväliseen tutkimusryhmään, joka on selvittänyt kannabiksen ja astman yhteyksiä uusien lääkkeiden kehittämiseksi hengityselinsairauksiin (Nature, vol.408, 2.11.2000, ss.96-101).
Tohtori Tamas Freundin mukaan tutkimus voi muuttaa hengityselinsairauksien hoidon: "Tämä on vasta perustutkimusta ja lisää tutkimustyötä tarvitaan ennen kuin lääkkeitä on saatavilla".
Tutkimusta tullaan tekemään pian myös ihmisille USA:ssa. Projektiin osallistuneen Kalifornian yliopiston edustaja Danielle Piomelli:"Kohdistamalla lääkevaikutus ylemmissä hengityselimissä oleviin kannabisreseptoreihin voidaan lievittää eri syistä johtuvaa yskää".
Kyseinen unkarilainen instituutti tekee tällä hetkellä marihuanalla myös tutkimusta oppimisen ja muistin välisistä yhteyksistä.
Montrealin poliisi löysi sattumalta kaupungin historian suurimman marihuanan kasvatuslaitoksen. Varastorakennukseen rakennetusta vesikastelujärjestelmälle perustuvasta kasvihuoneesta löytyi yli 25 000 kasvia ja erilaista laitteistoa puolen miljoonan markan edestä. Poliisin arvion mukaan kasvatusjärjestelmällä olisi voitu tuottaa jopa 2 miljardia markkaa vuodessa marihuanan vientituloja.
Center for Medicinal Cannabis Research:
http://www.cmcr.ucsd.edu/home.htm
Institute of Medicine raportti:
http://books.nap.edu/html/marimed/
National Institutes of Health raportti:
http://www.nih.gov/news/medmarijuana/MedicalMarijuana.htm
Bookmarks: Cannabis - Medicinal
http://www.mapinc.org/mmj.htm
Cannabis - Medicinal - Canada
http://www.mapinc.org/mmjcn.htm
Kalifornian yliopiston aloittaessa USA:n ensimmäisen marihuanan lääkekäyttöä tutkivan laitoksen toiminnan tänä vuonna, nimettiin se lääkekannabiksen tutkimuskeskukseksi. Laitoksen johtaja Igor Grant:" Marihuana jakaa mielipiteet. Emme halua, että tämä laitos joutuu sen kannattajien ja vastustajien kiistakapulaksi. Kunhan kannabiksesta saadaan lääkkeitä, niin niitä kutsutaan tällä nimellä, ei marihuanan."
Keskus tulee jakamaan 9 miljoonaa US$ seuraavien kolmen vuoden aikana, millä rahoitetaan 6 tai 7 tutkimusta, joihin osallistuu kuhunkin 20-50 potilasta.
Yksikään lääketehdas ei aio maksaa niitä satoja miljoonia dollareita, joita tarvitaan laajamittaiseen testaamiseen lainvalvojien vakuuttamiseksi, koska ainetta ei voi patentoida.
Kaikki tutkimukseen käytetty marihuana saadaan valtion ainoalta lailliselta myyjältä, National Institute on Drug Abuse. Se kustantaa Mississippin yliopiston 1,5 aarin koekäyttöön tarkoitetun marihuanaviljelmän.
Viime aikoihin saakka kaikki tämä meni kokeisiin, joiden tarkoitus oli osoittaa marihuanan vaarat, ei sen hyötyjä. Tämä aiheutti valituksia siitä, että hallitus myönsi kannabista vain hallituksen rahoittamaan tutkimukseen ja tätä rahoitusta oli mahdotonta saada.
Nyt hallitus antaa marihuanaa tieteellisesti päteviin tutkimuksiin, joita voivat suorittaa myös muut kuin hallituksen laitokset. Sitä on annettu myös Kanadaan hallituksen terveysviraston tukemiin tutkimuksiin.
Michael Loic Blanc, 27-vuotias ranskalaismies tuomittiin elinkautiseen Balin saarella hänen jäätyään kiinni 3.85 kilon salakuljetuksesta, minkä hän kiistää. Syyttäjät vaativat hänelle kuolemantuomiota.
Hän jäi kiinni viime vuonna joulukuussa Ngurah Rain kansainvälisellä lentokentällä tullessaan Intiasta. Kannabis löytyi hänen paineilmasäiliöistään.
Kansainvälisen huumevalvonnan epäinhimillisyys kolmannen maailman maissa tulee esille vain silloin, kun joku länsimaalainen joutuu kiinni. Indonesia on Hollannin entinen siirtomaa mutta EU maissa tapahtuva kannabiksen uudelleenarviointi ei näytä olevan osa länsimaiden viemää ihmisoikeus- ja demokratiaprojektia.
Irlannin kansallisesta huumestrategiasta vastuussa oleva ministeri Eoin Ryan ilmoitti hallituksensa aikovan laillistaa kannabiksen lääkekäyttö. Ilmoitus tuli ministerin tavatessa Englannin hallituksen vastaavan ministerin Mo Mowlanin.
Mo Mowlan kertoi haluavansa hyväksyä kannabiksen lääkekäytön mahdollisimman pian, hallituksen tiedemiehet saavat tutkimuksensa valmiiksi ensi vuoden loppuun mennessä ja hän oletti pystyvänsä toteuttamaan suunnitelmansa vuonna 2002 tai 2003.
Yhdysvaltojen vaaleissa äänestäjät saattoivat äänestää myös osavaltio- tai paikallisaloitteista. Liittovaltion pitäessä kiinni kannabiksen kieltolaista on erilaisista äänestysaloitteista kannabiksen laillistamiseksi tullut pysyvä osa vaaleja. Näissä vaaleissa viidessä osavaltiossa voittaneet lakialoitteet osoittavat, että kansalaiset alkavat olla valmiita muihinkin huumepolitiikan uudistuksiin nykyisen vankilajärjestelmän osoittautuessa sekä kalliiksi että ihmisiä syrjäyttäväksi.
Alaskassa kannabiksen täyslaillistamista ajanut aloite hävisi äänin 39.2% puolesta ja 60.8% vastaan, mikä on kuitenkin hyvä tulos kertoen kannabiksen laajasta kannatuksesta.
Nevadan ja Coloradon osavaltioissa hyväksyttiin lääkekannabisaloitteet. Nevadassa aloite sai 67%:n kannatuksen, potilaiden täytyy kuitenkin rekisteröityä ollakseen turvassa liittovaltion laeilta. Coloradossa aloite sai 54%:n kannatuksen ja siellä potilaat saavat pitää hallussaan kaksi unssia kannabista tai kasvattaa kuusi kasvia.
USA:n suurimmassa ja väkirikkaimmassa osavaltiossa, Kaliforniassa voitti 60.8%:lla Proposition 36 aloite, jonka mukaan ensi- ja toiskertalaista huumeiden käytöstä tai hallussapidosta kiinnijäänyttä ei-väkivaltaista lainrikkojaa ei saa laittaa vankilaan vaan hänet tulee ohjata hoitoon. Osavaltion huumepolitiikkaan tällä katsotaan olevan radikaali vaikutus: sen arvioidaan pitävän vuositasolla 25 000 ensikertalaista väkivallatonta huumerikollista ja 12 000 ehdonalaisensa rikkonutta pois vankiloista ja säästävän 200 miljoonaa dollaria vuosittaisina vankilakuluina ja lisäksi 475 miljoonaa dollaria uusien vankiloiden rakennuskuluina.
Oregonissa, Utahissa ja Massachusettsissa äänestettiin omaisuuden takavarikkolaeista. USA:ssa valtio on voinut takavarikoida ihmisten omaisuutta mitättömillä syillä vailla minkäänlaista syytetyn suojaa tai edes oikeudenkäyntiä. Oregonissa voitti Measure 3 66%:lla ja Utahissa Initiative B 69%:lla. Massachusettsissa Question 8 hävisi 47%:lla. Voittaneiden aloitteiden mukaan vaaditaan lainvoimainen tuomio ennenkuin kansalaisen omaisuutta voidaan takavarikoida ja huumerikoksista takavarikoidut varat menevät tästä lähtien huumehoitoon eikä poliisille.
Massachusettsissa toisaalta hyväksyttiin muutamia julkishallinnon aloitteita, joissa vaaditiin osavaltion edustajia kannattamaan lääkemarihuana- ja marihuanan laillistamislakialoitteita liittovaltiotasolla.
Vaaleissa oli myös paikallisaloitteita, joista radikaalein hyväksyttiin Mendocino Countyssa Kaliforniassa: 58.3% äänestäjistä kannatti 25 kasvin kasvatuksen sallimista omaan käyttöön. Aloitteessa myös kehotettiin viranomaisia jättämään kannabislakien rikkominen tärkeysjärjestyksessä alhaiselle tasolle.
Lisäksi voitti kolme neuvoa-antavaa paikallisaloitetta kannabiksen dekriminalisoimiseksi ja yksi paikallinen lääkekannabisaloite.
"Näissä aloitteissa on kyse aineesta, jota molemmat presidenttiehdokkaat ovat myös polttaneet", summaa vaalit Steven Epstein, Massachusettsin NORML:n edustaja.
"Tämän vuoden vaaleissa viiden liberaalin ja konservatiivisen läntisen osavaltion äänestäjien selvä enemmistö ilmaisi selvästi ja kirkkaasti haluavansa viisaampaa, turvallisempaa, tehokkaampaa ja perustuslakiin pohjaavaa politiikkaa. Terve järki näyttää olevan palaamassa", päättää taas Washington Postin kolumnisti Judy Mann juttunsa.
Poliisisäätiön huumeraportti:
http://www.druglibrary.org/schaffer/Library/studies/runciman/default.htm
Ministeri Mo Mowlam kiisti sunnuntaina, että kannabis olisi porttihuume, joka johtaisi heroiinin käyttöön, ja väitti alkoholin olevan paljon vaarallisempi. Hallituksen huumepolitiikasta vastaava Mowlam sanoi, ettei porttihypoteesin perustana ole mitään tieteellistä näyttöä.
Mowlam myös kiitteli viime keväänä julkistettua Lady Runcimanin johtaman poliisisäätiön asettaman komitean raporttia, jossa vaadittiin kannabiksen hallussapidon laillistamista. Hän vaati myös suurempaa yhtenäisyyttä kannabiksen hallussapitotapausten käsittelyyn ja piti syytetoimien epäyhtenäisyyttä toivottomana. Viime vuonna 2838 englantilaista tuomittiin vankilaan kannabiksen hallussapidosta.
Ministeri kertoi myös, että lääkekannabista olisi mahdollista jakaa jo ensi vuonna. Pääministerin toimisto ja terveysvirasto kiirehtivät kertomaan, että lääketurvallisuutta tutkivan komitean täytyy arvioida nykyisten tutkimusten tulokset, mikä vie vielä neljä vuotta.
Tiistaina Englannin johtava huumevirkamies, entinen poliisipäällikkö Keith Hellawell pyörsi vuosiraporttinsa julkaisutilaisuudessa kantansa siitä, ettei kannabis johda kovien huumeiden käyttöön. Hän perusteli vielä sunnuntaina vahvistamansa mielipiteen muutoksen uudella Uudessa-Seelannissa ilmestyneellä tutkimuksella.
Laajassa pitkittäistutkimuksessa tarkasteltiin kaikkien mahdollisten aineiden käyttöä reseptilääkkeistä psykoaktiiviisiin sieniin eikä hypoteesi siitä, että kannabis johtaisi koviin, riippuvuutta aiheuttaviin huumeisiin, kokaiiniin ja heroiiniin, saa siitä edelleenkään vahvistusta. Pääministerin ja sisäministerin tiukasti kiinnipitämään kieltopolitiikkaan tämä mielipiteen vaihdos sopiikin paremmin.
Sveitsin liittovaltion lain mukaan on kiellettyä käyttää kannabista huumeena mutta sen sijaan on täysin laillista kasvattaa, pitää hallussa ja myydä sitä. Sveitsissä on arviolta 150 myyntipistettä, joista kannabista saa ostaa kodin hajustamiseksi. Jokainen hajustepussi on varustettu varoituksella, ettei sisältöä saa polttaa eikä syödä. Sveitsin poliisin arvion mukaan vuonna 1998 korjattiin noin 100 tonnia "huumelaatuista" kannabista, mistä takavarikoitiin 7.2 tonnia eli 313258 kannabiskasvia.
Sveitsin liittovaltion huumeasioita tutkivalta komitealta on juuri ilmestynyt hallituksen pyytämä raportti. Komitea tähdentää, että kannabispolitiikan tulee heijastaa vallitsevia moraaliarvoja ja asenteita kansalaisten oikeuksista. Raportissa päädytään siihen, että rikoslain käyttäminen sanelemaan yksittäisen käyttäjän käyttäytymistä "on vastenmielistä yksilön vapauteen perustuvan lakijärjestelmän perusarvoille ja siksi sellainen on laitonta".
Lisäksi kannabiksen kieltolailla ei enää ole edes "symbolista arvoa". Raportissa todetaan, että kannabiksen käyttäjien syyttäminen on "mielivaltaista pakkokeinojen käyttämistä".
Sveitsi on allekirjoittanut useita huumesopimuksia mutta ei vuoden 1988 Wienin sopimusta, joka YK:n auktoriteetilla legitimoi maailmanlaajuisesti USA:n johtaman huumesodan. Kannabispolitiikallaan Sveitsi irtisanoutuu tästä kriminaalipolitiikkaa painottavasta sopimuksesta. Kannabiksen dekriminalisoinnin uskotaan yleisesti tapahtuvan vuonna 2003.
Etelä-Afrikkalaiset tohtori Frances Thackeray and professori Nick Van der Merwe ovat antaneet Pretorian poliisilaboratorion tutkittavaksi savipiippuja, joita löydettiin Shakespearen kotoa Stratford-upon-Avonissa.
Pretoriassa sijaitsevan Transvaalin museon paleontologian osaston johtaja tohtori Frances Thackeray uskoo runoilijan tekstien jo osoittavan hallusinatorisia vaikutteita. Kirjoittihan Shakespeare mm. sonetissa 76 'invention in a noted weed' ja sonetissa 5 'But flowers distilled, though they with winter meet, leese but their show; their substance still lives sweet' .
Shakespearen ajan Englannissa hamppu oli hyvin tunnettu: laivojen purjeet ja köydet olivat hamppua, kuningas Jamesin raamattu sekä Shakespearen teokset painettiin hamppupaperille.
Tuon ajan löytöretkeilijät tunsivat myös muiden kulttuurien nautintoaineet. Portugalilaiset tunsivat kannabiksen käytöstä Intiassa, ja vuonna 1536, vuosi ennen Shakespearen syntymää, G. da Orta julkaisi kirjan, jossa viitataan kannabiksen ominaisuuksiin.
Eurooppalaiset matkailijat tiesivät myös eteläisen Afrikan kansojen kannabiksen käytöstä. Harvardin arkeologian professori Nick Van der Merwe on mm. löytänyt kannabista etiopialaisista piipuista 13. ja 14. vuosisadoilta.
Uuden mielipidekyselyn mukaan kahdeksan kymmenestä englantilaislääkäristä määräisi kannabista. Yli puolet pitää kannabislakeja liian tiukkoina ja joka kolmas sallisi kannabiksen laillistamisen.
Nämä kahdeksan lääkäriä kymmenestä määräisivät kannabista MS- ja syöpäpotilaille jos tämä sallittaisiin. Moni määräisi kannabista muihinkin tauteihin: joka viides määräisi sitä selkäkipuihin ja 16%:n mielestä se olisi vaihtoehto perinteisille depressiolääkkeille.
Joka neljäs haastatelluista 1000 lääkäristä piti kannabista vähemmän riippuvuutta aiheuttavana kuin tupakka, alkoholi, lääkkeet tai laittomat huumeet. Lääkärit olivat myös huolissaan kannabiksen ja autolla ajamisen tutkimuksen vähäisyydestä sekä kannabiksen yhteyksistä syöpään.
Englannin lääkärijärjestö,The British Medical Association, piti kyselyn tuloksia hyvinä. Järjestö julkaisi vuonna 1997 raportin, jossa suositeltiin kannabista lievittämään sellaisten tautien oireita, kuten MS-tauti (BMA (1997) Therapeutic Uses of Cannabis. Harwood Academic Publisher and British Medical Journal).
BMA:n edustaja:"Raportissamme tuodaan esille kannabiksen polttamiseen liittyvät haittatekijät kuten korkea tervapitoisuus, psykoottisten tilojen aiheuttaminen, motivaation ja libidon katoaminen. Löytyy kuitenkin paljon potilaita, joiden mielestä kannabis auttaa heidän oireissaan paremmin kuin muut lääkkeet."
Samaan aikaan julkistettiin kansainvälisen tiedemiesryhmän tutkimus, jonka mukaan kannabiksesta voidaan kehittää tehokas ja turvallinen astma- ja yskänlääke (Nature, vol.408, 2.11.2000, ss.96-101). Keuhkoissa hermojen päissä olevat kannabinoidireseptorit näyttävät säätelevän yskää aiheuttavia reaktioita. Tällä hetkellä yskää hillitään vaikuttamalla yskäkeskukseen, pieneen alueeseen aivoissa, mihin käytetään kodeiinia ja muita opiaatteja. Näillä taas on lukuisia haittavaikutuksia, esimerkiksi riippuvuus.
Mahdollisesti suusuihkeena annosteltava kannabisyskänlääke vaikuttaisi suoraan keuhkoihin ja sillä ei olisi perinteisten yskänlääkkeiden haittavaikutuksia.
Lähde: Independent 20.10.2000
http://www.independent.co.uk/news/UK/Health/2000-10/cannabis201000.shtml
Tohtori Iversenin kotisivut:
http://www.pharm.ox.ac.uk/ac/iversen.htm
25.10.2000
Kannabis on turvallisempi lääke kuin aspiriini ja sitä voidaan käyttää pitkän aikaa ilman vakavia sivuvaikutuksia, kertoo tohtori Leslie Iversenin juuri ilmestynyt kirja The Science of Marijuana.
Tohtori Iversen, tunnustettu tiedemies Oxfordin yliopiston farmakologian laitokselta ja Royal Societyn jäsen, havaitsi marihuanan käyttöön liitetyt myytit tieteellisesti perustelemattomiksi. Hän havaitsi myös, että kannabis on itsessään turvallinen lääke, mikä ei aiheuta syöpää, hedelmättömyyttä, aivovaurioita eikä mielisairauksia.
Hän kirjoittaa: "Kaikilla mittapuilla THC:tä voidaan pitää sekä lyhyt- että pitkäaikaisessa käytössä hyvin turvallisena. Olemassaoleva eläinkokeista saatu tieto osoittaa sen, että kannabis voidaan hyväksyä lääkkeeksi ihmiselle, ja USA:n hallituksen ruuan ja lääkkeiden valvontavirasto, FDA, on hyväksynyt sen lääkkeeksi joihinkin sairauksiin (tuotenimike Marinol, kts: http://www.fda.gov/cder/approval/main3.htm#m )."
Hänen mielestään kannabiksen lääkekäytön laillistamista tulisi harkita. Kannabiksen vaikuttavalla ainesosalla THC:llä, mikä päihdyttää kannabiksen käyttäjät, on paljon sellaisia ominaisuuksia, jotka tekevät siitä turvallisen lääkkeen Aids-potilaille ja kivuista ja säryistä kärsiville potilaille.Tohtori Iversenin tutkimus lisää hallituksen paineita aloittaa neuvottelut marihuanan dekriminalisoimiseksi.
Lähde: New York Times, 16.10.2000 ja British Medical Journal, 2000;321:979 (21.10)
British Medical Journal:
http://www.bmj.com/cgi/content/full/321/7267/979/a
New York Times:
http://www.nytimes.com/2000/10/16/science/16MONK.html
NIDA:n uutinen tutkimuksesta:
http://www.nida.nih.gov/MedAdv/00/NR10-15.html
25.10.2000
USA:n valtion huumetutkimuslaitoksen, NIDA:n, uusimman tutkimuksen mukaan silkkiapinat jäävät kannabikseen yhtä koukkuun kuin kokaiiniin. Tämä johtopäätös vedettiin kokeesta, jossa silkkiapinat opetettiin annostelemaan itseensä ensiksi kokaiinia.
Tätä liuosta laimennettiin ja kokaiini korvattiin THC:llä, delta-9-tetrahydrocannabinolilla, mikä on kannabiksen vaikuttava aine. Silkkiapinat alkoivat annostella THC:tä samaan tahtiin kuin kokaiinia ja tästä kokeen johtaja tohtori Steven Goldberg veti sen johtopäätöksen, että kannabis on yhtä addiktoivaa kuin kokaiini tai heroiini.
Yksi väärinkäytön kriteeri on se, näkeekö koe-eläin vaivaa saadakseen ainetta. Kaikki ihmisen väärinkäyttämät aineet nikotiinia myöten ovat aiheuttaneet myös koe-eläimille näiden aineiden itseannostelua - paitsi THC. Tästä on vedetty se johtopäätös, että kannabis johtaisi muita laittomia aineita vähemmän väärinkäyttöön. NIDA:n tutkimuksessa osoitettiin, että apinat voidaan opettaa annostelemaan itse THC:tä.
Tutkimus julkaistiin tuoreeltaan ilman tiedeyhteisön kritiikkiä Nature Neuroscience-lehden uusimmassa numerossa ja sitä kautta uutisoitiin useissa sanomalehdissä.
Tohtori Lester Grinspoon, Harvardin Lääketieteellisen korkeakoulun psykiatrian emeritusprofessori on eri mieltä: "Kannabis ei ole riippuvuutta aiheuttava. Kliiniset kokemukset osoittavat tämän."
Silkkiapinat saivat annostella THC:tä suoraan suoneen tunnin ajan kerrallaan. Tänä aikana he ottivat ainetta 30 annosta tämän vastatessa suhteessa ruumiinpainoon yhtä jointtia inhimillisellä pössöttelijällä. Tohtori Goldbergin mukaan silkkiapinat eivät olleet lainkaan tokkuraisia.
Anchorage Daily News
http://www.adn.com/adn/marijuana/
New York Times
http://www.nytimes.com/2000/10/15/weekinreview/15VERH.html
http://www.nytimes.com/2000/10/10/politics/10ALAS.html
Alaskan aktivistijärjestöjä:
Free Hemp in Alaska:
http://www.freehempinak.org
Hemp 2000: http://www.hemp2000.org
25.10.2000
Tulevissa USA:n presidentin vaaleissa äänestetään useissa osavaltioissa kuten Kalifornia, Colorado, Massachusetts, Nevada, Oregon ja Utah myös kannabiksen asemasta. Pisimmälle menevä lakialoite on hyväksyttävänä Alaskassa.
Alaskan kannabislainsäädäntö on edennyt vuoden 1975 dekriminalisoinnin, vuoden 1982 yli 100 gramman hallussapidon sallimisen jälkeen vuonna 1990 rekriminalisointiin. Vuonna 1998 äänestäjät päätivät laillistaa lääkekannabiksen 59-41.
Nyt kannabisaktivistien ruohonjuurikampanjalla äänestykseen saatu 'Proposition 5' nimellä kulkeva lakialoite kannabiksen laillistamiseksi sallisi 18 vuotta täyttäneille kannabiksen hallussapidon, kasvatuksen, jakelun ja käytön. Lisäksi armahdettaisiin ne vankilaan joutuneet, jotka on tuomittu nyt laillistettavista teoista.
Lähde: CNN, 9.10.2000 ja The Guardian 12.10.2000
http://www.cnn.com/2000/WORLD/europe/10/09/drugs.law/index.html
http://www.guardianunlimited.co.uk/drugs/Story/0,2763,381062,00.html
Suomenkielinen raportti EU:n huumetilanteesta vuonna 2000
imuroitavissa:
http://www.emcdda.org/multimedia/Publications/Annual_Report/2000/report/ar00_fi.pdf
25.10.2000
EU-maiden hallitukset ovat lieventämässä asennoitumistaan rankaisuvoittoisesta linjasta kohti hyväksyvämpää asennetta kannabiksen osalta. Ehkä suurin muutos lähitulevaisuudessa on odotettavissa Portugalissa, jossa sekä kovat että miedot huumeet aiotaan dekriminalisoida lähiviikkoina.
Aikaisemmin vallinneen USA:sta lainatun ja siellä edelleen hallitsevan rikosoikeudellisiin toimiin pohjanneen lievien huumeiden käyttöä rajoittavan politiikan on syrjäyttämässä järjestelmä, jossa keskitytään vakituisen käytön sosiaalisiin ja lääketieteellisin seurauksiin.
Englannissa konservatiiviopposition hajottua omaan 'nollatoleranssilinjaansa' ovat Portugali, Sveitsi ja Luxemburg menossa hyvää vauhtia toiseen suuntaan.
Euroopan huumeseurantakeskuksen, EMCDDA:n lakineuvonantajan Danilo Ballottan mukaan näiden maiden ratkaisut kuvaavat laajempaa muutosta Euroopassa.
"Euroopasta löytyy erilaisten politiikanmuotojen tilkkutäkki mutta selvästikin suunta on kohti käytännöllisempää lähestymistapaa mietojen huumeiden osalta, jossa yritetään arvioida uudelleen riippuvuuteen liittyviä yhteiskunnallisia ja lääketieteellisiä ongelmia vastakohtana satunnaiskäyttäjien rankaisemiselle".
"Kovan linjan politiikka lainattiin aikoinaan USA:sta mutta viimeisten kahden vuosikymmenen mittaan olemme voineet havaita Euroopan valtioiden alkavan ajatella eri tavalla ja siirtävän asian kriminaalikontrollin piiristä lääketieteen piiriin".
EU:n huumeseurantakeskuksen arvion mukaan yli 40 miljoonaa eurooppalaista on kokeillut kannabista vähintään kerran - keskimäärin joka viides 15-16 vuotiaista ja vähintään joka neljäs 15-34 vuotiaista. Vuodessa käyttäjäkunta on kasvanut 5 miljoonaa.
"Belgia ja Ranska ovat myös siirtymässä pelkän varoituksen antamisen politiikkaan kannabiksen käytöstä paljastuneille ensikertalaisille ja kannabiksen käyttöön suhtaudutaan enemmänkin normaalina kuin poikkeavana käyttäytymisenä", sanoo Ballotta.
Keskuksen johtaja Georg Estievenart sanoo: "Kannabiksen virkistyskäyttöä ei enää pidetä ensi askeleena kohti huumeiden väärinkäyttöä".
EMCDDA:n raportti ei tee johtopäätöksiä erilaisten politiikan muotojen tehokkuudesta mutta eri maiden rangaistusmallien ja kannabiksen käytön runsauden välillä ei näytä olevan mitään yhteyttä.
Kannabiksen käyttö lisääntyi 1990-luvulla melkein kaikissa EU-maissa tasaantuen vuosikymmenen lopulla korkean käyttötiheyden maissa ja lisääntyen voimakkaasti alhaisen käyttötiheyden maissa.
Kolmessa tiukimman lähestymistavan omaksuneessa maassa, Ruotsissa, Suomessa ja Kreikassa, on saatu sangen erilaisia tuloksia huumeiden vastaisessa taistelussa. Huumeiden käyttö on suhteellisen alhaista Skandinaviassa kun taas Kreikassa on törmätty heroiiniongelman nousuun.
Koululaisten osalta tulokset ovat myös ennustamattomia sen suhteen voidaanko lainsäädännöllä ehkäistä kannabisen käyttöä. Suvaitsevassa Portugalissa ja nollatoleranssin omaksuneessa Suomessa 15-16 vuotiaiden kannabiksen käyttö on samalla tasolla 5%:ssa.
Ballottan mukaan laeilla rangaistaan paikallisten asenteiden mukaan eikä kansallisesti: "Lakikeskustelussa ei ole vain kahta puolta vaan monta. Yleisesti ottaen samasta syyteestä voi saada ankaramman rangaistuksen maaseudulla kuin kaupungissa, missä mietoihin huumeisiin ei suhtauduta ongelmia aiheuttavana."
Kannabiksen kieltävien lakien sananmuodot ovat ankarampia kuin todellisuus. Kannabisrikoksista on säädetty usein vankeutta tai ankaria sakkotuomioita mutta näitä rangaistuksia harvoin langetetaan oikeudessa - jos tapaukset ikinä päätyvät sinne.
Ruotsalaiset kannabiksen käyttäjät voivat teoriassa saada jopa kuusi kuukautta vankeutta lievistä hallussapitotapauksista. Tavallisempaa on pieni sakko, mitä ei tarvitse suorittaa jos syyllinen hakeutuu neuvontaan.
Englannin lait ovat ankarampia pienten marihuanamäärien hallussapidon johtaessa jopa viiden vuoden vankeusrangaistuksiin. Käytännössä kannabiksen hallussapidosta voi saada varoituksen tai korkeintaan pienen sakon.
Lähde: Aftenposten, 16.10. 2000:
http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/d168445.htm
24.10.2000
Norjan Helsingin Sanomat eli Aftenposten uutisoi puolen sivun artikkelilla syöpää sairastavan Ole Jacob Hellandin kamppailun saada oikeuden käyttää kannabista sisältävää Marinolia lääkkeenä pahoinvointia vastaan.
Sen saaminen Norjassa on erittäin monimutkaisen prosessin takana. Hän on käyttänyt Marinolin sijasta hasista. Se on auttanut häntä myös palauttamaan ruokahalun. Hän ei kuitenkaan haluaisi olla tekemisissä rikollisten kanssa.
Koska lääkärit eivät halunneet auttaa häntä hän haki kannabista Tanskasta. Hän jäi tarkoituksella kiinni 10 gramman hashiksen ja 5 gramman marijuanan salakuljettamisesta. Nyt asia on oikeudessa ja Helland haluaa tehdä asiasta julkisen: "Tämän vuoksi olen valmis menemään vankilaan. Tiedän taistelevani monen sairaan ihmisen ihmisarvon puolesta. Olen tympääntynyt siihen, että joudun rikollisesti hankkimaan lääkkeeni ja saatan saada huonolaatuista ja epäpuhdasta ainetta. Aion saada oikeuden hankkia lääkkeeni apteekista."
Norjalaisen Syöpäyhdistyksen pääsihteerin, professori Stener Kvinnslandin mielestä Marinolille löytyy korvaavia lääkkeitä. Hän ei kuitenkaan kiistä kannabiksen pahoinvointia poistavaa vaikutusta syöpäpotilailla.
Aftenpostenin mukaan Tanskassa on mahdollista saada Marinolia. Århusin sairaalassa on kevään aikana määrätty Marinolia 750 kertaa. "Potilaat eivät päihdy Marinolista mutta hasis helpottaa pahoinvointia."
Århusin läänissä on meneillään tieteellinen tutkimus Marinolin saamiseksi viralliseksi lääkkeeksi Tanskassa. Marinol on hyväksytty virallisesti lääkkeeksi Englannissa ja yli puolessa Yhdysvaltain osavaltioista.
http://www.gmpfilms.com/CR.html
24.10.2000
Cannabis Rising on uusi 35 minuutin kattava kierros Hollannin kannabisteollisuuteen. Videon on tuottanut ja sen juontaa kaikkien kannabiksen ystävien tuntema Ed Rosenthal. Kierros ulottuu Amsterdamin viihtyisistä coffee-shopeista ja hyvin varustetuista kasvatuskaupoista Euroopan Unionin tukemille kuituhamppupelloille. Aihetta tarkastellaan kannabiksen nautintokäytöstä lääkekäytön kautta suurteollisuuteen. Mukana haastatteluja johtavilta asiantuntijoilta, kannabiksen suurtuottajilta sekä kannabispakolaisilta ankaraa kieltolakia soveltavasta USA:sta.
Lähde: The Independent ja The Guardian, 15.10.2000
http://www.independent.co.uk/news/UK/Politics/2000-10/pot151000.shtml
http://www.guardianunlimited.co.uk/drugs/Story/0,2763,382844,00.html
Englannin parlamentin ylähuoneen Tiede- ja teknologiakomitean
kannabismietintö 1998:
http://www.parliament.the-stationery-office.co.uk/pa/ld199798/ldselect/ldsctech/151/15101.htm
18.10.2000
Alahuoneen kirjaston tekemän riippumattoman raportin mukaan kannabiksen nykyinen status maksaa Englannin veronmaksajille 790 miljoonaa puntaa vuodessa poliisin, oikeuslaitoksen ja vankiloiden kuluina. Tämä antaa lisää todistusvoimaa niille ylemmille poliisiviranomaisille, jotka ovat varoittaneet tuhlaamasta enää enempää pehmeiden huumeiden kriminalisointiin.
Raportissa lasketaan myös, että jos laillistetuille kannabistuotteille asetetaan sama vero kuin nykyään tupakalle, "niin valtion tulot kasvaisivat noin miljardilla vuodessa, aiheuttaen näin yhteensä 1.6 miljardin punnan tulot julkisiin varoihin".
Tänään julkaistu uusi mielipidetiedustelu alleviivaa kannabiksen laillistamisen kannatuksen nousua 66%:n kannattaessa kannabiksen vapauttamista. Lisäksi 55% haastatelluista kannattaa kannabiksen myyntiä valtion myyntipisteistä.
Pääministeri Tony Blair vastustaa kasvavaa ja yli puoluerajojen yltävää vaatimusta antaa kuninkaallisen komitean tutkia kannabiskysymystä, ja arvostetun alahuoneen kirjaston raportti heikentää hänen kantaansa.
Ministeri Blair on jo vaikeuksissa kansanterveysministeri Yvette Cooperin liityttyä siihen kasvavaan poliitikkojen joukkoon, joka on tunnustanut käyttäneensä kannabista.
Paul Flynn, hallituksen muodostaneen työväenpuolueen takapenkkiläinen Walesista sekä kannabiksen laillistamisen puuhamies sanoi, että pääministerin tulisi lopettaa nykyinen kannabiksen laillistamisfarssi.
Cumbrian alueen poliisipäällikkö Colin Price sanoi lausunnossaan hyväksyvänsä sen, jos joku käyttää kannabista juhlissa. Price ennusti kannabiksen laillistamisen olevan väistämätön tosiseikka ja että poliisien resursseja vain tuhlataan sen valvontaan.
Lähde: Daily Telegraph, 15.10.2000
http://www.telegraph.co.uk:80/et?ac=003632378436110&rtmo=wAlAn5ob&atmo=rrrrrvs&pg=/et/00/10/15/npuff15.html
GM Pharmaceuticalsin kasvihuone:
http://www.telegraph.co.uk:80/et?ac=003632378436110&rtmo=wAlAn5wb&atmo=gggggg3K&pg=/et/98/11/11/ncana11.html
18.10.2000
Royal Pharmaceutical Societyn tutkimusjohtajan, professori Tony Moffatin mukaan kannabis laillistetaan kipulääkkeeksi kahden vuoden kuluessa, koska kannabiksen kliinisten kokeiden tulosten mukaan sillä on vain vähän sivuvaikutuksia. Kuudella terveellä koehenkilöllä tehdyissä kokeissa päädyttiin siihen, ettei kannabiksen käyttöön liity turvallisuusriskejä.
Tony Moffat: "Olen lukenut riittävästi kirjallisuutta tähän saakka tehdyistä kokeista, jotka osoittavat kannabistuotteiden olevan tehokkaita lääkeaineita lihasrentoutukseen, sekä yksittäistapauksista kertovaa materiaalia kannabista käyttäviltä MS-potilailta, jotka kehuvat sen olevan yksinkertaisesti ihmeellistä. Kaikki todistusaineisto osoittaa samaa tulosta."
Hän lisää, että kunhan kannabiksen lääkekäyttö hyväksytään, niin sen sosiaalinen käyttökin tulee hyväksytyksi. Hänen mukaan kannabista ei tarvitse ottaa savukemuodossa, mihin liittyy terveyshaittoja, eikä kannabis ole tehokasta syötynä, koska 90% siitä tuhoutuu maksassa ennen vaikutuksen alkamista. Suusuihkeena tai peräpuikkona kannabiksen vaikutuksesta säilyisi 50%. Lääkekannabis ei aiheuttaisi ihmisillä 'huumevaikutusta' vaan toimisi kipuja lieventävänä ja lihaksia rentouttavana.
Alan Milburn terveysministeriöstä sekä myös hänen edeltäjänsä Frank Dobson ovat molemmat luvanneet hallituksen laillistavan kannabiksen lääkekäytön, jos kokeilla osoitetaan selvää hyötyä sen käytöstä. Lääkekannabiksen laillistamiskeskustelu syttyi vuonna 1998, jolloin ylähuoneen tiede- ja teknologiakomitea toi esille kannabiksen astmaa lievittävät ominaisuudet.
Royal Pharmaceutical Society valvoo kahta isoa kannabistutkimusta: yhdessä 300 potilaan tutkimuksessa selvitetään, voiko kannabistableteilla korvata leikkausten jälkeinen morfiinilääkitys, ja toiseen osallistuu 660 MS-potilasta. Molempia rahoittaa Medical Research Council.
Kaupallinen lääkeyhtiö GM Pharmaceuticals suorittaa kahta tutkimusta, joissa kannabisliuosta suihkutetaan kielen alle. Suihke vaikuttaa parissa minuutissa eli yhtä nopeasti kuin poltettuna. Kokeiden ensimmäisen vaiheen raportissa todetaan, että koehenkilöt sietivät hyvin kannabiksen vaikutuksia eikä kokeissa ilmennyt turvallisuusongelmia.
Maailman terveysjärjestö, WHO, on sanonut muuttavansa kannabiksen luokitusta kansainvälisissä huumesopimuksissa, joilla rajoitetaan sen lääkekäyttöä, jos kliiniset kokeet osoittavat sillä olevan hyötyä lääkkeenä.
Release-järjestön johtaja Mike Goodman ennustaa kannabiksen dekriminalisoinnin tapahtuvan 5-10 vuoden kuluessa ja laillistamisen 15 vuoden kuluessa. Sitä voitaisiin myydä hasiksena tai marihuanana viiden tai kymmenen savukkeen askeissa, joilla olisi tuotemerkkejä kuten Double Zero, Purple Haze ja Northern Lights. Askeissa voitaisiin ilmoittaa kannabinoidien määrät kuten nyt ilmoitetaan savukkeiden terva- ja nikotiinimäärät.
Lähde: The Guardian, 11.10.2000
http://www.guardianunlimited.co.uk/drugs/Story/0,2763,380392,00.html
17.10.2000
Konservatiivipuolueen aiheuttaman kannabiskohun lietsomana sisäministeri Jack Straw lausui kannabiksen olevan 3-4 kertaa haitallisempaa kuin tupakka. Myöhemmin sisäministeriöstä tiedotettiin, että ministeri Straw'n lausunto perustui British Medical Associationin ylähuoneen kannabisraporttia varten antamiin tietoihin, jonka mukaan marihuanajointti sisältää enemmän syöpää aiheuttavia aineita ja sen savussa on 3 kertaa enemmän tervaa kuin savukeessa.
Lausunto sai järkevämpää huumepolitiikkaa ajavat tahot takajaloilleen ja sisäministeriön poliisitoimesta vastaava ministeri Charles Clarke tuli julkisuuteen kertomaan omista kannabiskokemuksistaan.
Kannabiksen puolesta kampanjoivien mielestä ministeri Straw ei tee reilua vertailua, koska tupakoija helposti polttaa askillisen päivässä mutta harva kykenee polttamaan 20 kannabisjointtia päivässä. Jos Strawn ainoa väite on, että kannabiksen polttaminen on haitallista, niin tämä on suositus nauttia sitä syömällä.
Lady Runciman, joka oli puheenjohtajana puoli vuotta sitten julkaistun poliisisäätiön kannabisraportin tehneessä toimikunnassa, sanoi, että "näkemyksemme mukaan kannabis ei ole harmiton päihde mutta mitattuna haittavaikutuksilla kuten kuolleisuus, sairastuvuus, rikollisuus, riippuvuus se on haitattomampi kuin muut laittomat aineet, alkoholi tai tupakka".
Poliisisäätiön raportissa lainataan myös British Medical Associationin lausunnon johtopäätelmää: "kannabinoidien akuutti myrkyllisyys on hyvin alhainen: ne ovat turvallisia päihteitä eikä niiden virkistys- tai lääkekäytön tiedetä aiheuttaneen yhtään kuolemantapausta".
13.10.2000
Norjassa on ilmestynyt Jan Bojer Vindheimin kirja "Inn i Hampen" eli kotoisasti "Hampussa".
Kirjan kirjoittaja on viisikymppinen pitkän linjan radikaali, joka mm. edustaa vihreitä Trondheimin kaupunginvaltuustossa. Hän on ollut vuosikymmeniä avoimesti hampun laillistamisen kannalla.
Kirja on selkeä ja hyvin rakennettu katsaus hampun historiaan ja sen käyttötapoihin eri puolilla maailmaa. Kirjassa on hyvin seikkaperäisesti kerrottu se miten hampusta tuli kielletty. Katsauksesta hampun lääkinnälliseen käyttöön ja uusimpien tutkimustulosten esittämisestä saa myös oivallista tietoa päihdeväittelyihin. Tässä kirjassa on kaikki mitä hamppuaktivistin täytyy tietää.
Kirjan esipuheessa kriminologian professori Nils Christie toteaa: " Jan Bojer Vindheim on kirjoittanut hallitun kirjan. Siksi se vaikuttaa vahvasti. Kirjassa voi rauhallisesti seurata miten suhtautuminen hamppuun on muuttunut ihmisten tarpeiden ja mielenkiinnon mukaisesti.
Jotain on kuitenkin tapahtumassa ja tämä kirja nopeuttaa sitä. On huomattu, siis uudelleen, että hampulla on hyviä lääkinnällisiä vaikutuksia. Monet ovat polttaneet tai syöneet hamppua, niin monet, että kauhukertomukset menettävät uskottavuutensa. Tämä kirja on mukana luomassa järkevämpää yhteiskuntaa."
Myös sosiaaliantropologian professori Thomas Hylland Erikssen on vaikuttunut: "Tämä on viehättävä ja ainutlaatuinen kirja, joka perustuu tutkimukseen. Kaikki voivat oppia siitä jotain. Eivätkä vähiten ne, jotka luulevat hampun olevan jotain uutta norjalaisessa päihdekirjossa."
Kirja on luonnollisesti kirjoitettu norjaksi mutta kohtalaisella ruotsin kielen taidolla saa kirjasta olennaisen ulos.
Kirjaa voi tilata: http://www.vindheim.net/hamp/inn-i-hampen.html
Hinta on 200 markan tietämissä
Lähde: The Guardian ja Daily Telegraph, 9. ja 10.10.2000
http://www.telegraph.co.uk:80/et?ac=003600658613584&rtmo=V6888JsK&atmo=rrrrrrvs&pg=/et/00/10/9/nann09.html
Pääkirjoitus:
http://www.dailytelegraph.co.uk:80/dt?ac=002830376029449&rtmo=lnFnQAot&atmo=HHHH22NL&pg=/00/10/9/dl01.html
10.10.2000, päivitetty 13.10.2000
Konservatiivipuolueen kansanedustaja ja ns. varjohallituksen sisäministeri Ann Widdecombe ehdotti viime viikolla New Yorkin kovan linjan pormestarin Rudy Giulianin nollatoleranssipolitiikkaa matkivaa pikasakkokäytäntöä kaikkiin kannabiksen hallussapitotapauksiin. Tämä aiheutti kiivasta vastustusta puolueen sisällä sekä laajaa uutisointia maan johtavissa lehdissä.
Tähän mennessä jo kahdeksan puolueen johtavaa kansanedustajaa, 'etupenkkiläisiä' ja varjohallituksen ministereitä, on värikkäästi kertonut omista kannabiskokeiluistaan ja kuinka maan johtavissa yliopistoissa oli melkein mahdotonta olla kokeilematta kannabistuotteita.
Tähän 'itsepaljastusaaltoon' on yhtynyt myös johtavia konservatiivijournalisteja ja johtava konservatiivilehti Daily Telegraph suosittelee konservatiivipuolueelle kannabiksen laillistamista koeajaksi, koska kansan enemmistö on jo siihen valmis.
Puolueen puheenjohtaja William Hague on jo joutunut vetämään tukensa ehdotukselta. Samoin kaikki poliisijärjestöt ovat arvostelleet sitä epärealistisena ja ensimmäisenä virka-asemassaan entinen poliisipäällikkö Francis Wilkinson ilmoitti kannattavansa kannabiksen laillistamista.
Lähde: Reuters, 02.10.2000
http://www.swissinfo.org/sen/Swissinfo.html?siteSect=111&sid=21209
5.10.2000
Sveitsin hallitus esitti maanantaina kannabiksen käytön laillistamista mutta aikoo pitää muut laittomat huumausaineet laittomina toistaiseksi. Hallitus päätti periaatteessa kannabistuotteiden käytön dekriminalisoimisesta mutta jätti auki, vapauttaako se myös marihuanan ja hassiksen kasvattamisen ja myynnin.
Huumelakien muutosehdotukset menevät seuraavaksi eduskunnan käsittelyyn. Hallitus sanoi tiedonannossaan, että lakimuutosten julkinen arvostelu on osoittanut laajaa kannatusta. Äänestäjät hylkäsivät vuonna 1998 ehdotuksen kaikkien huumausaineiden käytön laillistamisesta mutta kannabiksen aromi leijuu usein alppimaan puistoissa ja rantakaduilla.
Lähde: Kamloops Daily News, 25.9.2000
4.10.2000
Poliisi löysi hydroponisen kasvatusjärjestelmän tunkeuduttuaan Kamloopsissa erään miehen taloon. Tämä johti rikossyytteisiin kannabiksen kasvatuksesta ja hallussapidosta myyntitarkoituksiin.
Puolustusasianajajan mukaan poliisin esittämät perusteet syytetyn miehen kotiin tunkeutumiselle olivat riittämättömät. Tuomari oli samaa mieltä lain tulkinnasta ja hylkäsi poliisin talosta löytämän todistusaineiston. Syyttäjällä ei ollut muita todisteita ja syytteet miestä vastaan raukesivat.
Tuomioistuimet eivät salli poliisin tunkeutuvan yksityisasuntoon, jollei näillä ole esittää pätevää syytä siihen. Poliisi ei voi vain luulla, että jonkun asunnossa on rikollista toimintaa. Todistusaineiston täytyy olla vakuuttavaa. Jollei näin olisi, niin mikä estää poliisia tunkeutumasta kenen tahansa kotiin pelkästä mielijohteesta. Mikä estäisi heitä valitsemasta satunnaisesti jonkun talon ja ratsaavan sen, jos yövuoro sattuu olemaan hiljainen? Tämä tuo mieleen jo Natsi-Saksan.
Suurin osa poliiseista ei halunne kiusata kansalaisia mutta sekä valtion hallinnossa että poliiseissa on toiminut myös kunniattomia ihmisiä. Siksi tuomareiden täytyy ehdottomasti vaatia poliisin rikostutkinnan säädösten tarkkaa noudattamista.
Demokratian suojelu ei ole pelkästään pykälätekniikkaa. Siihen sisältyy kaikki se, mikä erottaa vapaan maan poliisivaltiosta.
Lähde: National Post, 25.9.2000
http://www.nationalpost.com/search/story.html?f=/stories/20000925/409400.html
4.10.2000
Terveysministeri Allan Rockin mukaan vuoden sisällä Kanadan valtiolla on oma marihuanavarasto ja lait sen lääkekäytöstä. Health Canada valitsee seuraavan parin kuukauden sisällä virallisen marihuanatuottajan ja marihuanan tarjonta alkaa riippuen siitä, kuinka kauan kestää ensimmäisen sadon tuottaminen, kuivaaminen, leikkaaminen ja pakkaaminen.
Tätä odotellessa ministeri Rock on vedonnut poliisien hienotunteisuuteen näiden käsitellessä ihmisiä, jotka hankkivat marihuanaa lääketieteellisiin tarkoitusperiin. Ministeri Rock on myös valmis hallituskeskusteluihin pienten marihuanamäärien dekriminalisoimiseksi mutta hänen mukaansa oikeusministeri Anne McLellanin on avattava tuo keskustelu.
Tähän saakka ministeri Rock on myöntänyt 72 poikkeuslupaa potilaille, jotka kärsivät AIDS:sta, syövästä, epilepsiasta ja muista sairauksista, joihin lääkäreiden mukaan kannabiksesta on apua.
"Vuoden kuluttua on olemassa selvät ohjeet siitä, kuka voi hakea lääkemarihuanaa, kuinka hakemus täytetään, mitä lupaan vaaditaan, millä ehdoilla päätös tehdään sekä kuinka ja missä ajassa päätös annetaan", hän sanoo. "Vuoden kuluttua luvan saaneet tulevat saamaan lääkekannabiksensa Health Canadalta. Se tulee olemaan puhdasta ja tasalaatuista."
"Vuoden kuluttua myös kliiniset kokeet ovat täydessä käynnissä ja saamme tieteellistä näyttöä marihuanan käytön vaikutuksista kroonisten ja muiden sairauksien oireiden lievittämisessä".
"Nämä kaikki ovat suoraa seurausta peruskysymyksestä, sallimmeko tuskista ja kivuista kärsivien saavan sitä lääkettä, jonka he uskovat auttavan niihin? Olemme päättäneet, että kyllä. Koskaan ei ole esitetty hyvää vastausta siihen, miksi sitä ei ole saatavilla."
Ministeri Rock jatkaa: "Äitini käytti morfiinia kuukauden ennen kuolemaansa ja silti morfiini luetaan kielletyihin huumeisiin. Se on laitonta, sitä salakuljetetaan ja sen takia joudutaan vankilaan ja silti lääkäri määräsi sitä. Äiti kuoli kotonaan ja myös morfiinia oli meillä kotona."
Lähde: Ottawa Citizen, 19.9.2000; Edmonton Sun, 24.9.2000
Dan Gardnerin huumesota-artikkelisarja:
http://www.ottawacitizen.com/columnists/gardner/
Kanadan hallituksen uudet ohjeet lääkekannabikselle:
http://www.hc-sc.gc.ca/english/archives/releases/2000/2000_89e.htm
Huumeuutisia Kanadasta
http://www.ottawacitizen.com/national/drugs
29.9.2000
Alliance-puolueen puheenjohtaja Stockwell Day on esittänyt parlamentille keskustelua huumeiden vapauttamisesta sekä kaikille kansanedustajille äänestysvapautta vaikka aihe on ristiriitainen. Ehdotus on saanut kannatusta kaikista puolueista ja Dayn mielestä on vihdoin tullut aika käsitellä laittomien huumeiden ja järjestäytyneen rikollisuuden yhteyksiä.
Puolueen kansanedustajien mielipiteet ovat hajaantuneet kannabiksen laillistamisesta tai dekriminalisoinnista nykyisen lainsäädännön säilyttämiseen. Day sanoo, että puolueen virallinen kanta on kannabiksen lääkekäytön laillistaminen eikä hän aio oppositiojohtajana olla keskustelun avaaja.
NPD-puolueen puheenjohtaja Alexa McDonough: "On tullut selväksi, että yhä kiivaampi järjestäytyneen rikollisuuden kimppuun käyminen ja laittoman huumekaupan ehkäisy ei ole onnistunut USA:ssa eikä meidän ole järkevää vain matkia heitä."
Kanadan parlamentin järjestäydyttyä syysistuntokauteensa huumekeskustelu on jatkunut kiivaana läpi kesän. Ottawa Citizen lehden toimittajan Dan Gardnerin laaja ja seikkaperäinen artikkelisarja huumesodan epäonnistumisesta julkaistiin useissa lehdissä. Pari traagista auto-onnettomuutta, joissa kuskeilta mitattiin kannabista, toi julkisuuteen sekä lainsäädännön puutteet käsitellä huumaantuneena autoa ajaneita että uusinta tutkimustietoa kannabiksen vaikutuksista ajamiseen.
Toronton yliopiston uuden tutkimuksen mukaan normaali annos eli 3-4 jointin polttaminen 3-4 tunnissa huonontaa ajosuoritusta selvästi vähemmän kuin liikenteessä sallittu alkoholimäärä (0.05 milligrammaa 100 millilitrassa verta). Samoin uusi ja suurin tähän saakka aiheesta tehty tutkimus Adelaiden yliopistossa yhdessä Etelä-Australian osavaltion liikenneministeriön kanssa osoitti kannabiksen vaikutuksen alaisena ajavien olevan vain hieman enemmän syyllisiä onnettomuuksiin kuin täysin selvät kuskit. Laissa sallitun alkoholimäärän ylittävien kuskien onnettomuusriski sen sijaan ylittää huomattavasti selvien riskin. Englannin hallituksen tuore tutkimus, jonka piti osoittaa kannabiksen polttamisen heikentävän ajosuoritusta, ei pystynyt osoittamaan kannabiksen lisäävän onnettomuusriskiä.
Ontarion vetoomustuomioistuimen taannoisen päätöksen johdosta terveysministeri Allan Rock on jo antanut uudet ohjeet marihuanan saamiseksi lääkekäyttöön.
Kanadan senaatin huumeiden laillistamista tutkiva komitea on aloittamassa työnsä. Aloitteen tehnyt oikeistosenaattori Pierre-Claude Nolin sanoo kannabiksen hallussapidon kieltävän lain joutavan poistettavaksi.
Lähde: Irish Independent ja Irish Examiner, 20.9.2000
http://www.independent.ie/2000/263/d08c.shtml
29.9.2000
Dublinin Trinity yliopiston lasten tutkimuskeskuksen julkistaman uuden raportin, Choosers Or Losers?, mukaan huumeita käyttävät nuoret ovat tietoisia käyttämiensä laittomien aineiden haittavaikutuksista ja he arvioivat hyötyjä ja haittoja. He tietävät eri aineisiin sisältyvät riskit ja osaavat välttää niitä erilaisilla käyttötavoilla. Heitä ei houkutella huumeiden väärinkäyttöön tai yhdestä aineesta toiseen.
Nuorilla oli hyvin erilaisia syitä huumeiden käyttöön. Yleisimmät syyt olivat huumeiden saatavuus, uteliaisuus, huvittelu, ryhmänkuuluminen sekä ikävystyminen ja negatiivinen itsetunto.
Tutkija Paula Maycock haastatteli puolen vuoden ajan 17-19 vuotiaita Dublinin keskustan nuoria. Hän löysi kolme selvästi toisistaan erottuvaa ryhmää: ongelmakäyttäjät, satunnaiskäyttäjät ja raittiit. Kannabiksen käyttö on niin hyväksyttyä, että jopa raittiit vertaavat sitä tupakan polttoon.
Enemmistön mielestä kannabiksen käyttö ei ollut mitenkään poikkeavaa. Heroiinia pidettiin kaikista vaarallisimpana. Niillä nuorilla, jotka ilmoittivat käyttävänsä heroiinia ongelmia tuottavia määriä, aikaa ensi kokeilusta riippuvuuteen kesti puolesta vuodesta vuoteen. Riippuvuuden synty oli aina yllätys.
He ovat saattaneet aloittaa kannabiksen käytön jo 12 vuotiaina, siirtyneet heroiiniin 15 vuotiaina ja 17 vuotiaina he ovat jo riippuvaisia ja hakeutuvat vieroitukseen.
Kaikista herkimmin heroiinin käyttöön lankeavat lopettavat koulunsa jo 13 vuotiaina, elävät satunnaistöillä ja heidän sosiaaliset taustatekijät ovat huonot. Tutkimuskeskuksen johtaja, Robbie Gilligan, sanoo, että monet olemassaolevat palvelut on suunnattu vanhemmille ikäryhmille ja nuorten mielestä ne on tarkoitettu 'vanhuksille'.
Raportti suosittelee riskiryhmiin kuuluvien nuorten tavoittamista mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Nuoret tarvitsevat tietoa haittojen vähentämisestä, ongelmien välttämisestä ja ongelmakäytön estämisestä. Tämä tarkoittaa haittojen vähentämiseen tähtäävää lähestymistapaa, jossa nuorille kerrottaisiin, kuinka terveyshaittoja voidaan vähentää, vaikka he käyttävät huumeita. Varsinkin nuorten heroiininkäyttäjien hoitoon saattaminen mahdollisimman varhain on tärkeää.
Toisen selkeän ryhmän muodostaa satunnaiskäyttäjät, jotka ottavat ekstaasia viikonloppuisin toisten nuorten seurassa eivätkä jää riippuvaisiksi. Tämä kumoaa perinteisen näkemyksen, jonka mukaan satunnaiskäyttö johtaa riippuvuuteen.
Lähde: BBC News, 19.9.2000
http://news6.thdo.bbc.co.uk/hi/english/world/africa/newsid%5F920000/920052.stm
28.9.2000
Malawin rastafarit vaativat oikeutta polttaa íchambaaí eli marihuanaa, koska se on osa heidän uskontoaan, jota täytyy kunnioittaa ja säilyttää. Natty Lame, yksi kolmesta pidätetystä rastasta: "Presidentti sanoo, että Malawissa vallitsee uskonnonvapaus. Rastana käytän chambaa osana jumalanpalvelusta."
Malawin oikeusasiamies Enock Chibwana on tehnyt selväksi, ettei hän voi sallia rastoille erivapautta polttaa maria: "Vaikka jokin käytäntö mahtuisikin perustuslain rajoihin mutta rikkoo demokratian periaatteita, niin se olisi asetettava julkiseen kokeeseen, voiko enemmistö hyväksyä sen."
Tämä tuli iskuna kasvavalle Malawin rastayhteisölle, jossa uskottiin, että vuosien sorron jälkeen heidät hyväksyttäisiin. Diktaattori Hastings Kamuzu Bandan 30-vuotisen hallinnon aikana rastafarit oli kokonaan kielletty ja perustuslaki salli ihmisten tuomitsemisen uskonnollisilla perusteilla.
Hallituksen vaihtuminen vuonna 1994 käänsi kurssin, nykyään dreadlokit ovat muodissa ja rastat ilmoittelevat julkisesti kokoontumisistaan. Rastoilla on myös oma radiokanava. Blantyren kaupungin ulkopuolella on 20 rastan perustama kylä íAway from Babyloní, jossa he aikovat harjoittaa uskontoaan rauhassa ja josta poliisi pidätti nyt syytettynä olevat rastat.
Lähde:The Irish Times, 12.9.2000
http://www.ireland.com/newspaper/ireland/2000/0912/hom15.htm
28.9.2000
Irlannin terveydentutkimuslaitoksen huumeiden käyttöä tutkivan osaston tutkimuksen mukaan 12% haastatelluista kertoi käyttäneensä kannabista ja 25% kertoi tuntevansa jonkun huumeongelmaisen. Tutkimukseen haastateltiin yli 1000 aikuista vuonna 1998.
77%:n mielestä kaikki laittomat huumeet ovat yhtä vaarallisia terveydelle, yli 40% oli sitä mieltä, että jo yhdestä käyttökerrasta voi tulla riippuvaiseksi. Puolet oli sitä mieltä, että kannabis on yhtä haitallista terveydelle kuin heroiini.
Rosalyn Moran, yksi tutkimuksen tekijöistä: "Tieteellinen tutkimus on osoittanut, että jotkut huumeet aiheuttavat enemmän riippuvuutta kuin toiset. Jos ihmiset näkevät ne kaikki yhtenä pakettina, niin tämä ei auta ongelman ymmärtämisessä."
Kysyttäessä nuorisosta 53% oli sitä mieltä, että nuorista on tavallista kokeilla huumeita ainakin kerran. 70% oli sitä mieltä, että yhteiskunta on liian suvaitseva huumeita kohtaan ja yli puolet oli sitä mieltä, että kovemmat rangaistukset huumeiden käytöstä on ratkaisu huumongelmaan.
Tutkitut olivat kuitenkin yleensä hoidon kannalla. 64%:n mielestä heroiinin korvikkeita, kuten metadonia, tulisi saada lääkärin määräyksestä. 66% oli sitä mieltä, että yhteiskunnan tulee taata ruiskuja ja neuloja huumeista riippuville, jotta säästyttäisiin HIV:n ja AIDS:n leviämiseltä.
Lähde: British Medical Journal (2000;321:655), 14.9.2000
Trimbos-instituutin artikkeleita:
http://www.trimbos.nl/ukfsheet/index.html
27.9.2000
Kannabiksen käyttö hollantilaisten 10 - 18 vuotiaiden koululaisten keskuudessa on laskenut ensimmäisen kerran 16 vuoteen uusimman 10 000 nuorta käsittäneen tutkimuksen mukaan. Hollanin mielenterveys- ja riippuvuusinstituutin, Trimbos-instituutin (www.trimbos.nl), tekemä tutkimus osoitti 1/5 nuorista käyttäneen joskus kannabista mutta alle 10% käyttäneen sitä edellisen neljän viikon aikana.
Kannabiksen käyttäjistä suuri osa oli polttanut kerran, pari edeltäneinä neljänä viikkona. Kolmas osa käyttäjistä ilmoitti olevansa vakituisia polttajia. Yli puolet polttajista oli hankkinut kannabiksensa toisilta käyttäjiltä, kolmasosa coffee-shopeista ja 10% katukauppiailta.
Hollannin terveysministeri Els Borst on vaatinut lisää nuorten huumeiden käytön syitä selvittävää tutkimusta. Hän uskoo avoimemman keskustelun olevan nyt mahdollista. Saksan ja Sveitsin tuella hän on kutsumassa koolle Euroopan tieteetellistä ja poliittista kannabiskonferenssia.
Lähde: San Diego Union Tribune, 10.9.2000
27.9.2000
Varsinaisia olympialaisia odotellessa Sydneyssä järjestettiin hamppu-olympialaiset: sätkänkäärimisen nopeus- ja taitokilpa, triathlon-kisa - lajeina lannoitesäkkien ja vesiastioiden kantaminen sekä pusikossa ryömiminen - ja bongin heittokisa.
Kisan jälkeen rento yleisö ja joukko ratsupoliiseja saattoi yli kymmenmetrisen jointin kaupungintalolle. Hehkuvan sätkän toisessa kyljessä luki "Antakaa sen kasvaa" ja toisessa "Laki on rikos".
Kisat avannut "prinsessa Anne", näyttelijä Lisa Yeates kertoo, että kisoilla on myös vakavampi sanoma. Sen tarkoitus on kiinnittää huomio huumelakeihin, joiden varjolla nuoria laitetaan vankilaan, josta he palaavat ihmisrauniona tai rikollisina. Kisat olivat Sydneyn pohjoispuolella asuvan hippiyhteisön vuosittain järjestämä karnevaali, jolla kampanjoidaan huumekasvatusta, vaarallisten päihteiden valvontaa ja huumelakien uudistusta.
Marihuana on Autraliassa laitonta mutta siihen suhtaudutaan suopeasti, kuten moneen muuhunkin yhteiselämän muotoon, julkiseen juopotteluun tai alastomuuteen yleisillä rannoilla.
Kysyttäessä poliisi John Tatelta, miltä tuntuu saatella valtavaa jointtia ja puolialastomia tanssivia ihmisiä läpi Sydneyn keskustan, hän naurahtaa, "Tämä on niin vähäinen rikkomus, että antaa heidän pitää hauskaa".
Lähde: Pacific Daily News, 9.9.2000
19.9.2000
Benny Toves, "Rasta Ben", Guerrero jäi kiinni parinsadan gramman maripussin salakuljetuksesta Guamin lentokentällä palatessaan maahan vuonna 1991. Rastafarina hän vetosi uskonnonvapauteen, koska marihuanan käyttö on hänen uskontonsa sakramentti.
Alioikeudet olivat jo hylänneet syytteet häntä vastaan perustuslailliseen uskonnonvapauteen perustuen ja nyt Guamin korkeimman oikeuden päätös vahvisti tämän periaatteen.
Lähde: Radio 1 (Hollanti), 6.9.2000
19.9.2000
Hollannin valtakunnallisen radiokanava Radio 1:n uutisen mukaan ensi kevääksi ollaan suunnittelemassa EU:n ministeritason kannabiksen käyttöä käsittelevä konferenssi. Aloite on peräisin Hollannin terveysministeriltä Els Borstilta Saksan ja Sveitsin ministerikollegoiden tuella. Ministerin mukaan yleinen mielipide kannabiksen haitoista on tasapainottunut ja tämän tulisi heijastua politiikassa.
Haastatteluosuudessa ministeriltä kysyttiin, mistä hän oli saanut ajatuksen konferenssiin.
Borst: "Haluan järjestää tämän kokouksen, koska mielestäni on tarpeen tehdä tieteellinen arvio, antaa tiedemiesten vastata, mitä tiedetään kannabiksen terveysvaikutuksista nuorille ja aikuisille. Oletan sen olevan haitallisempaa nuorille kuin aikuisille. Samalla selvitettäisiin, mitä tiedämme kannabiksen käytöstä lääkkeenä ja millaisiin muutoksiin tämä johtaa politiikassamme."
"Ihmiset eivät enää suhtaudu irrationaalisesti kannabikseen. Se oli suuri vihollinen vielä kymmenen vuotta sitten ja jokaisen ministerin päämääränä oli sen hävittäminen. Monessa EU-maassa kansalaiset ovat huomanneet, että aikuisten ihmisten kannabiksen kohtuukäyttö ei ole mikään ongelma, se ei ole mikään iso terveysongelma. Nousee väistämättä kysymys, että tulisiko meidän käyttää aikuisten kannabiksen käytön valvontaan suunnatut varat kovien huumeiden valvontaan, koska ne ovat suuri terveysriski nuorille ihmisille ja myös vanhemmille."
"Resursseja tulee suunnata kannabiksen valvonnasta kovien aineiden valvontaan mutta tällaista ei voi tehdä yksin Hollannissa. Tällaista täytyy tapahtua muuallakin ja yhdessä Saksan ja Sveitsin kanssa olemme hyvä ydin asiassa. Kutsun mukaan ranskalaisia ja muiden maiden kollegojani."
Radio 1: "Koette siis Euroopasta löytyvän yksimielisyyttä muutokseen tässä asiassa ?"
Borst: "Kyllä. Kyseenalaistaminen on viisauden alku ja seuraavan askeleen näemme ensi keväänä."
Konferenssi tullaan pitämään Guterslohissa Saksassa.
Lähde: New Zealand Herald, 31.8.2000
12.9.2000
NZ Herald sanomalehti voitti merkillisen kahdeksan kuukautta kestäneen oikeudenkäynnin julkistaakseen tämän vuoden tammikuussa Uudessa-Seelannissa marihuanan salakuljetuksesta kärynneen amerikkalaisen miljardöörin nimen. Peter B. Lewis jäi kiinni kaikkiaan 100 gramman kannabiserän hallussapidosta saapuessaan Uuteen-Seelantiin seuraamaan purjehduskisoja, ja tuomioistuin jätti hänet rankaisematta ja salasi hänen nimensä miljardöörin annettua huomattavan summan hyväntekeväisyyteen.
Peter B. Lewis, 66, on hyvin tunnettu nimi USA:n raha- ja hyväntekeväisyyspiireissä, joissa hänellä on hyvä mutta erikoislaatuisen miehen maine. Häntä on arvostettu liikemiesnerona siitä lähtien kun hän 60-luvulla peri isänsä vakuutysyrityksen ja teki siitä yhden nopeimmin kasvavista vakuutuslaitoksista, jossa on 14 000 työntekijää ja joka tuottaa 6 miljardia US$ tuloja vuodessa ja esim. vuonna 1998 n. puoli miljardia US$ voittoa. Lewisin henkilökohtainen omaisuus arvioidaan miljardiksi dollariksi.
Hänet tunnetaan myös hyvin avokätisenä lahjoittajana, joka tukee aktiivisesti taidetta, koulutusta ja politiikkaa. Hän on myös hyvin pitkään tukenut kannabiksen laillistamishankkeita. Vuonna 1998 yhdessä kahden muun rahoittajan kanssa hän kustansi 5 miljoonan dollarin kampanjan kannabiksen laillistamiseksi lääkekäyttöön 5:ssä osavaltiossa. Tämä kolmikko, Lewis, suursijoittaja George Soros ja Phoenixin yliopiston perustaja John Sperling, ovat antaneet vuosien mittaan useita miljoonia tähän tarkoitukseen.
USA:n kannabisyhdistyksen, NORML:in, toiminnanjohtaja Keith Stroup sanoo Lewisin tukeneen yhdistystä jo neljä vuotta.
Lewisin on jo vuosikausia huhuttu olevan myös kova polttelija ja eräs hänen läheinen henkilö kuvaili häntä Fortune-lehdessä 'aktiiviseksi pössöttelijäksi'. Yhtiön analysoija Blair Sanford kertoi Reutersille tapauksen tultua julkisuuteen, "ettei kukaan oikeastaan hämmästynyt. Hän on aina ollut avoin mielipiteissään tästä asiasta."
Uuden-Seelannin tapauksesta Lewis on kuitenkin omien periaatteidensa vastaisesti pitänyt tiukkaa vaitiololinjaa. Hänen nimensä salaamista käsittelevässä oikeudenkäynnissä puolustusasianajaja Marie Dyhrberg vetosi siihen, että Lewis käytti kannabista lääkärinsä suosituksesta vuonna 1998 osittain amputoidun jalan aiheuttamien kipujen lievitykseen.
Lähde: New York Times, 27.8.2000
Cannabis Culture: http://www.cannabisculture.com/
Pot Radio and Pot-TV Internetwork: http://www.pot-tv.net/
12.9.2000
Kanadan terveysviranomaisten etsiessä pätevää miljoonan marihuanasätkän toimittajaa terveystutkimuksiinsa kanadalaiset itse sanovat, ettei heidän tarvitse etsiä Brittiläistä Kolumbiaa kauempaa, missä rento asenne on tehnyt osavaltiosta yhden Pohjois-Amerikan tärkeimmistä marihuanan tuottaja-alueista tujuine lajikkeineen.
Marihuanan arvioidaan tuovan 1 miljardia US$ vientituloja vuodessa ja olevan osavaltion kolmanneksi suurin vientiala puuteollisuuden ja turismin jälkeen. Kanadan ratsupoliisin arvion mukaan Vancouverin alueella toimii noin 9000 'kasvatusoperaatiota'. Lahden toisella puolella Nanaimossa arvioidaan olevan 1000 kasvatuspaikkaa eli yksi joka toisessa korttelissa.
Meksikolaisten tuottaessa plantaaseillaan maria paaleittain ovat kanadalaiset jalostaneet sisäkasvatuslajikkeensa jopa 10 kertaa vahvemmiksi kuin Woodstockin ajan mari tehden siitä jamaikalaisen veroista. Vancouverissa on myös hyvin tarjolla teknistä apua vaativiinkin kasvatusoperaatioihin. Kaupungin kasvattajat ovat kehittäneet taitonsa japanilaisten Bonzai-harrastajien tasolle ja hydroponisia järjestelmiä myyvien liikkeiden määrä on 90-luvulla noussut kolmesta kolmeenkymmeneen.
Marihuanan kasvatuksen keskittyminen johtuu monista seikoista. Tuomarit antavat lieviä rangaistuksia, koska marihuanaan suhtaudutaan positiivisesti. 500 kasvin kasvattamisesta, mikä on keskimääräinen takavarikko, saa 800 US$:n sakot. Samasta langetetaan Kaliforniassa lyhyt vankeusrangaistus ja Texasissa elinkautinen.
'B.C. Kukan' hinta kaksinkertaistuu rajan USA:n puolella ollen houkutteleva ala osavaltiossa, jota vaivaa Pohjois-Amerikan korkein verotus, taloudellinen pysähtyneisyys ja korkea nuorisotyöttömyys.
Tukea kasvattajille tarjoaa myös Marc Emery, Kanadan johtava kannabiskapitalisti. Emeryllä on myynnissä 350 marihuanalajikkeen siemeniä weppisivujensa kautta ja hän julkaisee Cannabis Culture nimistä kasvatuslehteä. Tänä vuonna hän aloitti kaksi internetpalvelua, Pot Radion ja PotTV:n. Kannabisuutisia välittävälle Emerylle tämän vuoden Kanadan uutiset ovat olleet hyviä.
Ontarion vetoomustuomioistuin antoi kahdessa eri tapauksessa päätökset työntekijöiden huumetestejä vastaan ja teki Kanadan kannabiksen hallussapitoa koskevan lain pätemättömäksi. Jälkimmäisessä päätöksessä tuomari Marc Rosenberg antoi hallitukselle vuoden aikaa lakiuudistukselle mutta jutussa syytettynä olleelle Terry Parkerille luvan jatkaa heti marihuanan polttamista epilepsiansa hoitamiseksi.
Eduskunnan palatessa töihin syyskuussa Kanadan kaksi kansallista sanomalehteä, The Globe and Mail ja The National Post, ovat pääkirjoituksissaan ottaneet kantaa marihuanan lääkekäytön puolesta. Kanadan oikeusministeri ja liberaalipuolueen kansanedustaja Anne McLellan pitää dekriminalisointia 'oikeutettuna keskustelunaiheena'.
Aihe synnyttää jännitteitä USA:n suhteissa. The Globe and Mail kirjoitti pääkirjoituksessaan Ontarion päätöksen jälkeen, että "suora laillistaminen aiheuttaisi vakavia ongelmia USA:n suhteisiin". Lehti suosittaa Kanadan poliisipäälliköiden liiton kanssa keskitietä, dekriminalisointia.
Toukokuussa The Vancouver Sun -lehden gallupkyselyssä 56% vastanneista oli sitä mieltä, että "paikalliset oikeusistuimet voisivat jättää amerikkalaiset huomiotta ja langettaa sellaisia rangaistuksia, jotka ovat meistä sopivia". Sama määrä oli sitä mieltä, että marihuanan hallussapito ei ole rikos. 61 potilasta saa tällä hetkellä valtion luvalla käyttää marihuanaa ja hallitus aloittaa marihuanan kliiniset kokeet ensi vuonna.
USA:n ja Kanadan raja on löyhästi vartioitu. USA:n tulli takavarikoi vuonna 1999 50 kertaa enemmän marihuanaa Meksikon rajalla (988 310 paunaa, n. 400 tonnia) kuin Kanadan rajalla (19 753 paunaa, n. 8 tonnia).
Moni amerikkalainen toivoo, että jos Kanada dekriminalisoisi marihuanan hallussapidon, niin se osoittaisi USA:lle vaihtoehdon, kuten se nyt osoittaa tiukoilla aseenkantolaeillaan ja julkisella valtion rahoittamalla terveydenhuoltojärjestelmällään.
Vancouverin poliisi on ratsannut kasvatuspaikkoja kaksi kertaa enemmän kuin edellisvuonna. Ratsupoliisin edustaja kersantti Chuck Doucette sanoi poliiseille tulvivista marin kasvatusvihjesoitoista, että poliisi ei pysty käsittelemään niitä kaikkia.
Kannabiksen nautintokäytön dekriminalisointi näyttää todelliselta Vancouverissa. Viime toukokuussa sadat ihmiset kerääntyivät 'smoke-in' tapahtumaan Vancouverin taidehallin rappusille viiden korttelin päähän pääministerin toimistosta. Poliisi jätti tapahtuman rauhaan. Samana päivänä poliisi pidätti 312 ihmistä marihuanan polttamisesta laillistamismielenosoituksessa Manhattanilla.
Lähde: The Dominion, 25.8.2000
4.9.2000
Vihreiden kansanedustaja Nandor Tanczos suomi puheessaan National Press Clubin tilaisuudessa kannabiksen vastustajia poliittisesta vehkeilystä. Hänen mielestään Kansallispuolue ei ajattele uusi-seelantilaisia lapsia kielteisellä kannallaan, koska puolue ei ole osallistunut sen tutkimiseen, olisiko olemassa uusia menettelytapoja vastata uuteen tilanteeseen.
Hän toi esille myös Vihreän puolueen vastustuksen pikasakkojärjestelmää kohtaan, koska sellainen johtaisi vain pidätysten ja takavarikkojen lisääntymisen.
Kansanedustaja Nandor Tanczosin mielestä ihmisten tulisi saada kasvattaa omat marihuanansa ilman minkäänlaista rangaistuksen pelkoa. Viitaten uuteen mielipidetiedusteluun hän sanoi, että kansalaiset ymmärtävät lain muutoksen tärkeyden: "Poliitikot ja kansalaisten pieni mutta sitäkin äänekkäämpi vähemmistö tarvitsisivat valistusta".
Kieltolaki on estänyt tehokkaat ja luotettavat huumekuntoutus- ja -opetusohjelmat kouluille ja muille yhteisöille. Kannabiksen käyttö on levinnyt laajalle mutta ainoastaan nuoria, köyhiä ja maoreja pidätetään siitä, ei päätöksentekijöitä.
Tanczos sanoi ulkomailla saadun kokemuksen osoittavan, että pikasakkojärjestelmä johtaa ratsaamisen lisääntymiseen ja tätä kautta monet saavat tuomioita sakkojen maksuvaikeuksien vuoksi. Tällainen järjestelmä syrjii edelleen nuoria, köyhiä ja maoreja.
Lähde: Business Review Weekly (Melbourne), 23.6.2000.
4.9.2000
Australialla on ongelmana, mitä tehdä hämäräteollisuudelle, joka vuonna 1995 oli arvoltaan 5 miljardia Au$ (n. 19 mrd mk), kasvaa vauhdilla ja on suurimmaksi osaksi verotuksen ulottumattomissa.
Helpointa olisi teeskennellä, että marihuanabisnestä ei voi koskaan kesyttää ja jättää koko juttu moraali- ja terveyskeskusteluksi. Alkoholiteollisuus pitää tästä vaihtoehdosta, koska tutkimukset osoittavat suoran yhteyden marihuanan saatavuuden ja oluen ja viinin myynnin välillä: kun maria on saatavilla alkoholin myynti laskee.
Sähköntuottajat haluaisivat suorempaa lähestymistapaa ongelmaan koska heidän tuotteensa varastamisesta marin kasvatukseen on tullut vakava ongelma. Viime kuussa sähköntuottajien liitto kertoi, että laittoman kannabiksen kasvattajat varastavat 24 miljoonan Au$ arvosta sähköä vuodessa, vastaten 20%:a kaikista sähkövarkauksista. Tämä varkauden laji on myös kasvamassa, koska paljon energiaa vievä hydroponinen eli vesiviljely yleistyy.
Viime vuonna professori Ken Clements ja jatko-opiskelija Mert Daryal Länsi-Australian yliopiston taloustutkimuskeskuksesta julkaisivat tutkimuksen marihuanan käytön taloudesta. Tutkimus on sittemmin herättänyt kiinnostusta monissa valtion virastoissa sekä yksityisessä teollisuudessa.
Marihuanateollisuus vastaa kooltaan kultateollisuutta tai lampaanvilla- ja maitoteollisuutta yhteensä. Mm. Australian verovirasto oli yksi kiinnostuneista, koska 10% liikevaihtovero tuottaisi arviolta 500 miljoonaa Au$ valtion kassaan vuosittain. Tällä hetkellä verotuloja marihuanakaupasta kertyy lähinnä kasvatuslaitteiden ja sätkäpaperin myynnistä. Clements laski marihuanan hydroponisia kasvatusjärjestelmiä myyviä liikkeitä olevan esim. Victorian osavaltiossa 58 ja Länsi-Australian osavaltiossa 149.
Marihuanan kulutus on 1% Australian bruttokansantuotteesta. Kannabikseen käytettiin kaksi kertaa enemmän rahaa kuin viineihin ja 75%:a olueen käytetystä rahasta.
Opiskelijoiden kulutuskäyttäytymistä tutkimalla havaittiin, että marihuanan laillistaminen johtaisi viinin ja oluen kulutuksen laskuun. Yliopiston ensimmäisen vuoden opiskelijoista 50% on käyttänyt marihuanaa ja sen laillistaminen nostaisi kulutusta 8-14% johtaen vastaavaan alkoholin kulutuksen laskuun.
Clements sanoo, että marihuanateollisuuden tutkimisen isoimmat teemat ovat kulutuksen määrä, kulutuksen hintaherkkyys ja mahdollisen laillistamisen vaikutukset.
Vuoden 1995 kotitalouskyselyn mukaan (10 000 kotitaloutta) 35% ihmisistä luokitteli itsensä kannabiksen käyttäjäksi jossakin elämänsä vaiheessa. Näistä 59% ei enää käytä marihuanaa, 5% oli päivittäiskäyttäjiä, 9% viikottaiskäyttäjiä, 7% kuukausittaiskäyttäjiä ja 20% vielä harvemmin. Keskimääräinen käyttäjä kulutti vuodessa 22 grammaa tai 44 jointtia marihuanaa.
Tutkimuksessa käytettiin keskimääräistä hintaa 450 Au$ unssilta vaikka uusimpien tietojen mukaan keskihinta olisi jo 350 Au$. Korkeamman arvion mukaan keskiverto marihuanan kuluttaja käytti vuonna 1998 354 Au$ mariin. Tutkimuksessa huomattiin myös marihuanan hintajoustavuus eli jos hinta laskee niin kysyntä kasvaa.
Clements huomauttaa kannabiksen laillistamisesta, että 'kielletyn hedelmän' -teoria ei pidä tutkimuksen valossa paikkaansa. Tutkimustietojen mukaan keskimääräisellä käyttäjällä kannabiksen kulutus kasvaisi laillistamisen myötä 8% ja koko väestössä marihuanan kulutus voisi nousta 14%. Laillistaminen ei houkuta uusia käyttäjiä.
"Marihuanan aseman ja USA:n kieltolain aikaisen alkoholin aseman välillä on selviä yhtäläisyyksiä. Kieltolaki oli täydellinen onnettomuus. Se turvasi rikollisliigojen taloudellisen nousukauden, " Clements sanoo.
"Voisi ehkä löytyä joitain uusia tapoja verottaa tällaista pimeää taloutta, kuten korottamalla sätkäpapereiden verotusta. Todellinen ratkaisu on marihuanan laillistaminen ja sitten verottaminen kuten muitakin kulutustuotteita".
Lähde: West Australian, 25.8.2000
29.8.2000
Länsi-Australian osavaltiossa astui voimaan maaliskuun alussa kannabisvaroitusjärjestelmä, jonka turvin jo nyt 270 ihmistä on voinut välttää rikossyytteen kannabiksen hallussapidosta ottamalla osaa koulutukseen.
Ensikertalainen voi jäätyään kiinni alle 25 gramman määrästä valita syytteen sijasta koulutukseen osallistumisen. Kaikkiaan 300 ihmistä oli valinnut tämän vaihtoehdon ja 10% jäi saapumatta luennoille.
Poliisin työmäärää tämä on myös vähentänyt selvästi. Poliisin edustaja kersantti Davy ei usko osavaltion hallituksen laajentavan varoitusjärjestelmää myös henkilökohtaiseen kasvattamiseen kuten Etelä-Australian osavaltiossa ja Australian Pääkaupunkialueella. Poliisi ei ainakaan ole tällaista vaatinut.
Australian huumetutkimusinstituutin edustajan Simon Lentonin mukaan lainmuutos ei ole vaikuttanut pidätysmääriin. Vuonna 1996 vastaavana ajanjaksona 800 ihmistä sai syytteen kannabiksen hallussapidosta ja 40 %:a eli n. 300 heistä oli ensikertalaisia. Länsi-Australian kannabistakavarikot ovat kovassa nousussa ja viime vuonna osavaltiossa poliisi teki n. 15.000 takavarikkoa, suurin osa hallussapito- ja käyttötapauksia.
Lähde: Cincinnati Enquirer, 25.8.2000
29.8.2000
Jury hylkäsi marihuanan hallussapitosyytteen näyttelijä Woody Harrelsonia (mm. Natural Born Killers, People vs. Larry Flynt) vastaan päättäen neljä vuotta kestäneen lakitupakiistan, jolla yritetään saada Kentuckyn osavaltio tekemään ero hampun ja marihuanan välillä.
Harrelson istutti vuonna 1996 neljä hampunsiementä voidakseen asettaa kyseenalaiseksi lain, jonka mukaan minkä tahansa kannabiskasvinosan hallussapito on laitonta. Maksimirangaistus olisi voinut olla vuosi vankeutta ja 500 $:a sakkoa.
"Minulla oli mahdollisuus keskustella joidenkin juryn jäsenien kanssa päätöksen jälkeen ja riippumatta siitä, mitä korkein oikeus tai lainsäätäjä asiasta sanoo, nuo ihmiset ovat sitä mieltä, ettei ole mitään järkeä laittaa joku vankilaan teollisen hampun kasvattamisesta", kertoi hymyilevä Harrelson syytteen kumoamisen jälkeen. "Mielestäni he lähettivät hyvin selvän viestin".
Entinen kuvernööri Louie Nunn, joka oli Harrelsonin puolustustiimissä ja piti loppupuheenvuoron oikeudessa, sanoi odottaneensa päätöstä. "Nyt on tullut aika alkaa edistää hampun kasvatusta, jotta saisimme Kentuckyn taloudelliseen nousuun. Meidän täytyy alkaa opettaa ihmisille hampun ja marihuanan ero. Olemme menettämässä tupakan viljelyn ja viljelijät kärsivät mutta tämä voisi olla korvaava viljelyskasvi. Kahdenkymmenen vuoden päästä täällä voidaan jalostaa hamppua vaatteiksi, kengiksi ja muiksi tuotteiksi."
Pitkän linjan ympäristöaktivisti Harrelson kertoo pitävänsä Kentuckya alkuna hampun laillistamiseksi, kasvin, jolla on tulevaisuus edessään kuidun, polttoaineen ja lääkkeiden raaka-aineena. Kentucky on oiva paikka hamppuaktivisteille, koska hamppu oli aikoinaan osavaltion ykköstuote.
Lähde: The Advertiser, 22.8.2000 ja The Age, 20.8.2000
Hemp SA: http://www.hemp.on.net/
Australian hallituksen kannabisvalistussivut lapsille ja nuorille
29.8.2000
Etelä-Australian osavaltiossa siirryttiin vuonna 1987 ns. kannabiksen sovittelujärjestelmään, jolla kannabiksen henkilökohtainen käyttö dekriminalisoitiin mutta sitä ei laillistettu. Tämän järjestelmän osana on 10 kasvin raja, jonka käyttäjä on saanut kasvattaa itselleen ja ystävilleen ja josta kiinni jäädessä on saanut 150:n Australian dollarin (n. 570 mk) sakot mutta ei rikostuomiota eikä -merkintöjä.
Vuosi sitten raja laskettiin 3:een kasviin ja kuukausi sitten Etelä-Australian osavaltion parlamentti päätti palauttaa kotona kasvatettujen hamppujen sallitun määrän kymmeneen. Nyt hallitus on päättänyt rajoittaa määrän jälleen 3:een.
Adelaidesta on muodostunut tämän järjestelmän aikana Australian Amsterdam, ja poliisi sekä muut järjestelmän vastustajat syyttävät 10:n kasvin rajaa rikollisuuden edistämisestä. Poliisin mukaan Etelä-Australian kannabismarkkinat pyörivät sadoissa tuhansissa dollareissa joka viikko ja hydroponisesti viljeltyä kannabista viedään muihin osavaltioihin suuria määriä.
Austalian demokraattien johtaja Mike Elliot, joka ajoi läpi päätöksen nostaa raja takaisin kymmeneen, on sitä mieltä, että kolmen kasvin raja toimi järjestäytyneen rikollisuuden hyväksi. Vaikka järjestäytynyt rikollisuus voikin käyttää 10 kasvin rajaa hyödykseen, ovat asein vartioidut laajat ulkoviljelmät sen päälähteet. Kolmen kasvin politiikan aikana tavallinen kuluttaja pakotettiin ostamaan myös rikollisliigoilta, jotka kauppaavat marihuanan lisäksi LSD:tä, kokaiinia, amfetamiinia, heroiinia ja ekstaasia.
"Kolmen kasvin politiikan aikana järjestäytynyt rikollisuus lisäsi markkinaosuuttaan", Elliot sanoo. "Eikä poliisi saa varsinaisia huumekunkkuja kiinni. Poliisin pienten määrien hallussapidon ratsaamispolitiikka vain jatkui."
Etelä-Australian kannabisjärjestön, Hemp SA:n edustaja James Dannenberg on samaa mieltä, että kymmenen kasvin raja vähensi järjestäytyneiden liigojen vaikutusvaltaa tasoittamalla tarjonnan pyramidia. "Nyt kymmenen kasvin politiikan aikaan täältä löytyy satoja tai tuhansia herra ja rouva Virtasia, jotka kasvattavat kannabista itselleen ja ystävilleen ja kieltämättä myyvät ylimääränsä. Tämä heikentää suurrikollisten valtaa, koska jakelu hajaantuu ympäriinsä."
"Mielestäni liigat eivät ole mikään iso juttu. Adelaidessa joka kolmannessa talossa kasvatetaan ja nämä pikkukasvattajat jakelevat tuotettaan kavereilleen, jotta heidän ei tarvitsisi turvautua liigoihin. Etelä-Australiassa kasvatus on todella ruohonjuuritoimintaa."
Tämä myös selittää sen, miksi Adelaiden mari on halpaa. Etelä-Australiassa marihuana maksaa 200 Australian dollaria unssilta (n. 750 mk/30 grammaa, marikauppa ei ole vielä saanut itseään metritetyksi) verrattuna 400-500 Au$ Melbournessa tai Sydneyssä.
Aiemmin tänä vuonna ilmestynyt Australian rikostutkintakeskuksen raportti vahvisti Etelä-Australian tuottavan kannabista muihin osavaltioihin. Samassa raportissa todetaan myös, ettei kotona kasvatettavien kasvien määrän rajoittaminen kolmeen vaikuta tähän tilanteeseen mitenkään. Paluu kymmenen kasvin politiikkaan ei ollut täysin harkittu toimenpide ja myöhemmin löydetään kompromissi jostain viiden kasvin tienoilta.
Poliisi- ja pelastuspalveluista vastaava ministeri Robert Brokenshire kertoo, että hallitus tulee antamaan kolmen kasvin lainsäädännön myöhemmin tänä vuonna.
Lähde: The Dominion, 21.8.2000
29.8.2000
Uusimman mielipidetiedustelun mukaan 60% kiweistä eli uusiseelantilaisista on kannabislakien lieventämisen - dekriminalisoinnin tai legalisoinnin - kannalla. Vain 37% säilyttäisi nykykäytännön. 41% on sitä mieltä, että yli 20 vuotiasta pitäisi vain sakottaa kannabiksen käytöstä ja 19% sallisi kannabiksen vapauttamisen yli 20 vuotiaille.
Puoluettain suurin kannatus (79%) kannabislakien lieventämiselle löytyy vihreiden äänestäjistä. Työväenpuolueen äänestäjistä 67%, Alliancen äänestäjistä 65% ja ACT NZ:n äänestäjistä 56% kannattaa pehmeämpiä lakeja.
Oppositiossa olevien Kansallispuolueen äänestäjistä niukka enemmistö (54%) suosii muutosta ja NZ First -puolueen äänestäjistä niukka enemmistö (53%) vastustaa muutosta.
36% haastatelluista myönsi itse käyttäneensä kannabista mutta raportissa varoitetaan lukujen tulkinnasta silloin, kun kysytään 'ilmeisen herkkäluonteisia asioita'. Oman käytön ilmoittaminen on yleisempää nuoremmilla ikäpolvilla: 70% 20 vuotta täyttäneistä kertoo kokeilleensa kannabista. 56% maoriväestöstä kertoo ainakin kokeilleensa. Miehet kertovat käytöstään useammin kuin naiset (43%/30%).
Edellisellä viikolla julkaistun raportin mukaan 20% 16-vuotiaista käyttää kannabista säännöllisesti ja n. 50% on ainakin kokeillut sitä.
Kannabislakien muuttamiseksi käytävä kampanja on saanut puhtia Työväenpuolue-Alliance hallituskaudella. Vihreiden rastafariedustaja Nandor Tanczos on pitänyt puhetta yllä parlamentissa. Pääministeri Helen Clark kannattaa pikasakkokäytäntöä ja hallitus on luvannut käsitellä kannabiksen laillista asemaa ensimmäisellä kaudellaan.
Lähde : The Independent, 15.8.2000
24.8.2000
Marokon kannabisviljelijät saavat tänä vuonna nauttia myöhäisten sateiden ja nuoren kuninkaan Mohamed VI:n luoman suvaitsevan ilmapiirin antamasta ennätyssadosta. He tuottavat joka vuosi n. 2000 tonnia hasista välittämättä EU:n Marokon hallitukselle osoittamista vaatimuksista.
Tuoreen raportin mukaan kannabisviljelyn määrä on 60 000 hehtaaria. Lisäksi jopa 120 000 hehtaaria kannabista voi olla kasvamassa maissiviljelysten seassa. Arvioidaan 30% - 50% koko maan taloudesta tulevan laittomasta kannabiskaupasta.
Bryssel on hylännyt kahdeksanvuotisen suunnitelmansa saada viljelijät kasvattamaan vuohia kannabiksen sijasta, kun huomattiin kannabisviljelyn laajenneen perinteiseltä Ketaman vuoristoalueelta pohjoiseen Välimeren rannikolle ja etelään Fésin kukkuloille.
"Aina sadonkorjuun aikaan poliisit saattoivat ratsailla maatiloja ja viljelijöitä", kertoo Abdallah, kasvattaja, oltuaan jo viikon sadonkorjuussa Laou-joen penkereillä. "Tänä vuonna ei ole ollut yhtään pidätystä ja santarmit antavat meidän olla rauhassa."
Hassan II:n hallintokauden aikana eristetyssä ja kapinallisessa berberivuoristossa koetaan uuden toivon aikaa. Viljelijät hurrasivat uudelle kuninkaalle tämän ajellessa alueen halki valkoisella Cadillacilla, ja hän on alkanut hovielämässään suosia pääkaupungin Rabatin sijaan hasiskaupan rikastuttamaa Tangieria.
Lähde: The Times, 13.8.2000
15.8.2000
Englannin hallituksen rahoittama tutkimus osoittaa, että kannabis tekee kuljettajista tarkkaavaisempia. Transport Research Laboratory'n tutkimuksessa 15:lle vakiintuneelle käyttäjälle annettiin ensiluokkaista USA:sta tuotua kannabista ja heidän ajosuoritustaan tutkittiin neljän viikon ajan ajosimulaattoreilla.
Vaikka kannabis vaikuttaa reaktionopeuteen kokeneellakin käyttäjällä, saa se ajajan varovaisemmaksi ja täten vähentää todennäköisyyttä ajaa vaarallisesti. Aikaisemmin Australian Drugs Foundationin tutkimuksessa kannabis oli ainut päihde, joka vähensi onnettomuusriskiä.
Tutkimustulokset ovat hämmentäviä sille ministerille, joka aloitti tutkimukset autojärjestöjen ja huumeiden vastaisten järjestöjen painostuksesta.
Lähde: Toronto Star, 4.8.2000 & Edmonton Sun, 04.08.2000
10.8.2000
Ontarion kannabispäätös:
http://www.ontariocourts.on.ca/decisions/2000/july/parker.htm
Health Canada - lääkekannabis:
http://www.hc-sc.gc.ca/english/azindex_mno.htm#marij
Kanadan kannabispuolue:
http://www.blocpot.qc.ca/
Kanadan poliisin kotisivut:
http://www.rcmp.ca/
ja katsaus Kanadan huumetilanteeseen:
http://www.rcmp-grc.gc.ca/html/drugsituation.htm
Ontarion vetoomustuomioistuimen 31.7. päätöksen mukaan Kanadan nykyinen huumelainsäädäntö on perustuslain vastainen koska siinä ei oteta huomioon lääkekannabiksen käyttäjiä. Tuomioistuin antoi Kanadan hallitukselle vuoden aikaa muuttaa lainsäädäntöä vastaamaan muuttunutta tilannetta tai kannabiksen hallussapitoa koskeva lainsäädäntö tullaan purkamaan.
Päätös herätti laajaa julkisuutta Kanadan tiedotusvälineissä ja nyt myös Kanadan oikeusministeri Anne McLellan myöntää lain täytäntöönpanoresurssien menevän hukkaan kannabiksen käytön ja hallussapidon valvomisessa.
Kanadan hallituksen julkistamasta rikoskatsauksesta löytyy lisää perusteita kannabistuotteiden laillistamiseksi. Rikosluvut jatkavat laskuaan kannabisrikoksia lukuunottamatta. Muiden huumerikosten laskiessa kannabisrikoksiin liittyvien syytteiden määrä nousi viime vuonna 16% ja kaikista huumerikoksista marihuanaan liittyvät tapaukset muodostavat 75%, joista edelleen yli 60% on pelkästään hallussapitorikoksia (17% myynti, 15% kasvatus ja 2% laiton maahantuonti).
Tilastot osoittavat myös, että 19% marihuanan hallussapidosta tuomituista on nuoria, toisin sanoen hallituksen virallinen huumeiden vastainen viesti ei tavoita nuorisoa. Kehityksen takana on se tosiasia, että kaikista ponnisteluista huolimatta lain yleisestävyys ei toimi ja kannabiksen käyttö kasvaa koko ajan. Myös mielipidetiedusteluissa kanadalaiset ovat toistuvasti ilmaisseet sallivansa kannabistuotteiden laillistamisen henkilökohtaiseen käyttöön.
Ontarion riippuvuus- ja mielenterveyskeskus on osoittanut, että suurin osa kannabiksen käyttöä on satunnaista eikä siitä ole haitallisia seurauksia. Se on myös esittänyt kannabiksen henkilökohtaisen hallussapidon sallimista samoin kuin Kanadan poliisipäälliköiden liitto sekä Kanadan päihteiden väärinkäytön tutkimuskeskus. Tällä hetkellä Kanadan huumelakeja tutkii senaatin asettama kolmivuotinen komitea.
7.8.2000
Ihmisen tarvitsee saada 45 erilaista ravintoainetta, joita ilman ei voi elää ja joita ihmisen aineenvaihdunta ei tuota: 21 mineraalia, 13 vitamiinia, 8 aminohappoa ja 2 välttämätöntä rasvahappoa. Missään ruoka-aineessa ei ole näitä kaikkia ja siksi yhden ruoka-aineen löytäminen, jossa on mahdollisimman monta näistä, on ravinto-opillinen uutinen.
Hampun siemen on uuden vuosituhannen soijapapu: se sisältää vitamiineja ja mineraaleja (kalkki, rauta, thiamiini, niaciini ja riboflaviini) ja soijapavun lailla se on täydellinen proteiinilähde sisältäen kaikki kahdeksan aminohappoa.
Hamppuöljy on paras välttämättömien rasvahappojen lähde: se sisältää omega 3 alpha-linoleenihappoa ja omega 6 linoleenihappoa oikeassa suhteessa (1:3). Lisäksi hampun siemen on ainut syötävä siemen, joka sisältää omega 6 gamma-linoleenihappoa.
Nykyään painotetaan ruuan vähärasvaisuutta ja markkinoille tulee uusia vähärasvaisia tai rasvattomia tuotteita. Tällöin voi muodostua ongelmaksi saada riittävästi välttämättömiä rasvahappoja. Kirjassa "Fats that Heal, Fats that Kill" Udo Erasmus kirjoittaa, että ihminen voi syödä pelkkää hampunsiementä koko ikänsä kokematta näiden rasvahappojen puutosta.
Hamppukaan ei ole täydellinen. Hamppuöljy on kylmäpuristettua ja se täytyy säilyttää kylmässä ja käyttää nopeasti ennenkuin sen rasvahapot hapettuvat. Hamppuöljyä ei myöskään voi käyttää paistamiseen koska lämpö hävittää ravitsemuksellisia ainesosia ja voi tehdä siitä sulamattoman aineenvaihdunnassa.
Lisäksi vaikka hamppuöljyllä ei olekaan tajunnallisia vaikutuksia niin se voi aiheuttaa vääriä positiivisia tuloksia virtsatesteissä, joilla pitäisi paljastaa huumeiden käyttö.
Lähde: National Post, 22.7.2000
7.8.2000
Ontarion vetoomustuomioistuimen päätöksen mukaan Kanadan työnantajat saavat suorittaa satunnaisia alkoholitestejä työntekijöilleen mutta huumetestit ovat vastoin lakia. Työpaikoilla saadaan suorittaa alkoholitestaamista puhaltamalla mutta virtsanäytteiden vaatiminen rikkoo ihmisoikeuslakeja ja on myös tieteellisesti todettu tehottomaksi.
Oikeuden päätöksessä todetaan, että puhallustesti mittaa todellista työkunnon heikentymistä mutta virtsatestit osoittavat vain mitattavan aineen olemassaolon ruumiissa, eivät työkunnon heikentymistä, ja siksi niitä ei voi sallia. Ontarion ihmisoikeuskomitean edustaja Marvin Huberman: "Työntekijä on voinut polttaa perjantaina marihuanaa mutta on maanantaina täysin työkykyinen. Positiivisen testituloksen ja työkyvyn heikentymisen välillä ei ole mitään yhteyttä. Puhallustestissä asia ei ole näin."
Tapaus oli tärkeä myös Kanadan ihmisoikeusliitolle. Sen asianajaja Alan Borovoy kertoo, ettei liitto vastusta puhallustestejä, koska ne eivät paljasta henkilöstä muuta kuin alkoholitason veressä. Virtsatestit ovat tehottomia ja paljastavat myös paljon tietoa antajastaan. Virtsatesti on selvä tunkeutuminen työntekijän yksityisyyteen.
Lähde: The Age, 14.7.2000 ja Australian Financial Review, 24.7.2000
3.8.2000
Etelä-Australian parlamentti palautti kotona kasvatettavien kannabiskasvien sallitun määrän kymmeneen kerralla ja 40:een vuositasolla. Osavaltiossa kokeiltiin runsaan vuoden ajan tiukempaa 3 kasvin politiikkaa mutta tämän arvioitiin lisänneen järjestäytynyttä rikollisuutta, jolla on myös pyrkimys myydä kovempia aineita, amfetamiinia ja heroiinia.
Käytännössä 10 kasvin rajan rikkomisesta seuraa pikasakko, joka on selvästi pienempi kuin esimerkiksi ylinopeussakko. Päätöstä myös vastustetaan sillä perusteella, että Adelaidesta on tullut 'Australian Amsterdam' ja kotikasvatuksen lisääminen johtaisi kannabiskaupan kasvuun.
3.8.2000
Saksan vihreiden puoluekokouksessa Munsterissa 23.-24.6. otettiin muiden ajankohtaisten asioiden ohella esille myös kannabispolitiikka. Todettuaan muun huumepolitiikan olevan kehittymässä järkevämpään suuntaan valittaa puoluekokous kannanotossaan sitä, että kannabiksen laillistamista ei ole vielä toteutettu, vaikka puolue on sitä vaatinut ohjelmassaan.
Puoluekokous pyytää eduskunta- ja hallitusedustajiaan toteuttamaan
seuraavat kohdat:
13.7.2000
Portugalin eduskunta on 6.7. pidetyssä äänestyksessä päättänyt dekriminalisoida laittomien huumausaineiden käytön. Aikaisemmin huumeiden käyttäjille ja pienen huumausainemäärän hallussapidosta kiinnisaaduille voitiin langettaa korkeimmillaan vuoden vankilatuomio.
Uuden lain mukaan poliisi voi ilmoittaa huumeiden käyttäjän erityiselle paikallisviranomaiselle, jonka tehtävänä on taata hoitoa riippuvaisille. "Lainmuutoksen tarkoituksena on siirtyä rankaisusta hoitoon", kertoi hallituksen puhemies Carlos Borges Reutersin uutistoimistolle. Portugal on kolmas EU-maa Espanjan ja Italian jälkeen, joka dekriminalisoi pienten huumemäärien käytön ja hallussapidon.
Lähde: Weekly Gleaner (Jamaika), 6.7. 2000
13.7.2000
Jamaikan ja Cayman saarien yhdistyneen kirkkokunnan laajalti arvostettu pastori Oliver Daley sanoi olevan epäloogista, tekopyhää ja alistavaa pitää ganja laittomana. Samalla on täysin laillista polttaa tupakkaa ja juoda alkoholia, jotka molemmat ovat riippuvuutta aiheuttavia ja myös 'natural born killers'.
Hän korostaa, ettei hän eikä hänen edustamansa kirkko suosittele huumeiden käyttöä ja huomauttaa, että laiton huumekauppa on suurin yksittäinen uhka yhteiskunnan rakenteelle. Hän kuitenkin väittää, ettemme voi johtaa lainsäädäntöä moraalista. Kaikki synnit eivät ole loogisesti rikoksia.
Pastori Daley kirjoitti jo vuonna 1999 kirkkokuntansa synodiasiakirjassa, että silloin, kun jokin asia on lailla kielletty mutta sillä on suuri taloudellinen arvo, on ihmisillä taipumus käyttäytyä enemmän eläinten kuin jumalan kaltaisesti. Jamaika on suuri ganjan tuottaja ja sillä on suuri kulttuurinen ja uskonnollinen merkitys Jamaikan erilaisille yhteisöille, ja pastorin mielestä olisi sekä oikein että järkevää vapauttaa se.
Muiden kirkkokuntien edustajat tukevat hänen lausuntoaan. Mm. Jamaikan kirkkoneuvoston entinen presidentti pastori Stanley Clarke on ilmaissut halunsa keskustella asiasta. Hän sanoo suhtautuvansa epäillen kaikkien huumausaineiden laillistamiseen mutta voisi harkita ganjan laillistamista. "Tämän hetken ilmapiirissä on järjetöntä pidättää joku spliffistä tai omaan käyttöön kasvattamisesta - tehdä ihmisestä rikollinen harmittoman teon takia".
Lähde: The Guardian, 5.7.2000
10.7.2000
Lordi Haskins, Englannin työväenpuolueen edustaja ylähuoneessa ja yksi keskeisistä hallituksen neuvonantajista, kehotti Radio Academy'n vuosikokouksessa Glasgowissa hallitusta laillistamaan kannabiksen. Lordi esitti muitakin käänteentekeviä uudistuksia mutta hänen kommenttinsa kannabiksesta yllätti eniten. "Valtio pitää sinnikkäästi kiinni moraalisista säännöistä, jotka ovat enintään symbolisia ja tehottomia nuorison suojelemiseksi. Tällaiset säännöt aiheuttavat pahimmillaan vastakkaisia reaktioita. Niiden rikkomisen aiheuttama jännitys on itsessään yllyke."
Lordi Haskinsin mielestä kannabis tulisi laillistaa ja kovat huumeet saattaa reseptijakeluun osana narkomaanien hoito-ohjelmia. Lordin ehdotukset ovat vastakkaisia hallituksen valitsemalle politiikalle. Sisäministeri Jack Straw on tiukkana laittomiin päihteisiin. Hän vastustaa myös kannabiksen dekriminalisointia - saatikka laillistamista. Hallituksen ainut myönnytys kannabiksen laillistamista vaativille on ollut myöntää lupa kannabiksen lääkekäyttöä tutkiville kokeille.
Lähde: Daily Telegraph, 4.7.2000
10.7.2000
Skotlannin parlamentin edustajia kehotetaan kokeilemaan Skotlannissa kannabiskahviloita Hollannin mallin mukaan. Virkaatekevä Skotlannin oikeusministeri Angus MacKay ja Skotlannin kansallispuolueen edustaja Margo MacDonald ovat keskustelleet skotlantilaisesta komiteasta, jonka olisi määrä tutkia kannabiksen käyttöä. Ministeri MacKay sanoo, että kannabiskahviloiden aloittamiselle Skotlannissa tarvitaan Englannin parlamentin laatima lainsäädäntö asian luonteen johdosta.
Skotlannin sosialistipuolueen johtaja Tommy Sheridan on kehottanut muita Skotlannin edustajia Englannin parlamentissa kannattamaan ehdotusta kannabiksen laillistamiseksi neljän vuoden kokeilujakson ajaksi. Sheridan sanoo, että hollantilaistyyppisillä kannabiskahviloilla voitaisiin katkaista kytkös vaarallisempiin huumausaineisiin. Kahviloiden avulla kannabiskauppa voitaisiin siirtää valvottuihin olosuhteisiin.
Skotlannin liberaalidemokraattien edustaja Donald Gorrie: "Nykyinen järjestelmä on epäonnistunut ja mielestäni tästä tulisi käydä asiallinen keskustelu".
Lähde: Financial Times 28.6.2000
3.7.2000
Hollannin parlamentti äänesti tiistaina 27.6. kannabiksen tukkumyynnin dekriminalisoimisen puolesta, mikä yllätti hallituksen täysin. Niukka enemmistö puolsi esitystä, jolla poistetaan se ristiriita, että luvanvaraiset coffee-shopit voivat pitää hallussaan ja myydä pieniä määriä kannabista kun taas tukkumyyjä on lainsuojaton.
Tämä päätös saa Hollannin liberaalin huumepolitiikan jälleen kansainvälisen huomion kohteeksi. Oikeusministeri Benk Korthals:"Tämä lähettää väärän viestin ja on ristiriidassa kansainvälisten sopimusten kanssa". Vasemmisto-keskusta hallituksen on määrä keskustella asiasta perjantaina viimeisessä kokouksessaan ennen kesälomia. Oikeusministeri antaa ymmärtää, ettei hän aio muuttaa lakeja parlamentin päätöksen mukaiseksi.
Kuusikymmentä coffee shopeja valvovaa viranomaista puoltaa muutosta. Nijmegenin itäisen alueen pormestari Edumond d'Hondt aikoo nostaa syytteen vastustelevaa hallitusta vastaan, jos se ei taivu parlamentin tahtoon. Ministereiden ainut toivo on pitää uusi parlamenttikeskustelu myöhemmin tänä vuonna, jolloin äänin 73-72 tehty päätös voitaisiin kääntää.
Ministeri Korthals kertoi mietojen huumeiden politiikaa käsittelevässä katsauksessaan viime huhtikuussa, että lain täytäntöönpanon resurssit on suunnattu pääasiassa laittomaan kasvatukseen sekä kannabiksen tuontiin. Kasvihuoneviljely on lisääntynyt vaikka International Narcotics Control Board, YK:n alainen huumevalvontalautakunta, antoi viime helmikuussa kiitosta Hollannin pyrkimyksille saada kannabiksen kasvatus kuriin.
Oikeusministerin mukaan luvattomat kannabiksen myyntipisteet yksityisaloissa ja tilauspalveluina leviävät nopeasti kaupungeissa. Tämä on tapahtunut samaan aikaan, kun coffee shopien lukumäärä on viidessä vuodessa laskenut 1200:sta 840:een.
Lähde: Sports Illustrated 26.6.2000 Vol. 92 Issue 26
3.7.2000
Väkivalta Englannin ja Saksan joukkueiden kannattajien välillä ennen maiden ottelua Charleroissa Euro 2000 kisoissa oli tuskin mikään yllätys kaupungin päättäjien sallittua vahvan belgialaisoluen (9%) myynti jo heti aamusta. Kaupungin viranomaiset päättivät olla seuraamatta hollantilaisen Eindhovenin esimerkkiä, jossa myytiin vain erityistä festivaaliolutta (2.5%) ennen Englanti-Portugali ottelua. Charleroin poliisin puhemies Michel Rompen:"Alkoholi ei ole ongelma vaan alkoholin seurausvaikutukset".
Tämä logiikka kuitenkin ontuu, kun tarkastellaan Englannin kannattajien käyttäytymistä Eindhovenissa. Vaikka Englanti hävisi Portugalille 3-2 tehtiin vain muutama pidätys vähäisistä rikkomuksista. Hollannin poliisilla on muita välineitä huliganismia vastaan: marihuana, joka on dekriminalisoitu ja helposti saatavilla ns. coffee-shopeissa Hollannissa. Poliisin puhemies Johann Beelan:"Kannabis ehkä auttoi heitä ottamaan rennosti. Jopa rähinöitsijät nauttivat juhlista." BBC raportoi, että kaikkialla kaupungin baareissa tappio aiheutti vain "lievää pettymystä ja kohteliaita taputuksia".
Lähde: http://soho.globalpoint.ch/fdcc
3.7.2000
Geneven kantoni on kehottanut Sveitsin keskushallintoa dekriminalisoimaan kannabiksen käytön ja hallussapidon. Syyksi Geneve ilmoittaa, että voimassaolevaa lakia eivät poliisi eikä tuomioistuimet enää toteuta.
Poliisi- ja oikeuslaitoksen johtaja ja tunnettu kieltolain kannattaja G. Ramseyer sekä terveyslaitoksen johtaja ja kieltolain vastustaja G. O. Segond sanovat yhteisessä julkilausumassaan, että "kukaan ei ole osoittanut kannabiksen käytön vahingoittavan terveyttä" ja "toimimattomien lakien ylläpitäminen on pahaksi modernille yhteiskunnalle."
Helmikuussa Geneven kaupunginvaltuusto oli ehdottanut samanlaista politiikkaa. Myös Sveitsin eduskunnan toimeenpanevassa toisessa kamarissa kantoneiden enemmistö (24 27:stä) äänesti dekriminalisoinnin puolesta.
Sveitsin senaatin asettama terveyskomitea esittää kannabiksen käytön laillistamista. Käsiteltyään Zurichin ja Baselin kantoneiden aloitteita kannabiksen dekriminalisoimiseksi komitea lausui, että kannabis ei aiheuta sen suurempia terveyshaittoja kuin alkoholi tai nikotiini. Sen luokittelu vahvaksi huumeeksi on päinvastoin haitallista.
Sveitsin hallituksen asettama asiantuntijalautakunta suositteli jo viime vuonna kannabiksen laillistamista. Lautakunta totesi, että yhteiskunnan asenne kannabikseen on muuttunut selvästi ja sitä käyttää merkittävä väestönosa kiellosta huolimatta. Kieltolakiin pohjaava politiikka ei enää estä tätä kehitystä. Asiantuntijat ehdottivat kannabiksen myymistä lisensoidusti tiukkojen ehtojen varassa.
Lähde: The Guardian 23.6. 2000 ja New York Times 26.6. 2000
3.7.2000
Kasvavan USA:n lääkekannabiskampanjan uranuurtaja ja kirjailija Peter McWilliams kuoli AIDS:iin ja syöpään 15.6.2000 50-vuotiaana Los Angelesissa. Hän odotti liittovaltion tuomioistuimen päätöstä kannabiksen hallussapidosta kasvatettuaan marihuanaa potilaille, joilla oli lääkärinsuositus sille. Peter McWilliams kirjoitti 40 kirjaa mm. bestsellerin Ain't Nobody's Business If You Do, joka käsittelee uhrittomia rikoksia, kuten kannabiksen polttaminen (Prelude, Press, Los Angeles, 1996, ISBN 0-9131580-58-7, myös: http://www.mcwilliams.com).
Hänet pidätettiin kumppaninsa Todd McCormickin kanssa vuonna 1998 yli 4000 marihuanakasvin kasvattamisesta. McWilliams väitti halunneensa tarjota marihuanaa osuuskunnille, jotka jakavat maria eri taudeista ja vaivoista kärsiville potilaille, joille lääkärit ovat suositelleet sen käyttöä kivun lievitykseen ja ruokahalun lisäämiseen.
Viranomaiset syyttivät McWilliamsia huumekauppiaaksi. Hän väitti olleensa velvollinen kasvattamaan marihuanaa, koska vuonna 1996 äänestäjien enemmistö oli Kaliforniassa hyväksyneet lakialoitteen marihuanan lääkekäytön laillistamiseksi. Koska tämä ei ollut pätevä puolustus liittovaltion kieltäytyessä tunnustamasta kansanäänestyksen pätevyyttä, tunnustivat molemmat syyllisyytensä.
McWilliams oli tarkoitus tuomita elokuussa ja hänen tapauksestaan oli tullut julkinen esikuva USA:n huumelakien uudistajille. Hän oli vapaalla 250.000 $:n takuita vastaan sekä sillä ehdolla, ettei käytä marihuanaa. Tämä teki hänestä heikon ja pahoinvoivan ja lopulta hän tukehtui oksennukseensa. Kalifornian Libertaari-puolueen puheenjohtaja Mark Hinkle luonnehti oikeuden päätöstä kieltää McWilliamsin marihuanan käyttö kuolemantuomioksi. McWilliams oli käyttänyt säännöllisesti marihuanaa siitä saakka, kun hänellä havaittiin syöpä vuonna 1996.
Hänen pidätyksensä johti julkiseen keskusteluun marihuanan lääkekäytöstä sekä siitä, kuinka lakia sovelletaan. Kaliforniassa lääkärit eivät saa kirjoittaa marihuanaa reseptillä mutta he saavat suosittaa sen käyttöä. Muutamissa kaupungeissa, kuten San Franciscossa ja Santa Cruzissa, potilaille on turvattu myös marihuanan laillinen saanti. McWilliamsin oikeustapauksen odotettiin olevan koe osavaltion viranomaisille täyttää äänestäjien tahto asiassa, joka on ristiriidassa liittovaltion hallinnon kanssa.
Lähde :The Press, 23.6.2000
30.6.2000
Uusiseelantilaisen The Press sanomalehden yrittäessä saada kansanedustajien mielipiteitä tulevasta kannabispolitiikasta, ainostaan 30 120:sta kansanedustajasta vastasi ja vain 25 lupasi kertoa mielipiteensä julki. Uudessa-Seelannissa on käyty pitkään julkista keskustelua kannabiksen aseman muuttamisesta ja äänestäjät haluavat jo tietoonsa, tullaanko kannabis dekriminalisoimaan ensi vuoden loppuun mennessä.
Terveysministeri Annette King, joka on julkisesti kertonut polttaneensa marihuanaa, paheksuu kansanedustajien arkuutta.
Uuden-Seelannin odotetaan muuttavan kannabislakejaan ja tällöin ministeri King on asian johdossa. Tällä hetkellä lainmuutos on pysähdyksissä Vihreiden takia. Vaaditaan kolmen hallituspuolueen yhteinen kanta siitä, millainen komitea käsittelee asiaa ennenkuin minkäänlainen uudistus alkaa. Kävi miten tahansa niin tällä hetkellä oletetaan kannabiksen polttamisesta napatun henkilön saavan sakot nopeussakon tyyliin.
"Olen varma, ettei kukaan ehdota laillistamista", ministeri King sanoo. "Jotkut haluaisivat osittaista dekriminalisointia. Yksikään puolue ei ole laillistamisen kannalla. Kieltolaki vain on mahdoton. Lakia rikotaan joka minuutti. Emme voi kiistää sitä, että suurin osa nuorisosta on kokeillut kannabista ennen 20. ikävuottaan." Hänen mielestään kannabiksen polttaminen on terveyskysymys ja hän viittaa niihin menettelytapoihin, joilla alkoholia ja tupakkaa käsitellään haittojen vähentämiseksi.
Tällä hetkellä poliitikot kiistelevät vuonna 1998 toimineen komitean lain uudistusehdotuksista. Tuota komiteaa johti National-puolueen kansanedustaja Brian Neeson ja siinä istui myös kaksi muuta saman puolueen edustajaa. Nyt National-puolue on päätynytkin vastustamaan annettuja ehdotuksia. Ministeri King: "Lakiehdotuksesta soudetaan ja huovataan. Tätä ei Työväenpuolue osannut odottaa. Työ oli merkittävä ponnistus parlamentilta. National on unohtanut tosiasiat."
Oppositiojohtaja Jenny Shipley ei ole polttanut kannabista ja vastustaa kaikenlaisia yrityksiä vapauttaa kannabislainsäädäntöä. Hän myöntää sen, että monet nuorista ovat kokeilleet kannabista - n. 70% 21 vuotta täyttäneistä - mutta siitä ei vielä seuraa se, että lakia tulisi muuttaa. "Emme tarvitse lisää laillisia päihteitä, jotka selvästi aiheuttavat vahinkoa. Suurin osa uusi-seelantilaisista on ylittänyt nopeusrajoituksen. Ei kukaan voi väittää, että meidän tulee hylätä nopeusrajoitukset." National ei halua olla missään tekemisissä komiteamietinnön kanssa, joten vastuu uudesta lainsäädännöstä lankeaa Työväenpuolueen, Alliance'n ja Vihreiden harteille.
Osittaista dekriminalisointia puoltavat ovat kuitenkin hyvässä seurassa. Yksi tärkeimmistä lausunnoista vuoden 1998 komitealle tuli poliisijohdolta. Siinä sanottiin, että poliisi käyttäisi määrärahansa paremmin hyödyksi, jos se voisi keskittyä huumekauppiaisiin. "Laintäytäntöönpanosta huolehtivat eivät usein anna tällaisia lausuntoja. Tämä johtui siitä työstä ja varoista, joita kuluu yksityishenkilöiden jahtaamiseen heidän polttamisensa takia," ministeri King sanoo.
Englannin poliisi on melkein samaa mieltä. Kaksi kuukautta sitten Englannin Poliisisäätiön raportissa todettiin, että lakeja tulisi höllentää kannabiksen ja ekstaasin osalta mutta tiukentaa kokaiinin ja heroiinin osalta. Uuden-Seelannin pääministeri Helen Clark on osittaisen dekriminalisoinnin puolella kun taas hänen englantilainen kollega Tony Blair vastustaa ajatusta. Englannissa odotetaan lakialoitteen tuloa, jonka mukaan kannabiksen hallussapidosta ei syytettäisi, mutta sen ei uskota etenevän laiksi.
Belgiassa ja Tanskassa kannabis on laitonta mutta poliisi kohtelee lainrikkojia höllästi ja lain täytäntöönpano ei ole etusijalla. Espanjassa henkilökohtainen käyttö on laillista. Kaliforniassa tähän vaaditaan lääkärin suositus. Hollannissa ihmiset voivat ostaa ja nauttia kannabista coffee shopeissa, mutta kannabista ei saa mainostaa eikä myydä alaikäisille ja sen myynnistä otetaan veroa.
Paras esimerkki Uudelle-Seelannille on Etelä-Australian osavaltio, jossa kannabiksen hallussapidosta tavatut henkilöt saavat sakot samalla tyylillä kuin nopeussakot. Länsi-Australian ja Victorian osavaltioissa on käytössä varoitus- ja huumekasvatusjärjestelmä ensikertalaisille.
Vieraillessaan Etelä-Australiassa seuraamassa lain toimimista ministeri King sai kuulla 13 vuotta voimassa olleen järjestelmän havaituista heikkouksista. Poliisi ryhtyi herkästi toimenpiteisiin varoituksen antamisen sijaan. Ne, jotka eivät kyenneet maksamaan sakkoja, joutuivat oikeuteen ja saivat rikosmerkinnän. Myöskään opetusohjelmia ei oltu käynnistetty. "Tämä osoitti opetusohjelmien ja sakkojen osamaksumahdollisuuksien tärkeyden", sanoo ministeri King.
Lähde: Reuters: 21.6. 2000
30.6.2000
Etelä-Afrikassa suunnitellaan hampun kaupallista kasvatusta köyhien maanviljelijöiden tukemiseksi vaikka kannabiskasvi onkin laiton, kertoi maanviljelystä vastaava ministeri. Eastern Cape provinssi on saanut erikoisluvan hampun kasvatuksen aloittamiseksi, mikä on kielletty muualla maassa.
Provinssin maanviljelystä vastaava ministeri Max Mamase kertoo, että neljällä maa-alueella yhteiseltä pinta-alaltaan 10 aaria aloitettu kokeilu on osoittautunut toimivaksi. "Hamppu sopii erinomaisesti Eastern Cape provinssin oloihin alueen köyhyystason ja maatalouden tason vuoksi. Jos aloitamme hampun viljelyn, tulee se muuttamaan tuotantotapoja yhteisillä viljelytiloilla." Mamase kertoi Reutersille.
Puhuessaan asiasta maatalouskonferenssin yhteydessä Mamase kertoi odottavansa hampun tulevan lailliseksi 3 vuodessa. Etelä-Afrikan maatalous-, terveys- ja ympäristövirastot ovat parhaillaan työstämässä uutta lainsäädäntöä. Marijuanaa, joka näyttää melkein hampulta, kasvatetaan laajalti Etelä-Afrikan maaseudulla ja se tarjoaa monelle syrjässä asuvalle perheelle hyvät lisätulot.
Lähde : BBC News Online
http://news.bbc.co.uk/
14.6.2000
Kannabiksen vastustajat viivyttivät parlamenttikeskustelua perjantaina 9.6 niin, että lakialoitetta, jonka mukaan lääkärit olisivat voineet määrätä kannabista potilaille, ei voitu käsitellä. Lakialoitteesta ei täten tule lakia tällä erää.
Lakialoitteen tekijä Paul Flynn oli turhautunut tapahtuneesta ja kutsui keskustelun jarruttajia lainsäädännön salamurhaajiksi. Lakialoitteella oli laaja kannatus yli puoluerajojen ja se perustui ylähuoneen tiede ja teknologiakomitean ehdotukseen.
Paul Flynn on tehnyt myös aloitteen kannabiskahvilakokeilusta Hollannin kokemusten perusteella. Tämänkin aloitteen on allekirjoittanut 13 kansanedustajaa, joista kolme konservatiivipuolueesta. Mm. Poliisiliitto kannattaa aloitetta.
Paul Flynnin kertoo, että Poliisisäätiön raportin mukaan Hollannissa 20 vuoden jälkeen kannabiksen dekriminalisoinnista hollantilaiset nuoret käyttävät vähemmän kannabista kuin Englannissa. "On päivänselvää, että Englannin huumekieltolait eivät toimi vaan pikemminkin pahentavat asioita", Paul Flynn sanoo. "Tarvitsemme sellaisen järjestelmän, joka toimii lupaperiaatteella ja jota voidaan valvoa."
Poliisisäätiön raportti suosittaa kannabiksen siirtämistä B-luokasta C-luokkaan englantilaisessa järjestelmässä, jolloin siitä ei enää seuraisi vankeusrangaistusta. Raportissa ei siis ehdoteta minkään huumeen täysimittaista laillistamista. Raportin laatineen komitean puheenjohtaja Lady Ruth Runciman: "Olemme pyrkineet siihen, että luokittelu vastaa tämän hetkistä tietoa ja soveltaa rangaistuksia suhteessa aineen tunnetuihin haittoihin".
Skotlantilainen vanhempi tuomari lordi McCluskey on pyytänyt kuninkaallista komiteaa tutkimaan kannabiksen dekriminalisointia ja tapoja, joilla huumerikollisia rangaistaan. Paul Flynn kannattaa tätä aloitetta :"Tuomari sanoo julki sen, mitä moni asiantuntija kertoo yksityisesti - kannabislait kriminalisoivat tarpeettomasti nuorison enemmistön".
Lordi McCluskey puhui Skotlannin Lakiyhdistyksen 50-vuotiskonferenssissa Edinburghissa: "Löytyy valtavasti todistusaineistoa siitä, että kannabis ei vaaranna terveyttä. Sen käyttöä ei voi rikoksena verrata raiskaukseen."
"Asettavatko langettamamme tuomiot riittävän pelotteen ? Tilastot kertovat suoraan, että näin ei ole. Minun mielestäni pelotteella ei ole mitään vaikutusta."
Tuomari asetti myös kyseenalaiseksi sen käytännön, kuinka poliisi 'jahtaa' kannabiksen käyttäjiä ja tarjoajia ja täten vieraannuttaa nuorison tekemällä heistä rikollisia.
Paul Flynn kertoo: "Tuomitut kannabisrikolliset riittävät täyttämään 4,5 vankilaa Englannissa. Suunnitelmissa on rakentaa 20 uutta vankilaa, jotka maksavat £80 miljoonaa kappaleelta."
Lähde: Belfast Telegraph (UK), 9.6.2000
Kotisivut:
http://www.belfasttelegraph.co.uk/
14.6.2000
Lakialoite, jossa vaaditaan kannabiksen laillistamista lääketieteelliseen käyttöön, meni perjantaina 9.6 toiseen käsittelyynsä.
Eri puolueiden kansanedustajat allekirjoittivat torstaina aloitteen, jolla he ilmoittivat erimielisyytensä kannabiksen kriminalisoinnin jatkamiselle. Kansanedustajat vaativat, että lääkäreiden sallittaisiin määrätä kannabista MS-, AIDS- ja syöpähoidon sivuvaikutuksista kärsiville potilaille. Tätä lainmuutosta ehdotti ylähuoneen asettama tiedekomitea, joka suositteli annettavaksi pienelle lääkäriryhmälle luvan määrätä kannabista nimetyille potilaille aivan kuten miljoonia reseptejä kirjoitetaan muutenkin. Aloitteen allekirjoittajien kirjo on laaja poliittisessa kentässä. "Hallituksen 'piiskureiden' odotetaan kuitenkin vastustavan lakialoitetta", sanoo lakialoitteen puuhamies työväenpuolueen 'takapenkkiläinen' Paul Flynn.
Lähde: The Guardian, 9.6.2000
14.6.2000
Amsterdamin kannabiskahvilat saavat olla auki jalkapallokisojen aikana neuvoteltuaan kaupungin virkamiesten kanssa. Kannabiksesta on muodostunut yksi Hollannin kuuluisimpia tuotteita ja jos sen hyvien ominaisuuksien puolustajat saavat tahtonsa läpi, niin Euro 2000:sta voi muodostua rauhallisimmat ja mukavimmat jalkapallokisat urheilun historiassa. Viikkoja kestäneiden neuvottelujen aikana Amsterdamin kannabiskahviloiden ja kasvattajien edustajat ovat vakuuttaneet kaupungin viranomaisia siitä, että olisi kaikkein parasta antaa kahviloiden olla auki ja mahdollisimman moni jalkapallofani kävisi niissä, jotta taattaisiin rauha kaupungissa.
"Tilanne on aina rauhallisempi silloin, kun kannabis on siinä mukana", sanoo Roland Dam, Amsterdamin kannabisopiston perustaja. "Oletko koskaan kuullut kenenkään polttaneen jointin ja aloittaneen mekkalan ? Kahviloiden aukipito on hyvä juttu kaupungille sekä varsinkin koko turnaukselle."
Virallisesti kannabis ei ole laillista Hollanissa vaan dekriminalisoitu siten, että viranomaiset eivät puutu sen lisensoituun myyntiin. Miljoonat turistit vierailevat joka vuosi kaupungissa, joka on kuuluisa mahdollisuudesta polttaa laajasta kannabisvalikoimasta ilman pelkoa pidätyksestä.
Dam korostaa, että "me emme kehota faneja tulemaan ja polttamaan vaan kerromme, että kannabiksen polttaminen edesauttaa kisan sujumaan rauhallisesti. Ihmiset rentoutuvat ja pystyvät katsomaan pelejä objektiivisemmin ja samalla helpommin hyväksymään myös oman joukkueensa häviön."
Useille kannabiskahviloille on myönnetty lisenssi pitää auki aina kello 1:een yöllä ja monissa aiotaan laittaa jättiruutu yleisön seurattavaksi. Dutch Flower nimisen kahvilan asiakkaat tuntuivat huojentuneilta päätöksestä mutta myös jännitystä tuhansien jalkapallofanien saapumisen takia. "Toivon ettei olisi paljon väkivaltaa", sanoo Paul, australialainen repputuristi savupilven lomasta. "Kuka välittää voittajasta kunhan se on Hollanti", kertoo Gary, paikallinen asiakas. "Sen pitää olla hauskaa. Minä toivon fanien ottavan kunnon savut ja rakastavan toisiaan."
Amsterdamissa on noin 230 kannabiskahvilaa ja keskimäärin kannabis maksaa noin 15 puntaa ( n. 120 mk) viiden gramman pussilta. Kannabiksen kasvattajat kilpailevat kuten jalkapallojoukkueet siitä, kenen tuote osoittautuu parhaaksi. Kannabisliigaa johtaa Hollannissa jalostettu Real McCoy ja toisella sijalla on myös kotimainen lajike Pot of Gold. "Tulossa on rehti kisa", kertoo Dam. "Valmistaudumme suureen juhlaan. Real McCoy osoittautuu varmaan suosituimmaksi mutta älä kysy mitään jalkapallosta. Me toivomme sen vain pysyvän hauskana ja rauhallisena."
9.6.2000
31.5 sai New Yorkissa USA:n ensi-iltansa kanadalaisen ohjaajan Ron Mannin ohjaama dokumentti Grass. Siinä käydään uutisleikkeiden, elokuvakatkelmien ja haastattelujen avulla läpi marihuanan kieltolain historia USA:ssa 1920-luvun rasistisista lähtökohdista meksikolaisia siirtolaisia kohtaan (marihuana-termin keksiminen oli osa heidän mustamaalaamista) nykyajan massiiviseen huumesotaan, jota johtaa "melkein henkeen vetänyt" presidentti Bill Clinton. Elokuvan juontaa tunnettu näyttelijä ja kannabisaktivisti Woody Harrelson, Bob Dylan antoi käyttöön tunnetun kertosäkeensä "everybody must get stoned" ja Fabulous Furry Freak Brotherseista tunnettu Paul Mavrides on luonut dokumentin animaatiojaksot. Dokumentti esitettiin jo helmikuussa Berliinin elokuvafestivaaleilla ja toivottavasti leviää laajemmankin yleisön nähtäville.
Kotisivut:
http://www.grassthemovie.com/
kts myös hyvä artikkeli:
http://www.alternet.org/story.html?StoryID=9243
Lähde: Kansan Uutisten viikkojulkaisu 19.5.2000
23.5.2000
Jalkapallon EM-kisat tuovat väliaikaisia muutoksia vapaamielisen Hollannin alkoholipolitiikkaan. Rotterdam, jossa osa otteluista pelataan, kieltää alkoholin käytön kokonaan kaupungin stadionilla ja julkisilla paikoilla. Sen sijaan kannabis-tuotteita saa käyttää kuten normaalisitikin, ilmoitti kaupungin pormestari Ivo Opstelten. Hasista Hollannissa myyvät ns. Coffee shopit. Ne saavat myydä viisi grammaa hasista henkilöä kohti. Myös hasispaikkojen isäntiä on kehoitettu kohottamaan tarkkaavaisuuttaan. "Ulkomaalaiset turistit eivät ole tottuneet hollantilaisen, hyvin puhdaslaatuisen kannabiksen vaikutukseen", sanoi pormestarin tiedoittaja Ivar Nijhuis. Rotterdam valmistautuu EM-kisoihin myös muilla tavoilla. Se on rakentanut sata uutta vankiselliä mahdollisia väkivaltaisia faneja varten. Kisat alkavat 10. kesäkuuta. Finaali pelataan Rotterdamissa 2. heinäkuuta.
18.5.2000
Perjantaina 19.5. saa Lontoossa ensi-iltansa Sundance elokuvafestivaalien yleisöpalkinnon voittanut englantilainen elokuva Saving Grace, joka lähestyy kannabiksen käyttöä arkipäivän näkökulmasta: vararikkoon ja leskeksi joutunut keski-ikäinen Brenda Blethyn päättää aloittaa hampun kotikasvatuksen.
Ensi-illasta kertovassa artikkelissaan elokuvakriitikko John Patterson analysoi hampun esittämistä elokuvassa, kuinka 1930-luvun Reefer Madness'sta 2000-luvun Saving Grace'iin elokuva on heijastanut yhteiskunnan muuttuvia asenteita ruohoon. Viihdemaailma on ilkamoinut paholaisruoholla niin kauan, että sen "hehkuttaminen" on hyväksytty melkein viralliseksi osaksi jokapäiväistä elämää - kun Al Gore myönsi äskettäin polttaneensa runsaasti kannabista yliopistossa ja Vietnamissa, ei se aiheuttanut enää suurta julkisuutta. Ja miksi pitäisi ? Marihuana on 60-luvun jälkeisen ajan vastine martinille, jota hippien vanhemmat käyttivät lähiöissään "sosiaalisena liukuvoiteenaan". Marihuana on kaikkialla ja se on edelleen laitonta. Epäilemättä meitä vielä vaivaa jakomielitautisuus kaikkien näiden vuosien jälkeen.
7.5.2000
Oslossa kannabiksen vapauttamiseksi järjestettyyn mielenosoitukseen osallistui 1000 - 1500 henkilöä. Viime vuonna yleisö oli käyttänyt kannabista poliisin katsoessa asiaa sormien läpi. Tänä vuonna siviilipukuiset poliisit olivat pidättäneet ihmisiä marssin aikana ja myös kulkueen päädyttyä kuninkaan linnan viereiseen puistoon puheita ja ohjelmaa seuraamaan. Rauhallinen tapahtuma muuttui väkivallaksi, jossa loukkaantui useita mielenosoittajia ja ainakin 20 poliisia.
Lopulta poliisi joutui turvautumaan kyynelkaasuun hajottaakseen heidät ulos puistosta ajaneen ihmisjoukon. Pari poliisiautoa tuhoutui ja ihmiset repivät itselleen virkapuvuista muistoja tilaisuudesta. Poliisin edustaja ja mielenosoituksen järjestäjät syyttävät toisiaan tapahtuneesta.
27.4.2000
lähde: Marijuana Policy Project (MPP)
Havaijin osavaltion senaatti hyväksyi tiistaina 25.4 lain, jonka mukaan osavaltiotasolla ei enää rangaista vakavasti sairaita ihmisiä, jotka käyttävät marihuanaa lääkärin luvalla. Havaijin laki on ensimmäinen osavaltiotasoinen USA:ssa. Aikaisemmat lääkekannabislait seitsemässä osavaltiossa ja Columbian alueella ovat tulleet lakialoitteista, joista ovat voittaneet muiden kansanäänestysten yhteydessä esiteltyinä äänestysaloitteina.
Vaikka marihuana on kielletty liittovaltiotasolla niin osavaltio- ja paikallisviranomaiset tekevät 99% kaikista marihuanapidätyksistä, ja täten osavaltiolakien muuttaminen suojaa tehokkaasti lääkekannabiksen käyttäjät pidätyksiltä ja vangitsemisilta.
Myös Marylandin osavaltiossa lääkekannabislaki etenee ja sen odotetaan tulevan hyväksytyksi ensi vuonna. Kaikenkaikkiaan 40 osavaltiossa tehdään töitä lääkekannabislakien voimaan saattamisen puolesta. Havaijin Drug Policy Forumin edustaja Pamela Lichty sanoo nyt hyväksytyn lain olevan USA:n historian ensimmäinen osavaltiolaki, joka sallii potilaiden pitää hallussaan ja kasvattaa marihuanaa. "Olemme kiitollisia siitä, että valitsemamme kansanedustajat välittävät vakavasti sairaista ihmisistä".
26.4.2000
Englannin työväenpuolueen kansanedustaja Paul Flynn käynnisti ennen pääsiäistä kampanjan julkisen keskustelun avaamiseksi pyytämällä muita kansanedustajia kannattamaan ehdotustaan lupien myöntämiseksi Amsterdamin mallin mukaisille kahviloille, joissa asiakkaat voisivat ostaa ja käyttää kannabistuotteita laillisesti.
Kansanedustaja Flynn kehotti muita kansanedustajia puoltamaan kahta parlamenttiin 9. kesäkuuta tulevaa lakiehdotusta: toinen koskee kannabiksen lääkekäyttöä ja toinen "kahvila-järjestelmää".
Aikaisemmin hyvin kielteinen sisäministeri Straw myöntyi äskettäin laajentamaan keskustelua kun jopa konservatiivilehti Daily Telegraph kannatti pääkirjoituksissaan kannabiksen laillistamista. Hän sanoi, että asiaa pitää käsitellä julkisesti ja että laillistamista kokeileva jakso voidaan myöntää.
Paul Flynn toimii myös Euroopan neuvoston sosiaalipolitiikasta ja terveysasioista vastaavassa komiteassa, missä hän aikoo esittää vertailun liberaalia politiikkaa ja tiukkaa politiikkaa soveltavista maista. Hänen mielestään käytön tasot ovat samanlaisia mutta huumeiden käyttöön liittyvät yhteiskunnalliset ongelmat ovat pahempia tiukkaa politiikkaa harjoittavissa maissa.
Lähde: Aftonbladet TISDAG 18 APRIL 2000
26.4.2000
Ryhmä siviilipukuisia ruotsalaisia poliiseja pakeni henkensä hädässä vapaakaupunki Kristianiasta. He joutuivat huomaamaan, etteivät edes ruotsalaiset järjestysvallan edustajat ole toivottuja vieraita sinne. Vimmastuneet hasiksenmyyjät ja "haminalaiset" häätivät ruotsalaiset "turistit" tiehensä.
Tapaus sattui ruotsalaisten huumepoliisien kööpenhaminalaisessa hotellissa järjestämän konferenssin yhteydessä. Tilaisuudessa 20-30 poliisia päätti lähteä suorittamaan "salaista" tehtävää Kristianiaan tanskalaisen B.T. lehden saamien tietojen perusteella. Lehden tietojen mukaan poliisit olivat varsin silmiinpistäviä eikä kestänytkään montaa minuuttia ennenkuin sekä hasiksen myyjille ja vapaakaupungin asukkaille selvisi heidän saaneen "huomattavia vieraita".
Ruotsalaiset huomattiin nopeasti, koska he "käyttäytyivät epäilyttävästi" ja kyselivät tungettelevia ihmisiltä Pusher Streetin tienoilla, mikä on Pohjoismaiden johtava hasismarkkinapaikka. Hasiksen myyjät ja haminalaiset piirittivät heidät ja vaativat tietää, ovatko nämä poliiseja. Ruotsalaiset kertoivat olevansa ja eräs heistä jopa näytti virkamerkkiään. Tämä tietysti herätti hämmennystä. Haminalaiset eivät arvostaneet vierailua ja seuranneessa mekkalassa muutama ruotsalainen menetti myös virkamerkkinsä. Koko poliisijoukko jahdattiin pois alueelta kivillä ja ruuantähteillä. Ainakin yksi poliiseita joutui sananmukaisesti ulos heitetyksi.
Tanskan poliisi, joka oli tietämätön ruotsalaisten virkaveljiensä konferenssista, vahvistaa välikohtauksen. Ruotsalaiset olivat lauantaina ilmoittaneet siitä. Poliisitarkastaja Mogens Lauridsen Kööpenhaminan poliisista luonnehti virkaveljiensä käytöstä "hyvin, hyvin tyhmäksi". Kööpenhaminan poliisi ei voi kieltää ruotsalaisia poliiseja vierailemasta Kristianiassa yksityishenkilöinä. Mutta heillä ei ole minkäänlaisia poliisin oikeuksia Tanskassa, hän painottaa.
KÖPENHAMN. En grupp civilklädda svenska poliser fick i helgen fly hals över huvud från fristaden Christiania i Köpenhamn.De tvangs konstatera att ordningsmaktens representanter - inte ens svenska sådana - absolut inte är populära gäster i Christiania. De svenska "turisterna" jagades iväg av ilskna haschförsäljare och "christianiter". Episoden inträffade i samband med en konferens som svenska narkotikapoliser höll på ett hotell på Amager, rätt nära Christiania. Under denna konferens bestämde sig 20-30 svenska poliser för att ge sig ut på ett "hemligt" uppdrag i Christiania, meddelar tidningen B.T. på tisdagen. Enligt tidningen var svenskarna allt annat än diskreta, och det dröjde inte många minuter förrän både haschförsäljarna och fristadens invånare var på det klara med att de hade "prominenta gäster".
Det som gjorde att svenskarna så snabbt uppmärksammades var att de"uppträdde misstänkt" och ställde närgångna frågor till folk i trakten av Pusher Street - Nordens ledande haschmarknad. De blev omringade av haschförsäljare och Christianiabor som krävde att få veta om de var poliser. Det bekräftade detta och en av svenskarna visade till och med upp sin legitimation. Det väckte viss uppståndelse. Christianiaborna uppskattade inte besöket och i det följande tumultet blev några av svenskarna av med sina legitimationer. Sedan jagades hela polisskocken iväg med stenar och matrester. Minst en av poliserna blev handgripligen ivägkörd.
Den danska polisen, som var ovetande om de svenska kollegernas konferens, bekräftar att episoden verkligen inträffat. Det beror på att svenskarna i lördags eftermiddag anmälde det inträffade. Chefsinspektör Mogens Lauridsen vid Köpenhamnspolisen betecknar kollegernas uppträdande som "väldigt, väldigt osmart". Givetvis kan Köpenhamnspolisen inte hindra svenska kolleger att besöka Christiania som privatpersoner. Men de har ju ingen som helst polisbefogenhet i Danmark, påpekar han.
Steen Ulrik Johannessen/TT
17.4.2000
Lähde: Daftary, Farhad (1995) The Assassin Legends. Myths of the Isma'ilis. London. ISBN 1-85043-950-8. s 91.
Hasiksen käyttö lisääntyi huomattavasti Syyriassa, Egyptissä ja muissa muslimimaissa 12:lla ja 13:lla vuosisadalla erityisesti yhteiskunnan alimmissa piireissä. Juuri näihin aikoihin hasiksen haittavaikutuksista alettiin myös keskustelemaan laajalti muslimiyhteisön piirissä. 1200-luvulta lähtien laadittiin useita uskonnollisia kirjoitelmia, joissa näitä haittavaikutuksia kuvailtiin erilaisilla fyysisillä, sielullisilla, moraalisilla ja uskontoa koskevilla käsiteluokilla. Muslimikirjoittajat painottivat erityisesti sitä, että jatkuvalla hasiksen käytöllä on hyvin haitallinen vaikutus käyttäjän moraaliin ja uskontoon höllentäen tämän asennetta Islamin pyhän lain vaatimiin velvollisuuksiin kuten rukoiluun ja paastoamiseen. Tämän seurauksena hasiksen käyttäjä on sovelias vain alhaiselle yhteiskunnalliselle ja moraaliselle tasolle, joka on verrattavissa kerettiläiseen. Nimenomaan tässä mielessä muslimijuristit syyttivät hasiksen käyttäjiä ja vaativat voimakkaasti heidän rankaisemistaan rikollisina ja kerettiläisinä.
17.4.2000
Lauantaina 6.5. ympäri maailmaa marssitaan kannabiksen laillistamisen puolesta. Nyt jo perinteeksi muodostunut marimarssi on levinnyt jopa 95 eri kaupunkiin. Eri kaupunkien tapahtumien tasossa ja järjestelyissä voi olla suurta vaihtelua. Utrechtissa järjestetään Hollannin hampputeollisuutta ja -kulttuuria esittelevät messut 5.-7.5. Euroopan "polttopiste" lienee Lontoossa, koska siellä päätetään samoihin aikoihin myös kannabiksen jonkinasteisesta laillistamisesta.
Mutta lähempänäkin voi kokea samaa riemua eli mielenosoitusta kannabiksen puolesta: norjalaiset väittävät olevansa yksi johtavia kannabiksen kuluttajia länsimaissa ja myös Oslossa järjestetään mielenosoitus ja suuret juhlat kannabiksen vapauttamiseksi nyt jo kolmatta kertaa.
Oslo:
http://home.c2i.net/freddiefreak/index/mmmoslo/oslo.htm
Utrecht:
http://www.highlife.nl/beurs2000_eng.html
Lontoo:
http://www.schmoo.co.uk/may2000.htm
12.4.2000
lähde: NORML Newsletter V3.4
18-vuotias Mohd Naziff Ahmad tuomittiin ilman oikeusapua elinkautiseen vankeuteen ja 8:aan kepiniskuun 37 marihuanagramman ja yhden kasvin hallussapidosta. Hänet pidätettiin kotoaan viime vuoden marraskuussa ja 30.3. hänelle tuomittiin maksimirangaistus elinkautinen sekä 6 kepiniskua. Toisessa oikeuskäsittelyssä 3.4. hänelle langetettiin lisää vielä 2 vuotta ja 2 iskua.
Tällaiset tuomiot ovat esimerkki siitä, mitä länsimaiden alullepanema kansainvälinen huumevalvonta on saanut aikaan entisissä ja nykyisissä kehitysmaissa. Monissa valtioissa sovellettava epäinhimillinen lainsäädäntö herättää länsimaiset tiedotusvälineet ainoastaan silloin, kun joku länsimaiden kansalainen joutuu näiden lakien kohteeksi. Ympäri maailmaa YK:n johdolla käytävän huumesodan varjolla tuomitaan tuhansia ihmisiä vuosittain epäinhimillisiin ja tarkoituksettomiin vankeusrangaistuksiin tai tapetaan vailla minkäänlaisia oikeuskäsittelyjä. Monet ankaria rangaistuksia soveltavista valtioista ovat samalla kansainvälisen huumekaupan ja rahanpesun korruptoimia huumesodan kohdistuessa nyt tuomitun malesialaisnuoren kaltaisiin harmittomiin pikkutekijöihin.
12.4.2000
lähde: NORML Newsletter V3.4
Englannin lääkevalvontavirasto antoi luvan GW Pharmaceuticals lääkeyhtiölle suorittaa lääkekannabiskokeita potilailla.
Tämä tutkimus on ensimmäinen täysimittainen tutkimus lääkekannabiksella ja siihen ottaa osaa 2000 potilasta. Heihin kuuluu MS-taudista, selkäydinvaurioista, ankarista kivuista ja kouristuksista kärsiviä potilaita.
Englannin pääministeri antoi äskettäin lausunnon, että hän sallii marihuanan käytön lääkkeenä, kun ihmiskokeissa vahvistetaan sen auttavan potilaiden oireisiin.
6.4.2000
Poliisipäällikkö, jolla oli jäykän vanhanaikaiset näkemykset huumeiden väärinkäyttäjistä, koki yhden yön kääntymyksen kierroksellaan Amsterdamin kannabiskahviloissa.
John Hamilton, Fifen alueen poliisipäällikkö sekä Poliisisäätiön komitean jäsen, luuli löytävänsä "huumeista hullun yhteiskunnan" tutustumismatkallaan Hollannin pääkaupungin coffee-shopeihin, joissa ihmiset polttavat vapaasti kannabistuotteita.
Tämän sijaan 56-vuotias poliisi löysi "rauhallisen ja ystävällisen ilmapiirin". Eilen hän tuomitsi Englannin kannabiksen hallussapitoa säätelevät lait hirvittäviksi. Hamilton kannattaa komitean ehdotusta asettaa kannabis C-luokkaan mutta ei usko Amsterdamin kahvilakulttuurin sopivan Englantiin.
"Mielestäni Englannissa omaan käyttöön tarkoitetun kannabiksen hallussapidosta langetettavat tuomiot ovat hirvittäviä. Nuoria eivät lait estä hankkimasta kannabista, he vain pitävät hauskaa. Suurin uhka piilee heroiinissa ja muissa opiaateissa. En ole koskaan kuullut kenenkään kuolevan kannabiksen yliannokseen".
6.4.2000
Kannabista koskevat lait saivat raportissa eniten kritiikkiä ja komitea oli sitä mieltä, että tupakka ja alkoholi ovat paljon vaarallisempia yksilölle ja yhteiskunnalle.
Kannabista koskevien lakien muutosehdotukset aiheuttaisivat eniten muutoksia. Komitean jäsenet ovat yksimielisiä siitä, että kannabiksen käytöllä on fyysisiä ja psykologisia haittoja. Mutta raportti jatkaa: "Se on kuitenkin vähemmän haitallista kuin muut laittomat huumeet tai alkoholi ja tupakka".
Raportissa sanotaan:"Johtopäätöksemme on, että tämän hetkinen kannabislaki aiheuttaa enemmän haittoja kuin ehkäisee ... Se kohdistuu paljolti kaupunkien katunuorisoon, jotka ovat suurelta osin vielä etnisten vähemmistöjen edustajia. Se kriminalisoi suuret määrät lainkuuliaisia ihmisiä, etupäässä nuoria, vaikuttaen kielteisesti heidän tulevaisuuteensa. Kannabislaista on tullut valtakirja yleisen kurin ylläpitämiseksi; toisaalta se estää pätevän valistuksen antamisen eri aineiden erilaisista haittatekijöistä, jopa kannabiksen haitoista tiedottamisen."
Ehdotuksen mukaan kannabis luokiteltaisiin C-luokkaan ja toistuvista kiinnijäämisistä kannabiksen hallussapidosta voitaisiin tuomita korkeintaan 500 punnan sakot. Enimmäkseen pienet sakot tai huomautus riittäisivät raportin mukaan. Pidätysvaltuus kannabiksen hallussapidosta loppuisi uudelleenluokituksen jälkeen. Poliisilla säilyisi edelleen oikeus pysäyttää ja tarkistaa epäilty henkilö, ja jos häneltä löytyy pieni annos kannabista, niin hänet on vapautettava.
Nämä muutokset johtaisivat poliisitoimenpiteiden merkittävään vähenemiseen - vuonna 1997 113 000:sta huumerikoksesta 78000 oli kannabiksen hallussapidosta.
Komitean jäsenet vierailivat Hollannissa osana tutkimustaan ja kiittivät sen järjestelmää, jossa on järjestetty pienimuotoinen kannabiksen tarjonta lisenssinvaraisten kannabiskahviloiden muodossa vaikka kannabis onkin laitonta. Myös poliisi sallii kannabiksen tarjonnan. Avoimemmasta tarjonnasta huolimatta vähemmän nuoria käyttää kannabista Hollannissa kuin Englannissa.
"Olemme tulleet siihen johtopäätökseen, että vaarallisin viesti on se, että kaikki huumeet olisivat yhtä vaarallisia. Kun nuoret huomaavat omasta kokemuksestaan, että osa viestiä on liioittelua tai valetta, joudutaan vaaraan, että he eivät usko loppuakaan.
Tutkimuksessa selvitettiin myös väestön mielipiteitä 1645 henkilön kyselyllä. Sen mukaan 90% piti heroiinia, kokaiinia, ekstaasia ja amfetamiineja haitallisina tai hyvin haitallisina mutta vain 30% piti kannabista haitallisena. Yleisesti toivottiin tehokasta lainsäädäntöä 60%:n halutessa ankarampia rangaistuksia. Mutta kannabiksen kohdalla 50% halusi sen lailliseksi. Poliisitoimista kysyttäessä ainoastaan 0,5% piti kannabista tärkeänä verrattuna niihin 60%:iin, jotka asettaisivat kohteeksi heroiinin jakelijat.
5.4.2000
Poliisisäätiön raportti Englannin huumelakien uudistamisesta käynnisti laajan ja yli puoluerajojen levinneen keskustelun kannabiksen asemasta. Sanomalehdet oikealta vasemmalle ovat vaatineet pääkirjoituksissaan ja lukuisissa muissa artikkeleissa kannabiksen laillistamista tai edes hallussapidon rankaisemisen lopettamista. Käyttöhän on Englannissa jo käytännössä dekriminalisoitu.
Toukokuussa parlamentin alahuoneeseen on tulossa äänestykseen kaksi lakialoitetta. Ensimmäisessä aloitteessa luovuttaisiin syyttämästä omaan käyttöön tarkoitetun kannabiksen hallussapidosta. Toisessa aloitteessa dekriminalisoitaisiin kannabiksen hallussapito kivunlievitykseen sekä muutamien tautien hoitoon.
Tällä hetkellä lakialoitteilla on laaja kannatus mutta niiden todelliseen läpimenoon suhtaudutaan varauksella. Lakialoitteet on laittanut alulle työväenpuolueen kansanedustaja Paul Flynn ja aloitteiden päätarkoitus onkin saada saman puolueen hallituksen jäsenet sekä pääministeri avoimeen keskusteluun nyt julkitulleesta raportista ja siinä tehdyistä ehdotuksista.
Myös liberaalidemokraattien johtaja Charles Kennedy vaatien suoraa keskustelua kannabiksen ja muiden laittomien aineiden asemasta. Liberaalidemokraatit vaativat kuninkaallisen komitean tutkimaan pitäisikö kannabis laillistaa vai dekriminalisoida.
Sisäministeriöstä ilmoitettiin, ettei se aio luopua vastustamasta raportin ehdotuksia. Hallituksen vanhimpien ministerien joukossa löytyy kuitenkin kannatusta kannabiksen lääkekäytölle ja hallitus on käynnistänyt tutkimuksia kannabispohjaisten lääkkeiden testaamiseksi.
Linkkejä:
5.4.2000
Pääkirjoituksessaan Englannin lehdistön arvostettu konservatiivinen Daily Telegraph uudistaa pääkirjoituksessaan edellisen päivän (An experiment with cannabis 30.3) vetoomuksen kannabiksen laillistamiseksi edes kokeiluajaksi. Lehti haluaa selittää oman konservatiivisen kantansa kannabiksen laillistamiseksi:
"Lehti ei suinkaan halua suositella kannabiksen käyttöä vaan suosittaa sen laillistamista koska sen laiton asema vahingoittaa yhteiskuntaa. Moni lukija on antanut yllättävän myönteistä palautetta ja sen perusteella lehti tuntee olevansa kuin sadun poika, joka huomaa, ettei keisarilla olekaan vaatteita.
Monet ovat esittäneet huolensa siitä, että Englannista voi tulla kannabisturistien mekka. Tähän lehti huomauttaa, että tästä syystä pitää laillistamista suositella muille valtioille.
Lukijat ovat olleet myös huolissaan, että kannabiksen laittomat kauppiaat hyötyvät laillistamisesta mutta lehden mukaan käy juuri päinvastoin, he tulevat menettämään elinkeinonsa. Käyttäjät suosivat varmaan luotettavia kauppiaita epämääräisten katukauppiaitten sijaan. Kaupan liikevaihtovero tulisi mitoittaa siten, ettei se suosi laitonta kauppaa, mutta sen tasolla pitäisi olla myös käyttöä rajoittava luonne.
Alaikäisten suhteen pääkirjoituksessa kannabiksen myyntiin ehdotetaan samankaltaista käytäntöä kuin alkoholin myynnissä: sitä ei saa myydä alaikäisille ja vanhempien vastuulla on se sallivatko he lastensa kokeilla sitä vai ei."
Lopuksi pääkirjoituksessa todetaan, että on vielä useita ratkaisemattomia ongelmia. "Tässä vaiheessa ei ole tarve yrittää vastata niihin kaikkiin. Ongelmat ovat kasvaneet vuosi vuodelta ja yhteiskunta - mukaanlukien poliitikot - ei voi enää hidastella niiden hoitamisessa."
5.4.2000
The Guardian kritisoi pääkirjoituksessaan Englannin hallituksen suunnitelmaa seuraavan 10 vuoden huumepolitiikaksi ja esittelee poliisisäätiön ehdotuksia ristiriitaisen politiikan korjaamiseksi:
"Politiikka, jonka on tarkoitus muuttaa polttopiste kriminaalikontrollista (mikä ei toimi) hoidon (mikä toimii) tarjoamiseen, kuluttaa yhä 62% kriminaalikontrolliin ja vaivaiset 13% hoitoon. Huolimatta laittomien huumeiden ennätystakavarikoista katukaupassa tarjolla olevien aineiden määrä, laatu ja hinta ovat pysyneet samoina. Joidenkin aineiden hinnat ovat jopa laskeneet. Mutta jos et ole HIV-positiivinen tai vakavasti psyykisesti sairas niin sinulla ei ole juuri mitään mahdollisuuksia saada hoitoa.
Tutkimus on johdonmukainen kokonaisuus, joka lopettaisi nykyiset ristiriidat ja seuraisi terveitä sosiaalisia periaatteita. Siinä päätellään järkevästi, että vaarallisin viesti on pitää kaikkia huumeita yhtä vaarallisina. Ensiksi se ei ole totta ja toiseksi nuoriso näkee pian tällaisen viestin läpi ja voi tämän takia hylätä varoitukset oikeasti vaarallisista huumeista.
Rangaistusten tulee olla suhteessa aineen aiheuttamaan haittaan. Vankilarangaistusta ei enää sovellettaisi ryhmien B ja C huumeiden hallussapidosta siitä käytännöllisestä syystä, että vankila aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä. Kannabiksen lääketieteellisen käytön kielto tulisi poistaa.
Sisäministeriö väittää, että liberalisointi lisää kulutusta. He ovat väärässä. Hollannin lisäksi myös Italia, Ranska, Espanja ja Sveitsi ovat liberaaleja. Kannabiksen kulutus on alhaisempi näissä maissa ja he ovat menestyksekkäästi pystyneet ottamaan kovien aineiden käytön valvontaan. Sitäpaitsi englantilaisten mielipiteet ovat muuttuneet myös. Monet pitävät alkoholia ja tupakkaa vaarallisempana kuin kannabista. Edistyksellinen hallitus ottaisi ohjakset tässä tilanteessa. Emme tarvitse kuninkaallista komiteaa enää - kaikki tosiasiat on luettavissa eilen julkaistussa raportissa."
5.4.2000
The Timesin pääkirjoitus on lehdistön kriittisin raporttia kohtaan:
"Raportin radikaalein kohta, aineiden uudelleenluokitus ja kannabiksen dekriminalisointi, on epäjohdonmukainen.
Jopa kannabis, jonka raportti haluaisi dekriminalisoida muuttamalla se luokasta B luokkaan C, jolloin sen hallussapidosta ei enää voisi pidättää, on myrkyllinen yhdistelmä yli 60 erilaisesta kemikaalista, joista osa on mahdollisesti lääketieteellisesti käyttökelpoisia ja loput haitallisia. Kun tieteelliset kokeet ovat eristäneet siitä lääketieteellisesti käyttökelpoiset ominaisuudet, voidaan niitä määrätä MS-taudin kaltaisiin sairauksiin. Mutta tästä ei saa tehdä Troijan hevosta lain liberalisoimiseksi.
Poliisin edustajat väittävät lisäksi, että kannabiksen dekriminalisointi haittaisi heidän työtään tunkeutua laittomille markkinoille. Raportissa on runsaasti todistusaineistoa siitä, että olemme häviämässä huumesodan. Mutta tämä ei saa olla syy aseidenriisuntaan. Huumeet tuhoavat elämää."
The Timesin linja on kuitenkin hyvä osoitus englantilaisesta sananvapaudesta: pääkirjoituksen viereisellä sivulla on raportin tehneen työryhmän jäsenen Simon Jenkinsin artikkeli 'Huumerikolliset hurraavat (oikeusministeri) Jack Straw'lle'.
"Varmin tapa tehdä kannabiksen polttajasta heroinisti on napata hänet kadulta ja tuomita hänet Mr Straw'n vankilaan. ... Englantilaiset ministerit pilkkaavat Hollannin kokeilua mutta hollantilaiset voivat kehua millä mittarilla tahansa mitattuna alhaisemmalla kannabiksen kulutuksella kuin Englanti. ... Konservatiivien mielestä luokituksen muuttaminen "lähettää väärän viestin". Ehdotuksen luokituksen pääajatus on antaa selvästi erotettavia viestejä. Jos englantilainen politiikka ei ole täysin aivokuollutta, niin se ei voi pitää vääränä oikeiden viestien lähettämistä. Muutoin voisimme laittaa kaikki huumeet oopiumista kalleimpaan samppanjaan A-luokkaan. ... Sellaisten lakien, joiden turvin puututaan kansalaisten yksityisyyteen, täytyy osoittaa toimivuutensa. Nykyinen huumelaki ei läpäise tätä testiä. Yleinen mielipide on valmis muutokseen. ... Kaikki huumediilerit hurraavat sille, että hallitus ei näe mitään tarvetta muutokseen. Tämän pitäisi kauhistuttaa vanhemmat. Tämän hetken politiikka tappaa."
31.3.2000
Englannissa huumeet on jaettu niiden vaarallisuuden perusteella A, B ja C ryhmään ja nyt tällä viikolla julkistetussa raportissa arvovaltainen poliisisäätiön tutkimusryhmä, johon kuuluu poliisijohtoa ja lääkäreitä, ehdottaa kannabiksen siirtämistä nykyisestä B-ryhmästä C-ryhmään. Kannabiksen hallussapidosta ei enää pitäisi joutua vankilaan vaan pelkät sakot riittäisivät.
Raportti varoittaa, että jos virallisessa huumevalistuksessa kaikkia huumeita pidetään yhtä vaarallisina, mutta kannabista kerran kokeillut nuori ei jää heti koukkuun, hän voi menettää uskonsa koko valistukseen.
Hallitus on tyrmännyt ehdotukset oitis mutta lehdistössä ehdotukset on toivotettu tervetulleiksi. On huomautettu, että nykyiset ankarat huumelait eivät tehoa, koska Englannissa otetaan enemmän huumeita kuin muualla Euroopassa.
28.3.2000
Vatikaani on määrännyt, että Australiassa toimivien Sisters of Charity-nunnien on luovuttava suunnitelmistaan perustaa suonensisäisten aineiden käyttäjille turvallinen piikityshuone. Sisarten oli tarkoitus avata Sydney'n pahamaineisella King's Cross -alueella tilat, missä piikkihuumeita käyttävät voisivat nauttia aineensa valvotuissa olosuhteissa, missä olisi myös tarjolla muuta terveysneuvontaa. Suunnitelma piikkihuonekokeilusta syntyi New South Walesin osavaltion annettua sille hyväksynnän toukokuussa pidetyn ns. huumehuippukokouksen jälkeen. Australialaisen Daily Telegraph-lehden mukaan osavaltion hallitus aikoo etsia muita keinoa toteuttaa 18 kuukautta kestävä kokeilu.
http://www.dailytelegraph.com.au/
http://www.mapinc.org/drugnews/v99/n1173/a01.html
28.3.2000
Lähde: Addiction, Feb2000, Vol. 95 Issue 2, p291
USA:n Institute of Medicine tuotti raportin Marijuana and Medicine valkoisen talon aloitteesta vastineeksi kannabiksen lääkekäytön kasvavalle kannatukselle, mikä on tullut esille kansanäänestyksissä Kaliforniassa ja Arizonassa (1996) ja äänestysaloitteissa kuudessa muussa osavaltiossa (1998). Siinä pyritään vastaamaan kysymyksiin, onko kannabiksesta ja siitä kehitetyistä tuotteista apua terveysongelmiin ja jos on niin ovatko nämä tuotteet yhtä luotettavia kuin lääkkeet ja ovatko ne haitallisia ?
Haitallisista vaikutuksista raportti toteaa, että vaikka kannabis ei olekaan täysin harmiton aine niin kannabiksen käytön sivuvaikutukset mahtuvat muiden lääkkeiden hyväksyttyihin rajoihin. Suurin este kannabiksen lääkekäytölle ei ole sen tunnetut haittavaikutukset vaan tarve osoittaa sen kliininen teho.
Yksi raportin kiistanalaisimmista suosituksista koskee poltettavan kannabiksen käyttöä lääkkeeksi tällä hetkellä: tietyistä kroonisista taudeista kärsivien potilaiden tulisi saada polttaa kannabista lääkinnällisesti kunnes kehitetään parempia annostelutapoja.
Nykyisin tunnustettujen lääketieteellisten sovellusten (ruokahalun lisääminen ja pahoinvoinnin ehkäiseminen) lisäksi kannabistuotteet ovat osoittautuneet erityisen lupaaviksi kivun ja lihaskouristelun säätelyssä sekä sellaisten hyvin erilaisten kipu-, pahoinvointi- ja ruokahaluttomuustilojen lääkitsemisessä, joihin ei tällä hetkellä ole muuta lääkitystä. Raportin mukaan tämän hetkinen tutkittu tieto ei vielä kuitenkaan täytä lääkkeiltä vaadittua tasoa.
Toinen raportin esille tuoma ongelma on kaupallisen mielenkiinnon puuttuminen kannabistuotteiden markkinoimiseksi kliiniseen käyttöön. Tämä pätee ehkä USA:ssa mutta Englannissa yksityinen lääkeyhtiö (GW Pharmaceuticals) on aloittanut kannabiskasvista eristettyjen kannabinoidien kehittämisen lääkkeiksi.
13.3.2000
Tiistaina 7.3. Sveitsin parlamentin toinen kamari (Ständerat) antoi tukensa kannabiksen laillistamiselle ensimmäisen kamarin (Nationalrat) puollettua myös esitystä. Kansanedustajat hyväksyivät Zurichin ja Baselin kantonien esitykset siirtää kannabis huumausainelain piiristä. Esityksen mukaan kannabiksen myynti otetaan valtion valvontaan. Esityksen kannattajien mielestä laillistaminen erottaa kovien ja pehmeiden huumeiden markkinat toisistaan. Tämä myös hälventää mielikuvan alkoholin ja tupakan haitattomuudesta ja tekee valistustyön helpommaksi. Vastustajat varoittivat kannabisturismista. Päätöstä on uutisoitu laajalti saksankielisessä lehdistössä Saksassa ja Sveitsissä.
13.3.2000
Nature Medicine julkaisi maaliskuun numerossaan (Vol 6 nr. 3 ss. 313 - 319) tutkimusraportin, jonka mukaan espanjalainen tutkijaryhmä on todennut kannabinoidien estävän syöpäsolukon kasvun koe-eläinten aivoissa ja jopa hävittävän sitä. Jo aiemmin on kannabinoidien huomattu estävän epämuodostuneiden soluviljelmien kasvua. Kokeessa kannabiksella hoidetut eläimet elivät keskimääräisesti selvästi kontrolliryhmää kauemmin ja osa koe-eläimistä parani kokonaan.
Iltalehti kerkesi tuoreeltaan 1.3. uutisoida aiheesta mutta toimitus oli lisännyt loppuun oman arvionsa, jonka mukaan kannabiksella on "arvaamattomia sivuvaikutuksia". Varsinaisessa tutkimusraportissa kerrotaan tutkitun myös muita kannabiksen vaikutuksia ja niiltä osin päädytään jo tunnettuun tulokseen: kannabiksen ainesosat eivät ole neurotoksisia eli kannabis ei vahingoita terveitä hermosoluja eikä kannabiksen käyttö vaikuttanut jatkossakaan millään mitattavalla tavalla eläinten terveyteen. Kannabiksen käyttöä lääkkeenä tutkitaan tällä hetkellä myös hermostonrappiotauteihin MS-tautiin ja Parkinsonin tautiin.
13.3.2000
INCB eli YK:n alainen huumevalvontalautakunta julkaisee vuosittain huumeiden valvontaa maailmassa käsittelevän raportin. Uusimmassa vuoden 1999 raportissa tulee esille, kuinka kansainvälinen huumausainevalvonta on jäänyt jälkeen useiden Euroopan valtioiden huumepolitiikan kehityksestä.
Portugali dekriminalisoi kaikkien huumeiden käytön huhtikuussa, jonka jälkeen sovelletaan ns. hallinnollisia rankaisumuotoja. Lautakunta katsoo tämän olevan vuoden 1988 sopimuksen vastainen päätös. Ranskan hallitus aloitti heinäkuussa huumeohjelman, jossa aineita käsitellään yhdessä riippumatta niiden laillisesta asemasta. Lautakunta pelkää tämän saattavan alkoholin ja tupakan epäsuotuisaan valoon ja saavan kannabiksen käytön näyttämään turvalliselta vaihtoehdolta.
Saksa aloitti ns. piikkihuone-kokeilun kovien huumeiden käyttäjille, minkä lautakunta oli jo tuominnut raportissaan olevan vastaan koko sopimusjärjestelmän perusperiaatetta eli "tuhota oopiumluolat, joissa aineita väärinkäytetään rankaisutta".
Sveitsi tuotti vuonna 1998 arviolta 100 tonnia kannabista, mikä myytiin Sveitsin "hamppukaupoissa" ja Euroopan markkinoilla, mistä lautakunta syytti kuituhamppuviljelijöitä. 7.3.2000 Sveitsin parlamentti päätti laillistaa kannabiksen.
Eurooppaa käsittelevän osuuden lopussa lautakunta esittää melkein epätoivoisen kuuloisen vetoomuksen, että "kansainvälinen yhteisö asetti kannabiksen aikoinaan kansainväliseen valvontaan ja päätös perustui sen terveyshaitoille ja sen aiheuttamalle riippuvuudelle". Euroopan hallituksia kehotetaan pitämään yllä tätä kantaa eikä "kannabiksen väärinkäyttöä saa käsitellä harmittomana eikä edes väistämättömänä". Tätä linjaa korostetaan uusien korkean THC-pitoisuuden omaavien lajikkeiden saapumisella markkinoille.